Ειναι αποκεντρωμένη μονάδα της ΥΠΕ υπαγόμενα στο ΠΕΔΥ Κορίνθου με νοσοκομείο αναφοράς το ΓΝ Κορίνθου .
Το άρθρο 2 του νόμου 4238/2014, Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις, με την παράγραφο 1 ορίζει ότι οι δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών
Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. συνιστώνται από τα κέντρα υγείας και όλες τις λοιπές Μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (άρα και τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία Φυλακών ως μονάδες παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ), ενώ με την παράγραφο 2 ορίζει ότι τα Κέντρα Υγείας της Χώρας με τις αποκεντρωμένες μονάδες τους (Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία,
Περιφερειακά Ιατρεία, Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία) μεταφέρονται και εντάσσονται στην οργανωτική δομή των οικείων Δ.Υ.Πε. και αποτελούν εφεξής αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες τους, διαχωρίζοντας έτσι τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία Φυλακών, τα οποία και δεν αποτελούσαν τη δεδομένη χρονική στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος, αποκεντρωμένες μονάδες κέντρων υγείας.
Άρα στην οργανωτική δομή των ΔΥΠΕ δεν ανήκουν τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία Φυλακών, αλλά ανήκουν στο ΠΕΔΥ.
Στο ΠΕΔΥ ανήκουν επιπλέον και οι μονάδες υγείας (πρώην ιατρεία ΙΚΑ, πρώην ΕΟΠΥΥ) οι ιατροί των οποίων, ακόμα και όταν ενταχθούν στο βαθμολόγιο ιατρών ΕΣΥ, δεν θα δικαιούνται το πλεονέκτημα του νόμου 2606/1998, που αφορά τους ιατρούς μόνο των κέντρων υγείας. Το πλεονέκτημα της μισθολογικής διαφοράς του νόμου 2606/1998 δεν αφορά όλους τους ιατρούς του ΠΕΔΥ (δηλ ιατρούς κέντρων υγείας, μονάδων υγείας και ειδικών περιφερειακών ιατρείων), αλλά εξειδικεύεται μόνο σε ιατρούς κέντρων υγείας και αποκεντρωμένων μονάδων τους και αυτό νομίζω σε μια προσπάθεια του νόμου να δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα στους ιατρούς εκείνους που θα επανδρώσουν μονάδες ΠΦΥ της επαρχίας.
Νομίζω είμαι αρκετά αναλυτικός. Να επισημάνω ότι δεν υπάρχει ΠΕΔΥ Κορίνθου, ΠΕΔΥ Ηρακλείου ή ΠΕΔΥ Τρικάλων, όπως δεν υπάρχει ΕΣΥ Δωδεκανήσου, ΕΣΥ Καβάλας κλπ