Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 19:19:18

Ψηφοφορία

Συμφωνείτε με την εφαρμογή λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΛΣΦ);

Α. Όχι, δεν επιθυμώ να τεθεί κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.
Β. Ναι, θεωρώ επωφελή και επιβεβλημένη την εφαρμογή αυστηρής ΛΣΦ.
Γ. Προτιμώ να εφαρμοστεί η ΛΣΦ, αλλά με παραθυράκια (γνωματεύσεις αναντικατάστατου).

Αποστολέας Θέμα: Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας  (Αναγνώστηκε 596462 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Φεβρουαρίου 2008, 15:21:09
Αναγνώστηκε 596462 φορές
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Υποτίθεται -και καλά- ότι από αύριο θα απαγορευτεί το κάπνισμα στους Δημόσιους χώρους.
Ωστόσο η αυριανή ημέρα, 1η Ιουλίου 2009, των Αναργύρων, είχε ήδη γίνει διάσημη γιατί λόγω των προσλήψεων ιατρικού προσωπικού που θα είχαν γίνει, κανείς ιατρός από αυτή τη μέρα και μετά δεν θα εφημέρευε "πάνω από 4 εφημερίες οι ειδικοί και 7 οι ειδικευόμενοι" ή κάπως έτσι, αν θυμάμαι καλά, με τόσες εξαγγελίες - ανακοινώσεις που έχουν βγει.
Επίσης, τις τελευταίες ημέραις (καβαφικό, ξέρει ο flone), ακούσαμε πολλές ειδήσεις που αφορούν στα μέτρα που πρέπει να παρθούν -ελέω του κ. Αλμούνια- για την εξυγίανση της Ελ Οικονομίας, μεταξύ αυτών το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (νέα προθεσμία: μέχρι τον Οκτώβριο του 2009), ο διαχωρισμός των κλάδων συντάξεων - δαπανών υγείας για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, για να μην αναφερθώ στα all time classic φληναφήματα της κάρτας υγείας, του ηλεκτρονικού ελέγχου των συνταγών που ρωτάει παραπάνω η κ. mandreou,  του προσωπικού ιατρού, των αστικού τύπου ΚΥ, κ.λπ. κ.λπ.
Έχω διαβάσει τόσες ειδήσεις σε ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, που αποφάσισα να κόψω το διάβασμα.
Έστω και αργά, κατάλαβα ότι η παρακολούθηση της επικαιρότητας και ειδικά των ειδήσεων γύρω από την ΠΦΥ και την Ελ Οικονομία, η ανάγνωση των δελτίων τύπου του ΥΥ και των διαφόρων blog και λοιπόν τινών ενημερωτικών σημειωμάτων, δεν είναι τίποτε άλλο παρά χάσιμο.

Χάσιμο είναι όταν πωρωνόμαστε με κάτι που δεν μας αποδίδει τίποτε ουσιαστικό, και θα μπορούσαμε να μην είχαμε ασχοληθεί καθόλου μ΄αυτό, χωρίς να μας λείψει τίποτε.
Το χάσιμο μας εισάγει και μας διατηρεί σε μια εικονική πραγματικότητα από την οποία δεν μπορούμε εύκολα να ξεκολήσουμε.

Για να δούμε όμως τι προκαλεί χάσιμο:

Καταρχήν, χάσιμο προκαλεί η πολλή μουσική (εξ ου και το Lost In Music των Sister Sledge). Χαρακτηριστικές κατηγορίες μουσικής που προκαλούν χάσιμο είναι η ψυχεδέλεια και το Heavy Metal της δεκαετίας του '80 το οποίο σήμερα μετά βίας ακούγεται, αλλά ok, δεν θέλω να επεκταθώ γιατί το θέμα σηκώνει διαφωνίες, αντιγνωμίες, διχασμούς, στρατόπεδα κ.λπ.
Χάσιμο αποτελεί πολύ η προχώ τέχνη γενικά που είναι ου μπλέξεις, όπως το θέατρο του παραλόγου και το σουρεαλιστικό σινεμά με κυριότερο εκπρόσωπο τον ανεξάρτητο ιρανικό κινηματογράφο που το να μην τον καταλαβαίνεις είναι δείγμα πνευματικής υγείας.
Έπειτα, χάσιμο προκαλούν τα διάφορα παιχνίδια σε PC ή παιχνιδομηχανές (βλέπε lineage). Στην περίπτωση αυτή το χάσιμο οδηγεί αναπόφευκτα στο κάψιμο του εγκεφάλου (βλ. "έκαψα μπιέλες").
Μεγάλο χάσιμο είναι τα ηρεμιστικά, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και ειδικά τα παραισθησιογόνα. Σε αυτό συμφωνούν σχεδόν όλοι οι επιζήσαντες της ηρωικής rock σκηνής των 60s, τόσο οι σταρ και οι απλοί γκρούπι.
Χάσιμο είναι τα παιχνίδια αυτοερωτικής ασφυξιοφιλίας, τύπου Michael Hutchence (των INXS, το 1997 νομίζω) και David Carrantine πρόσφατα.
Χάσιμο είναι να πίνεις 50,000 δολ. την εβδομάδ&
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Ιουλίου 2009, 07:42:06 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

29 Φεβρουαρίου 2008, 20:05:53
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ο όρος "pub crawling", χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο για να περιγράψει την πρακτική νεαρών που κατά τη νυχτερινή τους διασκέδαση μετακινούνται διαδοχικά από pub σε pub. Κάτι ανάλογο ("GP crawling";) παρατηρείται καθημερινά και στα καθ’ ημάς τεκτενόμενα, όταν ο πολίτης απευθύνεται για το ίδιο πρόβλημα του σε διαδοχικούς ιατρούς περιφερικών ιατρείων ή ενός Κ.Υ. Είναι τότε που αναπόφευκτα έρχεται αντιμέτωπος με μια ακατανόητη γι’ αυτόν αλλά αυτονόητη για εμάς αλήθεια: οι ιατρικές γνώμες επάνω στο ίδιο ζήτημα, είναι τόσες, όσες και οι γιατροί που συμβουλεύεται.

Απόρροια του παραπάνω γεγονότος, είναι η ανάδειξη στερεότυπων ιατρικών χαρακτήρων, αναγνωρίσιμων από τις επαναλαμβανόμενες, προβλέψιμες πρακτικές που ακολουθούν, και που ο καθένας μας μπορεί να εντοπίσει γύρω του - ή ακόμη να αναγνωρίσει ότι ανήκει σε μία απ’ αυτές. Έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να εξετάσουμε πώς διαχειρίζονται τρεις από τις συχνότερες καταστάσεις πέντε συνηθισμένοι τύποι ιατρικών χαρακτήρων (καταξιωμένος, εμπειρικός, ανασφαλής, προβλεπόμενος, διεκπεραιωτής). Σημειώστε τις αποκλίσεις, αλλά και το γεγονός ότι για όλες τις απόψεις υπάρχουν υπέρ και κατά. Είναι μετά ο ασθενής να μη λωλαθεί;

Κοινό κρυολόγημα

Ο καταξιωμένος:   μακρολίδη, σκονάκια Trebon, ΜΣΑΦ
Ο εμπειρικός:        κεφαλοσπορίνη, γαργάρες, τσάι
Ο ανασφαλής:      Γενική αίματος, Α/α κόλπων-προσώπου, Monotest, strep-test και
                          παραπομπή σε ΩΡΛ
Ο προβλεπόμενος: αποσυμφορητικό, αντιισταμινικό
Ο διεκπεραιωτής:   παρακεταμόλη, παστίλιες

Οσφυαλγία

Ο καταξιωμένος:    Α/α ΟΜΣΣ, κατόπιν: p.o. κοξίμπη + pregabalin
Ο εμπειρικός:        10 ενδομυικές ενέσεις ΜΣΑΦ μαζί με  μυοχαλαρωτικό                       
Ο ανασφαλής:      Α/α ΟΜΣΣ και λεκάνης-ισχίων, κατόπιν μία i.m. ένεση ΜΣΑΦ-
                          μυοχαλαρωτικού + ρανιτιδίνη, σύσταση για CT και παραπομπή σε ορθοπεδικό
Ο προβλεπόμενος: p.o. ΜΣΑΦ + σκευάσματα βιταμίνης  Β + πραζόλη
Ο διεκπεραιωτής:   tabs Norgesic 1x3 και σύσταση για εξέταση από ορθοπεδικό αν
                          δεν περάσει

Έναρξη αντιυπερτασικής αγωγής

Ο καταξιωμένος:   συνδυασμός σαρτάνης με αποκλειστή ασβεστίου
Ο εμπειρικός:        αποκλειστής ασβεστίου + διουρητικό, Salospir
Ο ανασφαλής:      ΗΚΓ, Α/α τηλεκαρδίας, υπολογισμός κάθαρσης κρεατινίνης και
                          παραπομπή σε καρδιολόγο
Ο προβλεπόμενος: υπολογισμός καρδιομεταβολικού κινδύνου, υγιεινοδιαιτητικές οδηγίες και μέτρηση της Α.Π. στο σπίτι πρωί-
                          απόγευμα για 10 ημέρες - κατόπιν διουρητικό (ινδαπαμίδη)
Ο διεκπεραιωτής:  α-ΜΕΑ και παραπομπή σε καρδιολόγο αν δεν ρυθμίζεται  
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Φεβρουαρίου 2008, 20:08:26 από Ο (δια)κομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

18 Μαρτίου 2008, 21:40:09
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Έχει υποστηριχθεί από έγκριτους μελετητές της παρα-ιστορίας (της μελέτης δηλαδή του παρελθόντος που δεν περιορίζεται στα προφανή-αυταπόδεικτα γεγονότα, αλλά εγκολπώνεται και αυτά που η συμβατική ιστορία αποτυγχάνει να ερμηνεύσει), ότι όταν οι πρωτο-πρωτο-πρωτο-πρωτο-πρωτο-πρωτο-πρωτο-πρωτο Έλληνες (γνωστοί και ως ΕΛ) ήρθαν στη Γη από τον πλανήτη Σείριο, οδηγώντας ένα Daihatsu Sirion, οι υπόλοιποι λαοί της Γης βρίσκονταν ακόμη στο εξΕΛικτικό στάδιο του πλαγκτόν.

Η παραπάνω άποψη έρχεται να ενισχυθεί από νέα ευρήματα που ήρθαν στο φως μετά τον εντοπισμό και ανασκαφή του αρχαίου ΚΥ Τροίας, του διθέσιου ΠΙ Ίμβρου και του μονοθέσιου (και άγονου) ΠΙ Τενέδου, τα δυο τΕΛευταία για όσο βέβαια διάστημα λειτούργησαν στα χρόνια του Τρωικού Πολέμου, αφού από ένα σημείο και μετά έμειναν κενά λόγω παραιτήσεων-ΕΛλείψεων-καθυστερήσεων και εξυπηρετούνταν από ιατρό του (ήδη αποδεκατισμένου) ΚΥ Τροίας μία μέρα την εβδομάδα.

Στα ευρήματα περιλαμβάνεται ένας πραγματικά εντυπωσιακός αριθμός συνταγολογίων  που η αποκρυπτογράφησή τους έχει ήδη ξεκινήσει από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, σε αρχική φάση για τις συνταγές των επιφανέστερων από τους Αχαιούς-ΕΛ. Τα πρώτα στοιχεία, που παρατίθενται παρακάτω, αποτελούν κόλαφο για τους κακεντρεχείς και ανιστόρητους παραχαράκτες της ιστορίας τύπου Φαλμεράϋερ που αμφισβήτησαν την ιστορική συνέχεια των ΕΛ-λήνων (αν και ΕΛ και οι ίδιοι, χωρίς να το γνωρίζουν), αφού αποδεικνύουν περίτρανα την άρρηκτη ιστορική συνέχεια του γένους των ΕΛ στην πορεία του χρόνου, όπως φαίνεται από τις παρακάτω Διαχρονικές Φαρμακευτικές ΕΛ Αγωγές:
   

ΚΥ Τροίας
Αρ. μητρ. ιατρού:   ΧΞΟΤΡΠΦΔΚΣΤ΄ (γίνεται αντιληπτός ο ιατρικός πληθωρισμός που υπήρχε και τότε)
Όνομα ασφαλισμένου:

Αγαμέμνων (βασιλιάς των Μυκηνών και Αρχηγός των ΕΛ στην Τρωική εκστρατεία, βιβλιάριο Δημοσίου, 52 ετών)
Διάγνωση: AY, ΣΔ, Μεταβ. Συνδρ., Υπερλιπιδ., Ψυχωσ. συνδρ., στυτ. δυσλειτ., γαστροπροστασία
Φαρμακευτική Αγωγή: σαρτάνη+αποκλ. ασβεστίου (160/10mg, 90€), κλοπιδογρέλη (63€) Avandamet (4/100mg, 96€) ροσουβαστατίνη (40mg, 33€), Accomplia (126€), αριπιπραζόλη (tabs Abilify 15mgx28, 214€), Levitra (20mgx4tabs, 46€), Εσομεπραζόλη (40mgx28tabs, 50.50€)
Σύνολο: 718.50 €

Νέστωρας (βασιλιάς της Πύλου, βιβλ. Δημοσίου, 66 ετών)
Διαγν.: ΣΝ, ΚΑ, ΧΑΠ, Υπερλιπιδ., Υπερουριχαιμία, Υπερτροφ. προστ., γαστροπροστασία
Φ.Α. : βαλσαρτάνη+HCTZ (34 €), καρβεδιλόλη (15.30€), κλοπιδογρέλη (63€), επλερενόνη (tabs Inspra 120€), tts Νitrodyl (32€) στατίνη (33€), τιοπτρόπιο (61€), βουσεσονίδη+σαλμετερόλη (320mg, Bt II, 142€), Zylapour 300mg (2.44€), ταμσουλοζίνη (38€), πραζόλη (50€, ταρίφα)
Σύνολο: 590.74 €

Αχιλλέας (βιβλ. Δημοσίου-στρατιωτικός, 29 ετών)
Διαγν.: ποικιλόχρους πιτυρίαση, αλωπεκία, λοίμωξη αναπν., γαστροπροστασία
Φ.Α: or.sol. Sporanox (83€), shamp. Regain (29.46€), μακρολίδη (x21 tabs, 43€), ΜΣΑΦ (17,30€), παντοπραζόλη (50€)
Μαζί με τον Πάτροκλο καταναλώνουν επίσης συμπληρώματα διατροφής με αμινοξέα και καρνιτίνη, βιταμίνες, anti-ageing κρέμες και κρέμες για τους κύκλους γύρω από τα μάτια κ.α. που όμως δεν συνταγογραφούνται.
Σύνολο:  223.76 € + ;;;

Οδυσσέας (ασφ. ΝΑΤ, 44 ετών)
Διαγν.: ΑΥ, Υπερλιπιδ., διακοπή αλκοόλ, ονυχομυκητίαση, γαστροπροστασία
Φ.Α. ολμεσαρτάνη+HCTZ (70.50€), αμλοδιπίνη (tabs 10mg, 26€), Lobivon (17€), πραβαστατίνη (40mg, 60€), topiramate (tabs Topamac 200mg, 171€), Neurobion tabs (4.30€), tabs Lexotanil (6mg, 7.50€),  τερμπιναφίνη (tabs Lamisil, 59€), ομεπραζόλη (50€)
Σύνολο: 464.80

Οι Αχαιοί επίσης κατανάλωναν τεράστιες ποσότητες σε Betadine, γάζες Fucidin, αντιβιοτικά, ορούς, επιδέσμους, αντιτετανικά εμβόλια και ορούς και άλλα over-the-counter προϊόντα.
Την ίδια στιγμή πίσω στην Ιθάκη….

Πηνελόπη (ασφ. ΝΑΤ, 40 ετών)
Διάγν.: Κατάθλιψη, διατ. ύπνου, ΒΜΙ>27, ΓΟΠ, κυστίτιδα
Φ.Α. : μιρταζαπίνη (tabs 10mg. 67.50€), Tavor 2.5 mg tabs (3.10€), ζολπιδέμη (tabs Stilnox 5.16€), caps Xenical x84 (83.64€), πραζόλη (50€), λορακαρμπέφη (400mg, BtII, 79 €)
Σύνολο: 288. 60 €

Ευρύκλεια (η παραδουλεύτρα, 80 ετών, ασφ.ΙΚΑ-ΕΚΑΣ 10% - το "blue chip" ή "βαρύ χαρτί" του φαρμακείου). Πάρτε ανάσα (εδώ δουλεύει και το φασόν):
Διαγν.: ΑΕΕ, Οργ. Ψυχοσυνδρ., Άνοια, ίλιγγος, βαρειά Οστεοπώρωση, Χρ. Γλαύκωμα, ΣΔ, ΑΥ, Οστεοαρθρίτιδα γονάτων, Λειτ. κόπωση, Δυσκοιλιότητα, Γαστροπροστασία
Φ.Α.: κλοπιδογρέλη (63€), δονεπεζίλη (tabs Aricept 10mg, 122.68€), ρισπεριδόνη (tabs Risperdal 6mg, 128.22 €), Lexotanil 3mg (BtII, 5.50€), s-σιταλοπράμη (60€), tabs VastarEL 35mg (BtII, 18.70€), sup Vomex-A (0.68€), tεριπαρατίδη (inj. Foersteo, 522€), caps Alpha D3 (35.80€), tabs Calcioral (4.05€), col. vimatoprost (Lumigan BtII, 45€), insulin Humulin M3 (BtII, 82€), ταινίες μέτρησης σακχάρου (34€),  σαρτάνη+HCTZ (70.50€), αμλοδιπίνη (tabs 10mg, 26€), pregabalin (tabs Lyrica, 120€), tabs Mesulid (7.80€), gel Voltaren (tubII, 9.40€), tabs Lonarid-N (BtII, 2.88€), vial Superamin (BtIII, 22.50€), macrogol (sachs Tanilas 4.50€), ELkostop (tabsx28, 33.50€)
Σύνολο: 1356.80 €

Παρόμοια ίχνη πολυφαρμακίας βρέθηκαν και στο οροπέδιο Μάτσου-Πίτσου του Περού, στο Τεοτιουακάν του Μεξικού, στην Πολυνησία,  στην έρημο Τάκλα-Μακάν, και όπου αλλού εξαπλώθηκαν οι ΕΛ, αποδεικνύοντας ότι η Γη είναι ο πλανήτης των ΕΛ και οι ΕΛ ο λαός των φαρμάκων.

Τώρα αν συμβαίνει στα χωριά σας να συναντάτε τα ονόματα Αγαμέμνων, Αχιλλέας, Οδυσσέας, Πηνελόπη κ.λπ., με αγωγές ανάλογου budget, αυτό απλά επιβεβαιώνει περίτρανα ότι και στις φλέβες των σημερινών ΈΛλήνων  εξακολουθεί να κυλά ο ίδιος ιχώρ (να μια καλή ιδέα, η μέτρηση επιπέδων ιχώρος κάθε 6μηνο) όπως στους προγόνους τους, και ότι η χώρα των ΕΛ, η ΕΛλάδα, είναι ένας παγκόσμιος οικονομικός κολοσσός, με οικονομική ευρωστία που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή του Ντουμπάι και των πιο ανεπτυγμένων οικονομικά ζωνών του πλανήτη. Όχι θα αφήναμε ποτέ να μας ξεπεράσουν οι αμοιβάδες.

« Τελευταία τροποποίηση: 17 Μαΐου 2008, 11:18:48 από Ο (δια)κομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

22 Μαρτίου 2008, 01:26:29
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

eliastheod


Αγαπητέ συνάδελφε (δια)κομιστή
Ήταν αλήθεια εντυπωσιακά τα στοιχεία που παρέθεσες από την ανασκαφή του Κ.Υ. Τροίας. Μπορεί να είναι σημαντική η δουλειά των αρχαιολόγων, αλλά πιο σημαντική πιστεύω είναι η δουλειά αυτών που αναδεικνύουν  το βαθύτερο νόημα αυτών των ευρημάτων. Για να δούμε λοιπόν μια άλλη πτυχή του ζητήματος, που μπορεί να απαντήσει σε ερωτήματα για το παρελθόν-παρόν μας.
Τι είναι αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον στα ευρήματα που παρέθεσες; Τα 1, 2, 5 σου λέω εγώ πλεονάζοντα φάρμακα στις συνταγές, ή το εντυπωσιακό κόστος των συνταγών αυτών; Νομίζω ότι οποιοσδήποτε ιστορικός μελετητής θα απαντούσε το δεύτερο. Βέβαια σε μια πρώτη ανάγνωση, θα είχαμε και μια εύκολη εξήγηση γι’ αυτό το υψηλότατο κόστος (θα ήταν ένα «προφανές και αυταπόδεικτο γεγονός», ιστορικό βεβαίως βεβαίως). Οι εταιρίες παραγωγής είχαν επενδύσει ένα υψηλό ποσό στην έρευνα και θα έπρεπε, μέσω του υψηλού κόστους του φαρμάκου να επιστραφεί το ποσό της επένδυσης σε αυτές.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται η σπουδαιότητα της παρα-ιστορίας. Ένας παραφιλόσοφος είχε μιλήσει κάποτε για την αξία και την υπεραξία των αγαθών. Η αξία του φαρμάκου είναι πάρα πολύ μικρή, ίση, περίπου, με το ξεροκόματο που πετά η εταιρεία στον κακόμοιρο τον ερευνητή που εργάζεται νυχθημερόν για να το ανακαλύψει. Η υπεραξία του τεράστια, ιλιγγιώδης
Γιατί αυτή η υπεραξία; Γιατί η εταιρεία έχει υποχρεώσεις, γιατί πρέπει να λαδώσει τα γρανάζια μιας μηχανής που άλλοι το λένε «σύστημα» για να δουλέψει.
Ένα μεγάλο κομμάτι της υπεραξίας θα είναι το καθαρό κέρδος της εταιρείας (της μαμάς εταιρείας, των εισαγωγέων, μεγαλεμπόρων, μεταπρατών, αντιγραφέων, κτλ, κτλ). Είναι αυτό το κομμάτι που ανεβάζει αυτούς τους ακατάληπτους δείκτες της οικονομίας μας, μας φέρνει σε «τροχιά σύγκλισης» με την οικονομία του Ντουμπάι κάνει τους οικονομικούς επιτελείς να αλληλοσυγχαίρονται και εμάς, να αναρωτιόμαστε γιατί πεινάμε . Για όλους αυτούς (των φαρμακοεταιρειών) δεν υπήρχαν ιστορικές αναφορές στον Τρωικό πόλεμο, γιατί δεν ήταν εκεί, γιατί απλά δεν είχαν κανένα λόγο να συμμετέχουν.
Στον πόλεμο, όπως ανέφερες συμμετείχαν οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, του ΝΑΤ, του ΙΚΑ και του ΟΓΑ (που ξέχασες) οι γνωστοί μας είλωτες. Εργάτες, ιδιωτικοί-δημόσιοι υπάλληλοι, όλοι είλωτες δούλευαν σκληρά, γιατί αυτοί επωμίζονταν το βάρος του κόστους των υπηρεσιών υγείας είτε άμεσα, είτε έμεσα (ιδιωτικές- δημόσιες δαπάνες), το βάρος αυτής της υπεραξίας. Ούτε για τους είλωτες έχουμε αναφορές, προφανώς ήταν οι μα..κάκες της ιστορίας…
Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι της υπεραξίας διοχετευόταν με τη μορφή ευγενών χορηγιών σε διάφορες κατευθύνσεις. Για παράδειγμα σε αυτό που ονομαζόταν «συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση», με σκοπό να αυξηθεί η κατανάλωση και φυσικά παρεμπιπτόντως και το κέρδος του χορηγού. Για παράδειγμα σε θεάματα, τουριστικά εκπαιδευτικά συμπόσια και συνεδριοημερίδες. Η υπεραξία του φαρμάκου ήταν τόσο μεγάλη που μπορούσε να χρηματοδοτήσει περίπλους και πέρα από τα γνωστά γεωγραφικά όρια της εποχής (τύφλα να χει το ταξίδι του Οδυσσέα). Μάλιστα είχαν ακουστεί κουβέντες σε ένα Αριστοφανικό καφενείο μασκοφόρων, ότι την διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχειακές μονάδες, των μνηστήρων, είχε ευγενώς χορηγήσει αυτή η υπεραξία, αλλά όπως καταλαβαίνεις δεν ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις
Όπως φαίνεται από την ανάλυση της ιστορίας που παρέθεσα, δεν ζούμε στη χώρα της πολυφαρμακίας, αλλά στη χώρα της ακριβοφαρμακίας. Ιστορικά και παντοτινά κάποιοι θα έχυναν τον ιδρώτα ρους για να πληρώσουν την ακρίβεια, κάποιοι θα έχυναν το αίμα τους, θα γίνονταν ήρωες και θα τους έστηναν ανδριάντες και κάποιοι θα μασουλούσαν άκαπνοι και ατσαλάκωτοι, μακριά από τη σκόνη και το λιοπύρι, τα λάφυρα των μαχών και τους καρπούς της σοδειάς

22 Μαρτίου 2008, 11:37:03
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Χμμμμμ,
το ψευδώνυμό σου είναι (el)iastheοd .

Τι μάρκα αμάξι οδηγείς; Μήπως Daihatsu Sirion ή Hyundai (El)andra;

Πολύ περίεργα μου μοιάζουν όλα αυτά!
Μολόγα!

22 Μαρτίου 2008, 11:43:42
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Επίσης: μήπως συνταγογραφείς Ελκοστόπ, Βασταρέλ, Απροβέλ και Ακτονέλ;
Μπα, μάλλον τη Φαρμανέλ θα υποστηρίζεις.  :D  ;)

Υ.Γ.: Σόρυ αν δεν επιτρέπεται η "διαφήμιση", μπορείτε να το απαλείψετε - αν και μόνο για διαφήμιση δεν πρόκειται.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Μαρτίου 2008, 18:17:38 από Ο (δια)κομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

8 Απριλίου 2008, 23:39:29
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ένα κουτί πραζόλης: 50 ευρώ

Ένα κουτί αναστολέα ακετυλοχολινεστεράσης: 128 ευρώ

Ένα κουτί τεριπαρατίδης: 550 ευρώ

Να βλέπεις τον φαρμακοποιό του χωριού να μη μπορεί με την επίσχεση να εισπράξει ούτε μία συνταγή: Αξία ανεκτίμητη!
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

27 Απριλίου 2008, 19:34:37
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Τί ειν' τούτο πάλι;
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ανασταίνουν τη λίστα;
Αν πρόκειται έτσι να καταπολεμηθεί η συνταγογράφηση των ιλουστρασιόν,  life-style "φαρμάκων" (ή φαρμάκων, δεν ξέρω) που δεν διδαχθήκαμε στο πανεπιστήμιο, δεν υπάρχει εμπειρία από τη χορήγησή τους (αν και ο ιατρός κατακλύζεται με διαφήμιση από την πρώτη μέρα που θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας), είναι αμφιβόλου χρηστικότητας και αποτελεσματικότητας και φυσικά τριψήφιας τιμής, τότε πολύ σωστά, να επανέλθει η λίστα και όποιος τα τραβάει ο οργανισμός του, να τα πληρώνει από την τσεπούλα του και καλή χώνεψη.
Αν είναι όμως να εκφυλιστεί η λίστα με τα αλήστου μνήμης χαρτάκια ότι και καλά τα εν λόγω σκευάσματα (όπως και τα θρυλικά Daflon, gel Voltaren και Vastarel κ.α.) είναι "αναντικατάστατα" και με τον τρόπο αυτό να επιτυγχάνεται η πολυπόθητη συμμετοχή 25% που τα καθιστά πιο ελκυστικά και βάζει σε πειρασμό τους καταναλωτές, τότε θα ήθελα να ρωτήσω: τί θα γίνει αν δεν συμφωνώ ότι είναι αναντικατάστατα;  Μπορεί να μου επιβάλλει ο καταναλωτής ή ο φαρμακοποιός να τα συνταγογραφώ και να συμπληρώνω το χαρτάκι του αναντικατάστατου; Το ρωτάω αυτό ενόψει του τσουνάμι life-style φαρμάκων που έρχεται, όπως π.χ. για το ροχαλητό (ότι και καλά χάπι που καταπολεμά την υπνική άπνοια) και άλλα παρόμοια.
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Απριλίου 2008, 17:07:43 από Ο (δια)κομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

8 Μαΐου 2008, 21:35:53
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ποιό φάρμακο είναι συνώνυμο Έλληνα πολιτικού αρχηγού;
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Χο, χο, χο όπως θα γελούσε και ο πρόεδρος του Θρύλου.
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Μαΐου 2008, 21:55:58 από Ο (δια)κομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

9 Μαΐου 2008, 16:34:03
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Ίσως τα παρακάτω δεν ταιριάζουν τόσο με την πολυφαρμακία αλλά με το καθεστώς διακίνησης των φαρμάκων γενικότερα. Ομολογώ ότι από το πρωί είμαι συγκλονισμένος κι έχω αναθεματίσει ουκ ολίγες φορές (πράγμα που κάνω συχνά πυκνά) της απόφασή μου να μην ακολουθήσω τη φαρμακευτική στην οποία είχα εισαχθεί κατά την πρώτη μου συμμετοχή στις Πανελλήνιες εξετάσεις και προσπαθώντας να ξεπλύνω την «ρετσινιά» της αποτυχίας και να επιτύχω το όνειρο ζωής ( όχι τόσο της δικής μου….) επανήλθα δριμύτερος (τρομάρα μου) την επόμενη χρονιά και πέτυχα την εισαγωγή μου στην ιατρική. (Το μοιραίο λάθος ήταν που ξεγράφτηκα από τη Φαρμακευτική γιατί αν είχα μείνει εγγεγραμμένος ακόμη –λίγο παράνομα μεν αλλά ποιος θα το μάθαινε- ομολογώ ότι θα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να την τελειώσω ακόμη και τώρα).

Λοιπόν, μετά την κάπως εκτεταμένη εισαγωγή εισέρχομαι στο ζουμί.
Σήμερα αντέγραψα συνταγή ογκολόγου ιατρού:
Caps Sutent 50 mgr bt I (ένα)
Η ουσία ονομάζεται Sunitinib, η εταιρία είναι η Pfizer και το κουτί περιέχει 30 κάψουλες. Το σχήμα είναι 1x1 για 4 βδομάδες, διακοπή 2 βδομάδων και επανάληψη της λήψης.
Θεώρησα λογικό ότι το φάρμακο είναι νοσοκομειακό και παρέπεμψα τον ασθενή στο φαρμακείο του νοσοκομείου. Η απάντηση του ασθενή με παραξένεψε: «Μα γιατρέ, το προηγούμενο κουτί το είχαμε πάρει από το φαρμακείο του χωριού».
Ανατρέχω λοιπόν σε έναν πρόχειρο τιμοκατάλογο που είχα και βλέπω με έκπληξη ότι το σκεύασμα με τις 30 κάψουλες έχει τιμή…(κρατηθείτε) 7957 ευρώ! (επτά χιλιάδες εννιακόσια και τα ρέστα παγωτά, ολογράφως για να μην θεωρηθεί λάθος πληκτρολόγηση!). Επισημαίνω ότι ο τιμοκατάλογος είναι στις αρχές του 2007 και αναφέρεται σε περιοχή με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Και πράγματι το φάρμακο δεν είναι νοσοκομειακό!

Συνειδητοποιώ ότι με την υπογραφή μου έχω κάνει πλουσιότερο το φαρμακοποιό του χωριού κατά 2000 (δύο χιλιάδες) ευρώ (ίσως και περισσότερα) μέσα σε 30 δευτερόλεπτα! Κατεβάζοντας απλά ένα κουτάκι από το ράφι, ξεκολλώντας το κουπόνι, επικολλώντας το στη συνταγή και βάζοντας τον ασθενή να υπογράψει. (Πω πω, κουράστηκα που τα έγραψα, πόσο μάλλον να τα κάνεις όλα αυτά!). Αλήθεια, με τι ποσοστά κέρδους επί της λιανικής τιμής δουλεύουν οι «συνάδελφοι»;
Συνειδητοποιώ ότι έχει κερδίσει σε 30 δευτερόλεπτα ποσό ίσο με τους μισθούς μου για 1 ½ μήνα!!!

Δεν θα έπρεπε αυτό το φάρμακο να είναι νοσοκομειακό;;; Η τιμή και το γεγονός ότι χορηγείται από ιδιωτικά φαρμακεία το καθιστούν εξωφρενικό, προκλητικό έως και ύποπτο!
Αναρωτιέμαι (αν και η απάντηση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη) γι’ αυτόν τον ατυχή συνάνθρωπό μας (για τον καρκινοπαθή αναφέρομαι) ποιος νοιάζεται και προσεύχεται να κρατηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο στη ζωή; Ο ίδιος; Οι συγγενείς του; Ο φαρμακοποιός του χωριού*;

*Αν θεωρείτε τη συγκεκριμένη απάντηση σωστή, προσθέστε ότι οι προσευχές περί μακροζωίας του καρκινοπαθούς συνοδεύονται από ανάλογες προσευχές να μην αλλάξει φαρμακείο!! Σε περίπτωση που αλλάξει φαρμακείο οι πρώτες προσευχές αδρανοποιούνται (στην καλύτερη περίπτωση) ή αντικαθίστανται από άλλου είδους προσευχές….. (ας μη γίνω τόσο κακός, σταματώ εδώ).
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Μαΐου 2008, 16:46:25 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

9 Μαΐου 2008, 21:17:08
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Νομίζω ότι ήρθε η μεγάλη ώρα να αποτίσουμε φόρο τιμής στη "Χρυσούλα": Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

9 Μαΐου 2008, 22:06:38
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Μετά την τελευταία καταχώρηση του Διαμαντή, έκρινα επιβεβλημένο να αλλάξω την εικόνα του Μr Bean στο προφίλ μου με αυτή του θρυλικού  Νίκου Αλέφαντου, αφού ανάλογη έκφραση πήρα κι εγώ όταν διάβασα την καταχώρηση του Διαμαντή. Την έκφραση αυτή τη διατηρώ ακόμη, μία ώρα μετά, και μ' αυτή θα πηγαίνω στο εξής  κάθε πρωί στο ιατρείο για να υπογράφω τα cheque, συγγνώμη τις συνταγές ήθελα να πω.

Επειδή όμως το πράγμα είναι πολύ σοβαρό και έχει ξεφύγει από κάθε μέτρο, νομίζω ότι η αμοιβή του φαρμακοποιού θα πρέπει να βασιστεί στη λογική της εκτέλεσης συνταγών, δηλαδή σε ένα λογικό πάγιο τέλος για κάθε συνταγή που εκτελεί. Γιατί θα πρέπει για παράδειγμα, με τα τωρινά δεδομένα, όταν εκτελεί μια συνταγή που έχει δύο Salospir να κερδίζει 40 λεπτά, ενώ με μιά άλλη συνταγή με Aρισέπτ, Έμπηξα (έβηξα; εμπίξα; ) και Τσίπρα(ς)αλεξ να κερδίζει 120 ευρώ; Περισσότερο κόπο καταβάλλει στο να εκτελέσει τη δεύτερη συνταγή;
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Μαΐου 2008, 21:26:18 από Ο (δια)κομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

10 Μαΐου 2008, 11:38:49
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Μια κοινότυπη φράση, ανάμεσα σε ιατρούς τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας με εξειδίκευση στις κακοήθειες όταν εισάγουν στο νοσοκομείο ασθενή για ΧΜΘ, είναι ότι "ο ασθενής μπαίνει για μια μπαταριά".

17 Μαΐου 2008, 11:31:11
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Στον σημερινό τύπο δημοσιεύεται η είδηση ότι, με αφορμή το θέμα των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, η Ελ κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ ώστε να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και να μπορούν έτσι να δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας επιτηδευματίες από όλες τις χώρες της ΕΕ, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ, για όλα τα επαγγέλματα. Σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα μας απειλείται με καταδίκη από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Λέτε να φέρει αυτό καμιά αλλαγή και στο γνωστό μας κλειστό επάγγελμα με τον υπερπροστατευτισμό και τα υπερκέρδη που βασίζονται στην υπογραφή μας και στην ευθύνη μας; Χο, χο, χο. ;D
Ή μήπως οι πολυμήχανοι Ελ θα βρουν τρόπο να ξεπεράσουν και αυτόν το σκόπελο;  ???  
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Μαΐου 2008, 13:29:37 από Ο (δια)κομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

19 Μαΐου 2008, 19:40:05
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Πολυφαρμακία και σπατάλη στο παρακάτω link:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
6612 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2013, 23:47:26
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
5438 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Οκτωβρίου 2016, 17:09:43
από Αρχίατρος
10 Απαντήσεις
4672 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Νοεμβρίου 2018, 01:27:07
από Δημήτριος
1 Απαντήσεις
4536 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Αυγούστου 2020, 10:51:37
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
5329 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Αυγούστου 2021, 05:35:40
από Argirios Argiriou