Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας

<< < (43/253) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Εγώ πάλι είμαι αντίθετος στο να υπάρχουν ορια ηλικίας, δεν πρέπει να υποχρεώνεις κάποιον σε σύνταξη.
Αρκεί από μια ηλικία και μετά να μην έχει το δικαίωμα να προσλαμβάνει υπαλλήλους και βοηθούς.
Εάν τον παίρνει να το συνεχίσει γιατί όχι;

EzeΤΡΟΛ:
Ε πια, αυτό το πόρταλ του ΠΦΣ, δε λέει να με αφήσει σε ησυχία. Σήμερα, σε κύριο άρθρο του, εισάγει την έννοια του "merchandizing" (αμετάφραστο) στο χώρο των επιχειρήσεων (business) του φαρμάκου.

Πολύ νωρίς στο εμβριθές άρθρο, για να καταλάβουμε τί μας περιμένει, μας υποδέχεται η κυνική διαπίστωση-προειδοποίηση (αμετάφραστη) “ being a good pharmacist does not make you a good businessman”.  Άρα, πρέπει να περάσουμε στην εποχή του merchandizing.

Αμέσως παρακάτω, περνάμε στον πολίτη το μήνυμα της αυτοφαρμακίας δικαιολογώντας τη με το φύλλο συκής των "έντονων ρυθμών ζωής" που επιβάλλουν "άμεση εξυπηρέτηση"! "Είναι γνωστό ότι οι ρυθμοί ζωής έχουν αλλάξει, έχουν γίνει πιο έντονοι, αναγκάζοντας συχνά τους ανθρώπους να επιζητούν την άμεση εξυπηρέτηση".

Κρατάμε την αναπνοή μας από την αγωνία, γιατί παρακάτω επιχειρείται η ερμηνεία-εκλαΐκευση του εμπνευσμένου όρου merchandizing: "Αντιθέτως αποτελεί μια πολυσύνθετη πράξη  στο σημείο πώλησης και περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών,  από την τακτοποίηση των προϊόντων στα ράφια, την μέτρηση της απόδοσης τους, μέχρι την οπτική αρμονία και την καλύτερη επικοινωνία τους. " 

- Έλα... εδώ Πλεντίλ, καλεί Ζιθρομάξ. Ζιθρομάξ ακούει; Ζιθρομάξ να φύγει από δίπλα από Λομπιβόν γιατί μου κρύβει θέα για Πάριετ. Άσε που έβαλες πάλι αυτή τη γελοία μπλε-άσπρη εμφάνιση, που σε κάνει να μοιάζεις ίδιο Αρισέπτ.
- Ποιόν είπες γελοίο, ρε συ;
- Α, το ξεκολλάς το κουπόνι, μου φαίνεται...

Σε τί κατατείνει όλη η προσπάθεια; Μα, "φυσικά όλα αυτά καταλήγουν σε μια σημαντική αύξηση των αυθόρμητων πωλήσεων."

Αυθόρμητες πωλήσεις, ε; Και εμείς μετά σπάμε τα κεφάλια μας για να εφεύρουμε αυθόρμητες "διαγνώσεις" για να ξεπλύνουμε τα κουπόνια σας!

Δεν μπορώ άλλο!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

EzeΤΡΟΛ:
Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2009,
Αρ.Πρωτοκόλλου Γ55/686

ΕΛΛΗΝΙΚΗ   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
IΚΑ
ΙΔΡΥΜΑ KOINΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ
ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 36,10241-ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: Σ. Παπασάικα
Αρ. Τηλ.: 210-5213671

θΕΜΑ:«Παράταση τον χρόνου έναρξης ισχύος του τρόπου χορήγησης φαρμάκων υψηλού
κόστους από τα φαρμακεία των Κρατικών Νοσοκομείων και από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία
κατ' Εφαρμογή του άρθρου 9 του νόμου 3457/06» .   

Σε συνέχεια του ανωτέρω εγγράφου, αναφορικά με τον κατάλογο χορηγουμένων φαρμάκων
υψηλού κόστους από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και τα ιδιωτικά φαρμακεία,
σας γνωρίζουμε ότι η κ.ο.α. αριθμ. ΔΥΓ3/ΓΠ/151509/19-12-2008(ΦΕΚ Β 2717/31.12.2008)
ισχύει από 1-4-2009 για πληρέστερη ενημέρωση των εμπλεκόμενων μερών.

O ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ

trojy:
Καταρχάς, καλησπέρα σας.

Νομίζω ότι το φόρουμ σας είναι εξαιρετικό, αλλά κάτι του λείπει. Πιστεύω ότι σε κάποια πράγματα θα φανώ χρήσιμος. Ποστάρω λοιπόν, με την ιδιότητα του αδειούχου φαρμακοποιού, ιδιοκτήτη φαρμακείου. Θα προσπαθήσω να απαντάω με φειδώ, ιδιαίτερα στις αρχές του μήνα που ξεκινάει το βάσανο την κατάθεσης συνταγών.

Το μενού για απόψε έχει:
Α) ακριβά φάρμακα
Β) συνταξιοδότηση
Γ) αγωγή hangover

Α)Όσον αφορά τα "ακριβά" φάρμακα, περιλαμβάνουν 2 κατηγορίες. Στην 1η κατηγορία είναι τα νοσοκομειακά, ενώ στη 2η είναι εκείνα για τα οποία προβλέπεται συνέχιση της θεραπείας στο σπίτι. Τα θέματα που δημιουργούνται είναι:
α) Ζημία για την επιχειρήση μου. Όταν για παράδειγμα εκτελέσω ένα σκεύασμα, θα αποζημιωθώ από το ταμείο σε 1 με 8 μήνες με το άθροισμα της Χ.Τ + 5%. Ο Φ.Π.Α, για τα φάρμακα είναι 9%, και συνεπώς θα έχω άμεση απώλεια 4%.
Έννοείται ότι ειμαι υποχρεωμένος να το εκτελέσω, σύμφωνα με τη φαρμακευτική δεοντολογία.
Αν ληφθεί υπ'όψιν ότι ο φορολογικός συντελεστής των φαρμακείων, σύμφωνα με την περαίωση που γίνεται αυτές τις ημέρες, κυμαίνεται από 11 έως 14%, για κάθε φάρμακα που θα δίνεται από το φαρμακείο θα υπάρχει ζημία 6 έως 9% (χωρίς να υπολογίσω τη ζημία από το ΦΠΑ, που ας το θεωρήσω καλοπροαίρετα.. τυπογραφικό σφάλμα).
β) Η λίστα των φαρμάκων υψηλού κόστους διαφοροποιείται κατά το δοκούν. Σήμερα, τα φάρμακα είναι 89, αύριο μπορεί να είναι 15089.
γ) Υπάρχει κίνδυνος κατάργησης της σταθερής λιανικής τιμής. Άλλη τιμή θα πληρώνει σε εμένα το ταμείο, και άλλη ο ασθενής. Αν για παράδειγμα χρειαστεί ο ασθενής το φάρμακο του επειγόντως, είμαι υποχρεωμένος να του το δώσω στην τιμή που έχει οριστεί από την γενική γραμματεία εμπορίου, και η οποία βρίσκεται στην διατίμηση.
Ολοκληρώνω το 1ο ζήτημα, λέγοντας ότι το σκεπτικό της υπουργικής απόφασης, είναι να περάσει το μεγάλο βάρος των φαρμακευτικών δαπανών από τα νοσοκομεία στα φαρμακεία. Προφανώς οι βιομηχανίες οι οποίες δεν πληρώνονταν από τα νοσοκομεία εδώ και χρόνια και είχαν ένα τεράστιο οικονομικό άνοιγμα, ζήτησαν από το υπουργείο Υγείας να μεταφερθεί η διακίνηση των φαρμάκων αυτών στα φαρμακεία, τα οποία πληρώνουν εντός μηνός.

Β) Η υποχρεωτική συνταξιοδότηση είναι αντισυνταγματική. Χωρίς μα, χωρίς μου. Η προσωπική μου γνώμη στηρίζεται στην δια βίου παιδεία. Θα πρέπει κάθε 5 με 7 χρόνια οι φαρμακοποιοί και οι ιατροί να περνάνε σοβαρές εξετάσεις ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι σε κατάσταση να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες.

Γ) Σε ποστ σχετικό με την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών διαταραχών από αμφιβόλου ποιότητας οινοπνευματούχο σκεύασμα, δημοσιεύτηκαν αλλόκοτες προσεγγίσεις. Γνώμη μου, πραζόλη ή αντιόξινο είναι οι 2 επιλογές, αν αποφασίσουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με φαρμακευτική αγωγή. Και οι 2 επιλογές είναι evidence based, και οι 2 περιλαμβάνονται στην step up ή step down αγωγή.
Όσον αφορά το κόστος, 33,02 € έχει το fason ή fashion ή generics ή κόπια πραζόλη.
Το losec είναι διαθέσιμο και σε μορφή των 10mg (10 δισκία) στην τιμή των 7,50 €. Δοσολογία 2 χάπια πρωΐ - 2 χάπια βράδυ κατά προτίμηση νηστικός. 

EzeΤΡΟΛ:
"Συνέχισε να χορεύεις....κι εγώ θα γράφω όσα φάρμακα μου ζητήσουν".

Φτηνά ή ακριβά φάρμακα;

Και συνέντευξη του πολυχρονεμένου μας για την κρίση στην Υγεία.

Απόψε στις 23:00 δεν χάνουμε τους Φακέλους στον Σκάι:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση