Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας

<< < (50/253) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Η συμμετοχή για θεραπεία βρογχικού άσθματος που χορηγείται σε χρόνια βάση διάρκειας άνω των 6 μηνών έχει 10% συμμετοχή. Όλα τα υπόλοιπα για το βρογχικό άσθμα έχουν 25% συμμετοχή. Αυτό ισχύει.

Η οικονομική ευθύνη και απαίτηση για τα χρήματα σε σχέση με το ποσοστό συμμετοχής σύμφωνα με το ΠΔ 121/2008 βαρύνει τον ιατρό, αλλά δεν αναφέρει κανένα άλλο οικονομικό καταλογισμό της αξίας των φαρμάκων στον ιατρό, αν και αναφέρει ότι οι ιατροί πρέπει να ακολουθούν την νομοθεσία παραπάνω. Συνεπώς για το λάθος ποσοστό συμμετοχής το ταμείο έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τα χρήματα από τον ιατρό, αλλά για όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν πειθαρχικές ποινές για τον ιατρό και ο φαρμακοποιός μένει απλήρωτος.

Το πρόβλημα Διακομιστή του πως να αλλάξεις ένα σωρό βολεμένους ασθενείς το είχα και εγώ. Φωτοτύπησα την συγκεκριμένη εγκύκλιο με τα ποσοστά που ορίζει ο νόμος και όποιος ασθενής είχε πρόβλημα, του έδινα ένα αντίγραφο και του έλεγα να πάει να βρει όποιον θέλει να του τα εξηγήσει αφού του υπογράμμιζα το συγκεκριμένο θέμα του. Γιατί δεν μιλάμε μόνο για τα Ca αλλά για ασθενείς με κρεατινίνη 2.8 που περναν τα πάντα με 0%. Στο θέμα του εάν πάσχει τώρα ή όχι από Ca, ζήταγα να πάει στον ιατρό που τον παρακολουθεί σε βάθος χρόνου και να μου φέρει μια γνωμάτευση που να λέει ακριβώς την φράση "σύμφωνα με τον σημερινό κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και την υπάρχουσα βιβλιογραφία ο ασθενής χ πάσχει κατά την παρούσα εξέταση από Ca x", μάλιστα το είχα έτοιμο και αυτό για ορισμένους συναδέλφους που μου στέλναν πονηρές γνωματεύσεις. Και για όποιον έδιναν, μαγκιά του, εγώ φύλαγα μια φωτοτυπία της γνωμάτευσης ή την ίδια τη γνωμάτευση και σκασίλα μου τα ταμεία τους πλέον. Απλά πράγματα για όποιον θέλει να κάνει τη δουλειά του.

Μάλιστα η απόσταση ήταν μικρή 3-5 χιλιόμετρα εάν θυμάμαι καλά, αλλά θα την βρω, χώρια που μπορείτε να ζητήσετε και από το ΙΚΑ κάτω από ποιες προϋποθέσεις λέει στην ιστοσελίδα τους ότι περιλαμβάνεται ένα αγροτικό ιατρείο.

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.....
Στην Ελλάδα, από όσο γνωρίζω επίσημα, γιατί ανεπίσημα ακούγονται πολλά...ΔΕΝ υπάρχει τέτοια λίστα μαζεμένη... Υπάρχουν φάρμακα τα οποία για ορισμένες ενδείξεις δεν δικαιολογούνται, αλλά ΔΕΝ είναι πραγματικά ξεκάθαρο.
.............

--- Τέλος παράθεσης ---

Δηλαδή Trojy τί κάνεις τώρα όταν σου έρχεται ένας ασθενής με συνταγή που γράφει π.χ. Tabl. Depon ή Gel Voltaren;
Του ζητάς να πληρώσει ολόκληρη την τιμή του φαρμάκου ή μόνο την συμμετοχή;

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤο πρόβλημα Διακομιστή του πως να αλλάξεις ένα σωρό βολεμένους ασθενείς το είχα και εγώ. Φωτοτύπησα την συγκεκριμένη εγκύκλιο με τα ποσοστά που ορίζει ο νόμος και όποιος ασθενής είχε πρόβλημα, του έδινα ένα αντίγραφο και του έλεγα να πάει να βρει όποιον θέλει να του τα εξηγήσει αφού του υπογράμμιζα το συγκεκριμένο θέμα του. Γιατί δεν μιλάμε μόνο για τα Ca αλλά για ασθενείς με κρεατινίνη 2.8 που περναν τα πάντα με 0%. Στο θέμα του εάν πάσχει τώρα ή όχι από Ca, ζήταγα να πάει στον ιατρό που τον παρακολουθεί σε βάθος χρόνου και να μου φέρει μια γνωμάτευση που να λέει ακριβώς την φράση "σύμφωνα με τον σημερινό κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και την υπάρχουσα βιβλιογραφία ο ασθενής χ πάσχει κατά την παρούσα εξέταση από Ca x", μάλιστα το είχα έτοιμο και αυτό για ορισμένους συναδέλφους που μου στέλναν πονηρές γνωματεύσεις. Και για όποιον έδιναν, μαγκιά του, εγώ φύλαγα μια φωτοτυπία της γνωμάτευσης ή την ίδια τη γνωμάτευση και σκασίλα μου τα ταμεία τους πλέον. Απλά πράγματα για όποιον θέλει να κάνει τη δουλειά του.

--- Τέλος παράθεσης ---

Δυστυχώς, συνάντησα και συναντώ ανυπέρβλητα εμπόδια στην εφαρμογή των ανωτέρω:
α) Μετακινούμαι, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι μου, ως ανθρώπινη οβίδα από χωρίου εις χωρίον ανάλογα με τις ελλείψεις και συχνά χωρίς να ξέρω πού θα βρεθώ αύριο, με αποτέλεσμα να μη μπορώ να εγκαταστήσω σχέση επικοινωνίας (πόσο μάλλον ιατρού-Ασθενή) με τους εκάστοτε Ασφαλισμένους.
β) Στο ιατρείο μου προσέρχονται Ασφαλισμένοι από μια ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια, συχνά κάτοικοι άλλων Δημοτικών Διαμερισμάτων ή Δήμων και είναι περίπου αδιανόητο να συναντήσουν προσκόμματα στην εξυπηρέτηση τους.
γ) Πολύ συχνά τα φάρμακα έχουν ήδη παρθεί με το παγιωμένο ποσοστό και αυτό που μου ζητείται είναι -εντελώς τυπικά- η έκδοση των συνταγών. Το να αναγκάσεις Κάποιον να βάλει το χέρι Του πιο βαθιά στην τσέπη Του, στην περιοχή μου δεν είναι καθόλου απλό πράγμα. (Έστω και αν θέλω να κάνω απλά τη δουλειά μου).
δ) Οποιαδήποτε πρωτοβουλία έρχεται να ανατρέψει τα παγιωμένα πολλών ετών, καθιστά -στην περιοχή μου, δεν αναφέρομαι σε άλλες περιοχές ή σε άλλους ιατρούς- τον εμπνευστή της άτομο περίεργο έως ανεπιθύμητο για την περιοχή και τους Ασφαλισμένους, τους Οποίους έχει ταχθεί να υπηρετεί.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πώς οι στρεβλώσεις που συναντά κανείς στο δρόμο του τον αναγκάζουν να αναδιπλωθεί και να γίνεται κρίκος του φαύλου κύκλου. Μέχρι τώρα αυτό είχα γίνει, αλλά τώρα το να μου καταλογίσουν ευθύνες και να μου χρεώσουν την ζημιά των Ταμείων, πάει πολύ!

trojy:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.....
Στην Ελλάδα, από όσο γνωρίζω επίσημα, γιατί ανεπίσημα ακούγονται πολλά...ΔΕΝ υπάρχει τέτοια λίστα μαζεμένη... Υπάρχουν φάρμακα τα οποία για ορισμένες ενδείξεις δεν δικαιολογούνται, αλλά ΔΕΝ είναι πραγματικά ξεκάθαρο.
.............

--- Τέλος παράθεσης ---

Δηλαδή Trojy τί κάνεις τώρα όταν σου έρχεται ένας ασθενής με συνταγή που γράφει π.χ. Tabl. Depon ή Gel Voltaren;
Του ζητάς να πληρώσει ολόκληρη την τιμή του φαρμάκου ή μόνο την συμμετοχή;

--- Τέλος παράθεσης ---
Εξαρτάται την συνταγή, αλλά κατά κανόνα την εκτελώ ως έχει. Αν είναι για Depon, ενημερώνω τον ασθενή, ότι θα έχει επιβάρυνση 0,50 € (δηλ. 75% της λιανικής τιμής επί πλέον).
Να παρατηρήσω ότι το τελευταίο διάστημα, δεν φτάνουν πολλές συνταγές με προβλήματα στο φαρμακείο.Έχω καιρό να δω συνταγή π.χ. με neurobion ή Geriatric, etc.

ZArk:
Και με τα salospir 100mg όπως και με τα  egicalm160 που λαμβάνουν πάρα πολλοί στεφανιαίοι τί κάνουμε? Τα κόβουμε?
Εγώ συνεχίζω να τα γράφω, γιατι θέλει πολύ κουράγιο να εξηγήσεις σε έναν που τα αγοράζει με 10% 10 χρόνια τώρα τα "απαραίτητα δια χρονίαν νόσον" φάρμακα οτι δεν τα καλύπτει το ταμείο του.

Επίσης υπάρχει ένα θέμα με τα σιρόπια τα οποία δεν αναφέρονται όλα αλλα ελάχιστα.
Εσείς πώς συμπεριφέρεστε?

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση