Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας

<< < (63/253) > >>

flone:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕπίσης, έχω την αίσθηση ότι ο flone μπέρδεψε την κατάθλιψη με την άνοια όσον αφορά το θέμα του 0%....

--- Τέλος παράθεσης ---

Γιατί το λέτε αυτό;
Θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν υπήρχε περιοχή που να μην γράφανε για χρόνια (ή και ακόμα) τα αντικαταθλιπτικά δωρεάν (κάνοντας λάστιχο τις ψυχώσεις, ώστε να περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, κάτι που είναι προφανές λάθος).

Η άνοια είναι άλλη ιστορία.
Μέχρι να συμπεριληφθεί επίσημα στη λίστα του 0% (αν θυμάμαι καλά, έγινε επί Κακλαμάνη), η διάγνωση ήταν "οργανικό ψυχοσύνδρομο", προκειμένου να μπαίνει το μηδέν, κάτι που επίσης είναι λάθος, αφού οι όροι σε καμία περίπτωση δεν είναι ταυτόσημοι. Μάλιστα θυμάμαι, για να συμπληρώσω τα παραπάνω, ότι αυτήν την οδηγία μου είχαν δώσει (προφορικά, βεβαίως) οι ελεγκτές ιατροί του ΟΠΑΔ Θεσ/νίκης (τότε είχα ιατρείο) που είχαν εκνευριστεί κιόλας γιατί έκανα τέτοιες ερωτήσεις. Καταλαβαίνετε γιατί.
Αλλά και όταν μπήκε η άνοια στη λίστα του μηδέν, η διατύπωση πάλι ήταν θολή (αν θυμάμαι καλά "νόσος Alzheimer και άνοια". Δηλαδή και η αγγειακή; Προσωπικά βάζω μηδέν μόνο για τα "αντιανοϊκά" και αντιψυχωτικά στην "Άνοια τύπου Alzheimer".
Και τώρα και παλιά στο ιατρείο, η κατάθλιψη παίρνει 25%. Αν υπάρχει "αναπομπή" από φαρμακείο ή "παραπομπή" από ΙΚΑ, Παθολόγο κλπ, τότε κι εγώ παραπέμπω σε Ψυχίατρο, μια που δεν έχω την εκπαίδευση να αντιμετωπίζω την... "Ψυχωτική κατάθλιψη".

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑνεξάρτητα τι λέει το ταμείο ΝΑΤ, ο ιατρός οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους και συνεπώς δεν θα έχει καμιά ελπίδα το ΝΑΤ εναντίον του ιατρού. Προσωπικά, επειδή και στα Ανώγεια, μια ορεινή περιοχή, υπάρχουν ασθενείς με βιβλιάριο ΝΑΤ, εγώ προσωπικά εφαρμόζω την νομοθεσία και ας πάει να κουρεύεται το ΝΑΤ.

--- Τέλος παράθεσης ---

Το "ορεινή περιοχή" δεν πήγαινε στα Ανώγεια. Άλλωστε νησί είναι η Κρήτη. Πόσοι ασφαλισμένοι στον Οίκο Ναύτου να υπάρχουν στα Γρεβενά ή στην Φλώρινα; (flone; ) Θυμάμαι ότι ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη δυσκολευόμουν να βρω φαρμακείο συμβεβλημένο με ΟΝ.
Θα ήθελα να μάθω το νομικό υπόβαθρο που σε οδηγεί μετά βεβαιότητας σε παραπομπή του ΝΑΤ στο κομμωτήριο (ή στο μπαρμπέρικο)!
Όταν παρέθεσα πλήθος αναφορών φαρμακευτικών συλλόγων που αναφέρουν ότι ο Οίκος Ναύτου αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Ας παραθέσω κι από το φαρμακευτικό σύλλογο Κορίνθίας:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
" ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΗ

Το Ταμείο του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΗ δεν ανήκει στην Γεν. Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρά στο Υπ. Εμπ. Ναυτιλίας. Από τις γενικές διατάξεις που ισχύουν για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, ο οίκος Ναύτη διαφοροποιείται ως προς τα ποσοστά συμμετοχής στις ασθένειες με 0%, με 10% και 25%. Φάρμακα οστεοπόρωσης (πλην καλσιτονίνης), υπερλιπιδαιμία, καρδιοπαθειών, πνευμονοπαθειών, TBC και κύησης, χορηγούνται με κανονική συμμετοχή, δηλ. με ποσοστό συμμετοχής που έχει αποτυπωθεί με σφραγίδα στο εξώφυλλο του βιβλιαρίου. Προσοχή στις συμμετοχές !!

ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Τα ποσοστά συμμετοχής έχουν ως  εξής:

25% οι εν ενεργεία ναυτικοί και το Προσωπικό της Πλοηγικής Υπηρεσίας.

20%-15%-5% Συνταξιούχοι ΝΑΤ.

10% συνταξιούχοι ΝΑΤ δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Με το ίδιο ποσοστό με τον άμεσα ασφ/νο συμμετέχει και κάθε μέλος της οικογενείας του. Η ένδειξη του ποσοστού συμμετοχής, πρέπει να έχει αποτυπωθεί με σφραγίδα στο εξώφυλλο του Βιβλιαρίου Ασθενείας ή Συνταγών από τις Υπηρεσίες του Ο.Ν."

Όταν οι βουλευτές με την επερώτηση που παρέθεσα παραπάνω αναγνωρίζουν την άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι ασφαλισμένοι του συγκεκριμένου ταμείου!

Τα Ανώγεια υπάγονται στο νομό Ρεθύμνου. (για να είχαμε την άποψη του Trojy, αλλά εκείνος είναι στο Ηράκλειο. Αλήθεια τι γίνεται με τον ΟΝ στο Ηράκλειο; ) Τελικά απ' ότι έχω καταλάβει και με άλλα σκευάσματα (Daflon, gel Voltaren κλπ) κάθε νομός έχει σ' αυτή τη χώρα τις δικές του ερμηνείες για του νόμους. Όπως λέγαμε και σε άλλες ενότητες, εκεί τα παραπάνω σκευάσματα συνταγογραφούνταν μέχρι πρότινος   (συνταγογραφούνται ακόμη; ) με διάφορες ιατρικές γνωματεύσεις.

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Το Ταμείο του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΗ δεν ανήκει στην Γεν. Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρά στο Υπ. Εμπ. Ναυτιλίας.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτό με βάζει σε υποψίες ότι μπορεί να έχεις τελικά δίκιο αλλά τότε δεν είμαι σίγουρος εάν μπορούμε στο ΕΣΥ να συνταγογραφούμε.
Και αυτό γιατί στο ΕΣΥ όλοι οι κανόνες βγαίνουν από το υπουργείο υγείας και έμμεσα το ΙΚΑ και όσα ταμεία πάνε μαζί...

Και επειδή είχα την απορία δείτε εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Και οι ασφαλισμένοι δέχονται υπηρεσίες από δημόσιες νοσηλευτικές μονάδες που εποπτεύονται από το "υπουργείο κοινωνικών υπηρεσιών" σύμφωνα με ένα προεδρικό διάταγμα του 1981.... Άρα θα τους στέλνουμε στο ΙΚΑ;;;;  :)
Τώρα έχω την απορία πραγματικά, μήπως δεν θα έπρεπε να γράφω το οτιδήποτε σε βιβλιάριο του οίκου ναύτου;

Και επειδή μετά από αυτά ρώτησα και την γυναίκα που τυγχάνει συμβεβλημένη ιδιώτης για τον οίκο ναύτου εισέπραξα το ακόλουθο: "Ο οίκος ναύτου έχει συμβεβλημένους ιατρούς και κλινικές και δικά του νοσοκομεία. Εσύ τι δουλειά έχεις με τον οίκο ναύτου;"

Τι μαθαίνει κανείς με ερεθίσματα από το φόρουμ..... και με αυτά έλυσα και μια ακόμη απορία σου Αδαμάντιε και σε ευχαριστώ γιατί ξεκαθάρισα και εγώ κάποια πράγματα που δεν θα κάνουν κάποιους καθόλου χαρούμενους....

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαι επειδή μετά από αυτά ρώτησα και την γυναίκα που τυγχάνει συμβεβλημένη ιδιώτης για τον οίκο ναύτου εισέπραξα το ακόλουθο: "Ο οίκος ναύτου έχει συμβεβλημένους ιατρούς και κλινικές και δικά του νοσοκομεία. Εσύ τι δουλειά έχεις με τον οίκο ναύτου;"

--- Τέλος παράθεσης ---

Το μόνο νοσοκομείο που έχει δικό του ο Οίκος Ναύτου είναι το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εμπορικού Ναυτικού ή Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εργατών Θαλάσσης  που ρημάζει εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο από το 1974 στα Μελίσσια. (πόσοι άραγε γνωρίζουν την ύπαρξή του; )
"Το νοσοκομείο (τις καλές εποχές διέθετε 350 κλίνες) λειτούργησε μεταξύ 1948 (αρχικά ως σανατόριο για τους ναυτικούς· η φυματίωση και άλλες πνευμονικές παθήσεις θέριζαν τότε) και 1974, οπότε και ουσιαστικά ανέστειλε τη λειτουργία του, εξαιτίας του υψηλού κόστους λειτουργίας και ελλείψει χρημάτων για την ανανέωση του ιατρικού εξοπλισμού του. Έκτοτε, το μεν κτήριο, εκτός από τη φθορά του χρόνου, αντιμετώπισε εκτενείς λεηλασίες και βανδαλισμούς, η δε περιβάλλουσα πευκόφυτη έκταση, με ελλιπή περίφραξη και φύλαξη, αποτέλεσε από χώρο σύναξης και ορμητήριο αγελών αγριόσκυλων μέχρι και …βοσκότοπο αιγοπροβάτων, ενώ το καλοκαίρι υπήρχε και ο κίνδυνος πυρκαϊάς."

Να επεκτείνω την ερώτηση: "Το ΙΚΑ έχει συμβεβλημένους ιατρούς και κλινικές και δικά του νοσοκομεία. Εμείς τι δουλειά έχουμε με το ΙΚΑ;"

Αν οι διαχειριστές κρίνουν ότι ξεφεύγουμε από το θέμα της ενότητας, ας μας "βάλουν" σε νέο θέμα...

trojy:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑνεξάρτητα τι λέει το ταμείο ΝΑΤ, ο ιατρός οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους και συνεπώς δεν θα έχει καμιά ελπίδα το ΝΑΤ εναντίον του ιατρού. Προσωπικά, επειδή και στα Ανώγεια, μια ορεινή περιοχή, υπάρχουν ασθενείς με βιβλιάριο ΝΑΤ, εγώ προσωπικά εφαρμόζω την νομοθεσία και ας πάει να κουρεύεται το ΝΑΤ.

--- Τέλος παράθεσης ---

Το "ορεινή περιοχή" δεν πήγαινε στα Ανώγεια. Άλλωστε νησί είναι η Κρήτη. Πόσοι ασφαλισμένοι στον Οίκο Ναύτου να υπάρχουν στα Γρεβενά ή στην Φλώρινα; (flone; ) Θυμάμαι ότι ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη δυσκολευόμουν να βρω φαρμακείο συμβεβλημένο με ΟΝ.
Θα ήθελα να μάθω το νομικό υπόβαθρο που σε οδηγεί μετά βεβαιότητας σε παραπομπή του ΝΑΤ στο κομμωτήριο (ή στο μπαρμπέρικο)!
Όταν παρέθεσα πλήθος αναφορών φαρμακευτικών συλλόγων που αναφέρουν ότι ο Οίκος Ναύτου αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Ας παραθέσω κι από το φαρμακευτικό σύλλογο Κορίνθίας:

" ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΗ

Το Ταμείο του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΗ δεν ανήκει στην Γεν. Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρά στο Υπ. Εμπ. Ναυτιλίας. Από τις γενικές διατάξεις που ισχύουν για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, ο οίκος Ναύτη διαφοροποιείται ως προς τα ποσοστά συμμετοχής στις ασθένειες με 0%, με 10% και 25%. Φάρμακα οστεοπόρωσης (πλην καλσιτονίνης), υπερλιπιδαιμία, καρδιοπαθειών, πνευμονοπαθειών, TBC και κύησης, χορηγούνται με κανονική συμμετοχή, δηλ. με ποσοστό συμμετοχής που έχει αποτυπωθεί με σφραγίδα στο εξώφυλλο του βιβλιαρίου. Προσοχή στις συμμετοχές !!

ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Τα ποσοστά συμμετοχής έχουν ως  εξής:

25% οι εν ενεργεία ναυτικοί και το Προσωπικό της Πλοηγικής Υπηρεσίας.

20%-15%-5% Συνταξιούχοι ΝΑΤ.

10% συνταξιούχοι ΝΑΤ δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Με το ίδιο ποσοστό με τον άμεσα ασφ/νο συμμετέχει και κάθε μέλος της οικογενείας του. Η ένδειξη του ποσοστού συμμετοχής, πρέπει να έχει αποτυπωθεί με σφραγίδα στο εξώφυλλο του Βιβλιαρίου Ασθενείας ή Συνταγών από τις Υπηρεσίες του Ο.Ν."

Όταν οι βουλευτές με την επερώτηση που παρέθεσα παραπάνω αναγνωρίζουν την άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι ασφαλισμένοι του συγκεκριμένου ταμείου!

Τα Ανώγεια υπάγονται στο νομό Ρεθύμνου. (για να είχαμε την άποψη του Trojy, αλλά εκείνος είναι στο Ηράκλειο. Αλήθεια τι γίνεται με τον ΟΝ στο Ηράκλειο; ) Τελικά απ' ότι έχω καταλάβει και με άλλα σκευάσματα (Daflon, gel Voltaren κλπ) κάθε νομός έχει σ' αυτή τη χώρα τις δικές του ερμηνείες για του νόμους. Όπως λέγαμε και σε άλλες ενότητες, εκεί τα παραπάνω σκευάσματα συνταγογραφούνταν μέχρι πρότινος   (συνταγογραφούνται ακόμη; ) με διάφορες ιατρικές γνωματεύσεις.

--- Τέλος παράθεσης ---
Η πληροφόρηση που έχω από το ΙΚΑ Ηρακλείου, είναι ότι ο Οίκος Ναύτη, είναι θέμα χρόνου να υπαχθεί στο ΙΚΑ. Θα ισχύσει συνεπώς ό,τι ισχύει και για το ΙΚΑ. Η μεταβίβαση αυτή θα γινόταν από τον Οκτώβριο του 2008.
Στο φαρμακείο μου εκτελώ τις συνταγές του ΟΝ με συμμετοχή 20%, αν δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των ασφαλισμένων κατά περίσταση, εμμένω στην προσέγγιση μου, με γνώμονα το "patient's welfare". Για να γίνω πιο καταννοητός φέρω το παρακάτω παράδειγμα:
- Γυναίκα 61 χρονών με διαβήτη και Ca γεννητικών οργάνων, δεν παίρνει το Glucophage της για να κάνει οικονομία.
- Προσωπικά κάθε μήνα, ""κάνω το ίδιο λάθος"" και εκτελώ τη συνταγή της στο 0% συμμετοχή. Το βλέπω ""συμπτωματικά"" αφού έχει φύγει από το φαρμακείο μου. Όταν περνάω τη συνταγή της για το ταμείο, το ποσοστό συμμετοχής της για το glucophage, διορθώνεται στο 25%. 
Συμπληρωματικά σας αναφέρω ότι οποιαδήποτε έκπτωση από τον φαρμακοποιό στα φάρμακα (ό,τι έχει κουπόνι) είναι ανήθικη και απαγορεύεται!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση