Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας

<< < (80/253) > >>

EzeΤΡΟΛ:
Γεια χαρά κι από μένα. Με λένε διακομιστή και γράφω ανώνυμα για να μπορώ να αυτοσαρκάζομαι και για να υποβαθμίζω συνειδητά τη βαρύτητα των λεγομένων μου, όπως ο γελωτοποιός του χωριού που δεν έχει τίποτε να χάσει λέγοντας τη γνώμη του, την οποία κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά.

Θα επιχειρήσω μια απάντηση, αν και το εριστικό και οργίλο ύφος του συναδέλφου εκ Ξάνθης είναι ανοίκειο προς τα ευγενή ήθη αυτού του Φόρουμ. Βεβαίως, δεν θα πρέπει να διολισθήσουμε σε γενικεύσεις, ιδιαίτερα μάλιστα καθώς Ιατροί του Ιδρύματος απολαμβάνουν απέραντου ρισπέκτ σε αυτό το Φόρουμ.

Με γνώση των νομίμων συνεπειών, δηλώνω υπεύθυνα ότι η Γενική Ιατρική δεν είναι πια ιδιότητα, όπως αναφέρεται στο πρώτο ποστ του user dimipap73, αλλά ξεχωριστή Ειδικότητα, όπως για παράδειγμα η Ειδική Παθολογία, η Όφθα, η Φυσική Ιατρική Αποκατάσταση και η Ακτινοθεραπευτική.

Αν βλέπουμε 25 ασφαλισμένους σε 5 ώρες (25 τακτικά και 10 έκτακτα), πάει να πει ότι με τον ίδιο ρυθμό σε 8 ώρες βλέπουμε 56 ασφαλισμένους (40 τακτικά και 16 έκτακτα) και όχι 80. Τέσπα. Το γμτ εδώ είναι ότι ανάμεσα στον Ασφαλισμένο του Ιδρύματος και το ίδιο το Ίδρυμα, ορθώνεται το τείχος του ραντεβού, με αποτέλεσμα ο Ασφαλισμένος να εκτρέπεται στις δομές του ΕΣΥ, χώρια που για παν ενδεχόμενο υπάρχει στο Υποκατάστημα αναρτημένη και η γνωστή επιγραφή "Τα επείγοντα στο ΕΣΥ".

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Ιατρούς του τοπικού Υποκαταστήματος του Ιδρύματος γιατί μου γνώρισαν έναν θαυμαστό κόσμο σκευασμάτων με εξωτικές ονομασίες, όπως Λιπ ντάουν, Πρες ντάουν, Φλογοστόπ, Αμπίν, Ιατέν, Νοβέκ, Κλαριμάξ, Κεφπροζίλ Τζενέρικς και μυτιές Ιρικαλσίν.

Ακόμη, να ευχαριστήσω θερμά και το ίδιο το Ίδρυμα, που μου κάνει την τιμή χωρίς να το έχω ζητήσει, να μου παραχωρεί μπλοκ επιταγών για να εκδίδω τσεκ επ΄ονόματι του, εεεε, συγνώμη, θέλω να πω συνταγολόγια για να  γράφω συνταγές για τους Ασφαλισμένους Του. Μάλιστα δε, είναι τόσο γενναιόδωρο μαζί μου, που μου επιτρέπει να διαχειρίζομαι τα κονδύλια Του κατά το δοκούν, π.χ. μια ιογενή φαρυγγίτιδα να τη βαφτίζω κατά την κρισάρα μου όπως θέλω και να χορηγώ μακρολίδη (με 21 δισκία), πραζόλη (με 28, για να μην πειράξει τον ασφαλισμένο η μακρολίδη) και μυτιές με κορτιζονούχο σπρέι (που κι΄αυτό δεν είναι φτηνό, κάνει κοντά 20 ευρώ), χαρίζοντας-πετώντας συνολικά 110 ευρώ του Ιδρύματος από τα οποία 24 πάνε στο Φαρμακείο. Και όλα αυτά για έναν μόνο από τους -56 είπαμε- Ασφαλισμένους Του που με επισκέπτονται ημερησίως.

Από την άλλη, δεν μπορώ να κρύψω την πικρία μου για το γεγονός ότι το Ίδρυμα μου έκλεισε την πόρτα όταν ζήτησα να θέσω ευατόν στην Υπηρεσία Του, κάτι που το απέδωσα στον μεγάλο ανταγωνισμό που υπήρχε για τις λίγες, έτσι κι αλλιώς, θέσεις που προκήρυξε. Ακόμη και στην τρέχουσα προκήρυξη του Ιδρύματος δεν μπορώ να ελπίζω, γιατί αποκλείομαι εξ ορισμού, αφού κατέχω θέση στο ΕΣΥ.

Δεν θα μπορούσα να κλείσω το ποστ, χωρίς να επαναφέρω δύo ζητήματα που με τρώνε σαν το σαράκι: Εσείς στο Υποκατάστημα σας, α) Στους πάσχοντες από Ca, μηδενίζετε τη συμμετοχή σε όλα τα φάρμακα; και β) Το Νταφλόν το γράφετε;

Δ. Κουναλάκης:
Ίσως να ήμουν σκληρός διακομιστή και δεν ξέρω τι γίνεται σε μικρές επαρχιακές πόλεις. Ξέρω ότι υπάρχουν πόλεις που το ΙΚΑ παρακαλάει να πάρει ιατρούς σε συγκεκριμένες ειδικότητες αλλά αυτό μάλλον σπανίζει πλέον σήμερα. Στα μεγάλα όμως αστικά κέντρα, γίνεται αυτό που περιγράφω.

Δεν είμαι σίγουρος εάν ακόμη και η γνώση της όλης κατάστασης σε καθιστά συνένοχο όταν δεν αντιδράς.
Αλλά δεν είμαι οπαδός των επαναστάσεων, μόνο πρόσωπα αλλάζουν, όχι τα κοινωνικά δρώμενα, δείτε την γαλλική επανάσταση και την Οκτωβριανή επανάσταση, ή την κινεζική κόκκινη επανάσταση, ή ακόμη και την πρόσφατη "επανάσταση των δρομων"

Είμαι όμως σίγουρος ότι πολλά από τα δρώμενα στο ΙΚΑ δεν είναι γνωστά στους ιατρούς του ΕΣΥ και το αντίστροφο. Δεν νομίζω ότι ο σκοπός μας είναι να αλληλοκατηγορηθούμε αλλά να γνωρίσουμε και την άλλη οπτική, ίσως να νιώσουμε λίγο πιο ωμή την πραγματικότητα που την έχουμε συνηθίσει και δεν μας κάνει εντύπωση πλέον.

Δεν νομίζω ότι θα πάρεις απάντηση στα daflon και στα Ca διακομιστή, γιατί εγώ τουλάχιστον έχω πετύχει γιατρούς του ΙΚΑ να ακολουθούν καθένας και άλλα με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς να παίζουν χωρίς πάντα να είμαι σίγουρος για το τι υπάρχει κάτω από το τραπέζι που εγώ δεν μπορώ να αναγνωρίσω...

Δεν ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι καλώς οι γιατροί του ΙΚΑ βλέπουν 25 άτομα σε 5 ώρες εκτός εάν πρόκειται μόνο για συνταγογραφία, αν το δεχτούμε κι αυτό σαν ιατρικό έργο.
Ανήκω σε αυτούς που έχουν θίξει το προκλητικό συχνά οράριο ιατρών του ΕΣΥ, πετσοκομένο κατά το δοκούν.
Ανήκω σε αυτούς που θέλουν και οι ιατροί του ΙΚΑ να έχουν ανθρώπινο οράριο, μισθό, άδεια και αξιοκρατία στην πρόσληψη τους, αλλά και άρση της μονιμότητας, πληρωμή με τα αποτελέσματα και το έργο τους για τους ιατρούς ΕΣΥ.
Δυστυχώς, για μένα, ανήκω στην μειοψηφία, και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει μια μειοψηφία παντού, ακόμη και στο ΙΚΑ που μπορεί να μην πληρεί τα παραπάνω αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι η εξαίρεση που υπογραμμίζει τον κανόνα.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:

Και στο ΙΚΑ και στο ΕΣΥ υπάρχουν άτομα που δουλεύουν. Άλλοι πραγματικά κι άλλοι την υπηρεσία, τους ασθενείς ίσως και τον εαυτό τους.
Ομολογώ ότι ως τώρα δεν ήξερα ότι οι γιατροί του ΙΚΑ αμείβονται με τόσο χαμηλές τιμές κι ότι δεν δικαιούνται αναρρωτική άδεια. Κι αυτό το ανασφάλιστοι τι σημαίνει; Δεν τους πληρώνει το ΙΚΑ ασφαλιστικές εισφορές;
Γιατί οι γιατροί του ΙΚΑ επιθυμούν να δουλεύουν σ' αυτό το καθεστώς;
Το 95% των ιδιωτών ιατρών θα ήθελε να δουλεύει στο ΙΚΑ. Γιατί άραγε; Τους λόγους τους περιγράφει ο συνάδελφος Κουναλάκης παραπάνω.
Το 95% των ιδιωτών ιατρών δεν μπορεί να δουλέψει στο ΙΚΑ. Γιατί άραγε; Εκτός από περιπτώσεις ιδιαίτερων ειδικοτήτων (π,χ, στη Χίο υπάρχουν 2 ιδιώτες δερματολόγοι και κανένας τους δεν δέχεται να μπει στο ΙΚΑ και μαγκιά τους ίσως) για μια θέση στο ΙΚΑ γίνεται σφαγή. Να θυμηθούμε και παλιότερα τους ανειδίκευτους που έπαιρνε το ΙΚΑ και τους ειδίκευε μετά σαν υπεράριθμους; Πως γινόταν άραγε η επιλογή;
Όσοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ έρχονται από Αθήνα στο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες ενθουσιάζονται με την δυνατότητα συνταγογράφησης όλων των σκευασμάτων από τον γενικό γιατρό ή τον αγροτικό. Η λέξη που χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τη συνταγογράφηση στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι «μαρτύριο». Ξεχωριστό ραντεβού με τον οφθαλμίατρο για να γράψουν το κολλύριο για το γλαύκωμα, με τον ενδοκρινολόγο για τα φάρμακα του σακχάρου, με τον καρδιολόγο για της πίεσης και της καρδιάς γενικότερα, με τον ορθοπεδικό για τα αντιφλεγμονώδη.
Αφήστε τα «διαστημικά» ονόματα φαρμάκων που γνωρίζω κάθε καλοκαίρι σε όσους ασφαλισμένους του ΙΚΑ έρχονται εξ’ Αθηνών κυρίως. Και το εντυπωσιακό είναι η σθεναρή άρνηση των ασθενών στην πρόταση αναγραφής του πρωτότυπου σκευάσματος όταν το «διαστημικό» θα φτάσει μετά από κάποιες μέρες με ειδική παραγγελία από φαρμακαποθήκη της Αθήνας. «Ο γιατρός μου είπε να το παίρνω εφ’ όρου ζωής και να μην το αλλάξω αν δεν μου πει εκείνος» (Η σχέση εξάρτησης που ανέφερε ο Δημήτρης παραπάνω που είναι ιδιαίτερα έντονη στα μεγάλα αστικά κέντρα ελλείψει άλλης πρωτοβάθμιας περίθαλψης)
Είχαμε ανταλλάξει κάποια μηνύματα με τον Αργύρη και με εντυπωσίασε ο τρόπος που δουλεύει το ΙΚΑ Καβάλας. Φαίνεται ότι παίζει ρόλος η οργάνωση και η διοίκηση κάθε παραρτήματος. Στη Χίο θυμίζει σκορποχώρι. Οι περισσότεροι γιατροί πάνε 2-3 ωρίτσες, τα περισσότερα ραντεβού δεν εμφανίζονται (αναφέραμε την ιστορία με τα πλαστά ραντεβού που κλείνονται τηλεφωνικά για να γεμίζουν οι λίστες) και γεια χαρά. Ποια η παρουσία του ΙΚΑ στην περιφέρεια πλην τον μονάδων στις πρωτεύουσες των νομών και ίσως σε κάποιες μεγάλες πόλεις;
Γιατί το τοπικό ΙΚΑ με θεωρεί ικανό να του κάνω τη λάντζα (συνταγογράφηση) αλλά δεν μου επιτρέπει να γράφω εξετάσεις στους ασφαλισμένους του; Γιατί το ΙΚΑ παραμένει το μόνο ταμείο που δεν έχει προμηθεύσει προσωπικά συνταγολόγια στους ασφαλισμένους του;
Ας γράψουν και οι συνάδελφοι του ΙΚΑ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το ΕΣΥ να δούμε κι εμείς προβλήματα που προκαλούμε και ίσως δεν τα γνωρίζουμε.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος όταν το «διαστημικό» θα φτάσει μετά από κάποιες μέρες

--- Τέλος παράθεσης ---

Διαστημικό; Όπως ...η πραζόλη Ουφονιτρέν;
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Και στο ΙΚΑ και στο ΕΣΥ υπάρχουν άτομα που δουλεύουν. Άλλοι πραγματικά κι άλλοι την υπηρεσία, τους ασθενείς ίσως και τον εαυτό τους.
Ομολογώ ότι ως τώρα δεν ήξερα ότι οι γιατροί του ΙΚΑ αμείβονται με τόσο χαμηλές τιμές κι ότι δεν δικαιούνται αναρρωτική άδεια. Κι αυτό το ανασφάλιστοι τι σημαίνει; Δεν τους πληρώνει το ΙΚΑ ασφαλιστικές εισφορές;
Γιατί οι γιατροί του ΙΚΑ επιθυμούν να δουλεύουν σ' αυτό το καθεστώς;
Το 95% των ιδιωτών ιατρών θα ήθελε να δουλεύει στο ΙΚΑ. Γιατί άραγε; Τους λόγους τους περιγράφει ο συνάδελφος Κουναλάκης παραπάνω.
Το 95% των ιδιωτών ιατρών δεν μπορεί να δουλέψει στο ΙΚΑ. Γιατί άραγε; Εκτός από περιπτώσεις ιδιαίτερων ειδικοτήτων (π,χ, στη Χίο υπάρχουν 2 ιδιώτες δερματολόγοι και κανένας τους δεν δέχεται να μπει στο ΙΚΑ και μαγκιά τους ίσως) για μια θέση στο ΙΚΑ γίνεται σφαγή. Να θυμηθούμε και παλιότερα τους ανειδίκευτους που έπαιρνε το ΙΚΑ και τους ειδίκευε μετά σαν υπεράριθμους; Πως γινόταν άραγε η επιλογή;
Όσοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ έρχονται από Αθήνα στο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες ενθουσιάζονται με την δυνατότητα συνταγογράφησης όλων των σκευασμάτων από τον γενικό γιατρό ή τον αγροτικό. Η λέξη που χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τη συνταγογράφηση στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι «μαρτύριο». Ξεχωριστό ραντεβού με τον οφθαλμίατρο για να γράψουν το κολλύριο για το γλαύκωμα, με τον ενδοκρινολόγο για τα φάρμακα του σακχάρου, με τον καρδιολόγο για της πίεσης και της καρδιάς γενικότερα, με τον ορθοπεδικό για τα αντιφλεγμονώδη.
Αφήστε τα «διαστημικά» ονόματα φαρμάκων που γνωρίζω κάθε καλοκαίρι σε όσους ασφαλισμένους του ΙΚΑ έρχονται εξ’ Αθηνών κυρίως. Και το εντυπωσιακό είναι η σθεναρή άρνηση των ασθενών στην πρόταση αναγραφής του πρωτότυπου σκευάσματος όταν το «διαστημικό» θα φτάσει μετά από κάποιες μέρες με ειδική παραγγελία από φαρμακαποθήκη της Αθήνας. «Ο γιατρός μου είπε να το παίρνω εφ’ όρου ζωής και να μην το αλλάξω αν δεν μου πει εκείνος» (Η σχέση εξάρτησης που ανέφερε ο Δημήτρης παραπάνω που είναι ιδιαίτερα έντονη στα μεγάλα αστικά κέντρα ελλείψει άλλης πρωτοβάθμιας περίθαλψης)
Είχαμε ανταλλάξει κάποια μηνύματα με τον Αργύρη και με εντυπωσίασε ο τρόπος που δουλεύει το ΙΚΑ Καβάλας. Φαίνεται ότι παίζει ρόλος η οργάνωση και η διοίκηση κάθε παραρτήματος. Στη Χίο θυμίζει σκορποχώρι. Οι περισσότεροι γιατροί πάνε 2-3 ωρίτσες, τα περισσότερα ραντεβού δεν εμφανίζονται (αναφέραμε την ιστορία με τα πλαστά ραντεβού που κλείνονται τηλεφωνικά για να γεμίζουν οι λίστες) και γεια χαρά. Ποια η παρουσία του ΙΚΑ στην περιφέρεια πλην τον μονάδων στις πρωτεύουσες των νομών και ίσως σε κάποιες μεγάλες πόλεις;
Γιατί το τοπικό ΙΚΑ με θεωρεί ικανό να του κάνω τη λάντζα (συνταγογράφηση) αλλά δεν μου επιτρέπει να γράφω εξετάσεις στους ασφαλισμένους του; Γιατί το ΙΚΑ παραμένει το μόνο ταμείο που δεν έχει προμηθεύσει προσωπικά συνταγολόγια στους ασφαλισμένους του;
Ας γράψουν και οι συνάδελφοι του ΙΚΑ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το ΕΣΥ να δούμε κι εμείς προβλήματα που προκαλούμε και ίσως δεν τα γνωρίζουμε.

--- Τέλος παράθεσης ---

Εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ, όμως... κι οι δυο μας, Αχ και Βάχ!...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση