Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας
anastasios theodoridis:
Ενιαίο έντυπο συνταγής χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους ασφαλιστικών οργανισμών και ΟΠΑΔ.
Φ.Ε.Κ. 2504, τεύχος Β', 18/12/2009
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
trojy:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Απολύσεις στον Κλάδο του Φαρμάκου
Τρίτη, 22 Δεκέμβριος 2009 13:58
farmakoΔελτίο Τύπου εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών - Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων - Κλάδων Μέλος της Γ.Σ.Ε.Ε., το παραθέτουμε ως έχει:
Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε να συνεχίζονται οι ομαδικές απολύσεις ή «οικιοθελείς αποχωρήσεις» στον χώρο του Φαρμάκου και δη μετά τις εξαγγελίες για τη νέα φαρμακευτική πολιτική. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ δεν αντιμετωπίζουν κανένα οικονομικό πρόβλημα, προχωρούν καταχρηστικά στις παραπάνω μεθόδους και με το πρόσχημα της διεθνούς οικονομικής κρίσης ή της μείωσης του τζίρου τους, προβαίνουν σε αναίτια μείωση προσωπικού.
Στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες, καταγράφονται υπερκέρδη, που, αντί να στηρίζουν την κοινωνικότητα του χώρου της Υγείας, φτάσαμε στην άλλη άκρη της βαθμιαίας συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας.
Ζητάμε από τα Υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Οικονομίας να πάρουν άμεσα θέση απέναντι σε αυτό το φαινόμενο της συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας.
Καλούμε τις φαρμακευτικές εταιρείες να διατηρήσουν ή και να διευρύνουν τις θέσεις εργασίας, δείχνοντας επιτέλους ταύτιση λόγων και έργων. Η κοινωνική ευαισθησία που προβάλλουν για την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, αυτοαναιρείται όταν στο βωμό του κέρδους ή άλλων επιλογών, στέλνουν δεκάδες εργαζόμενους στο ταμείο ανεργίας. Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε ονομαστικά τις εταιρείες που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες.
Βέβαια, το άλλοθι των τελευταίων απολύσεων το έδωσε η ίδια η Κυβέρνηση, η οποία εξήγγειλε μέτρα για το Φάρμακο αποσπασματικά και με σαφή προκατάληψη, που έχουν κατατρομοκρατήσει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο Φάρμακο. Ο κάθε παράγοντας, θεσμικός ή μη, πολιτικός ή «εμπειρογνώμων», ρίχνει και από μία «ρουκέτα κοινωνικής ευαισθησίας» για τον χώρο του Φαρμάκου και τις δαπάνες, λες και η τήρηση της νομιμότητας και η πάταξη της διαφθοράς δεν είναι αυτονόητο, αλλά απαιτείται ειδική φαρμακευτική πολιτική.
Καλούμε την Κυβέρνηση να κάνει άμεσα διάλογο με τους συντεταγμένους φορείς και να στηρίξει την κοινωνικότητα του κλάδου του Φαρμάκου. Η αποσπασματική πολιτική και η συρραφή προτάσεων και ιδεών, δεν μπορεί να αποτελέσει πρόγραμμα και στρατηγική για τον εξορθολογισμό των δαπανών, την ανάπτυξη του κλάδου και την προαγωγή της υγείας των πολιτών.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα ανεχτούμε από κανέναν την οικονομική τρομοκρατία, τις απολύσεις και το ιδεολογικό πλιάτσικο.
Καλούμε τους εργαζόμενους να βρίσκονται κοντά στα συνδικάτα τους για την προάσπιση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους.
--- Τέλος παράθεσης ---
Νομίζω ότι αξίζει ως δημοσίευση να είναι ολοκληρωμένη η ανάρτηση.
Επίσης, το "καφριλίκι" περάσματος σημαντικών προτάσεων νόμου για την υγεία σε περίοδο διακοπών, συνεχίζεται. Τα ίδια χάλια είχαμε και πέρυσι 31/12/08 (με τον νόμο για τα ακριβά φάρμακα).
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος στην Ημερησία (24/12/09) του Η. Μόσιαλου με θέμα "Εξοικονόμηση πόρων στο ΕΣΥ με μέτρα μηδενικού κόστους".
Πώς μπορεί να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη;
Xρειάζεται να γίνει παρέμβαση στις τιμές των φαρμάκων αλλά και στο επίπεδο της συνταγογράφησης. Eπειδή στην Eλλάδα τα φάρμακα τιμολογούνται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές στην Eυρώπη, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ως στρατηγική να πάρουν έγκριση και τιμές πρώτα στις πιο ακριβές χώρες, όπως η Σουηδία, η Γερμανία και η Aγγλία και αμέσως μετά στην Eλλάδα. Kατά συνέπεια το σύστημα των χαμηλότερων τιμών δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικό. Eπίσης το σύστημα τιμολόγησης δεν αντανακλά την αγοραστική δύναμη της χώρας. Aυτό μπορεί να γίνει με στάθμιση των τιμών με βάση το Aκαθάριστο Eθνικό Προϊόν. Tα νέα φάρμακα που έχουν την ίδια κλινική αποτελεσματικότητα με αυτά που κυκλοφορούν, δεν πρέπει να έχουν υψηλότερη τιμή, όπως συνήθως συμβαίνει σήμερα.
H σύνδεση της τιμής με την προστιθέμενη κλινική αξία του φαρμάκου, με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια ταξινόμησης του Oργανισμού Φαρμάκων και Tροφίμων των HΠA, αλλά και άλλων Eυρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Oλλανδία, Γερμανία), θα συμβάλει στην ορθολογικότερη κατανομή των πόρων υγείας. Mε αυτές τις δύο παρεμβάσεις πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων και έλεγχος των φαρμακευτικών δαπανών.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες καταφεύγουν και σε άλλες λύσεις, ανάλογα με τις δυνατότητες των ασφαλιστικών ταμείων: π.χ. θέτουν κλειστούς προϋπολογισμούς φαρμακευτικής δαπάνης για τους γιατρούς, μειώνουν δραστικά (50% - 70%) την τιμή των πρωτοτύπων μετά τη λήξη της πατέντας (στην Eλλάδα η μείωση είναι 20%), και περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους φαρμακεμπόρων και φαρμακοποιών.
EzeΤΡΟΛ:
Το πρόβλημα με τον κ. Μόσιαλο και τόσους άλλους, δεν είναι η άγνοια του προβλήματος και/ή των λύσεών του.
Και το πρόβλημα το γνωρίζουν, αλλά και τις λύσεις του τις γνωρίζουν.
Λύσεις απλές και εφικτές σαν αυτές που περιέγραψε στη συνέντευξή του ο κ. Μόσιαλος, το όνομα του οποίου "έπαιζε" μέχρι και για Υπουργός Υγείας.
Λύσεις που όμως θίγουν κάποιους.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι πρόσωπα σαν τον κ. Μόσιαλο όταν αναλάβουν επιτελικές θέσεις που καθορίζουν την κρατική πολιτική απέναντι στο φάρμακο, ξεχνούν αυτά που λέγανε πριν και αρχίζουν, όπως και όλοι (τη εξαιρέσει του κ. Αλ. Παπαδόπουλου) οι προκάτοχοί τους, το
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση