Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας
Αγωνιστική Παρέμβαση:
ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥΣ από τον καθηγητή του Παντείου Θ.Σακελλαρόπουλου.
1.Η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Οι φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα το 2008 ανέρχονταν στα 4,5 δις ευρώ, αποτελώντας το 44% περίπου των δαπανών υγείας τους ενώ εκτιμάται ότι ανήλθαν στα 5 δις το 2009. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για το ΙΚΑ οι φαρμακευτικές δαπάνες ανέρχονται για το 2009 σε 2,4 δις ευρώ επί συνόλου δαπανών υγείας που ξεπερνά τα 4 δις ευρώ. Από τα στοιχεία αυτά είναι εμφανές ότι η πολιτική ελέγχου των φαρμακευτικών δαπανών στην Ελλάδα απέτυχε να ελέγξει τον ρυθμό αύξησής τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πολιτική αυτή επικεντρώθηκε κυρίως στο ζήτημα της τιμολόγησης των φαρμάκων και όχι του όγκου της κατανάλωσής τους. Ειδικότερα, τα μέτρα που υιοθετήθηκαν αφορούσαν στον προσδιορισμό χαμηλής τιμής των φαρμάκων και στην εισαγωγή το 1998 της θετικής λίστας. Αυτά τα δύο μέτρα όμως δεν ήταν αποτελεσματικά γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες αντέδρασαν με τακτικές επανασχεδιασμού της συσκευασίας των φαρμάκων, αυξήθηκαν οι παράλληλες εξαγωγές και εισαγωγές, η συνταγογραφία των γιατρών ήταν κατευθυνόμενη και μετατοπίστηκε σε νέα εισαγόμενα φάρμακα με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και δινόταν η δυνατότητα στους γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα εκτός λίστας ως αναντικατάστατων. Στη συνέχεια, η κατάργηση της λίστας και η εισαγωγή το 2006 της τιμής ανάκτησης δεν είχε τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα δεδομένου ότι η δυνατότητα που δίνεται στα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης να ανακτούν από τις φαρμακευτικές εταιρίες ποσοστό επί του κόστους των φαρμάκων που αναλώθηκαν από τους ασφαλισμένους τους δεν έχει εφαρμοστεί. Ο απαρχαιωμένος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη σύγχρονες φαρμακοοικονομικές τεχνικές συνδυάστηκε με την απουσία μέτρων ενίσχυσης της αγοράς των αντίγραφων φαρμάκων, με την παντελή αγνόηση της πλευράς της ζήτησης έτσι όπως αυτή εκφράζεται από την συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών και την αδυναμία ανάπτυξης ελεγκτικών μηχανισμών και κατευθυντήρων οδηγιών.
2.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Ενιαία ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα ταμεία συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτών συμβεβλημένων ιατρών. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ελεγχθεί η συνταγογραφική συμπεριφορά του ιατρικού σώματος και η αναγκαιότητα των φαρμάκων που συνταγογραφούν.
Εξέταση της παροχής δυνατότητας στα ασφαλιστικά ταμεία να διαπραγματεύονται τις τιμές των φαρμάκων. Αυτό σε μια πρώτη φάση μπορεί να γίνει με τον συντονισμό της αγοράς φαρμάκων από τα 4 μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ).
Προώθηση της διανομής γενόσημων φαρμάκων και συνταγογράφησης από τους γιατρούς με βάση τη δραστική ουσία και όχι την ονομασία φαρμάκου. Προς την κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων προτείνεται η μείωση της τιμής των γενόσημων, η οποία σήμερα ορίζεται στο 80% της τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στη μείωση των εισαγωγών και στην ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.
Επανεξέταση της αποζημίωσης και του ποσοστού κέρδους των φαρμακεμπόρων και των φαρμακοποιών. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των κινήτρων πώλησης ακριβών φαρμάκων.
Επανεξέταση των προτύπων συσκευασίας των φαρμάκων. Αυτό θα συνέβαλλε στην αποφυγή σπατάλης στην κατανάλωση.
Επανεξέταση της εισαγωγής θετικής ή αρνητικής λίστας φαρμάκων που να ισχύει για όλα τα ταμεία, με περιορισμό των δυνατοτήτων παράκαμψής της. Η τακτική του «αναντικατάστατου» φαρμάκου που ίσχυε διευκόλυνε την παράκαμψη της λίστας από τους γιατρούς.
Εφαρμογή μέτρων περιορισμού της εξάρτησης των γιατρών από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες και ενημέρωση των πολιτών, προκειμένου να περιοριστεί η μη αναγκαία συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο του «ιατρικού εκπαιδευτικού τουρισμού» και την υποκατάστασή του από μια δημόσια πολιτική κινήτρων που να ενδυναμώνει τις δυνατότητες συνεχούς ενημέρωσης του ιατρικού σώματος με τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις της ειδικότητάς τους.
Προκειμένου να εγκριθεί η κυκλοφορία ενός φαρμάκου να απαιτείται η ύπαρξη φαρμακοοικονομικής μελέτης κόστους-οφέλους σε συνδυασμό με την προστιθέμενη κλινική αξία του νέου φαρμάκου. Η αξία αυτή μπορεί να συνδεθεί με την τιμολόγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου.
Σύνταξη για κάθε θεραπευτική κατηγορία, με τη συνεργασία του ιατρικού συλλόγου, πρωτοκόλλων συνταγογράφησης σε συνδυασμό με την υιοθέτηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών. Το μέτρο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με την ακόλουθη πολιτική: η συνέχιση της ασφαλιστικής αποζημίωσης ενός φαρμάκου για κάθε συγκεκριμένο ασθενή να σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου για τον ασθενή αυτό.
Η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων καθώς και η αποζημίωση των θεραπειών να είναι ενιαία για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μηχανογράφηση των ασφαλιστικών ταμείων και των φαρμακείων των νοσοκομείων με κοινό σύστημα για διασταύρωση στοιχείων.
Επανεξέταση του συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων έτσι ώστε να αποφευχθούν οι παρενέργειες του υφιστάμενου τρόπου και στάθμιση των τιμών των φαρμάκων με βάση το ΑΕΠ έτσι ώστε να αντανακλάται η πραγματική αγοραστική δύναμη των πολιτών.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥΣ από τον καθηγητή του Παντείου Θ.Σακελλαρόπουλου.
2.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Ενιαία ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα ταμεία συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτών συμβεβλημένων ιατρών. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ελεγχθεί η συνταγογραφική συμπεριφορά του ιατρικού σώματος και η αναγκαιότητα των φαρμάκων που συνταγογραφούν.
Εξέταση της παροχής δυνατότητας στα ασφαλιστικά ταμεία να διαπραγματεύονται τις τιμές των φαρμάκων. Αυτό σε μια πρώτη φάση μπορεί να γίνει με τον συντονισμό της αγοράς φαρμάκων από τα 4 μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ).
Προώθηση της διανομής γενόσημων φαρμάκων και συνταγογράφησης από τους γιατρούς με βάση τη δραστική ουσία και όχι την ονομασία φαρμάκου. Προς την κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων προτείνεται η μείωση της τιμής των γενόσημων, η οποία σήμερα ορίζεται στο 80% της τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στη μείωση των εισαγωγών και στην ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.
Επανεξέταση της αποζημίωσης και του ποσοστού κέρδους των φαρμακεμπόρων και των φαρμακοποιών. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των κινήτρων πώλησης ακριβών φαρμάκων.
Επανεξέταση των προτύπων συσκευασίας των φαρμάκων. Αυτό θα συνέβαλλε στην αποφυγή σπατάλης στην κατανάλωση.
Επανεξέταση της εισαγωγής θετικής ή αρνητικής λίστας φαρμάκων που να ισχύει για όλα τα ταμεία, με περιορισμό των δυνατοτήτων παράκαμψής της. Η τακτική του «αναντικατάστατου» φαρμάκου που ίσχυε διευκόλυνε την παράκαμψη της λίστας από τους γιατρούς.
Εφαρμογή μέτρων περιορισμού της εξάρτησης των γιατρών από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες και ενημέρωση των πολιτών, προκειμένου να περιοριστεί η μη αναγκαία συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο του «ιατρικού εκπαιδευτικού τουρισμού» και την υποκατάστασή του από μια δημόσια πολιτική κινήτρων που να ενδυναμώνει τις δυνατότητες συνεχούς ενημέρωσης του ιατρικού σώματος με τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις της ειδικότητάς τους.
Προκειμένου να εγκριθεί η κυκλοφορία ενός φαρμάκου να απαιτείται η ύπαρξη φαρμακοοικονομικής μελέτης κόστους-οφέλους σε συνδυασμό με την προστιθέμενη κλινική αξία του νέου φαρμάκου. Η αξία αυτή μπορεί να συνδεθεί με την τιμολόγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου.
Σύνταξη για κάθε θεραπευτική κατηγορία, με τη συνεργασία του ιατρικού συλλόγου, πρωτοκόλλων συνταγογράφησης σε συνδυασμό με την υιοθέτηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών. Το μέτρο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με την ακόλουθη πολιτική: η συνέχιση της ασφαλιστικής αποζημίωσης ενός φαρμάκου για κάθε συγκεκριμένο ασθενή να σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου για τον ασθενή αυτό.
Η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων καθώς και η αποζημίωση των θεραπειών να είναι ενιαία για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μηχανογράφηση των ασφαλιστικών ταμείων και των φαρμακείων των νοσοκομείων με κοινό σύστημα για διασταύρωση στοιχείων.
Επανεξέταση του συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων έτσι ώστε να αποφευχθούν οι παρενέργειες του υφιστάμενου τρόπου και στάθμιση των τιμών των φαρμάκων με βάση το ΑΕΠ έτσι ώστε να αντανακλάται η πραγματική αγοραστική δύναμη των πολιτών.
--- Τέλος παράθεσης ---
Οι προτάσεις αυτές είναι ρεαλιστικές και η υλοποίησή τους από μακρού αναγκαία.
Ωστόσο, η εφαρμογή τους προϋποθέτει ένα ισχυρό και κυρίαρχο κράτος.
Όταν το Ελ κράτος είναι χρεωμένο στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες σε τέτοιο βαθμό που οι αντιπρόσωποί τους μπορούν να πιάνουν από το γιακά τον Ελ Υπουργό Οικονομικών, τότε, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια υλοποίησης τέτοιων προτάσεων.
Ήδη, βρισκόμαστε στις 6 Φεβρουαρίου και δεν έχει υπάρξει:
- ούτε λίστα φαρμάκων (παρά το ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε στην Ελ Βουλή)
- ούτε ανατιμολόγηση των φαρμάκων
Αντίθετα, το δίπολο αίσχος (υπερσυνταγογράφηση-ακριβοφαρμακία) συνεχίζεται απρόσκοπτα.
EzeΤΡΟΛ:
Γίνονται τέτοια πράγματα; Α στο καλό!
Εγγραφή ή Είσοδος
Σπ. Α. Μάρκου:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔιακομιστή θες να στήσουμε μια εταιρία..... ;D.
Ψάξε για τρίτο συνέταιρο :P
--- Τέλος παράθεσης ---
Η εταιρεία άργησε μια μέρα (κατά το" Η αγάπη άργησε μια μέρα") ;D
Μας πρόλαβαν...
1. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
2.Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Σπ. Α. Μάρκου
Διευθυντής / Συντονιστής Κέντρου Υγείας Ακράτας
Ανοικτή Επιστολή Προς την Υπουργό Υγείας
Αγαπητή Κυρία Υπουργέ,
Σας γράφω αυτή την επιστολή, όχι με την υπηρεσιακή μου ιδιότητα αλλά, ως απλός πολίτης ασκώντας το Συνταγματικό μου Δικαίωμα της Ελευθερίας της Έκφρασης και με αφορμή δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» (31/1/10).
Υπηρετώ στο Κέντρο Υγείας Ακράτας, ως Διευθυντής του ΕΣΥ, από τον Νοέμβριο του 2001. Τα προηγούμενα έξη χρόνια υπηρέτησα ως Δ/ντής σε Κ.Υ. του Ν. Ηλείας. Στο Ε.Σ.Υ. υπηρετώ από το 1985.
Από τις πρώτες μέρες του διορισμού μου στην Ακράτα ήρθα αντιμέτωπος μ’ ένα πρόβλημα την έκταση του οποίου μέχρι τότε δεν είχα αντιληφθεί. Το πρόβλημα της παράνομης συνταγογράφησης. Σχεδόν οι μισοί από τους ασφαλισμένους απαιτούσαν συνταγογράφηση από τους γιατρούς του Κ.Υ. χωρίς να προσέρχονται οι ίδιοι. Κανένας γιατρός, που σέβεται στοιχειωδώς την ιδιότητα του, δεν μπορεί να αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Εκτός από παράνομο (ΠΔ 67/2000), είναι ιατρικά αντιδεοντολογικό (ν. 3418/05, α. 1, §3) και πάντοτε, χωρίς καμία εξαίρεση, αποβαίνει σε βάρος της υγείας του ασθενούς.
Πολύ περισσότερο εγώ που ως Προϊστάμενος, Επιστημονικός Υπεύθυνος και Γιατρός είμαι υποχρεωμένος, ταυτόχρονα, να υπηρετώ το Δημόσιον Συμφέρον, να επιβλέπω την εφαρμογή νόμων, εγκυκλίων, κανονιστικών πράξεων κ.λ.π. και να προασπίζομαι τα συμφέροντα του ασθενούς, ακόμα και όταν αυτός δεν τα αντιλαμβάνεται. Επιπλέον δεν επιτράπηκε η είσοδος, σε εφαρμογή υπουργικής εγκυκλίου του κ. Κρεμαστινού, σε αντιπροσώπους φαρμακευτικών εταιριών ενόσω οι γιατροί εξέταζαν ασθενείς.
Και μόνον αυτά τα στοιχειώδη μέτρα απέφεραν τότε ένα όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία 70.000.000 δραχμών περίπου διότι εκτός των άλλων μέχρι τότε συνταγογραφούνταν φάρμακα και για ασφαλισμένους που δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα. Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπ’ όψιν του Πε.Σ.Υ. Δυτ. Ελλάδος όπου και είναι καταγεγραμμένα.
Αντιλαμβάνεσθε ότι το όφελος των Ταμείων είναι οικονομική ζημία για όσους είχαν λόγους να επικρατεί αυτή η κατάσταση. Η αντίδραση των ζημιωθέντων πήρε οργανωμένη μορφή με, πρωτοστατούσα δυστυχώς την Δημοτική Αρχή Ακράτας (Ελευθεροτυπία 5/10/2002). Σε αυτή την προσπάθεια είχα σύμμαχο την Διοίκηση του Πε.Σ.Υ. και εργαζόμενους του Κ.Υ. και όλες οι οργανωμένες και καθοδηγούμενες αντιδράσεις έπεσαν στο κενό. Το τίμημα όμως για μένα ήταν μεγάλο. Οικονομική αφαίμαξη από δικαστικές προσφυγές, ψυχική φθορά και το σημαντικότερο ηθική απαξίωση αφού παρουσιάστηκα ως ο «απάνθρωπος» γιατρός που είχε απαίτηση να εξετάζει τους ασθενείς του και να επιβάλει το ίδιο και στους υφισταμένους του. Με λίγα λόγια έγινα ένας «Εχθρός του Λαού».
Οι πεποιθήσεις μου, η επιστημονική μου συγκρότηση, ο χαρακτήρας μου και, το σημαντικότερο, η έννοια του καθήκοντος δεν μου επέτρεψαν και δεν έκανα ούτε ένα βήμα πίσω. Αντίθετα, συνεπικουρούμενος από το Πε.Σ.Υ (κ. Ι. Παπαδόπουλος) και τον Διοικητή του Γ.Ν. Αιγίου (κ. Ι. Αγγουράς) κάναμε πολλά βήματα μπροστά. Μεταξύ των άλλων εγκαταστήσαμε ένα δίκτυο Η/Υ και καθιερώσαμε τα ραντεβού για να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι. Δώσαμε λύση σε όλα τα προβλήματα της συνταγογράφησης με εξετάσεις κατ΄ οίκον, συνταγές τρίμηνης διάρκειας και με δικές μου παρεμβάσεις όπου χρειαζόταν.
Όλα αυτά κατέρρευσαν με την πολιτική αλλαγή του 2004. Αν και η τότε κυβέρνηση νομοθέτησε ουσιαστικές μεταβολές στην συνταγογράφηση (ν. 3418/05, ν. 3457/06 και Π.Δ. 121/08) κάποιοι από τους ανθρώπους που επέλεξε για να υλοποιήσει τις νομοθετικές εντολές της, έπρατταν και πράττουν ακριβώς τα αντίθετα. Ο νέος Διοικητής του Γ.Ν. Αιγίου, που επέλεξε η νέα κυβέρνηση, με κάλεσε ευθέως να παραβώ το καθήκον μου και να κάνω τα «στραβά» μάτια στη συνταγογράφηση. Ο δε νέος Πρόεδρος του Πε.Σ.Υ.Π Δυτ. Ελλάδος, στον οποία απευθύνθηκα, με αποκάλεσε «ιδιότροπο» και «χαρτογιακά». Βουλευτής του τότε κυβερνώντος κόμματος έκανε ψευδή καταγγελία σε βάρος μου (αργότερα ανακάλεσε δημοσίως) και η δίωξη μου πήρε πολιτικό χαρακτήρα. Δεν είχα άλλη επιλογή, και με αφορμή υποβάθμιση του Κ.Υ. από το Γ.Ν. Αιγίου, παραιτήθηκα από Προϊστάμενος. Ήταν το καλύτερο που είχα να κάνω διότι δεν επιθυμούσα να υπηρετήσω την διβουλία και υποκρισία των διορισμένων πολιτικών προϊσταμένων μου. Η στάση μου αυτή δεν συγχωρέθηκε. Αντίθετα, με την επιλογή νέων επιστημονικών υπευθύνων για τα Κ.Υ., αν και είχα την σύμφωνη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Πε.Σ.Υ.Π. ως ο ικανότερος, επελέγησαν δύο άλλοι συνάδελφοι, αντί εμού.
Ήταν τέτοια η σπουδή τους να επιλεγούν, ως επιστημονικά υπεύθυνοι, άτομα τα οποία δεν θα έφερναν καμία αντίρρηση ώστε προέβησαν σε μια σειρά παραβιάσεων τόσο του Κοινού Ποινικού Κώδικα, του Συντάγματος και του Διοικητικού Δικαίου.
Συγκεκριμένα επελέγη ως Διευθυντής συνάδελφος που έπρεπε, κατά Συνταγματική Επιταγή (απόφαση 131/2003 Στ.Ε) και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (215/2003), να υπηρετεί από το 2003 σε άγονο και προβληματικό Κέντρο Υγείας του Ν. Αχαϊας. Ως Αναπληρωτής Διευθυντής επελέγη Επιμελητής Β του Κ.Υ., χωρίς να έχει οργανική θέση (ν. 2519/97 άρθρο 26 παρ.1) και σε παράλειψη όχι μόνον εμού αλλά και μίας Αναπληρώτριας Διευθύντριας και μίας Επιμελήτριας Α’. (παρ. 2 του άρθρου 24 του Ν. 3172/03).
Ο αυτοσεβασμός μου επέβαλλε να προσβάλλω την απόφαση στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών, όπου και δικαιώθηκα μετά από τρία χρόνια (196/2008 ΔΕφΠατρών).
Αυτά τα τρία χρόνια έβλεπα το οικοδόμημα, που με κόπο είχαμε οικοδομήσει, να καταρρέει. Η παράνομη συνταγογράφηση έφτασε στο αποκορύφωμα της. Οι εντολές για περιττές δαπανηρές εξετάσεις ξεπέρασαν κάθε όριο. Η ασφάλεια των ασθενών από τις περιττές εξετάσεις (μια αξονική ισοδυναμεί με ακτινοβολία 150 απλών ακτινογραφιών) και τα φάρμακα (τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις ασθενών χορηγήθηκε φάρμακο με επικίνδυνες παρενέργειες χωρίς να ληφθούν στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης) τέθηκε σε σοβαρό κίνδυνο. Και όλα αυτά μόνον από ένα μόνον γιατρό και την ανοχή των υπευθύνων. Αναγκάστηκα να ζητήσω απόσπαση σε νησί του Αιγαίου ώστε να μην είμαι αναγκασμένος να παρακολουθώ αυτό τον ξεπεσμό.
Όταν βγήκε η απόφαση του ΔΕφΠατρών που με δικαίωνε οι διάδικοι μου (η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το Γ.Ν. Αιγίου) αρνήθηκαν, πάλι κατά παράβαση του Συντάγματος, να την εφαρμόσουν. Όταν αναγκάστηκαν μετά από έξη μήνες να την εφαρμόσουν, πάλι δεν επέλεξαν εμένα αλλά Επιμελητή Α’ (με το τίτλο του Αναπληρωτή Διευθυντή) ως επιστημονικό υπεύθυνο, δηλαδή υφιστάμενο μου! Νέοι δικαστικοί αγώνες, νέα ψυχική ταλαιπωρία, νέα οικονομική αφαίμαξη. Τότε ο Πρόεδρος του Α’ Τμήματος ΔΕφΠατρών εξέδωσε διαταγή που απαγόρευε τον διορισμό της υφισταμένης μου ως Επιστημονικό Υπευθύνου.
Δεν είχαν πλέον κανένα άλλο νομικό περιθώριο παρά να επιλέξουν εμένα. Εν τω μεταξύ για να κάμψουν το ηθικό μου, με αστείες και ψευδείς κατηγορίες που τις αντικρούει και ένας πρωτοετής της Νομικής και με συμμάχους τους παρανομούντες συναδέλφους μου, μου επέβαλλαν συνολική αργία 50 ημερών!. Για όλα αυτά τα τεκταινόμενα ενημερώθηκε η τότε Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και από τον Γενικό Γραμματέα έλαβα μια επιστολή «όπου κατανοεί τον θυμό μου».
Δεν ήμουν θυμωμένος, όμως Κυρία Υπουργέ, αλλά απογοητευμένος γιατί επί της ουσίας διωκόμουν διότι κανείς δεν ήθελε τους ελέγχους που θα ήμουν υποχρεωμένος να κάνω, όπως και στο παρελθόν.
Μόλις ανέλαβα τα καθήκοντα μου, από τον Νοέμβριο του 2008, άρχισα πάλι τους ελέγχους. Διαπίστωσα, μεταξύ των άλλων, όλα όσα σας περιέγραψα και έγραψε η «Ελευθεροτυπία» και τα διαβίβασα και υπηρεσιακά και στη Δικαιοσύνη. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι έχουν ήδη ανοιχθεί 4-5 δικογραφίες.
Συμπαράσταση από θεσμοθετημένους (Ιατρικός Σύλλογος, Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών ) φορείς: καμία. Προπηλακισμούς και Συκοφαντίες: αρκετές. (απόφαση 57/2009 Δημοτικού Συμβουλίου Ακράτας). Δεν χρειάζομαι, βέβαια, την υποστήριξη κανενός για να κάνω την δουλειά για την οποία πληρώνομαι και ας μην αμφιβάλλει κανείς ότι θα την κάνω όπως πρέπει. Η Πολιτεία όμως έχει την υποχρέωση να υποστηρίζει τους Δημόσιους Λειτουργούς όταν κάνουν τη δουλειά τους. Μέχρι στιγμής, ούτε καν πολιτική αγωγή δεν έχει δηλώσει στις ανοικτές δικογραφίες και ας κινδυνεύει με αγωγές για πράξεις και παραλείψεις των οργάνων της.
Δεν περιμένω, και δεν είστε υποχρεωμένη, Κυρία Υπουργέ, να απαντήσετε στην επιστολή μου. Η υπηρεσιακή ενημέρωση που έχετε εκ μέρους μου είναι επαρκής για να αποφασίσετε αναλόγως.
Είστε, όμως υποχρεωμένη να προστατέψετε τη δουλειά μου που την κάνω κατόπιν οδηγιών της Πολιτείας. Ακόμη και σήμερα, με τα μέτρα που έχω λάβει και το δημοσίευμα της «‘Ελευθεροτυπίας», έγινα αποδέκτης απειλών σωματικής βίας από τον θιγόμενο.
Δεν φοβάμαι, κυρία Υπουργέ για την σωματική μου ακεραιότητα. Τα έχω αντιμετωπίσει και στο παρελθόν.
Εάν χαθεί όμως και αυτή η μάχη, που δίνουμε όλοι κατά της Διαφθοράς, να είστε βέβαιη όταν δεν θα βρείτε κανένα σύμμαχο σε μελλοντικές μάχες.
Με εκτίμηση
Δρ. Σπ. Α. Μάρκου
iGP:
Henrik Johan Ibsen : "En folkefiende"
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση