Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Ανακοστολόγηση για 6.500 φάρμακα
Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοστολόγηση των 6.500 φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά καθώς και τον τρόπο τιμολόγησής τους. Στην αυριανή συνάντηση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας, Εργασίας και Υγείας, θα ανακοινωθεί ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων αλλά και τα κριτήρια ένταξής τους στην λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων φαίνεται ότι οι υπουργοί έχουν αποφασίσει να υπολογίζεται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης των 25 και όχι με τις τρεις χαμηλότερες τιμές των χωρών της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης και της Αγγλίας), που έχει προτείνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Υγείας. Στόχος της κυβέρνησης να «ψαλιδίσει» τις φαρμακευτικές δαπάνες, που μόνο πέρυσι ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ (περισσότερα από 5 δισ. αφορούν στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη)! Σε ό,τι αφορά το σύστημα τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων, τα οποία σήμερα κοστολογούνται στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων, θα γίνεται πλέον με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε. Ωστόσο, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μειωθεί το 80% σε επίπεδα γύρω στο 60%, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί το δικαίωμα στις φαρμακοβιομηχανίες να καθορίζουν τιμές χαμηλότερες από αυτό το ποσοστό.
--- Τέλος παράθεσης ---
Έπρεπε ήδη να έχουν τεθεί προ πολλού σε εφαρμογή η λίστα φαρμάκων και η ανατιμολόγηση τους.
Κττμγ, πρόκριμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης θα αποτελέσει το εύρος της μείωσης των τιμών των Εξελόν/Έμπιξα/Αρισέπτ/Ρεμινύλ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αφού με τις απίστευτες μέχρι τώρα σπατάλες στο χώρο της υγείας φτάσαμε στο σημερινό σημείο,
Αφού "κάποιοι" παραμονεύουν καθημερινά για να υφαρπάξουν/εκμεταλλευτούν τις συνταγές μας, δηλαδή το προϊόν του μόχθου/πολυετών σπουδών/αγωνίας μας,
Αφού η φωνή μας είναι ανίσχυρη για να επιβάλλουμε τις απόψεις μας,
Ένα μας μένει:
Αποθανέτω η ψυχή μας μετά των αλλοφύλων (ή άλλων φίλων):
Διακόπτουμε τη συνταγογράφηση σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που λαμβάνουν Εξελόν/Έμπιξα/Αρισέπτ/Ρεμινύλ.
Σύμφωνα με το Εθνικό Συνταγολόγιο (ΕΟΦ 2007), σελίδα 262, τα σκευάσματα αυτά έχουν μόνο μία ένδειξη, την "Συμπτωματική θεραπεία της ήπιας έως μέσης βαρύτητας άνοιας της Ν. Alzheimer".
Η διάγνωση της Ν. Αlzheimer τίθεται μόνο post mortem, με βιοψία εγκεφάλου.
Οποιαδήποτε άλλη διάγνωση για τη χορήγηση των προαναφερθέντων φαρμάκων, όπως "άνοια", "οργανικό ψυχοσύνδρομο", "γνωσιακές διαταραχές" ή άλλη, αποτελεί απλά αυτοσχεδιασμό/αυθαιρεσία και συνιστά χορήγηση φαρμάκου εκτός ενδείξεων. Το οποίο σημαίνει ότι ο παραβάτης ιατρός είναι ποινικά και αστικά έκθετος.
Διακόπτουμε επομένως οποιαδήποτε συνταγογραφική δραστηριότητα σχετικά με τα ανωτέρω φάρμακα.
Προωθούμε το παραπάνω μήνυμα σε όσους περισσότερους συναδέλφους μπορούμε.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Υπόσχονται υγεία και ευεξία, ωστόσο η αλόγιστη κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον οργανισμό
Υστερία είχε πιάσει το πανελλήνιο στις αρχές του 1952, όταν μαθεύτηκε η είδηση ότι το αφέψημα της ρίζας πικραγγουριάς θεραπεύει τον καρκίνο. Παρ΄ ότι η επιστημονική κοινότητα είχε αντιδράσει έντονα, τα θύματα του κομπογιαννιτισμού ήταν πολλά.
Πενήντα δύο χρόνια αργότερα το έργο «ξαναπαίχτηκε». Αυτή τη φορά όμως ήταν «υπερπαραγωγή», καθώς το περίφημο φάρμακο κατά του καρκίνου το οποίο παρασκευάζεται από το δηλητήριο του γαλάζιου σκορπιού έκανε τον γύρο του κόσμου.
Ανάλογες εικόνες ζήσαμε πριν από περίπου τρία χρόνια με τη φραπελιά. Εκατοντάδες κόσμος «μαδούσε» τις ελιές και έπινε έναν πολτό που παρασκεύαζε στο μπλέντερ με τα φύλλα του δέντρου, ελπίζοντας και αυτή τη φορά ότι θα θεραπεύσει τον καρκίνο. Δυστυχώς τα φύλλα της ελιάς δεν κατάφεραν να «εξαφανίσουν» την επάρατη νόσο, οδήγησαν όμως πολλούς από αυτούς που κατανάλωσαν τον «μαγικό» πολτό στο νοσοκομείο με έντονο πόνο στο στομάχι...
Αυτό που διαπιστώνεται με το πέρασμα του χρόνου είναι ότι, δυστυχώς, στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας η ιστορία επαναλαμβάνεται. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν και θα πιαστούν ακόμη και από τα... μαλλιά τους προκειμένου να σωθούν, και πάντα θα υπάρχουν απατεώνες οι οποίοι θα προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τον πόνο. Διότι ο πόνος «πουλάει».
Εκατοντάδες χαπάκια, σιρόπια, σκόνες και άλλα φυτικά προϊόντα πωλούνται στο εμπόριο και «υπόσχονται» καλή ζωή και υγεία. Κανένας όμως εκ των καταναλωτών δεν σκέφτεται ότι τα εν λόγω χαπάκια δεν είναι ιδιαίτερα αθώα και ότι μπορεί να προκαλέσουν χίλια μύρια προβλήματα υγείας σε όσους τα καταναλώνουν αφειδώς.
Αλλά ακόμη και αν τα ίδια δεν προκαλέσουν κάποια βλάβη στον οργανισμό, σε καμία περίπτωση δεν προστατεύουν από προβλήματα υγείας χωρίς να αλλάξουμε τις καθημερινές- κακές- συνήθειες.
«Τα συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται σε κέντρα αδυνατίσματος είναι καταστροφικά για τον οργανισμό. Εχει βρεθεί ότι η κατανάλωσή τους συσχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνων και εγκεφαλικών επεισοδίων» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο καθηγητής στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντ. Καφάτος . Ως παράδειγμα φέρει την καροτίνη, η οποία μπορεί να διατεθεί και σε χάπι.
Υπερκατανάλωση και βλάβες
«Η μεγάλη ποσότητα καροτίνης αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών και καρκίνου» επισημαίνει. Αναφερόμενος στα αμινοξέα, τονίζει ότι ο άνθρωπος χρειάζεται καθημερινά τη λήψη μικρής ποσότητας πρωτεΐνης (50-60 γραμμάρια την ημέρα για κάποιον που είναι 60 κιλά).
«Ωστόσο», προσθέτει, «όσοι παίρνουν συμπληρώματα διατροφής καταναλώνουν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης από όση χρειάζονται. Η υπερκατανάλωση αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του παγκρέατος».
Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό του ανθρώπου η υπερκατανάλωση σιδήρου συγκρίνονται, κατά τον ο κ. Καφάτο, «με τη σκουριά που δημι ουργεί η βροχή στο σίδερο». Οπως σημειώνει, ο σίδηρος είναι ισχυρός οξειδωτικός παράγοντας, ο οποίος - αν χορηγηθεί σε μεγάλες δόσεις χωρίς να χρειάζεται- μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στομάχου, του εντέρου, του παγκρέατος, ακόμη και του πνεύμονα.
«Η καλύτερη φράση είναι το “παν μέτρον άριστον”. Ολες οι ουσίες οι οποίες θα χορηγηθούν σε μεγάλες ποσότητες είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και τον θάνατο», σημειώνει ο κ. Καφάτος και προσθέτει: «Ακόμη και το νερό αν καταναλωθεί σε τεράστιες ποσότητες- πάνω από 5-6 λίτρα ημερησίως- μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση εξ ύδατος. Αυτό σημαίνει άνοδο της αρτηριακής πίεσης και νεφρική ανεπάρκεια, αφού ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να αποβάλει τα υγρά. Η κατανάλωση ενός-δύο λίτρων νερού την ημέρα είναι η επιθυμητή, εξαρτάται όμως και από τη δραστηριότητα κάθε ατόμου».
Ρωτήστε τον γιατρό σας
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθηγητής κ. Μ. Μαρσέλος, τονίζει ότι οι καταναλωτές, ιδίως εκείνοι οι οποίοι λόγω προβλημάτων υγείας ακολουθούν συγκεκριμένη θεραπεία, πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό τους ότι λαμβάνουν χάπια φυτικής προέλευσης. Ο λόγος είναι ότι τα χάπια αυτά μπορεί να «ακυρώσουν» τη δράση των άλλων φαρμάκων.
Αυτό συνέβη στις ΗΠΑ, όταν ορισμένοι φορείς του ΑΙDS οι οποίοι ακολουθούσαν συγκεκριμένη θεραπεία άρχισαν να λαμβάνουν χάπια του φυτού υπερικό ως αντικαταθλιπτικά.
Το αποτέλεσμα ήταν να καταστήσουν αναποτελεσματικά τα φάρμακα που ελάμβαναν για το ΑΙDS και να εμφανίσουν αρκετά προβλήματα.
Ο κ. Μαρσέλος αναφέρει επίσης τη βιταμίνη Α, η κατανάλωση της οποίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα (ξηροδερμία, ερυθρότητα, ευαισθησία στον ήλιο), αλλά και το β-καροτένιο.
«Υπήρχε η θεωρία ότι το β-καροτένιο προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα. Από μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ σε ομάδα καπνιστών διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές οι οποίοι ελάμβαναν αυτή τη βιταμίνη ή έτρωγαν ένα κιλό καρότα την ημέρα εμφάνισανσε μεγαλύτερα ποσοστά καρκίνο του πνεύμονα από τους καπνιστές οι οποίοι δεν έπαιρναν β-καροτένιο. Δεν ξέρουμε γιατί καταγράφηκε αύξηση της εμφάνισης του καρκίνου στην πρώτη ομάδα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η βιταμίνη δεν ήταν αρκετή για να τους προστατεύσει» τονίζει ο κ. Μαρσέλος.
Υπάρχουν πολλοί- συνεχίζει ο καθηγητής - οι οποίοι θεωρούν ότι όλα αυτά τα σκευάσματα τους προστατεύουν από ασθένειες, ακόμη και αν συνεχίσουν να καπνίζουν, να πίνουνκαι να μην τρέφονται σωστά.
«Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Οσοι κάνουν καταχρήσεις και παράλληλα καταναλώνουν αυτά τα σκευάσματα κάνουν κακό στον εαυτό τους, διότι η κατανάλωσή τους και μόνο αυτή δεν αρκεί για να τους προστατεύσει» σημειώνει ο κ. Μαρσέλος και προσθέτει: «Δεν γνωρίζουμε τους κινδύνους από την υπερβολική χρήση όλων αυτών των σκευασμάτων διότι δεν υπάρχουν μακροχρόνιες κλινικές μελέτες».
Διά πάσαν νόσον
«Χάπια διά... πάσαν νόσον κυκλοφορούν στην αγορά, ακόμη και χάπια αγκινάρας» αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντος. Αυτά, σημειώνει, έχουν ζήτηση παρ΄ ότι η υπερβολική ποσότητα μπορεί να βλάψει τον οργανισμό. Για παράδειγμα, συνεχίζει, η υπερβολική δόση της βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ήπαρ και στους νεφρούς. Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, «όλα πρέπει να λαμβάνονται σε σωστές δόσεις και μόνο όταν χρειάζεται».
trojy:
Όσον αφορά τα φυτικά παραφάρμακα, θα ήθελα να τονίσω τη διαφορά ανάμεσα στα "έγκριση ΕΟΦ- άδεια ΕΟΦ" και "αριθμός γνωστοποίησης στον ΕΟΦ ή αριθ. κοινοποίησης στον ΕΟΦ".
Κάποια είναι αποτελεσματικά, άλλα δεν είναι.
trojy:
--- Παράθεση --- Σε κλείσιμο των Φαρμακείων σ΄όλη τη Χώρα από την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου προσανατολίζονται οι Φαρμακοποιοί. Παράλληλα προγραμματίζουν τη διακοπή συνεργασίας με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1 Μαρτίου 2010.
Την απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρώσει η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που συγκαλείται το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στην Αθήνα με συμμετοχή αντιπροσώπων από όλους τους νομούς της Χώρας καθώς και των Προέδρων όλων των Φαρμακευτικών Συλλόγων.
Οι Φαρμακοποιοί είναι ανάστατοι διότι με την επικείμενη μείωση των τιμών των Φαρμάκων κάθε φαρμακείο θα έχει αυτομάτως απώλειες ύψους 10.000 – 30.000 €. Eπί πλέον δε θα υφίσταται μία μόνιμη καθημερινή μείωση του εισοδήματος του κατά 7% ως συνέπεια της συνολικής μείωσης των ακαθαρίστων εσόδων του.
Παράλληλα οι φαρμακοποιοί είναι ανάστατοι διότι φοβούνται ότι θα κληθούν αυτοί για άλλη μια φορά να
« πληρώσουν το μάρμαρο», της οικονομικής αδυναμίας των ασφαλιστικών ταμείων και όχι οι φαρμακοβιομήχανοι που καταγράφουν υπερκέρδη , που ξεπερνούν αλώβητοι την οικονομική κρίση και δεν ενοχλούνται για να καταβάλλουν ούτε τις οφειλές τους ύψους 400.000.000 € που χρονολογούνται από το 2006. Επί πλέον η δυσαρέσκεια έχει γίνει οργή στον χώρο των φαρμακοποιών διότι σε 20 νομούς της Χώρας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία εξοφλήσεων συνταγών του ΟΠΑΔ για φάρμακα που χορηγήθηκαν τον Αύγουστο του 2009, διότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να ελέγξει ή να συνεργαστεί με τις μηχανογραφικές του υπηρεσίες, ενώ η κυβέρνηση δημόσια διακηρύσσει ότι ζούμε στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι τον δρόμο των καθυστερήσεων που άνοιξε ο ΟΠΑΔ, ήδη ακολουθούν και άλλα μικρότερα Ταμεία όπως των Τραπεζών , ΤΥΔΚΥ(Δημοτικών Υπαλλήλων), ΤΣΜΕΔΕ (Μηχανικών ) , υποχρεώνοντας τους φαρμακοποιούς , να καταβάλλουν ανείσπρακτο Φ.Π.Α. και ουσιαστικά να χρηματοδοτούν την Φαρμακευτική Περίθαλψη του Ελληνικού Λαού.
Με τα δεδομένα αυτά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα καθοριστικές οι συναντήσεις που θα έχει η Διοίκηση του Π.Φ.Σ. με τους αρμόδιους Υπουργούς τις επόμενες ημέρες.
Εκ του Π.Φ.Σ.
--- Τέλος παράθεσης ---
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟι Φαρμακοποιοί είναι ανάστατοι διότι με την επικείμενη μείωση των τιμών των Φαρμάκων κάθε φαρμακείο θα έχει αυτομάτως απώλειες ύψους 10.000 – 30.000 €.
--- Τέλος παράθεσης ---
Δηλαδή να παραμείνουν στα σημερινά εξωπραγματικά επίπεδα οι τιμές των φαρμάκων μόνο και μόνο για να μην χάσετε εσείς 10.000-30.000 €;
Είστε σοβαροί ή μας κάνετε πλάκα;
Το ξέρετε ότι ένα κουτί Εξελόν tts 9.5mg κοστίζει όσο μια σύνταξη του ΟΓΑ;
Το ξέρετε ότι το κέρδος σας από την πώληση ενός τέτοιου κουτιού, ισοδυναμεί με την αμοιβή ενός/μιας ιατρού ...για 24 ώρες εφημερίας;
Ορίστε κατάσταση:
2802360307038 EXELON TTS 9.5MG/24H 60 SACHETS (30X2) 166,24 € 191,08 € 281,17 €
Kαι έρχεστε και διαμαρτύρεστε με αίτημα:
- να μην μειωθεί η τιμή στα φάρμακα
- να συνεχίσει το Κράτος (=Ασφαλιστικά Ταμεία) να σας πληρώνει κανονικά, σαν να μη συμβαίνει τίποτε
Και επιπλέον ζητάτε από το ίδιο Κράτος να κρατάει τη συντεχνία σας κλειστό επάγγελμα ( λειτούργημα; ), σε βάρος (και πάλι) της Εθνικής Οικονομίας και πληρώνοντας αναρίθμητα πρόστιμα από τα χρήματα των φορολογουμένων, που θέλετε και παράλληλα να τους ξεζουμίζετε στον πάγκο σας!
Το κράξιμο από την κοινή γνώμη για τις διεκδικήσεις σας, θα είναι τεράστιο.
Πόσα κιλά αναίσθητοι/αφασία μπορείτε να το παίξετε; Εμπρός, ξεπεράστε τον εαυτό σας...
Πόσα κιλά;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση