Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 21:43:22

Αποστολέας Θέμα: Παραπομπή για χειρουργείο στα νοσοκομεία μέσω ιατρών ΕΟΠΥΥ  (Αναγνώστηκε 4688 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

13 Νοεμβρίου 2014, 12:15:58
Αναγνώστηκε 4688 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Μιλάει για ιατρούς ΕΟΠΥΥ δλδ για συμβεβλημένους (οι ΙΚΑτζήδες έγιναν ΠΕΔΥτες). Να δω να καθορίζω το πρόγραμμα χειρουργείων της Πανεπιστημιακής ορθ. κλινικής της Λάρισας (να λέω στον καθηγητή θα χειρουργήσεις σήμερα τον τάδε ασθενή) και θα γελάω χρόνια. Για να πω πάντως την αλήθεια δεν με ενδιαφέρει καθόλου και δεν ζηλεύω να το κάνω... Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη άλλος να εξετάζει και άλλος να χειρουργεί (και αν ο χειρούργος διαφωνεί ως προς την χρησιμότητα ή το είδος χειρουργείου; Πολλά ακόμα ερωτήματα μπορεί να προκύψουν).
   Το θέμα δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

   Μέσω γιατρού του ΕΟΠΥΥ τα ραντεβού για χειρουργείο ΕΘΝΟΣ -  ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
    Μέσω του γιατρού του ΕΟΠΥΥ ή του ΠΕΔΥ θα κλείνεται σύντομα το ραντεβού με κλινική ή τμήμα νοσοκομείου, που ενδεχομένως θα χρειαστεί κάποιος ασθενής.
    Ο γιατρός της πρωτοβάθμιας φροντίδας θα αναζητεί σε ηλεκτρονικό σύστημα τα διαθέσιμα ραντεβού και χειρουργεία στο πλησιέστερο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Με συναίνεση του ασθενούς, θα κλείνει το ραντεβού και θα τον παραπέμπει στο σύστημα Υγείας.
    Το νέο αυτό σύστημα βρίσκεται στην τελική φάση της διαμόρφωσης και αποτελεί μία από τις ελάχιστες εκκρεμότητες του υπουργείου Υγείας έναντι της τρόικας. Αναμένεται, δε, να ανακοινωθεί σύντομα και να εκδοθεί υπουργική απόφαση.
    Το «σύστημα παραπομπών από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια» φροντίδα Υγείας αναμένεται να διασυνδεθεί και με το σύστημα προτεραιότητας των χειρουργικών επεμβάσεων, το οποίο έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας.
    Θα λειτουργεί ως εξής: Σε περίπτωση κάποιου μη επείγοντος προβλήματος υγείας, οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται σε γιατρό του ΕΟΠΥΥ και οι ανασφάλιστοι σε γιατρό του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Εάν ο γιατρός κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη νοσηλείας ή επέμβασης, θα μπαίνει στο ηλεκτρονικό σύστημα και θα αναζητεί διαθέσιμο ραντεβού.
    Θα ενημερώνει σχετικά τον ασθενή και -εφόσον εκείνος συμφωνήσει- θα κλείνει το ραντεβού. Πηγές από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι ο γιατρός της πρωτοβάθμιας θα μπορεί να αξιοποιεί και το ηλεκτρονικό σύστημα προτεραιότητας χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία και θα καταχωρίζει σε αυτό τον ασθενή του, εφόσον η πάθησή του απαιτεί επέμβαση.
    Το προωθούμενο σύστημα διασυνδέει την πρωτοβάθμια (εξωνοσοκομειακή) φροντίδα με τη δευτεροβάθμια. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, επιχειρεί να ξεπεράσει την αναρχία που επικρατεί σήμερα στο θέμα της πρόσβασης των ασθενών στα νοσοκομεία.
    Από τη μία πλευρά, η ελεύθερη πρόσβαση περιορίζει τον κίνδυνο να μείνει χωρίς φροντίδα ασθενής ο οποίος δεν διαθέτει την οικονομική άνεση να επισκεφθεί ελεύθερο επαγγελματία γιατρό. Από την άλλη, προκαλεί συνωστισμό στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπου συρρέουν χιλιάδες περιστατικά, τα οποία μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί από γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας.
    Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι από τα 11,9 εκατομμύρια ασθενείς που εξετάζονται κάθε χρόνο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (4,8 εκατομμύρια άνθρωποι), τα εξωτερικά (6,7 εκατομμύρια) και τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων (400.000), μόλις 2,3 εκατομμύρια εισάγονται τελικά για νοσηλεία.
    Σε πολλές περιπτώσεις, δε, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών «μπλοκάρουν» από δεκάδες περιστατικά, τα οποία κάθε άλλο παρά επείγοντα είναι. Εκτιμάται ότι ένα στα τέσσερα «επείγοντα» περιστατικά φτάνει στα νοσοκομεία με ασθενοφόρο.
    Αλλά, ακόμη και όσοι καλούν το «166» και διακομίζονται με ασθενοφόρο, δεν είναι πραγματικά επείγοντα περιστατικά. Από τους περίπου 1.000 ασθενείς που διακομίζονται καθημερινά με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Αττική, περίπου οι 400 είναι πραγματικά επείγοντα περιστατικά. Το ποσοστό όσων διακομίζονται με ασθενοφόρο και εισάγονται για νοσηλεία στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής κυμαίνεται από 30% έως 50%.
    Η μεσολάβηση του γιατρού στη διαδικασία των ραντεβού με τα νοσοκομεία θα αποτελέσει ένα «φίλτρο», ώστε να καταλήγουν στα νοσοκομεία όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά που έχουν ανάγκη νοσηλείας.
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Λέξεις κλειδιά: ΕΟΠΥΥ χειρουργείο ραντεβού 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
9054 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Φεβρουαρίου 2014, 20:00:38
από ΑΡΗΣ
5 Απαντήσεις
58980 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουνίου 2013, 17:58:56
από Gatekeeper
28 Απαντήσεις
66288 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Σεπτεμβρίου 2021, 09:45:39
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
59937 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Ιουνίου 2015, 20:24:37
από Ορθοπαιδικός
302 Απαντήσεις
288484 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Μαΐου 2023, 21:37:14
από Argirios Argiriou