Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 14:44:04

Αποστολέας Θέμα: Παροχές υγείας, ανάλογες με τα ένσημα ;  (Αναγνώστηκε 4666 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

13 Νοεμβρίου 2014, 18:53:11
Αναγνώστηκε 4666 φορές
Αποσυνδεδεμένος

iasis


   Σπυρόπουλος: Παροχές υγείας, ανάλογες με τα ένσημα.


Αίσθηση και ερωτηματικά προκαλεί η τοποθέτηση του διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος – μιλώντας σε συνέδριο για την κοινωνική ασφάλιση – άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνδεθούν οι παροχές υγείας που θα λαμβάνει ο ασφαλισμένος από τον αριθμό των ενσήμων που κατάφερε να συγκεντρώσει.

“Είναι το ίδιο να έχει κάποιος 0 ένσημο, 50 ένσημα και 100 ένσημα;”, αναρωτήθηκε ο κ. Σπυρόπουλος. Ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρχει ένα κατώτατο δίχτυ ασφάλισης αλλά “δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε εξισωτικά για όσους έχουν περισσότερα ένσημα”.

Επίσης, πρότεινε μετατροπή ταμείων κύριας ασφάλισης (όπως ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Νομικών) σε επαγγελματικά ταμεία ειδικού σκοπού και μετεξέλιξης των Επικουρικών Ταμείων, αλλά και των Ταμείων Εφάπαξ σε επαγγελματικά Ταμεία.

Σημείωσε ότι “οι οι υφιστάμενοι παραμετρικοί όροι για το ύψος των κύριων συντάξεων και το βασικό χρονικό όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη, δεν μπορούν να θιγούν”.

Περιέγραψε δε με μελανά χρώματα την κατάσταση των Ταμείων, λέγοντας ότι “έχουμε αγγίξει τα όρια της στοιχειώδους επάρκειας των συντάξεων και των παροχών”.

Το ασφαλιστικό στους όρους της τρόικας

Σημειώνεται πως το ζήτημα του Ασφαλιστικού έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως και στο τελεσίγραφο της τρόικας με τους 19 όρους που έφερε στο φως η Καθημερινή.

Συγκεκριμένα, η τρόικα ζητεί αλλαγές σε όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, απαιτούμενα έτη ασφάλισης και εφαρμογή των διαρθρωτικών οροσήμων που αναφέρονται στο Μνημόνιο, όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ο εξορθολογισμός του συστήματος της ελάχιστης σύνταξης.

Την ίδια στιγμή ορίζει να διευκολυνθούν οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και καλεί για μείωση μισθών (άρα και εισφορών) με την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.

“Αποφάσεις ως τις 8 Δεκεμβρίου”

Αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη.

“Συνεχίσαμε την συζήτηση ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας, γιατί όπως ξέρετε αναμένουμε την επιστροφή της τρόικας, το κλείσιμο αυτής της συζήτησης και το άνοιγμα της νέας σελίδας. Αρα, κάνουμε, όπως είπαμε και χθες, διπλή δουλειά επί της ουσίας για το μέλλον. Όχι μόνο για το παρόν, για τα τρέχοντα θέματα” δήλωσε.

Σημείωσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει “το ταχύτερο δυνατό, έτσι ώστε να προλάβουμε το χρονοδιάγραμμα. Ο στόχος είναι όλα να έχουν λήξει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου”.

“Θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες. Γιατί έχουμε ένα σχεδιασμό, ο οποίος μας επιτρέπει να φτάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε μια συμφωνία -όπως σας είπα- σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας” πρόσθεσε.

26 Ιανουαρίου 2016, 10:59:26
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το σχέδιο του για ανασφάλιστους, άπορους και ιατρεία γειτονιάς, περιέγραψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84».

Με νομοσχέδιο που προωθείται εντός των ημερών στη Βουλή, θα προβλέπεται η καθολική και χωρίς προϋποθέσεις πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας με τις ίδιες ακριβώς παροχές με τους ασφαλισμένους, ενώ η διάθεση φαρμάκων στους έχοντες βιβλιάριο απορίας θα γίνεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει μελέτη προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα ???, με το κόστος της μείωσης να μοιράζεται ανάμεσα στους παρόχους ??? και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη συνέντευξή του στον 9.84, οι ανασφάλιστοι – μόνο με τον ΑΜΚΑ τους - θα έχουν ισότιμη με τους ασφαλισμένους πρόσβαση στο σύστημα υγείας, όπως και το ίδιο ποσοστό συμμετοχής φαρμάκων.

Με την ίδια ρύθμιση, όσοι έχουν βιβλιάριο απορίας θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς όμως να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο κ. Α. Ξανθός εξήγγειλε επίσης τη λειτουργία των ιατρείων της γειτονιάς, η πιλοτική λειτουργία των οποίων θα ξεκινήσει εντός του 2016, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο με 25 μονάδες παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.

Η κάθε μονάδα θα στελεχώνεται περίπου από 10 άτομα. Οι γιατροί θα έχουν σύμβαση με το δημόσιο για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και θα αξιολογούνται για την ανανέωση της σύμβασης τους.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ο κ. Ξανθός τις απέδωσε σε κακή διαχείριση καθώς δεν είχε προβλεφθεί η έγκαιρη προμήθεια των αναγκαίων ποσοτήτων φαρμάκων, ενώ για τα 200 κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εκτίμησε ότι σύντομα θα λειτουργήσουν τουλάχιστον 50 κλίνες με την πρόσληψη 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών. Επιπλέον, εντός των ημερών θα αναλάβουν εργασία περίπου 3.500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό προκειμένου να καλύψουν σε ένα ποσοστό τα τεράστια κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές. Κενά που υπολογίζονται σχεδόν σε 23.000.

Ο κ. Ξανθός εξήρε το ρόλο των κοινωνικών ιατρείων που εξυπηρετούν ανασφάλιστους αλλά και ασφαλισμένους πολίτες και σημείωσε ότι έχουν και θα έχουν βασικό ρόλο και στην κάλυψη των μεταναστών χωρίς χαρτιά.

Σχετικά με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων που ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ, σημείωσε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των οφειλών θα εξοφληθεί από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης.

Ο υπουργός Υγείας περιέγραψε και τον κίνδυνο πλήρους λειτουργικού μπλακ αουτ που διέτρεξαν τα δημόσια νοσοκομεία το περασμένο φθινόπωρο , κάτι που απεφεύχθη με έκτακτη ενίσχυση 150 εκατ. ευρώ.

Τέλος μιλώντας για το σύστημα υγείας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα σύστημα το οποίο έχει διαχρονική παθογένεια, στρεβλώσεις, πεδία τα οποία ποτέ δεν είχαν αντιμετωπιστεί ριζικά. Δεν υπήρξε ποτέ ένα σοβαρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, έχουν γίνει αλλαγές που είχαν τη λογική να προσαρμοστούμε στις μνημονιακές απαιτήσεις, χωρίς να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, χωρίς να έχουμε καταγράψει τις ανάγκες».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Υγείας στον "Αθήνα 9.84"
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

26 Ιανουαρίου 2016, 13:25:46
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
οι ανασφάλιστοι – μόνο με τον ΑΜΚΑ τους - θα έχουν ισότιμη με τους ασφαλισμένους πρόσβαση στο σύστημα υγείας, όπως και το ίδιο ποσοστό συμμετοχής φαρμάκων.

Θυμίζει έντονα τα δειγματοληπτικά Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, αλλά εδώ ο Ξανθός το τερμάτισε.
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Ιανουαρίου 2016, 13:41:29 από EzeΤΡΟΛ »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

27 Ιανουαρίου 2016, 13:40:11
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
οι ανασφάλιστοι – μόνο με τον ΑΜΚΑ τους - θα έχουν ισότιμη με τους ασφαλισμένους πρόσβαση στο σύστημα υγείας, όπως και το ίδιο ποσοστό συμμετοχής φαρμάκων.
  Θυμίζει έντονα τα δειγματοληπτικά Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, αλλά εδώ ο Ξανθός το τερμάτισε.
  Όσο το σκέφτομαι, στον κρατικό προϋπολογισμό δεν κοστίζει τίποτα η άνω (ευφάνταστη) πρόταση. Ούτε στον ταμειακό. Οι δαπάνες κατά μήνα είναι συγκεκριμένες, όπως και η συνολική δαπάνη (πχ στα φάρμακα τα 2- δισμύρια). Η επιβάρυνση θα είναι στους παρόχους μέσω αυξημένου clawback. Τζάμπα υποσχέσεις δλδ...
   Τώρα γιατί να πληρώνεις ασφάλεια; Το βλέπω να τις ενσωματώνουν στη φορολογική δήλωση (τις ασφαληστρικές εισφορές - ειδικά αν ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό) και δεν θα μπορούμε να ξεφύγουμε εύκολα...
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Ιανουαρίου 2016, 17:15:04 από Ορθοπαιδικός »

1 Φεβρουαρίου 2016, 12:15:06
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
οι ανασφάλιστοι – μόνο με τον ΑΜΚΑ τους - θα έχουν ισότιμη με τους ασφαλισμένους πρόσβαση στο σύστημα υγείας, όπως και το ίδιο ποσοστό συμμετοχής φαρμάκων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Άνθρακες αποδεικνύεται η δέσμευση της κυβέρνησης για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων. Η ρύθμιση που έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα θα προβλέπει μεν την κάλυψή τους, αλλά με τους ίδιους όρους με τους ασφαλισμένους. Δηλαδή και με την ίδια, υψηλή συμμετοχή!

Είναι φανερό ότι η ρύθμιση είναι κατώτερη των περιστάσεων. Εδώ πληθαίνουν οι καταγγελίες και τα ευρήματα ερευνών, που δείχνουν ότι πολλοί ασφαλισμένοι διακόπτουν τη θεραπεία τους γιατί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος της συμμετοχής στα φάρμακα. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να αντέξουν το κόστος οι ανασφάλιστοι;

Σημειώνω ότι το μέσο ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα υπερτριπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως της εφαρμογής της λεγόμενης θετικής λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Από περίπου 9% το 2009 εκτοξεύτηκε στο 30% το 2014.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ανάλογα ποσοστά συμμετοχής στο κόστος ισχύουν και σε άλλες χώρες, ενώ υπάρχουν και ορισμένες με υψηλότερα. Ωστόσο, η εφαρμογή της λίστας φαρμάκων σε συνδυασμό με την ύφεση, τη λιτότητα και την ανεργία προκάλεσαν σοκ στην ελληνική κοινωνία.

Θυμίζω ότι η πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων, μαζί με την κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία και του ενός ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων ήταν βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Λίγο η δημιουργική ασάφεια όμως, λίγο η περήφανη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου και η κυβέρνηση έμεινε στα λόγια…

Έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος και ουσιαστικά η περίθαλψη των ανασφαλίστων γίνεται με ρύθμιση που είχε περάσει την άνοιξη του 2014 ο κατά τα άλλα νεοφιλελεύθερος Άδωνις Γεωργιάδης. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι υποχρεώθηκε να το κάνει, έπειτα από πίεση της τρόικας, η οποία έθεσε το ζήτημα ως προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Ο Ανδρέας Ξανθός είχε αναλάβει να διαχειριστεί το θέμα από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ως αναπληρωτής υπουργός. Συνέστησε επιτροπή, που παρέδωσε πόρισμα, έκανε δημόσια διαβούλευση, αλλά επί μήνες δεν είχε προχωρήσει στη ρύθμιση του ζητήματος.
Τελικώς, το Δεκέμβριο, συμπεριλήφθηκε σχετική ρύθμιση (άρθρο 56) στο πολυνομοσχέδιο με τίτλο: «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο, που ουσιαστικά αποτέλεσε το περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα», τελικώς αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις των θεσμών…
Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα επαναφέρει το νομοσχέδιο μετά τις γιορτές. Σήμερα, μπήκαμε στο Φεβρουάριο και ακόμη αγνοείται η τύχη του. Ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας την προηγούμενη Δευτέρα στο ραδιοσταθμό 9,84, δήλωσε πως το το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα. Για να δούμε…
Το άρθρο 56 λοιπόν προέβλεπε λοιπόν ότι ανασφάλιστοι Έλληνες, αλλοδαποί με νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, καθώς και ανήλικοι και έγκυοι ανεξάρτητα από νομικό καθεστώς, δικαιούνται δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ωστόσο, οι όροι και προϋποθέσεις της πρόσβασης σε δωρεάν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενδεχόμενη οικονομική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα, θα οριστούν με κοινή υπουργική απόφαση.

Κλείνοντας, παραθέτω ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις του κ. Ξανθού στον ίδιο ραδιοσταθμό:
«Τα κοινωνικά ιατρεία έπαιξαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο την μνημονιακή περίοδο. Έχουν καλύψει τους ανασφάλιστους που δεν είχαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό το αναδιοργανώνουμε με μία νέα ρύθμιση σε ένα νομοσχέδιο, την επόμενη εβδομάδα, το οποίο προβλέπει την καθολική πρόσβαση και κάλυψη όλου του πληθυσμού, με οδηγό τον ΑΜΚΑ τους, χωρίς άλλες προϋποθέσεις…
Έχουμε προσθέσει 150 εκατ. ευρώ για την αυξημένη προσέλευση. Τα φάρμακα θα εξακολουθήσουν να συνταγογραφούνται με τον ίδιο τρόπο με τους ασφαλισμένους, πληρώνοντας την ίδια συμμετοχή με τους ασφαλισμένους. Δεν θα είναι δωρεάν, παρά μόνο σε όσους έχουν βιβλιάριο απορίας, οι οποίοι με ειδική ρύθμιση θα μπορούν να προμηθευθούν τα φάρμακα από τα ιδιωτικά ιατρεία. Άρα τα κοινωνικά ιατρεία θα έχουν ένα ρόλο, γιατί μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα, θα περάσει καιρός. Θα έχουν όμως τη φροντίδα των μεταναστών χωρίς χαρτιά. Πολλοί, ενδεχομένως, δεν θα μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος της συμμετοχής στα φάρμακα και θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στα κοινωνικά ιατρεία».
Δηλαδή, οι ανασφάλιστοι που δεν θα μπορούν να καλύψουν το κόστος συμμετοχής και οι μετανάστες χωρίς χαρτιά, θα απευθύνονται στα κοινωνικά ιατρεία. Ε, τότε υπουργέ μου τι είδους περίθαλψη σε ανασφάλιστους και μετανάστες θα προσφέρει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

1 Φεβρουαρίου 2016, 12:31:15
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Βρε παλουκάρια, να καλύψεις κι τους ανασφάλιστους, αλλά ΜΕ ΤΙ ΛΕΦΤΑ ;

Το κοινωνικό κράτος απαιτεί κι μια ισχυρή οικονομία για να το στηρίξει. Όχι κρατικοδίαιταιτα λαμόγια που ζουν από μίζες κι επιδοτήσεις, αλλά ισχυρή εξαγωγική βιομηχανία.

Να μην μιλήσουμε για την μεγάλη Γερμανία, αλλά π.χ η ειρηνόφιλη Σουηδία είχε έσοδα το 2012 μόνο από πωλήσεις όπλων 3 δις δολλάρια ! Να μην μιλήσουμε για την πολιτική βιομηχανία της κι πόσο συνώνυμο της ποιότητας είναι ονόματα όπως SKF, Husqvarna, Scania, Skanska κ.α

Όταν δεν έχεις ισχυρή οικονομία, πως ακριβώς θα στηρίξεις το κοινωνικό σου κράτος ;

Γιατί στα ευχολόγια όλοι καλοί είμαστε, αλλά εδώ φτάσαμε 1 να δουλεύει 1 να παίρνει σύνταξη απ΄τα 50, κι στο τέλος της ημέρας, "it' s the numbers stupid"...  ;)
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Φεβρουαρίου 2016, 12:33:21 από kopritis »

Λέξεις κλειδιά: παροχές υγεία ένσημα 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4730 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Οκτωβρίου 2008, 08:35:48
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
5001 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Φεβρουαρίου 2011, 03:38:28
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
1572 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Μαρτίου 2018, 08:58:47
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
12432 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Αυγούστου 2019, 21:49:25
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4101 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Σεπτεμβρίου 2021, 20:14:59
από Argirios Argiriou