Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

''ΧΑΠ'' η νεα ποθητη παθηση-εξειδικευση

<< < (6/12) > >>

Γ.Κτιστάκης:
Η άποψη μου είναι ότι εμείς ως ειδικότητα πρέπει να κατοχυρώσουμε τον ρόλο μας στην κοινωνία και στην Ιατρική και ας αφήσουμε την κάθε άλλη ειδικότητα  να βγάζει κάτι τέτοια και να εκτίθεται στην επιστημονική κοινότητα εντός  αλλά και εκτός Ελλαδας. Ο σκοπός των θεσμικών οργάνων είναι να διεκδικήσουν αυτά και όχι να αντιδικούν με τους διαμαρτυρόμενους. Στο τέλος θα αποδεχτούν τον ρόλο της ΓΙ και θα σωπάσουν, γιατί δεν γίνετε διαφορετικά εκ των πραγμάτων, όσο και να φωνάζουν.

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ άποψη μου είναι ότι εμείς ως ειδικότητα πρέπει να κατοχυρώσουμε τον ρόλο μας στην κοινωνία και στην Ιατρική και ας αφήσουμε την κάθε άλλη ειδικότητα  να βγάζει κάτι τέτοια και να εκτίθεται στην επιστημονική κοινότητα εντός  αλλά και εκτός Ελλαδας. Ο σκοπός των θεσμικών οργάνων είναι να διεκδικήσουν αυτά και όχι να αντιδικούν με τους διαμαρτυρόμενους. Στο τέλος θα αποδεχτούν τον ρόλο της ΓΙ και θα σωπάσουν, γιατί δεν γίνετε διαφορετικά εκ των πραγμάτων, όσο και να φωνάζουν.

--- Τέλος παράθεσης ---

Γενικά αυτές οι κινήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων (πολλώ δε μάλλον των θεσμικών επιστημονικών οργάνων) είναι ασύμβατες με τον πυρήνα του θεσμού του οικογενειακού ιατρού. Στη λογική του να προχωρήσει το όλο εγχείρημα με στήριξη, αρχικά τουλάχιστον, και από άλλες ειδικότητες, όπως η παθολογία και η παιδιατρική, θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο το πλαίσιο λειτουργίας των γιατρών της ΠΦΥ - και αυτό είναι αρμοδιότητα του κράτους μετά από ευρύ διάλογο.
Το θέμα των συνομιλητών, βέβαια, είναι ανοικτό, τουλάχιστον σε ορισμένες ειδικότητες. Καλό θα ήταν κάθε ειδικότητα να έχει ένα θεσμικό συνομιλητή με τους εκάστοτε κυβερνώντες, αλλιώς δεν πρόκειται να βγεί τίποτε εξαιτίας της σύγχυσης και των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων.

D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαλό θα ήταν κάθε ειδικότητα να έχει ένα θεσμικό συνομιλητή με τους εκάστοτε κυβερνώντες, αλλιώς δεν πρόκειται να βγεί τίποτε εξαιτίας της σύγχυσης και των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων.

--- Τέλος παράθεσης ---

Ο ΠΙΣ είναι ο επισήμως ο θεσμικός συνομιλητής.
Και ενώ σε όλες τις σύγχρονες χώρες αυτός (ο αντίστοιχος του ΠΙΣ φορέας) απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των ειδικοτήτων (και άρα οι ειδικότητες συνομιλούν με τα κέντρα λήψης αποφάσεων μέσω του "ΠΙΣ"), στην Ελλάδα, αυτός απαρτίζεται από εκπροσώπους των τοπικών συλλόγων, όπου τίποτε δεν εξασφαλίζει την εκπροσώπηση όλων των ειδικοτήτων, ιδίως δε αυτών που το έχουν περισσότερη ανάγκη, ήτοι των μικρών σε μέγεθος μελών ή σε αντικείμενα μη πιασάρικα).
Η προσπάθεια να αλλάξει κάτι είχε ξεκίνησε πρό 15ετίας με πρωτοβουλίες από την Ε.Ε. με το να γίνουν επαγγελματικές ενώσεις των ειδικοτήτων (που θα είχαν την ατζέντα και των επαγγελματικών και των επιστημονικών θεμάτων), αλλά αυτό επειδή ξεβολεύει πολλές «παρέες» που δόμησαν στην κρατούσα κατάσταση, ποτέ δεν προχώρησε.

Όσο για το καθ΄ αυτό θέμα, όσο η ιατρική κοινότητα θα βλέπει το θέμα «υγεία» με «οργανοκεντρικό» τρόπο και όχι με ανθρωποκεντρικό (για ευνόητους λόγους) αυτά θα τα βλέπουμε.

Γιατί, αν η πραγματική ένσταση των πνευμονολόγων ήταν ότι οι Γ.Γ. δεν είναι εκπαιδευμένοι στα όργανα ελέγχου του άσθματος και ΧΑΠ, τότε δεν θα εναντιώνονταν στις κατευθυντήριες οδηγίες (που απαιτούνται αφού αυτά αποτελούν αντικείμενα της ΠΦΥ, ως συχνά νοσήματα), αλλά θα εναντιώνονταν στο ότι δεν φροντίζουμε να δομήσουμε σχετική εκπαίδευση (κατά την αποψή τους) και θα παίρνανε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.
Επειδή όμως το κίνητρο είναι συντεχνιακό (και όχι προστασίας και προαγωγής της υγείας με το οποίο το ντύνουν), αντί να κατευθυνθούν στην ενίσχυση της εκπαίδευσης, κατευθύνονται στην εμπλοκή της δικαιοσύνης σε θέματα ιατρικά.

Υ.Γ. Βέβαια, όταν καλούνται από εταιρείες με σχετικά φάρμακα να μιλήσουν για τα νοσήματα αυτά και τον χειρισμό τους σε συνέδρια, εκεί αποδέχονται –ως εκ της συμμετοχή τους- την ανάγκη εμπλοκής στα νοσήματά «τους» του Γ.Γ. και παθολόγου της ΠΦΥ.
Εκεί βέβαια εισπράττουν «ανταποδοτικά τέλη» για την «συντεχνιακή τους απώλεια», οπότε, όλα καλά.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Τελικά η πνευμονολογική εταιρεία θα στραφεί εναντίον του ΣΚΑΙ, της Vodafone και του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών που αφήνουν γενικούς γιατρούς να κάνουν σπιρομετρήσεις;

Gateopener:
Δικό σας !! Νεα θετικη λιστα ΕΟΦ

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση