Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 20:19:38

Αποστολέας Θέμα: Μέτρα που δεν κοστίζουν λεφτά αλλά μπορούν να βελτιώσουν ριζικά την Υγεία.  (Αναγνώστηκε 241935 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

29 Ιανουαρίου 2020, 13:02:37
Απάντηση #60
Αποσυνδεδεμένος

iceman


Για το gardasil-9 (που κοστιζει βεβαια >100 ευρω) μου εχει βγαλει ειδοποιηση το συστημα οτι ηδη εχουν γραφτει 3 δοσεις στην ασθενη τις τελευταιες 9999 (!!) μερες.
Σε αλλο εμβολιο δεν το εχω δει.
The winner takes it all........

30 Ιανουαρίου 2020, 16:14:26
Απάντηση #61
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
30/01/2020

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: προτάσεις βελτίωσης του νέου ηλεκτρονικού περιβάλλοντος δεδομένων υγείας.

Κατά την επαφή του ιατρικού κόσμου με το ηλεκτρονικό περιβάλλον διαπιστώνεται μία ευρεία δυσαρέσκεια, αγανάκτηση και αποστροφή για την πλατφόρμα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. Χωρίς αυτό να οφείλεται στη μη γνώση χρήσης ηλεκτρονικών συστημάτων από τη πλειοψηφία των ιατρών.
Η αγανάκτηση αυτή προέρχεται μέσα από την καθημερινή  τριβή με αυτό το σύστημα και την έμπρακτη αναγνώριση των ελλείψεων, λαθών, κενών και αντιπαραγωγικών πρακτικών του καθώς και της ατελείωτης σπατάλης χρόνου είτε αυτό αφορά τη δυσλειτουργία της, είτε το χρόνο ανταπόκρισης είτε το χρόνο αναγραφής ενός φαρμάκου ή μιας εργαστηριακής εξέτασης.

Μόνο για την αναγραφή ενός μόνο φαρμάκου (αφού ο χρήστης έχει μπει στο περιβάλλον της συνταγογράφησης και στο ΑΜΚΑ του ασθενή) χρειάζονται 11 κλικαρίσματα από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι την εκτύπωση και αυτό εάν δε χρειάζεται αναγραφή πρωτοκόλλου

Προτάσεις βελτίωσης

1.Κατάργηση της έντυπης σε χαρτί συνταγής ή παραπεμπτικού.

Ο ασθενής δεν χρειάζεται να μεταφέρει κάποιο χαρτί στο φαρμακείο, ούτε ο φαρμακοποιός να το αρχειοθετήσει σε περίπτωση συνταγής και ανάλογα σε περίπτωση παραπεμπτικού προς διαγνωστικό κέντρο. Κάτι που θα είχε σαν αποτέλεσμα και τη πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του συστήματος.

Προτείνεται η ηλεκτρονική υπογραφή των συνταγών και παραπεμπτικών με και την ηλεκτρονική αναζήτηση, ταυτοποίηση και εκτέλεση τους. Με αυτό το τρόπο η  ψηφιακή συνταγή ή το παραπεμπτικό θα είναι μια πληροφορία προσβάσιμη στον ιατρό, το διαγνωστικό κέντρο τον φαρμακοποιό και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς από τη στιγμή της δημιουργίας τους και για πάντα στο μέλλον. Επίσης εξαλείφεται η ανάγκη εκ νέου συνταγογράφησης μετά τη λήξη της αφού η ήδη υπάρχουσα έχει ημερομηνία λήξης, μια ή το πολύ δύο εβδομάδες από τη στιγμή της έκδοσής της. Εξαλείφεται η ανάγκη 2ου ραντεβού με τον ιατρό σε περίπτωση λάθους ή απώλειας της συνταγής καθώς και οι σφραγίδες και η ανάγκη πιστοποίησης του γνησίου της υπογραφής που αντικαθίστανται από την μοναδική ψηφιακή υπογραφή του πιστοποιημένου θεράποντος ιατρού.

2.Προσαρμογή  της εφαρμογής από κύριο εργαλείο σε υπό-εργαλείο.

Δημιουργία φακέλου ασθενή ως κύριο εργαλείο και ενσωμάτωση της πλατφόρμας ως υποεργαλείο

Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμη μια εφαρμογή που θα διατηρούσε “φάκελο ασθενούς” κατά τα διεθνή πρότυπα, με ενσωματωμένη την εφαρμογή συνταγογράφησης για τις συνταγές φαρμακευτικής αγωγής και παραπομπές για παρακλινικές εξετάσεις καθώς και προσθήκη από τα εξής ακόλουθα.

α) Γνωματεύσεις ειδικών κατά νόσο με ημερομηνία και έλεγχο της διάρκειας ισχύος τους με προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή.

β) Αποτελέσματα παρακλινικών εξετάσεων. Με αποτέλεσμα τη σαφή εικόνα της πορείας νόσου.

γ) Τυχόν νοσηλείες (Νοσηλευτικό Ίδρυμα, ημερομηνία και αιτία εισόδου, αποτελέσματα παρακλινικών εξετάσεων και ημερομηνία και διάγνωση εξόδου). Αναγραφή προτεινόμενων οδηγιών στο ενημερωτικό σημείωμα εξόδου του ασθενούς από το Νοσοκομείο ώστε ο ιατρός της ΠΦΥ να μπορεί να επιτελέσει το έργο της παρακολούθησης στη συνέχεια και να αποφεύγονται οι επανεισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία.

Δυνατότητα προγραμματισμού follow-up παρακλινικών εξετάσεων.
Σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται η  επανάληψη παρακλινικών εξετάσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα για την παρακολούθηση της πορείας νόσου. (π.χ. ο ογκολόγος του πανεπιστημιακού ή δημόσιου νοσοκομείου ). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αναζήτηση από τον ασθενή ιατρού για την αναγραφή  των απαραίτητων εξετάσεων πριν την επόμενη επίσκεψη στον ειδικό. Προτείνεται η  δυνατότητα καταχώρησης εξετάσεων από συγκεκριμένες ειδικότητες και για συγκεκριμένες παθήσεις με μελλοντική ημερομηνία εκτέλεσης (π.χ. ορίζοντας 6μήνου).

Δυνατότητα παράλληλης επισκόπησης του ιστορικού επισκέψεων και συνταγογράφησης του ασθενούς.
Σήμερα στο σύστημα δεν είναι δυνατός ο έλεγχος  του ιστορικού κατά την διάρκεια της “επίσκεψης” και πρέπει να εξέλθει ο ιατρός από την επίσκεψη για αναζήτηση πληροφοριών τελευταίας συνταγογράφησης ή παραπεμπτικογραφίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνει  όσες εργασίες δεν καταχώρησε που μεταφράζεται σε κόστος χρόνου. Προτείνεται η διασύνδεση του ιστορικού συνταγογράφησης η παραπεμπτικογραφίας στο φάκελο της επίσκεψης του ασθενούς.

Δυνατότητα επανάληψης παλαιότερης συνταγής εργαστηριακών (όπως και με τη φαρμακευτική αγωγή) με ένα κλικ.
Η σημερινή λειτουργία “αντιγραφής” ενός παλαιότερου παραπεμπτικού συνταγής χωρίς τις εξετάσεις δεν εξυπηρετεί πλήρως τους σκοπούς της. Προτείνουμε την πλήρη επανάληψη ενός παραπεμπτικού με ένα κλικ με συνοδευτικό αυτόματο έλεγχο της ημερομηνίας του τελευταίου παραπεμπτικού που εκτελέσθηκε.

Επανασχεδιασμός της λίστας των παρακλινικών εξετάσεων από περιφραστική παρουσίαση σε μονολεκτική ορολογία με τις εξετάσεις τοποθετημένες σε σειρά με κλινικά και όχι αλφαβητικά κριτήρια .
Σήμερα κατά τη σύνταξη ενός παραπεμπτικού παρακλινικών εξετάσεων οι εξετάσεις εντός της κάθε κατηγορίας παρουσιάζονται περιφραστικά (“Μέτρηση…”, “Προσδιορισμός…”, “Έλεγχος…”) και με αλφαβητική σειρά επί της πρώτης λέξης της φράσης αυτής με αποτέλεσμα οι επιθυμητές εξετάσεις να είναι δυσδιάκριτες μεταξύ τους και άμεσα συσχετιζόμενες εξετάσεις (όπως π.χ. SGOT/SGPT και γGT) να βρίσκονται συχνά 50+ σειρές μακριά με αποτέλεσμα τα πολλαπλά scroll-down – scroll-up, την σπατάλη χρόνου και την αυξημένη πιθανότητα παραλήψεων και λαθών.

Σε αντίθεση με τη χρήση μιας κοινά αποδεκτής και μονολεκτικής ορολογίας με τις εξετάσεις τοποθετημένες σε σειρά με κλινικά και όχι αλφαβητικά κριτήρια (βασικός μεταβολισμός – ηπατική λειτουργία – νεφρική λειτουργία – ηλεκτρολύτες – λιπιδαιμικό προφίλ – κ.ο.κ.).

Προτείνεται η χρήση σαφούς και όσο δυνατόν μονολεκτικής ορολογίας (π.χ. Ca++, Na+, LDH, TGL, Urea κτλ.) με searchable περιφραστική επεξήγηση και clustering αυτών με λογική κλινική συνέχεια. Επιπλέον αντικατάσταση των “αγαπημένων”  με την δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων του ενός custom menu που κάθε ιατρός θα μπορεί να ονομάσει και να προσαρμόσει στις ανάγκες του (π.χ. “τυπικός έλεγχος”, “λήψη sintrom – πήξη αίματος”, “επίπεδα φαρμάκων”, “πλήρης καρδιολογικός έλεγχος” κ.τ.λ.).

Επίσης  διευθέτηση του διαχωρισμού των παραπεμπτικών ανά κατηγορία με επιλογή έτοιμου μενού. Αποφυγή της διαδικασίας που υποχρεώνει τον ιατρό σε πολλαπλά βήματα ξεχωριστών παραπεμπτικών για τον έλεγχο π.χ. της Hba1c και του προστατικού αντιγόνου PSA.

Επαναπροσδιορισμός του ονόματος των εξετάσεων με επιστημονική ορολογία και βάσει αλγορίθμου διάγνωσης και διαγνωστικού πρωτοκόλλου. Ενεργοποίηση κοφτών στη συνταγογράφηση όταν υπάρχει ρητή παραβίαση των επιστημονικών κανόνων
Ενσωμάτωση των φαρμάκων που διατίθενται από το ΙΦΕΤ καθώς και των αναλώσιμων υλικών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Τα προαναφερθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα θα πρέπει να συνταγογραφηθούν μόνα τους ενώ για τα  αναλώσιμα υλικά που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει ο ιατρός να μπει σε άλλη εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ (όπως π.χ. ταινίες μέτρησης σακχάρου)

Έλεγχος real time της ασφαλιστικής κάλυψης
Προτείνεται διασύνδεση με τη βάση δεδομένων των ταμείων και  αυτόματο έλεγχο της εγκυρότητας της ασφαλιστικής μερίδας του ασθενούς.

Τροποποίηση και ανασχεδιασμός της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων ανά ειδικότητα.
Με δεδομένο την ανάγκη περιορισμού της αυθαίρετης υπερσυνταγογράφησης και της πολυφαρμακίας προτείνεται κατάρτιση λίστας και αυτόματου περιορισμού των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και  παρακλινικών εξετάσεων ανά ειδικότητα (π.χ. ο καρδιολόγος δεν μπορεί να συνταγογράφηση φάρμακα για την οστεοπόρωση παρά μόνο επαναλαμβάνοντας συνταγή από ιατρό ειδικότητας όπου εμπίπτει στο γνωστικό της αντικείμενο από εν ισχύ καταχωρημένη γνωμάτευση του τελευταίου). Κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει κατόπιν διαβούλευσης με τους ιατρούς και τις επιστημονικές τους εταιρείες (πχ  Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία έχει καταθέσει θεραπευτικούς και διαγνωστικού αλγόριθμους στο ΥΥΚΑ)

Αναβάθμιση του μηχανισμού αναζήτησης φαρμακευτικών σκευασμάτων. Προτείνεται η προσθήκη λειτουργίας αυτόματης συμπλήρωσης (autocomplete) στο αναδυόμενο παράθυρο (pop-up window) αναζήτησης φαρμάκων που θα μειώνει χρόνο συνταγογράφησης.
Οffline λειτουργία και δυνατότητα ετεροχρονισμένης καταχώρησης των εργασιών.
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που η σημερινή πλατφόρμα αντιμετωπίζει είναι η καθυστέρηση  (lag) της πλατφόρμας και συχνά η απώλεια λειτουργίας σε ώρες και ημέρες αιχμής με απίστευτη συνεπαγόμενη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους και τους ιατρούς. Δυνατότητα δημιουργίας συνταγής και παραπεμπτικού και με τη επαναφορά της σύνδεσης, καταχώρηση  μιας εργασίας (συνταγή, παραπεμπτικό, αποτελέσματα, γνωμάτευση, νοσηλεία) με ταυτόχρονο  αυτοματοποιημένο έλεγχο (ασφαλιστικής μερίδας, ισχύος γνωμάτευσης, κτλ.) όταν το σύστημα βρίσκεται online.

Αλλαγή χρόνου της αυτόματης αποσύνδεσης.
Με δεδομένη την αυτόματη αποσύνδεση μετά της πάροδο 10 λεπτών οδηγούμαστε στην απώλεια των μη καταχωρημένων έως τότε εργασιών. Σε ελάχιστες περιπτώσεις μια εξέταση ασθενούς διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά. Προτείνεται η επέκταση του ανώτατου χρόνου αδράνειας στα 20 λεπτά μέχρι την εφαρμογή της πρότασης 12.

Βελτίωση των πεδίων δοσολογίας των φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Αρκετά συχνά η δοσολογία ενός φαρμάκου δεν μπορεί να περιγραφή από τα παρόντα πεδία. Η προαιρετική συμπλήρωση στα σχόλια, οδηγιών δοσολογίας, δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική λύση για λόγους σαφήνειας, οικονομίας χρόνου, χρήσης της δοσολογίας ως πληροφορία από έτερο θεράποντα ιατρό κ.α. Προτείνεται η προσθήκη προαιρετικού ειδικού ημερολογίου (ημερήσιο – εβδομαδιαίο – μηνιαίο) σε pop-up window ώστε να μπορούν να συμπληρωθούν δοσολογικές οδηγίες όταν αυτό απαιτείται.

Εφαρμογή αλλαγών και upgrades του συστήματος χωρίς να επηρεάζονται οι χρήστες.
Οι σημαντικές αλλαγές στο σύστημα δε θα πρέπει να συνοδεύονται από τεράστια τεχνικά προβλήματα, downtime και απίστευτη ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τους ιατρούς. Προτείνεται η εφαρμογή και δοκιμή οποιασδήποτε αλλαγής σε ώρες ΜΗ ΑΙΧΜΗΣ καθώς και τον σωστό υπολογισμό και άρα κατάλληλη προετοιμασία στην αύξηση του φόρτου που αυτή τυχόν θα επιφέρει.

Η εξοικονόμηση χρόνου, τόσο κατά την συνταγογράφηση και την εκτέλεση, όσο και για τον απολογισμό της συνταγογραφικής δραστηριότητας αλλά και το feedback της λήψης των φαρμάκων από τους ασθενείς.
Μετά την εισαγωγή των κωδικών πιστοποίησης (20-30 φορές την ημέρα, γιατί το σύστημα σε αποσυνδέει αυτόματα μετά αδράνεια 5-10 λεπτών) απαιτούνται καμιά 30ριά κλικ για το 1ο φάρμακο και καμιά 20ριά για κάθε επόμενο χωρίς να υπολογίζει κανείς την καθυστέρηση του συστήματος που συχνά είναι τραγική.

Κλείδωμα του ΑΜΚΑ ώστε να μην ξαναγράφεται αγωγή που μπορεί να χορηγηθεί μόνο εφάπαξ
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων ( και των over the counter ) με αυτόματη συμμετοχή 100% χωρίς περιορισμό για εμπορική ονομασία ή δραστική ουσία. Καθώς η εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης δεν αφορά μόνο το αποζημιωμένο φάρμακο (γίνονται εισαγωγές πολλών επίσης φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή αλλά δεν αποζημιώνονται).
Έλεγχος ταυτοπρόσωπης παρουσίας του ασθενούς με ειδικό μυστικό αριθμό pin, πέρα από την αναγραφή του ΑΜΚΑ, το οποίο θα αποστέλλεται στο κινητό τηλέφωνο του ασφαλισμένου και να διασφαλίζεται στο οικονομικό επίπεδο κάθε ιατρική πράξη ξεχωριστά. Υπάρχουν άφθονες καταγγελίες ασφαλισμένων για άγνοια όσον αφορά το ιστορικό συνταγογράφησης εξετάσεων ή φαρμακευτικών ουσιών.
Δημιουργία ασπίδας προστασίας κατά της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και υπερσυνταγογράφησης. Εφαρμογή φίλτρων ελέγχου τριγωνικής συναλλαγής μεταξύ του παραγγέλλοντος, του εκτελούντος με αναλυτική καταγραφή της οικονομικής επιβάρυνσης στο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.
Προτείνεται

Μετά τη πιστοποίηση αναζήτηση ασθενή με πληκτρολόγηση τμήματος του ΑΜΚΑ, ονοματεπώνυμου (ελληνικά ή λατινικά) ή ακόμα και του τηλεφώνου από κεντρικό μενού. Σε νέο ασθενή αναζήτηση με ολόκληρο το ΑΜΚΑ.
Πεδίο λόγου επίσκεψης με επιλογές
κλινική εξέταση απλή
κλινική εξέταση με συνταγογράφηση 1) παρακλινικών εξετάσεων ή 2) φαρμακευτικών σκευασμάτων
επαναλαμβανόμενη συνταγογράφηση 1) φαρμακευτικών σκευασμάτων ή 2) παρακλινικών εξετάσεων με αυτόματο μενού και κλικ.
εκτίμηση αποτελέσματος διαγνωστικής εξέτασης
διενέργεια παρακλινικής εξέτασης
πρόληψη
παρακολούθηση χρόνιας νόσου
παρακολούθηση μετά νοσηλεία
έκδοση πιστοποιητικού (υγείας, αναπηρίας, θανάτου κλπ)
έκδοση γνωμάτευσης
επανεξέταση
παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής
έκτακτη επίσκεψη
επείγουσα επίσκεψη
επίσκεψη κατ’ οίκον
Πεδίο περιγραφής νόσου χειρόγραφη όχι υποχρεωτική, αλλά προαιρετική όταν ο ιατρός θέλει κάποια ιδιαίτερη περιγραφή τόσο στη συνταγογράφηση φαρμάκων όσο και στην αναγραφή παραπεμπτικών.
Αυτόματη καταχώρηση στα πεδία α) ποσότητας φαρμακευτικού σκευάσματος, β) συμμετοχής, γ) δόσης σκευάσματος, δ) συχνότητας λήψης και ε) ημερών βάση συνήθους χορήγησης φαρμάκων (πχ 1 κυτίο – 25% – 1χάπι – 2φορές – 10ημέρες) και δυνατότητα τροποποίησης αυτών , από τον ιατρό, σε αριθμό άλλο από το συνήθη
Επανάληψη παλαιότερης συνταγής (στοιχεία ασθενή, διάγνωση, θεραπεία, βήμα πρωτοκόλλου).
Επανάληψη παλαιότερου παραπεμπτικού με δυνατότητα εισόδου νέων εξετάσεων και αυτόματη αντιστοίχιση της επιλογής ( Διάγνωση ή παρακολούθηση ) με ένα κλικ.
Βήμα Θεραπευτικού πρωτοκόλλου (Θ.Π.) ανοικτό ( χωρίς χρονικό περιθώριο λήξης) μετά τη πρώτη εφαρμογή του, συνεχώς. Είναι πολλές φορές που μετά τη λήξη ενός Θ.Π αναγράφουμε ακριβώς το ίδιο πρωτόκολλο χωρίς καμιά απολύτως αλλαγή σε αγωγή. Αλλαγή του πρωτοκόλλου μόνο σε περίπτωση αλλαγών αγωγής. Τα πρωτόκολλα σε περίπτωση εξειδικευμένης αγωγής ή ειδικής νόσου ( πχ καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, συγγενείς καρδιοπάθειες, αμέσως μετά από ΟΕΜ, μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση, χορήγηση ενέσιμης αγωγής για οστεοπόρωση κτλ.)να μην είναι ανοικτά αλλά να επανεγκρίνονται από τον ειδικό ιατρό. Ο ειδικός ιατρός θα υποχρεούται να αναγράφει στο σύστημα ότι ο ασθενής θα πρέπει να επανεξετασθεί εντός 3 ή 6μήνου ( βάση πρωτοκόλλων επιστημονικών εταιρειών.
Αυτόματη συσχέτιση θεραπειών-ICD10
Μενού διαγνώσεων/ θεραπειών/ εξετάσεων με χρήση λιστών προσφάτων και συχνά χρησιμοποιούμενων τιμών για επαναχρησιμοποίηση τους.
Συνολική οργάνωση καρτέλας ασθενή με συγκεντρωμένες τις επισκέψεις/ θεραπείες/παραπεμπτικά/ εξετάσεις και ημερομηνία αναγραφής κ εκτέλεσης αυτών ώστε με μια ματιά να υπάρχει πλήρης εικόνα του ιστορικού.
Δυνατότητα εργασίας σε 2 και πλέον συνταγές/παραπεμπτικά ταυτόχρονα
Σε σοβαρή επιπλοκή από τη λήψη φαρμάκου, δυνατότητα παρέμβασης του ιατρού για αντικατάσταση ή διακοπή του σε 3μηνες συνταγές, με προϋπόθεση τη διαδικτυακή συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας του ΕΟΦ.
Ενσωμάτωση της κίτρινης κάρτας του ΕΟΦ στην ΗΣ.
Εμφάνιση σε χρονολογική σειρά εκτέλεσης σε 3μηνη ή 6μηνη συνταγή.
Εμφάνιση στο ιστορικό του ασθενή η συχνότητα επισκέψεών του, μέσα στο μήνα, σε ιατρό της ίδιας ειδικότητας. Έτσι αποφεύγεται η ακύρωση επίσκεψης μέσω ΕΟΠΥΥ όταν αυτή αφορά τη 3η μέσα στο μήνα σε ίδια ειδικότητα ιατρού
Μέριμνα για δυνατότητα καταχώρισης επίσκεψης μέσω ΕΟΠΥΥ προ της παρέλευσης 24ωρου σε ειδικές περιπτώσεις. Πχ όριο τα μεσάνυχτα ή κάποια άλλη πρώτη πρωινή ώρα.
Αν ο ασθενής έρθει και την επόμενη μέρα, για να καταχωρηθεί επίσκεψη σε συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να έχουν περάσει 24 ώρες από τη προηγούμενη επίσκεψη. Αυτό πολλές φορές δεν είναι εφικτό γιατί ο ασθενής μπορεί τη μία μέρα να έρθει βράδυ και την επόμενη πρωί ή να έρθει μέσα σε λιγότερο από 24ώρες διότι κάτι συνέβη ή για παρακολούθηση. Αναγραφή της ειδικότητας του ιατρού, που έχει επισκεφθεί ο ασθενής στο παρελθόν, στο ιστορικό του.

Ηλεκτρονική σύνδεση της συνταγογράφησης με την παρακολούθηση της διακίνησης των φαρμάκων μεταξύ εταιρείας, φαρμακαποθήκης και φαρμακείο ώστε να επιβληθεί ηλεκτρονικά το «κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή»
Ηλεκτρονική καταγραφή (με ή χωρίς παραπομπή) ανάμεσα στις διαφορετικές ειδικότητες για λόγους παρακολούθησης της πορείας του ασφαλισμένου μέσα στο σύστημα υγείας, χωρίς αποκλεισμούς σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και διασφάλιση της ελεύθερης επιλογής του ασθενούς.
Ισότιμη ημερομηνία λήξης των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ για δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και ενιαίοι κανόνες (συμμετοχή ασθενούς, χρεώσεις κλπ.). Σε περίπτωση μη εφαρμογής της άυλης παραπεμπτικογραφίας.
Δημιουργία ειδικού πεδίου (check box) δίπλα από κάθε σκεύασμα φαρμάκου που θα δίνει τη δυνατότητα επιλογής εμπορικής ονομασίας, ΜΟΝΟ για το συγκεκριμένο σκεύασμα και όχι όλης της συνταγής, ώστε να αποφεύγεται η έκδοση ξεχωριστής συνταγής (με χρέωση 1 ευρώ στον ασφαλισμένο) που αυξάνει τη γραφειοκρατία για τον θεράποντα ιατρό.
Εισήγηση : επιτροπή συνταγογράφησης

Γαλάνης Σπύρος

Δάβος Κώστας

Παπαδοπούλου Βασιλική

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος             Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Φεβρουαρίου 2020, 00:09:19
Απάντηση #62
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πολλοί συνταξιούχοι οι οποίοι παίρνουν σύνταξη από μία χώρα της Ε.Ε. και μένουν τώρα μόνιμα στην Ελλάδα επέλεξαν να βγάλουν βιβλιάριο ΙΚΑ ώστε να μπορούν να παίρνουν και τα φάρμακα χρόνιων θεραπειών τους από την Ελλάδα (τα οποία όμως πρέπει να τα πληρώνει η χώρα προέλευσής τους). Αυτό το κάνουν μέσω του Ευρωπαϊκού εντύπου Ε121. Στην πρώτη σελίδα αυτά τα βιβλιάρια ΙΚΑ έχουν σφραγίδα με κόκκινα γράμματα που γράφει:
ΞΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Ε.Α.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος Ιατρός στην Ελλάδα τους γράψει φάρμακα πρέπει να συμπληρώσει αυτό το έντυπο να το αφήσει στο οικείο τους πρώην ΙΚΑ ώστε η Ελλάδα να πληρωθεί από την χώρα προέλευσης του ασθενούς.

Το θέμα είναι ότι τα βιβλιάρια του ΙΚΑ είναι πλέον παρελθόν ενώ αν χτυπήσει ο Ιατρός το ΑΜΚΑ αυτών των ασθενών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να τα συνταγογραφήσει δεν φαίνεται πουθενά το μήνυμα: ΞΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Ε.Α.

Έτσι ο Ιατρός συνταγογραφεί κανονικά και τα φάρμακα τα χρεώνεται η Ελλάδα αντί να τα χρεωθεί η χώρα προέλευσης του ασθενούς…

Και κανείς δεν μπορεί να πει τίποτε και στον Ιατρό, γιατί δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να ζητά από τον ασθενή να προσέρχεται με το βιβλιάριο Υγείας του (τα οποία καταργήθηκαν). Αρκεί να έχει ο ασθενής το ΑΜΚΑ του. Από κει και πέρα αν ο ασθενής πει ψέμματα στον Ιατρό ότι δεν είχε την σφραγίδα ΞΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Ε.Α. ο Ιατρός δεν έχει την δυνατότητα να το ελέγξει με άλλον τρόπο. (Να βάζεις όλους τους ασθενείς να σου φέρνουν χαρτί από το ΙΚΑ ότι δεν είχαν ποτέ την σφραγίδα ΞΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Ε.Α. στο βιβλιάριο τους είναι πρακτικά αδύνατον).

Ελλάς το μεγαλείο σου…

Αντιγράφω και σχετικά σχόλια από Ιατρική ομάδα στο facebook στο παραπάνω κείμενο που τα ανάρτησα εκεί στις 03/02/2020:

- Επισημαίνεται ότι ο γιατρός πρέπει να πάει τα δικαιολογητικά στο τοπικό ΙΚΑ, όπου δεν ξέρουν κ οι ίδιοι τι να τα κάνουν....αμ δε...

- Επίσης πολλοί κάτοικοι (πλέον) εξωτερικού (πολύ γειτονικών χωρών) είχαν κάποτε αποκτήσει ΑΜΚΑ, στο σύστημα εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι (συνήθως και μηδενικής συμμετοχής) και προμηθεύονται φάρμακα για εκείνους (και συνήθως και για άλλους συγγενείς τους, που οι δεύτεροι κατοικούν στις γειτονικές χώρες και μπορεί να μην έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα) μέσω ΕΟΠΥΥ.

- Εχω ασθενη απο Αμερικη που πληρωνε κ εχει εκει σουπερ ασφαλιση κ η Ελλαδιτσα δε λαμβανει τιποτε για τη συνταγογραφηση των φαρμακων του - ειναι πλεον με πολλα προβληματα υγειας τυφλος κλπ - ειναι δυνατον να χρεωνεται η χωρα μας κ να μην μπορει να δωθει αυτο το κοστος στην ασφαλιστικη του καπως.. αυτοματα;
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Φεβρουαρίου 2020, 06:36:22 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Φεβρουαρίου 2020, 00:40:20
Απάντηση #63
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Τόσο δύσκολο είναι να δημιουργείται αυτόματα από την εφαρμογή της συνταγογράφησης, από τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα δεδομένα που απαιτούνται, ένα έντυπο (ακόμη καλύτερα ηλεκτρονικό αρχείο) σε κάθε περίπτωση που ασφαλισμένος εξωτερικού αναζητήσει περίθαλψη;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

4 Φεβρουαρίου 2020, 20:07:15
Απάντηση #64
Αποσυνδεδεμένος

md


Όποια λύση κι αν βρεθεί δεν πρέπει να δημιουργεί επιπλέον δουλειά ή σουρτα φερτα σε γειτονικό ΙΚΑ εκ μέρους του ιατρού γιατι απλούστατα δεν θα το κάνει.Η -μόνιμη-πλέον ανικανότητα κάποιων υπευθύνων δεν μπορεί να κοστίζει εργατοώρες στον γιατρό

5 Φεβρουαρίου 2020, 12:10:12
Απάντηση #65
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το θέμα είναι ότι τα βιβλιάρια του ΙΚΑ είναι πλέον παρελθόν ενώ αν χτυπήσει ο Ιατρός το ΑΜΚΑ αυτών των ασθενών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να τα συνταγογραφήσει δεν φαίνεται πουθενά το μήνυμα: ΞΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Ε.Α.
Έτσι ο Ιατρός συνταγογραφεί κανονικά και τα φάρμακα τα χρεώνεται η Ελλάδα αντί να τα χρεωθεί η χώρα προέλευσης του ασθενούς…
....
   Το ωραίο είναι ότι το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (το ΕΔΑΠΥ για τους συμβεβλημένους) κάπου αναγνωρίζει τον Ευρωπαίο ασφαλισμένο. Προ διμήνου καταχώρησα κανονικά επίσκεψη-συνταγή στη Συνταγογράφηση. Όμως όταν πέρασα την επίσκεψη στο ΕΔΑΠΥ την απέρριψε ως ευρωπαίος ασφαλισμένος (το ωραίο είναι ότι το δεχόταν για πολύ καιρό, δεν θυμάμαι από πότε). ΑΛΛΑ στον έλεγχο ασφαληστρικής ικανότητας που είναι πάλι Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος τον βγάζει (περιέργως) ασφαλισμένο ΙΚΑ.... Τι να πω; (φυσικά τότε πέταξα το χαρτί της επίσκεψης υπέρ Ευρώπης.... Τα φαρμακα πήγαν όμως υπέρ ΕΟΠΥΥ).

4 Μαΐου 2020, 01:02:26
Απάντηση #66
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μήπως θα έπρεπε και τα παραπεμπτικά για Ιατρικές εξετάσεις (αιματολογικές και απεικονιστικές) να μπορούν να αποστέλλονται σε άυλη μορφή;
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Οκτωβρίου 2020, 19:39:59
Απάντηση #67
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δύο πράγματα καίνε κυρίως τους Γενικούς - Οικογενειακούς Ιατρούς / Παθολόγους στην Ελλάδα αυτή την στιγμή και αν λυθούν, αυτό θα είναι πρώτα από όλα καλό για τους απλούς πολίτες της χώρας μας:

Πρώτον ότι ουσιαστικά έχουν βγάλει τους Γενικούς Ιατρούς / Παθολόγους εκτός Παρηγορητικής Ιατρικής από την στιγμή που δεν μπορούμε να συνταγογραφούμε Durogesic
(η Φαιντανύλη 12μg/h/72h που επιτρέπεται να συνταγογραφούμε συνήθως δεν φτάνει για να καλμάρει τον πόνο ούτε για το πρώτο 24ωρο.)

Δεύτερον ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την συνταγογράφηση Φυσικοθεραπειών από Γενικούς Ιατρούς / Παθολόγους.

Το πρόβλημα είναι ότι για τους Κρατικούς Γενικούς Ιατρούς / Παθολόγους η επίτευξη αυτών των στόχων είναι αδιάφορη (για να μην πω ότι πολλοί δεν τους θέλουν κιόλας να γίνουν πράξη για να μην αναλάβουν περισσότερες ευθύνες στο κεφάλι τους, από την στιγμή που ο μισθός τους είναι 2.000 ευρώ/μήνα βρέξει χιονίσει).
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Οκτωβρίου 2020, 09:25:04 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Νοεμβρίου 2020, 16:32:09
Απάντηση #68
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Για μονοδοσικά εμβόλια, όπως το Zostavax και το Prevenar, θα ήταν προτιμότερο και για το κράτος (για διασφάλιση πόρων) και για όλους τους γιατρούς (για αποφυγή λάθους) να υπήρχε φίλτρο στη συνταγογραφηση που να απαγόρευε την έκδοση συνταγής για δεύτερη φορά του ίδιου εμβολίου, εφόσον υπήρχε ιστορικό προηγούμενης εκτελεσμένης συνταγής. Είναι πολύ πιο εύκολο (και αποδοτικό) από το να γίνεται δειγματοληπτκός έλεγχος, όπως συμβαίνει και στα αναλώσιμα διαβήτη.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

17 Μαρτίου 2022, 06:34:46
Απάντηση #69
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ένα μέτρο που δεν θα κοστίσει τίποτε στο Κράτος αλλά όμως θα ξαλαφρώσει τις Δημόσιες Δομές Υγείας:

Να μπορούν οι ιδιώτες Ιατροί να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά ακόμη και σε ανασφάλιστους, τουλάχιστον αντιβιώσεις (ώστε να μην ξαναρχίσει το φαινόμενο ο κόσμος να παίρνει αντιβιώσεις από το Φαρμακείο χωρίς συνταγή Ιατρού ή να τα συνταγογραφούν στο όνομά άλλου ασθενούς που είναι ασφαλισμένος για να τα πάρει τελικά κάποιος τρίτος που είναι ανασφάλιστος... ή να πληρώνουν ιδιώτη Ιατρό για την επίσκεψη και μετά να περιμένουν στην ουρά μιας Κρατικής δομής για να τους γράψει ένας Κρατικός Ιατρός αντιβίωση που την έχει προτείνει ιδιώτης Ιατρός. Ειδικά αυτό το τελευταίο θα τσακίσει την ψυχολογία των Κρατικών Ιατρών γιατί θα νιώθουν Γραμματείς των ιδιωτών Ιατρών. Το αποτέλεσμα θα είναι άσχημοι καυγάδες με τους ασθενείς, για να μην πω και παραιτήσεις Κρατικών Ιατρών).
αλλά όμως όταν πρόκειται για ανασφάλιστους που τους συναγογραφεί ηλεκτρονικά μια αντιβίωση ένας ιδιώτης Ιατρός, προτείνω τότε οι ανασφάλιστοι να πληρώνουν το 100% της τιμής της αντιβίωσης, δηλαδή να επωμίζεται το κόστος του αντιβιοτικού εξολοκλήρου ο ανασφάλιστος Ασθενής (Ο ΕΟΠΥΥ να μην έχει καθόλου συμμετοχή).
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Μαρτίου 2022, 22:12:36
Απάντηση #70
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ένα μέτρο που δεν θα κοστίσει τίποτε στο Κράτος αλλά όμως θα ξαλαφρώσει τις Δημόσιες Δομές Υγείας:

Να μπορούν οι ιδιώτες Ιατροί να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά ακόμη και σε ανασφάλιστους, τουλάχιστον αντιβιώσεις (ώστε να μην ξαναρχίσει το φαινόμενο ο κόσμος να παίρνει αντιβιώσεις από το Φαρμακείο χωρίς συνταγή Ιατρού ή να τα συνταγογραφούν στο όνομά άλλου ασθενούς που είναι ασφαλισμένος για να τα πάρει τελικά κάποιος τρίτος που είναι ανασφάλιστος... ή να πληρώνουν ιδιώτη Ιατρό για την επίσκεψη και μετά να περιμένουν στην ουρά μιας Κρατικής δομής για να τους γράψει ένας Κρατικός Ιατρός αντιβίωση που την έχει προτείνει ιδιώτης Ιατρός. Ειδικά αυτό το τελευταίο θα τσακίσει την ψυχολογία των Κρατικών Ιατρών γιατί θα νιώθουν Γραμματείς των ιδιωτών Ιατρών. Το αποτέλεσμα θα είναι άσχημοι καυγάδες με τους ασθενείς, για να μην πω και παραιτήσεις Κρατικών Ιατρών).
αλλά όμως όταν πρόκειται για ανασφάλιστους που τους συναγογραφεί ηλεκτρονικά μια αντιβίωση ένας ιδιώτης Ιατρός, προτείνω τότε οι ανασφάλιστοι να πληρώνουν το 100% της τιμής της αντιβίωσης, δηλαδή να επωμίζεται το κόστος του αντιβιοτικού εξολοκλήρου ο ανασφάλιστος Ασθενής (Ο ΕΟΠΥΥ να μην έχει καθόλου συμμετοχή).

Γράφει πολύ εύστοχα στον τοίχο του στο facebook στις 17/03/2022 ο Γενικός Ιατρός Evangelos Fragkoulis. Την δημοσιοποιώ και εδώ μετά από άδειά του:

Μεγάλο το πρόβλημα με τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών σε ανασφάλιστους πολίτες και μάλιστα εν μέσω κορύφωσης covid και γρίπης...
Ο ασθενής παρότι έχει από τον ιδιώτη γιατρό που τον εξέτασε ιατρική χειρόγραφη συνταγή για την προμήθεια αντιβιοτικού δεν μπορεί να το λάβει από το φαρμακείο χωρίς να υπάρχει ηλεκτρονική συνταγή από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ... Τέτοια μπορούν να του δώσουν πλέον μόνο οι γιατροί του δημοσίου...
Επείγουσα πρέπει να είναι η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους πολίτες που να επιτρέπει τη χορήγηση αντιβιοτικών σε αυτούς και με απλή, φυλασσόμενη χειρόγραφη συνταγή. Εναλλακτικά  παραμετροποίηση του συστήματος της ΗΔΙΚΑ που να επιτρέπει την έκδοση συνταγής για αυτούς και από ιδιώτες ιατρούς και την εκτέλεση της στο φαρμακείο με ιδία δαπάνη του ασθενούς.
Καθώς άλλο πράγμα αποφασίζω να μην αποζημιώνω ως κράτος τη φαρμακευτική δαπάνη των ανασφαλίστων και άλλο δεν τους επιτρέπω να λάβουν μια αγωγή από ιδιώτη γιατρό, ακόμα και αν αναλαμβάνουν οι ίδιοι τη δαπάνη...
Το δεύτερο, που είναι πολύ χειρότερο του πρώτου,  συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τα αντιβιοτικά,  όπως και με τα ναρκωτικά...
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Μαρτίου 2022, 22:14:45 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Ιουνίου 2022, 20:40:17
Απάντηση #71
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Του Γενικού Ιατρού, Δημήτρη Κουναλάκη:

Πας να συνταγογραφήσεις ένα φάρμακο στον ασθενή σου και την ίδια στιγμή δεν ξέρεις αν αυτό κυκλοφορεί ή όχι στα φαρμακεία. Θα σου γυρίσει πίσω ο ασθενής και αρχίζει το παζάρι με τα φαρμακεία, τι υπάρχει και τι όχι. Η ηλ. συνταγογράφηση είναι πλημμυρισμένη φάρμακα έτοιμα προς συνταγογράφηση που δεν υπάρχουν στα φαρμακεία.
Αν το δούμε από τεχνική σκοπιά, τα φαρμακεία είναι online με τις φαρμακαποθήκες και μπορούν να ξέρουν σε κάθε δευτερόλεπτο, αν ένα φάρμακο είναι διαθέσιμο, σε περιορισμένη ποσότητα ή απλά δεν υπάρχει. Μόνο το κράτος και ο ΕΟΦ δεν ξέρουν και φυσικά η Ηλ. Συνταγογράφηση.
Αν το δούμε από την νομοθεσία, οι φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν (με βαθειά κυανή μελάνη φαντάζομαι) τον ΕΟΦ για τις ελλείψεις. Είμαι σίγουρος ότι ο ΕΟΦ κάποιες ελλείψεις τις ξέρει αλλά όχι όλες όπως έχω δει από την εμπειρία.
Τι εμποδίζει, με την νομοθεσία να είναι ήδη σε ισχύ, να μην υπάρχει ηλεκτρονική on-line διασύνδεση και της Ηλ. Συνταγογράφησης ώστε να μπορεί να ξέρει ο γιατρός αν στο νομό του ένα φάρμακο είναι σε έλλειψη; Πιθανές εκδοχές:
Δεν το σκέφτηκε ποτέ κανένας. Δεν το ζήτησε ποτέ κάποιος "Θεσμικός" (τυγχάνει να έχω επίσημη απονομή από την ΗΔΙΚΑ ως "μη θεσμικός"). Ας συνεχίσουμε όπως πάμε....
Οι γιατροί πρέπει να ενημερώνονται από φαρμακευτικούς αντιπροσώπους για το ποια φάρμακα κυκλοφορούν, ποια πρέπει να υποστηριχτούν συνταγογραφώντας, και γενικά δεν θα ασχολούμαστε και με τους γιατρούς τώρα...
Να είμαστε ενήμεροι το ποια φάρμακα έχουν έλλειψη; Αυτό είναι ευθύνη, είναι σαφώς καλύτερο να δηλώνεις ότι δεν το ήξερες.... Άσε που χαλάς και τις δημόσιες σχέσεις με την φαρμακοβιομηχανία
Να μπλέξουμε τώρα και τις τεχνητές ελλείψεις, και να μας πούνε και καμιά ώρα ότι δεν πήραμε χαμπάρι τις εξαγωγές και τους υπόγειους δρόμους του φαρμάκου; Δύσκολα πράγματα, άσε να φτιάξουμε κάτι άλλο ηλεκτρονικό;
Δεν έχουμε και καλούς στην πληροφορική να τα στοχάζονται όλα; Άσε που το πηγαιν-έλα του ασθενή στο γιατρό-φαρμακείο ενδυναμώνει και την σχέση του με τους επαγγελματίες υγείας.... Θα γράφουν και λιγότερα φαρμακα έτσι αυτοί οι γιατροί, που λέει η γνωστή διαμαντόπετρα του ΕΟΠΥΥ...
Υπάρχουν πολλά απλά καθημερινά πράγματα με τα οποία μετράς πόσο γάτος ή τίγρης είσαι.
Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον εκδοχές και αν είστε σε κάποιο φορέα που νοιώθει ευθύνη για τα παραπάνω, πείτε μας τι ζώδιο είστε, γάτος ή τίγρης;
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Μαρτίου 2023, 18:51:24
Απάντηση #72
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Όταν γράφουμε ένα Πιστοποιητικό ή μια Γνωμάτευση το σωστό είναι να προσθέτουμε στο τέλος ρητώς για ποιον συγκεκριμένο λόγο χορηγούμε τη γνωμάτευση. ΟΧΙ για «κάθε νόμιμη χρήση».

Όμως, στο κρατικό μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σύστημα, το πιστοποιητικό αναγράφει "για κάθε νόμιμη χρήση". Θα βοηθούσε να ήταν κενό και να μπορεί ο Ιατρός να αναγράφει ο ίδιος τον λόγο έκδοσης του Πιστοποιητικού.

( Εκ των υστέρων, έμαθα από συνάδελφο ότι σου επιτρέπει να το σβήσεις και να γράψεις ότι θέλεις εσύ σε ελεύθερο κείμενο ).
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Μαρτίου 2023, 20:51:42 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Μαρτίου 2023, 21:09:33
Απάντηση #73
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Γράφει σε Ιατρική ομάδα του facebook στις 16/03/2023 συνάδελφος συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ:

Χτες έστειλα ένα email στην ηδικα με κάποιες προτάσεις.

Μερικες απο αυτες ειναι οι παρακατω:

1. να μεγαλώσει η γραμματοσειρά του αμκα και του αριθμού τηλ του ασφαλισμένου που εκτυπωνονται στην επίσκεψη και εμείς οι συμβεβλημενοι πρέπει να "περασουμε" στο edapy. Ενώ υπάρχει χώρος στο Α4 χαρτί, με δυσκολία βλέπουμε τα στοιχεία αυτά.

2. Όταν προσπαθούμε να συνταγογραφήσουμε μαγνήσιο βιταμίνη D και άλλα σκευάσματα που έχουν κάποιους περιορισμούς μας εμφανίζεται ένα μήνυμα που μας λέει πως δεν μπορούμε αλλά δεν μας ενημερώνει πότε θα μπορούμε. Θα ήταν χρήσιμο στο μήνυμα να υπάρχει η ενημέρωση αυτή.

3. Είναι αδιανόητο να υπάρχει φεκ για την συχνότητα διενέργειας κάποιων εξετάσεων αλλά να μπορεί ο ιατρός να τις γράφει όσο συχνά θέλει, πχ  μέτρηση οστικης πυκνότητας, και τελικά οσοι τηρούμε το φεκ να είμαστε οι "κακοι" στα μάτια των ασθενών. Ας μπει αυτόματος κόφτης στην ηλεκτρονική συνταγογραφηση

Μέσα σε 24ωρες έλαβα θετική απάντηση για την 1η πρόταση που είναι εύκολο να υλοποιηθεί άμεσα. Επίσης θετική είναι η ανταπόκριση και για τις άλλες προτάσεις.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Μαρτίου 2023, 23:53:08
Απάντηση #74
Αποσυνδεδεμένος

pzogr


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Γράφει σε Ιατρική ομάδα του facebook στις 16/03/2023 συνάδελφος συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ:

Χτες έστειλα ένα email στην ηδικα με κάποιες προτάσεις.

Μερικες απο αυτες ειναι οι παρακατω:

1. να μεγαλώσει η γραμματοσειρά του αμκα και του αριθμού τηλ του ασφαλισμένου που εκτυπωνονται στην επίσκεψη και εμείς οι συμβεβλημενοι πρέπει να "περασουμε" στο edapy. Ενώ υπάρχει χώρος στο Α4 χαρτί, με δυσκολία βλέπουμε τα στοιχεία αυτά.

2. Όταν προσπαθούμε να συνταγογραφήσουμε μαγνήσιο βιταμίνη D και άλλα σκευάσματα που έχουν κάποιους περιορισμούς μας εμφανίζεται ένα μήνυμα που μας λέει πως δεν μπορούμε αλλά δεν μας ενημερώνει πότε θα μπορούμε. Θα ήταν χρήσιμο στο μήνυμα να υπάρχει η ενημέρωση αυτή.

3. Είναι αδιανόητο να υπάρχει φεκ για την συχνότητα διενέργειας κάποιων εξετάσεων αλλά να μπορεί ο ιατρός να τις γράφει όσο συχνά θέλει, πχ  μέτρηση οστικης πυκνότητας, και τελικά οσοι τηρούμε το φεκ να είμαστε οι "κακοι" στα μάτια των ασθενών. Ας μπει αυτόματος κόφτης στην ηλεκτρονική συνταγογραφηση

Μέσα σε 24ωρες έλαβα θετική απάντηση για την 1η πρόταση που είναι εύκολο να υλοποιηθεί άμεσα. Επίσης θετική είναι η ανταπόκριση και για τις άλλες προτάσεις.
Σε περιπτώσεις που έχω επικοινωνήσει με την ΗΔΙΚΑ για διαφόρων ειδών δυσλειτουργίες η συνήθως απάντηση ήταν ότι αυτά γίνονται με τις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ κι ότι η ΗΔΙΚΑ απλώς υλοποιεί το σχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ. Για τα πρώτα 2 προφανώς συμφωνώ. Για το 3ο θα συμφωνούσα για κάποιες εξετάσεις, αλλά για άλλες θα το θεωρούσα λάθος. πχ το κλασικό παράδειγμα είναι ένας ασθενής με λοίμωξη ή σημαντικά επηρεασμένη ηπατική βιοχημεία. Πόσο θα περιμένει μέχρι να δούμε ένα 2ο έλεγχο;

Λέξεις κλειδιά: συνταγογράφηση 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
7211 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Μαρτίου 2010, 13:09:41
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8181 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Φεβρουαρίου 2012, 17:00:44
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
15395 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Φεβρουαρίου 2018, 21:48:33
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
14364 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Ιανουαρίου 2019, 01:17:06
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8592 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Ιανουαρίου 2019, 01:18:07
από Argirios Argiriou