Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 15:02:47

Αποστολέας Θέμα: Μερικά νούμερα σχετικά με το οικονομικό κόστος του Σ.Δ. στην Ελλάδα.  (Αναγνώστηκε 3001 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Φεβρουαρίου 2015, 16:31:59
Αναγνώστηκε 3001 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
02/02/2015
Γράφει: Έλενα Μπρέγιαννη

Εκρηκτικές διαστάσεις παγκοσμίως έχει λάβει ο σακχαρώδης διαβήτης σε συνδυασμό με την παχυσαρκία.

Στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια τα κρούσματα της νόσου έχουν τετραπλασιαστεί ενώ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 900 χιλιάδες συμπολίτες μας πάσχουν από διαβήτη. Την ίδια στιγμή άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένα ποσοστό που αγγίζει το 3% – 4 % δεν γνωρίζει ότι πάσχει από την νόσο.

Όμως η κατάσταση παγκοσμίως δεν είναι διαφορετική. Μέσα σε 30 χρόνια εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο και από 50 εκατομμύρια που ήταν στη δεκαετία του ΄80 έφθασαν σήμερα τα 350 εκατομμύρια.

Το μέλλον διαφαίνεται ζοφερό. Οι αρμόδιοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κρούουν των κώδωνα του κινδύνου αφού εκτιμούν πως μέσα στην επόμενη 15ετία δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας προκαλούν έντονη ανησυχία αφού αποτυπώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τις τραγικές διαστάσεις που έχει λάβει η νόσος στην χώρα μας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταρεία:

Ένας στους δέκα Έλληνες έχει διαβήτη ενώ ο αριθμός των πασχόντων έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. – Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.

– Ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή. – Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης δηλαδή γηράσκει πρόωρα την καρδιά Όμως ο διαβήτης έχει και μια άλλη όψη, εκείνη του οικονομικού κόστους για την αντιμετώπιση του.

Όπως προκύπτει από μελέτες της ΕΣΔΥ ο ρυθμιζόμενος ασθενής (HbA1c 7%) 1570 euro (60% υψηλότερο κόστος θεραπείας για τους μη ρυθμισμένους ασθενείς).

Εάν συνυπολογισθούν και οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου (σύμφωνα με διεθνείς μελέτες αντιστοιχούν στο 50 – 60%του συνολικού κόστους) τότε το μέσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή είναι περίπου 2900 ευρώ με συνολικές δαπάνες για το διαβήτη υπολογιζόμενες στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή το 12 – 15% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

Στην Ελλάδα της κρίσης

Στην χώρα μας, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε αλλαγές στη διατροφική μας συμπεριφορά, με αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, πλήττοντας κυρίως άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις.

Επιπλέον ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ο σοβαρός αντίκτυπος της νόσου σε κοινωνικό επίπεδο όπως επίσης και στο υγειονομικό σύστημα της χώρας. «Το κόστος του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και γενικότερα το φορτίο της νόσου είναι σημαντικό για τα συστήματα υγείας, κυρίως γιατί η ασθένεια συνδέεται με ποικίλες συν-νοσηρότητες και επιπλοκές.

Μελέτη με δεδομένα 2012 υπολογίζει το μέσο ετήσιο κόστος ασθενούς στην Ελλάδα περίπου στα €7.100 από το οποίο το 56% αφορά την αντιμετώπιση συν-νοσηροτήτων και επιπλοκών και το 15% το κόστος της αντιδιαβητικής αγωγής. Το συνολικό κόστος αντιμετώπισης της νόσου επαυξάνεται σημαντικά στους αρρύθμιστους ασθενείς.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμάται πως μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια καθιστώντας τη νόσο έβδομη βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4% του γενικού πληθυσμού που δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Χαρτογράφηση των επιπλοκών

Όταν ο διαβήτης δεν είναι σωστά ρυθμισμένος τότε «χτυπά» σε διάφορα σημεία του σώματος: Καρδιά, εγκέφαλος, κοιλιακή αορτή. Οι αρτηρίες χάνουν την ελαστικότητά τους, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται αθηρωματικές πλάκες.

Στα μάτια, στα νεφρά (νεφρική ανεπάρκεια) στα νεύρα (νευροπάθειες – σιγά-σιγά χάνεται η αισθητικότητα, κυρίως στα πόδια) στα πόδια («διαβητικό πόδι») στα δόντια (μετά από μια οδοντική θεραπεία δεν επουλώνονται οι πληγές) στο πέος (διαταραχές στη στύση, λόγω κακής αιμάτωσης, αλλά και ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων που λαμβάνουν οι διαβητικοί).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Φεβρουαρίου 2015, 16:52:46 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
5106 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Ιουνίου 2011, 18:26:56
από Denominator
0 Απαντήσεις
68879 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Ιουνίου 2014, 21:21:32
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2509 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Αυγούστου 2014, 15:05:59
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
6737 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Οκτωβρίου 2019, 08:28:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4968 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιουνίου 2020, 22:38:25
από Argirios Argiriou