Γενικά > Νομικά θέματα
ΔΠΘ: Ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους φοιτητές χωρίς υπόσταση...
Denominator:
Τις τελευταίες τρεις ημέρες βρέθηκα προ μίας έκπληξης: Καθώς κλήθηκα να εξετάσω σε δύο περιπτώσεις φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, χρειάστηκε να γράψω (χειρόγραφα, αφού δεν περιλαμβάνεται το ταμείο των φοιτητών του ΔΠΘ στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης) στον ένα εξετάσεις και στον άλλο αγωγή. Διαπίστωσα ότι το βιβλιάριο υγείας τους, το οποίο εκδίδεται από το Πανεπιστήμιο για να καλύψει ασφαλιστικά φοιτητές που δεν μπορούν να ασφαλιστούν με άλλο τρόπο (π.χ. ως προστατευόμενα μέλη), δεν έχει πρακτικά καμία αξία, αφού ούτε καν το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δε δέχθηκε τα παραπεμπτικά των φοιτητών του (ο φοιτητής που έπρεπε να κάνει έλεγχο ήταν της Ιατρικής, να φανταστείτε). Σκέφθηκα ότι αυτό θα συνέβαινε επειδή είμαι πιστοποιημένος και όχι συμβεβλημένος. Ψάχνοντας διαπίστωσα ότι αυτό δεν έχει καμία σημασία - το μόνο που εμποδίζει την εκτέλεση των εντολών είναι ότι δεν είναι ηλεκτρονικές. Η πρυτανεία του ΔΠΘ ομολογεί ολιγωρία στο θέμα (προφορικά, φυσικά). Η ουσία είναι ότι δεν καλύπτονται οι εκατοντάδες φοιτητές με ανάλογα βιβλιάρια - και οι περισσότεροι εξ' αυτών δεν έχουν άλλη διέξοδο.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Ούτε η φαρμακευτική συνταγή είχε αντίκρυσμα;
Γιατί σε κάποια ταμεία (π.χ. ΥΕΘΑ, λιμενικοί) ακόμη γράφουμε στο βιβλιάριο χειρόγραφα.
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟύτε η φαρμακευτική συνταγή είχε αντίκρυσμα;
Γιατί σε κάποια ταμεία (π.χ. ΥΕΘΑ, λιμενικοί) ακόμη γράφουμε στο βιβλιάριο χειρόγραφα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Δυστυχώς όχι, Διαμαντή. Παλιά, επί ΟΠΑΔ, το ΔΠΘ αναγνώριζε κάθε γιατρό που είχε σύμβαση με το Δημόσιο και παρείχε αμοιβές με το ίδιο καθεστώς. Τότε και οι φαρμακοποιοί δέχονταν τις αντίστοιχες συνταγές. Τώρα πια αυτο δεν ισχύει, αν και λογικά θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στον ΕΟΠΥΥ.
ΑΡΗΣ:
Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη φοιτητών(ΑΕΙ) ισχύει το Π.Δ. 327/1983 και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σπουδαστών(ΤΕΙ) το Π.Δ. 185/1984. Και τα δύο αναφέρουν τα ίδια πράγματα.
Οι βασικές επισημάνσεις είναι οι εξής
-Δικαιούχοι φοιτητικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης είναι φοιτητές και σπουδαστές προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί που δεν ανήκουν σε κάποιον άλλον φορέα κύριας ασφάλισης, ή ανήκουν σε άλλο φορέα κύριας ασφάλιση αλλά έχουν επιλέξει ως φορέα ασφαλιστικής κάλυψης την φοιτητική ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
-Οι φοιτητές δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη μέσω ΕΟΠΥΥ, αλλά η ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη καλύπτεται από ειδικά κονδύλια των πανεπιστημίων.
-Η διαδικασία της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης είναι η εξής,
για να δικαιούται ο φοιτητής την ιατροφαρμακευτική του κάλυψη πρέπει να επισκεφτεί ιατρό ή μονάδα υγείας στην πόλη της σχολής του. Δεν δικαιούται την φοιτητική ιατροφαρμακευτική του κάλυψη αν επισκεφτεί ιατρό στον τόπο διαμονή του ή ιατρό στον τόπο των διακοπών του εφόσον αυτοί είναι διαφορετικοί από τον τόπο σπουδών του. Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση νοσηλείας του, με εξαίρεση το επείγον για εισαγωγή.
-Εφόσον ο ιατρός κρίνει ότι ο φοιτητής χρήζει φαρμακευτικής αγωγής, συνταγογραφεί στο ατομικό φοιτητικό βιβλιάριο υγείας του και ο φοιτητής αγοράζει τα φάρμακα από φαρμακείο πληρώνοντας ο ίδιος ολόκληρο το ποσό. Στη συνέχεια η συνταγή πρέπει να θεωρηθεί εντός 5 ημερών από τον ελεγκτή ιατρό της φοιτητικής λέσχης (όχι από ελεγκτή ιατρό του ΕΟΠΥΥ) και να προσκομίσει τη θεωρημένη συνταγή μαζί με την απόδειξη του φαρμακείου στη φοιτητική μέριμνα, ώστε να του επιστραφεί ολόκληρο το ποσό που κατέβαλλε (κάλυψη 100%). Σε περίπτωση επίσκεψης σε ιδιώτη ιατρό προσκομίζει την απόδειξη του ιατρού και του αποδίδεται η δαπάνη.
-Σε περίπτωση νοσηλείας είτε σε νοσοκομείο της πόλης σπουδών του είτε σε νοσοκομείο εκτός της πόλης σπουδών του και μόνο εφόσον πρόκειται για επείγον περιστατικό για τη δεύτερη περίπτωση, το γραφείο κίνησης του νοσοκομείου πρέπει να ενημερώσει την φοιτητική μέριμνα του πανεπιστημίου του φοιτητή εντός 2 ημερών, αφού ο φοιτητής ή οποιοσδήποτε οικείος του πληροφορήσουν το γραφείο κίνησης του νοσοκομείου (το γραφείο κίνησης δεν θα πάρει μόνο του πρωτοβουλία να ειδοποιήσει για την εισαγωγή του φοιτητή και σε περίπτωση που παρέλθουν οι 2 ημέρες θα του ζητήσουν το κόστος των νοσηλίων).
-Σε περίπτωση που ο φοιτητής είναι έμμεσα ασφαλισμένος σε κάποιο κύριο ταμείο ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ, ΟΓΑ κλπ μέσω των γονέων του) μπορεί με υπεύθυνη δήλωση στην φοιτητική μέριμνα να δηλώσει ότι επιθυμεί να κάνει χρήση της φοιτητικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή να κάνει μερική χρήση των υπηρεσιών της φοιτητικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με ταυτόχρονη αποποίηση των αντίστοιχων δικαιωμάτων του από το κύριο ταμείο ασφάλισης που είναι έμμεσα ασφαλισμένος (κάποιος φοιτητής που έχει κάποια πάθηση και παίρνει φάρμακα μέσω ενός ταμείου κύριας ασφάλισης ως έμμεσα ασφαλισμένος με συμμετοχή 25%, τον συμφέρει να επιλέξει φοιτητική ιατροφαρμακευτική κάλυψη αφού η συμμετοχή του θα είναι 0%).
ΑΡΗΣ:
Με βάση τα παραπάνω που έγραψα, μπορώ να σκεφτώ 2-3 λόγους που δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν οι συγκεκριμένοι φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.
-Οι φοιτητές επισκέφτηκαν ιατρό, για να λάβουν παραπεμπτικό σημείωμα εξετάσεων, εκτός της πόλης σπουδών τους (στην Ξάνθη και όχι στην Αλεξανδρούπολη). Αν ήταν φοιτητές του πολυτεχνείου, που εδρεύει στην Ξάνθη ίσως να εξυπηρετούνταν αν πήγαιναν στο νοσοκομείο της Ξάνθης, αφού είχαν παραπεμπτικό από ιατρό με ιατρείο στην Ξάνθη.
-Οι φοιτητές δεν ακολούθησαν τη διαδικασία της θεώρησης του παραπεμπτικού τους από ελεγκτή ιατρό της φοιτητικής λέσχης, πριν επισκεφτούν το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για την εκτέλεση του παραπεμπτικού.
-Οι φοιτητές έπεσαν σε άσχετο διοικητικό υπάλληλο (υπάρχουν πολλοί τέτοιοι γενικότερα) που δεν γνωρίζει τα σχετικά με την φοιτητική ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας του πανεπιστημίου, το οποίο και είναι αρμόδιο για την υγειονομική κάλυψη φοιτητών.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση