Γενικά > Νομικά θέματα

Δικαιώματα και υποχρεώσεις αγροτικών γιατρών

<< < (2/2)

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας

ΘΕΜΑ:Συμμετοχή στο πρόγραμμα εφημεριών ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου

Η τελευταία παράγραφος της αριθμ. Α2γ/ΓΠ 13471/24-11-2014 (Α∆Α:7Τ96Θ-0ΚΠ) εγκυκλίου με θέμα: «Συμμετοχή στο πρόγραμμα εφημεριών ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, αντικαθίσταται ως εξής: Κατά τον καθορισμό του προγράμματος εφημεριών των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου δύναται να παρέχεται διευκόλυνση σε γονείς-ιατρούς με παιδιά έως τεσσάρων (4) ετών, εφόσον κάνουν χρήση μειωμένου ωραρίου, βάσει του κώδικα ∆ημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠ∆∆ (που κυρώθηκε με το Ν. 3528/2007 –ΦΕΚ 26 Τ.Α ́), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εκτός εάν δηλώσουν υπεύθυνα ότι δεν επιθυμούν να τύχουν αυτής της διευκόλυνσης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τι σχέση έχει το μειωμένο ωράριο της πρωινής εργασίας λόγω παιδιού, με τις εφημερίες; Τι διευκόλυνση θα μπορούσε να γίνει αφού το ωράριο των εφημεριών είναι συγκεκριμένο; Στον αριθμό των εφημεριών; Αφού αυτές καθορίζονται ανάλογα με τις ανάγκες του τμήματος και η "διευκόλυνση" του ενός μάλλον οδηγεί σε "επιβάρυνση" του άλλου.

--- Τέλος παράθεσης ---

Άτυπο χώσιμο των υπολοίπων μέσω του "δικαιώματος" που αναφέρει η εγκύκλιος, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις (επί παρουσίας δύο γιατρών, ένας εκ των οποίων δικαιούται μειωμένο ωράριο χωρίς να εφημερεύει) ο εφημερεύων θα μένει μόνος του και σε τμήμα του πρωινού ωραρίου. Και μην πούμε ότι είναι σπάνιο πλέον μία κλινική να καλύπτεται από δύο γιατρούς σε καθημερινό πρωινό ωράριο. ´Οσον αφορά τη διπλή δουλειά του άλλου, εδώ ολόκληρες εφημερίες γίνονται απλήρωτες, αυτό θα μας ευαισθητοποιήσει;

Υ.Γ. Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα της μειωμένης εργασίας, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για το κενό που αυτή αφήνει.

Αρχίατρος:
Εδώ έχουμε άλλα "όμορφα", παίρνουμε αγροτικό κι γκαστρωνόμαστε στο καπάκι ώστε να έχουμε μισθό για τον επόμενο χρόνο.

Και το θέμα δεν είναι ο μισθός, ΟΚ, δεν είμαστε... Υπ.Οικ για να μας στεναχωρεί ιδιαίτερα αυτό, αλλά το χώσιμο των υπολοίπων στις εφημερίες του ΚΥ, όπως κι το "ορφανό" Ιατρείο, το οποίο δεν μπορεί να διεκδικηθεί από άλλον ιατρό κατά την διάρκεια της άδειας.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Έγγραφο του Υπουργείου (14-7-2015) με την ισχύουσα (μέχρι τότε) νομοθεσία για τους αγροτικούς γιατρούς.
Αξιοσημείωτα:
δ. στο ωράριο.
Αναφέρεται η υποχρέωση (άμισθης φυσικά) 24ωρης ετοιμότητας σε όλα τα χαρακτηρισμένα άγονα ιατρεία (θυμίζω ότι το 75% των ιατρείων πλέον έχουν χαρακτηριστεί ως άγονα). Προσωπικά θεωρώ τη συγκεκριμένη νομοθετική τεκμηρίωση λανθασμένη, αλλά αφού έτσι πιστεύει το υπουργείο....
θ. στη σίτιση.
Αν και ο συντάκτης το έθεσε ως θέμα στο οποίο θα απαντούσε με σχετική νομοθεσία, όπως θα δείτε δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Αρχίατρος:
Σε κάποια άγονα αγροτικά αυτό ατύπως ΗΔΗ συμβαίνει, εν γνώσει κι συγκατάθεση των κατοίκων (που θεωρούν αδιανόητο να έχουν γιατρό non stop παρόντα), φυσικά πρέπει να γίνει μια στραβή για να δούμε τι δικαστική κατάληξη θα έχει αυτή η ιστορία με την ετοιμότητα στα άγονα.
Φαίνεται ότι το Υπουργείο το συμφέρει η διατήρηση αυτού του ασαφούς καθεστώτος, γι' αυτό κι δεν ξεκαθαρίζει την κατάσταση.

Προσπαθώ να θυμηθώ ποιά άλλη κατηγορία Δημοσίων Υπαλλήλων υποχρεώνονται -εμμέσως- σε άμμισθη εργασία κι ετοιμότητα κι πραγματικά δεν βρίσκω.

Στα "καλά χρόνια" (ως το 2009) η εργασία ενός ΔΕΚΟτζή σε ρεπό του απέφερε 100-150€ (καθαρά) ανά ρεπό, κι σήμερα είμαι βέβαιος ότι κάπως αποζημιώνονται, με πολύ λιγότερα προφανώς.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση