Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 13:04:19

Αποστολέας Θέμα: Guidelines για την Κατάθλιψη, 2015. Μια σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας.  (Αναγνώστηκε 3972 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

13 Μαρτίου 2015, 08:11:43
Αναγνώστηκε 3972 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Κατευθυντήριες οδηγίες για την Κατάθλιψη, 2015. Μια σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας.


Μπήκα κατευθείαν στο ζουμί του Ελληνικού σύντομου οδηγού για την διάγνωση και θεραπεία της κατάθλιψης στην ΠΦΥ που είναι στην σελίδα 14 όπου γράφει:

…………………………
……………………………………
Όλα τα νέας γενιάς αντικαταθλιπτικά (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ( SSRIs), αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης (SNRIs), μιρταζαπίνη και βουπριόνη) είναι φάρμακα πρώτης γραμμής, παρέχοντας καλύτερη ανοχή και ασφαλές προφίλ σε σύγκριση με παλαιότερες κατηγορίες, τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά ( TCAs ) και τους αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης ( MAOIs) (πίνακες 1 και 2)
…………………………………………….
…………………………………………………………

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Συγκρίνω αυτό το ζουμί με το αντίστοιχο από τις Σουηδικές κατευθυντήριες οδηγίες του 2015 για την κατάθλιψη, του Νομού Västra Götaland, σελίδα 65,  που είναι λιγότερο διπλωματικά διατυπωμένες αλλά διευκολύνουν περισσότερο τον Ιατρό. Δείτε επίσης πως αμέσως λαμβάνει υπόψιν και την οικονομική διάσταση του θέματος. Μεταφράζω:
…………………
…………………………………………….
Η σερτραλίνη είναι το σκεύασμα πρώτης γραμμής σε περιπτώσεις μονοπολικής κατάθλιψης λόγω της χαμηλής της τιμής και λόγω των ολίγων αλληλεπιδράσεών της.

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα ενός  σκευάσματος SSRI στην κανονική του δοσολογία δεν είναι αρκετά παρόλη την πάροδο 4-6 εβδομάδων θεραπείας, μπορεί να δοκιμάσει κανείς να προσθέσει Μιρταζαπίνη 30 mg/24ωρο ή να δώσει την Μιρταζαπίνη σε δόση 30 – 60 mg/24ωρο. Η Μιρταζαπίνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα κατάλληλη σε περιπτώσεις αυπνιών και ταυτόχρονης κατάθλιψης, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρους του ασθενούς.

Σε περίπτωση που η θεραπεία δεν βοηθά πρέπει να κρίνει κανείς μήπως χρειαστεί καθορισμός της συγκέντρωσης στο αίμα των φαρμάκων.

Η Σερτραλίνη δεν αποτελεί εμπόδιο στην εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καταλληλότητα των φαρμάκων στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, μπορείτε να επισκεφτείτε την Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η φλουοξετίνη είναι σκεύασμα πρώτης γραμμής για παιδιά και έφηβους, και στην περίπτωση αυτή η φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να συνδυάζεται με ψυχοθεραπεία. Καλό είναι επίσης να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι μπορεί σαν αίτιο της κατάθλιψης να υπάρχει οργανική αιτιολογία ή κατάχρηση ουσιών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 13 Μαρτίου 2015, 08:16:37 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4247 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαΐου 2013, 01:11:38
από carlita
0 Απαντήσεις
3957 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Φεβρουαρίου 2014, 09:46:54
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
4992 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Φεβρουαρίου 2014, 23:48:14
από Δ. Κουναλάκης
1 Απαντήσεις
2587 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Δεκεμβρίου 2014, 09:08:35
από GirousisN
0 Απαντήσεις
3260 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Δεκεμβρίου 2023, 22:06:39
από Argirios Argiriou