Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 19:34:47

Αποστολέας Θέμα: Ψυχιατρικός ασθενής  (Αναγνώστηκε 4199 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Νοεμβρίου 2008, 11:57:34
Αναγνώστηκε 4199 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Nikos22


Ήθελα την γνώμη συναδέλφων σχετικά με καταθλιπτικό συγγενή. 30χρονη Γυναίκα μου παραπονέθηκε ότι ο (όπως όλα δείχνουν) καταθλιπτικός εδώ και ένα δύο χρόνια 35χρονος σύζυγος (και  πατέρας 2 ανηλίκων)  εκφράζει καθημερινά απόψεις για αυτοκτονία και φοβούνται για την αυτοκτονία του και ακόμα και πιθανή  δολοφονία των παιδιών του. Δεν θέλει να επισκεφτεί ψυχίατρο ο ίδιος.  Με ρώτησε (η γυναίκα που με επισκέφτηκε) αν είναι εφικτός ο εγκλεισμός του και η υποχρεωτική αγωγή και παρακολούθηση από ψυχίατρο μήπως έτσι και προληφθεί πιθανή τραγική κατάληξη.

30 Νοεμβρίου 2008, 12:35:03
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Η διαδικασία είναι τραυματική. Συγγενής επισκέπτεται τον εισαγγελέα και ζητά εισαγγελική εντολή για εξέταση του ασθενή από δύο διαφορετικούς ψυχιάτρους δημοσίου νοσοκομείου οι οποίοι εξετάζουν τον ασθενή και καλούνται να απαντήσουν εάν είναι επικίνδυνος για τους γύρω και τον εαυτό του. Η προσέλευση του στους ψυχιάτρους γίνεται με την αστυνομία, βιαίως εάν αυτός αρνηθεί να ακολουθήσει (χειροπέδες, κλπ) και μπορεί να περάσει και κάποιες ώρες στα κρατητήρια μέχρι την μετάβαση του στους ψυχιάτρους, ειδικά εάν αυτό γίνει μη εργάσιμη ημέρα και ώρα.

Δεν ξέρω εάν η διαδικασία είναι η πλέον κατάλληλη για την περίπτωση του. Μια ενδιάμεση λύση θα μπορούσε να είναι η επίσκεψη κάποιου ψυχιάτρου στο σπίτι, ή η επαφή της γυναίκας με κάποιο ψυχίατρο για να υπάρχει μια έμμεση εκτίμηση. Μια εναλλακτική περίπτωση θα μπορούσε να είναι μια κρούση στην κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου αλλά δεν μπορώ να σου εγγυηθώ αποτελέσματα.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

30 Νοεμβρίου 2008, 13:47:41
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Στην ιστοσελίδα: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, θα δεις σχετικές προς το θέμα γνωμοδοτήσεις του
''Συνηγόρου της Υγείας''
*akousia_eksetasi & Eidiki_Ekthesi_Akousia_Nosileia_17_5_07

30 Νοεμβρίου 2008, 22:40:02
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Οδυνηρή η διαδικασία όντως.
Προσοχή όμως: Οι έχοντες αυτοκτονικές τάσεις και νοσούντες από κατάθλιψη (αλλά και ψύχωση), συνήθως πραγματώνουν την απόφασή τους λίγες μέρες μετά την έναρξη κατ’ οίκον αγωγής.
Γιατί? Γιατί οι αναστολές για την τέλεση του εγχειρήματος είναι αυτές που επηρεάζονται πρώτες με την αγωγή, προτού επηρεαστεί το θυμικό και αποφασίσει ότι τη ζωή του την θέλει.
Αυτός είναι και ο λόγος που σε αυτά τα περιστατικά συνιστάται η έναρξη αγωγής με εγκλεισμό διαφορετικά απαιτείται συνεχείς παρακολούθηση (παρουσία δηλαδή αδιάλειπτος άλλου ατόμου το πρώτο διάστημα αγωγής).
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

1 Δεκεμβρίου 2008, 06:40:35
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser


Τω όντι οι SSRIs έχουν κάψει κόσμο και κοσμάκη όταν χορηγούνται σε ασθενείς με ιδεασμό χωρίς στενή παρακολούθηση (αν και όσο στενή κι αν είναι η παρακολούθηση στο σπίτι , η γνώμη μου είναι ότι αν ο ασθενής θέλει να κάνει την απόπειρα θα την κάνει). Και την έχουν πατήσει συνάδελφοι γενικοί ιατροί.
Η εισαγγελική προσαγωγή και ο ακούσιος εγκλεισμός του ασθενή είναι και πρέπει να είναι η τελευταία λύση, καθώς και η χειρότερη από άποψης θεραπευτικής διαχείρισης του περιστατικού. Καλύτερα συνάδελφε να προσπαθήσεις να σχηματίσεις δική σου άποψη. Η απειλή για τα παιδιά δεν ανήκει στα πλαίσια των συμπτωμάτων της "απλής" κατάθλιψης. Λογικά υπάρχει και συννοσηρότητα. Ένα σημαντικό βήμα είναι να πειστεί ο ασθενής σε πρώτη φάση να έρθει να συναντήσει εσένα (που δεν κουβαλάς την ταμπέλα του ψυχιάτρου). SOS να έρθει αυτός κι όχι να πας εσύ στο σπίτι του. Έτσι θα έχει κάνει ένα πρώτο θεραπευτικό βήμα: να αναζητήσει δηλαδή βοήθεια
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Δεκεμβρίου 2008, 06:43:41 από Απόστολος Βασιλείου »

3 Δεκεμβρίου 2008, 23:24:46
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το σχετικό νομικό υπόβαθρο όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο αυτού του φόρουμ:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Δεκεμβρίου 2008, 23:41:38 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
8 Απαντήσεις
24987 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Φεβρουαρίου 2010, 00:49:36
από enhmeros
0 Απαντήσεις
8780 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Φεβρουαρίου 2010, 23:28:14
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1944 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Μαρτίου 2017, 10:08:39
από GirousisN
0 Απαντήσεις
43187 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Ιανουαρίου 2020, 06:33:16
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
37648 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Απριλίου 2021, 01:01:43
από Argirios Argiriou