Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 14:09:19

Αποστολέας Θέμα: Eνδεχόμενο εξαίρεσης των εμβολίων από τη Φαρμακευτική Δαπάνη  (Αναγνώστηκε 3072 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

18 Μαρτίου 2015, 15:35:24
Αναγνώστηκε 3072 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
18-03-2015

Τα… φιλόδοξα σχέδια για τον ΕΟΠΥΥ.

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη – virus.com.gr

Τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ έβαλαν κάτω στελέχη του οργανισμού, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και οι εκπρόσωποι των «θεσμών». Πέραν των διαπιστώσεων και των καταγραφών διαφάνηκαν και οι προθέσεις της ελληνικής πλευράς για το Φορέα.

Υπηρεσιακοί παράγοντες και επικεφαλής διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ συναντήθηκαν σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group, σε μια συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Το ραντεβού ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και κυριαρχήθηκε από έγγραφα, πίνακες και νούμερα γύρω από τον κύριο δημόσιο φορέα – αγοραστή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι εκπρόσωποι των «θεσμών» αρκέστηκαν στο να καταγράψουν την εικόνα που παρουσιάζει ο ΕΟΠΥΥ. Στα «τεφτέρια» τους οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέγραψαν τα δεδομένα που αφορούν στον προϋπολογισμό και εν γένει στα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού.

Στο επίκεντρο, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκε η μαύρη τρύπα των 400 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ, όπως εντοπίστηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Ένοχα για την πρόκληση αυτής της «τρύπας» αποδεικνύονται τα ασφαλιστικά ταμεία και η ασυνέπεια τους, αποτέλεσμα, βέβαια, και της ένδειας πόρων των ίδιων των ασφαλιστικών φορέων. Όπως εξηγούν κύκλοι του ΕΟΠΥΥ, αυτά τα 400 εκατ. ευρώ, αφορούν, σχεδόν αποκλειστικά, εισφορές που δεν έχουν αποδοθεί, με πρώτο και βασικο οφειλέτη το ΙΚΑ, που χρησιμοποιεί τις εισφορές υγείας για να καλύψει τις συντάξεις.

Τι σχεδιάζει, λοιπόν, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας για να κλείσει την τρύπα στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ;

Στα πλάνα της Κυβέρνησης είναι να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, που δεν είναι άλλη από τα ταμεία και τους μηχανισμούς απόδοσης των εισφορών, αλλά κυρίως η έλλειψη ρευστότητας των ίδιων των ασφαλιστικών φορέων.

Έτσι, φιλοδοξεί να δώσει λύση στο πρόβλημα με μια σειρά επικείμενων νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το ζητούμενο είναι, βέβαια, αν αυτό είναι απαραίτητο; Προφανώς, όχι, αφού, ως γνωστό, τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υποχρεωμένα να μοιράζουν τις εισφορές σε συντάξεις και ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκάλεσε η εκτίναξη της Φαρμακευτικής Δαπάνης, κατά 35 εκατ. ευρώ τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Δηλαδή, Ιανουάριο και Φεβρουάριο η δαπάνη ανήλθε στα 183 εκατ. ευρώ για κάθε μήνα, από 166 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί.

Το ζήτημα της Δαπάνης, βέβαια, είναι αρκετά πολύπλοκο και η Αριστοτέλους μοιάζει να μην έχει καταλήξει στο πλήρες σχέδιο για να βρει την άκρη του «μίτου».

Το Υπουργείο Υγείας φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο εξαίρεσης των εμβολίων από τη Φαρμακευτική Δαπάνη, (γιατί αυτά δεν κοστίζουν χρήματα; ποιον κοροΐδεύουμε;) πρόταση που έχουν εκφράσει και οι φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ από την αρχή ο κ. Κουρουμπλής είχε βάλει στο στόχαστρο τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους. ( Γιατί, τα φάρμακα χαμηλού κόστους κ. Κουρουμπλή που τα αγοράζουμε 400% ακριβότερα από ότι η Σουηδία, μας βγαίνουν μήπως φτηνά; )

Που θα κάτσει τελικά η μπίλια, μένει να του δούμε….

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
6663 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Αυγούστου 2009, 19:49:00
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
3429 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Νοεμβρίου 2012, 15:38:40
από Harper
1 Απαντήσεις
4157 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Νοεμβρίου 2015, 12:25:45
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
1912 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Νοεμβρίου 2017, 15:47:01
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
14064 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Δεκεμβρίου 2022, 21:22:14
από Argirios Argiriou