Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 18:46:08

Αποστολέας Θέμα: Έτσι θα πιουν καθαρό και φθηνό νερό τα ελληνικά νησιά, με μόλις 0,2 €/ημέρα.  (Αναγνώστηκε 3128 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Μαρτίου 2015, 00:23:36
Αναγνώστηκε 3128 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
19/03/2015 ΕΘΝΟΣ.

Ετσι θα πιουν καθαρό και φθηνό νερό τα ελληνικά νησιά

Μόλις με 0,2 ευρώ την ημέρα θα μπορούσε να... ξεδιψάσει κάθε κάτοικος των ελληνικών νησιών, αν αξιοποιούνταν λύσεις βιώσιμης διαχείρισης του νερού, προσαρμοσμένες στις τοπικές ανάγκες, εκτιμά ο ομότιμος καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Βερολίνου Andreas Grohmann, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στις 22 Μαρτίου.

"Στα νησιά", λέει ο καθηγητής, "χλωρίδα και πανίδα έχουν προσαρμοσθεί αλλά όχι ο άνθρωπος με τις απαιτήσεις του". "Η σημερινή τεχνολογία μας δίνει δύο λύσεις, πάντα κοντά στη φύση:

α) αποθήκευση βροχόπτωσης για τους μόνιμους κατοίκους (κάθε σπίτι την δεξαμενή του και αντίστροφη κλίση σε πεζούλες στις πλάγιες των λόφων) και

β) αφαλάτωση με ηλιακή ενέργεια σε τουριστικά κέντρα και κάθε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο και ξενώνα"

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι πρέπει να συνδεθούν οι δυο μέθοδοι, όπως και η αφαλάτωση, με βιολογική επεξεργασία λυμάτων για αναγκαστική ανακύκλωση ώστε να μην πάει ούτε σταγόνα χαμένη.

Όσο για το κόστος που έχουν οι προτεινόμενες λύσεις για τους κάτοικους των ελληνικών νησιών, η απάντησή του είναι αφοπλιστική και... οικονομική.

"Για μία οικογένεια, το κόστος είναι λιγότερο από το κόστος για εφοδιασμό με εμφιαλωμένο νερό. Υπολογίζεται κόστος 0,5 ευρώ ανά κυβικό μέτρο παραγομένου νερού και 1,5 με 2 ευρώ/ κυβικά μέτρα μαζί με το κόστος διανομής. Εάν περιοριστεί η προσωπική ημερήσια χρήση σε 0,1 μ³ (100 λίτρα), τότε το κόστος είναι περίπου 0,20 ευρώ την ημέρα για κάθε άτομο"!

Αναφερόμενος πάντως στο γεγονός ότι η αφαλάτωση δεν προτιμάται στις παραθαλάσσιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, τονίζει ότι λείπουν ειδικοί για επίβλεψη και συντήρηση, προπάντων ειδικευμένοι υδραυλικοί. "Παρατηρείται όμως", συνεχίζει, "και αδικαιολόγητη προτίμηση μεγάλων κεντρικών έργων, με όλα τα μειονεκτήματα, όπως ασχημία νησιώτικων τοπίων, περιβαλλοντικές βλάβες με απόβλητα άλμης, παραμέληση παραδοσιακών τεχνών αποθήκευσης και παραμέληση επαναχρησιμοποίησης".

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατασπατάληση του νερού στην Ελλάδα, με πάνω από το 70% να διοχετεύεται στην άρδευση, τόνισε ότι για τους κατοίκους αστικών περιοχών είναι δύσκολη η κατανόηση των απαιτήσεων της γεωργίας, ενώ παράλληλα δεν αντιλαμβάνονται τη σπατάλη του "εικονικού νερού", της ποσότητας δηλαδή του νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας.

"Ανάλογα με τις συνήθειές μας, το άθροισμα 'εικονικό νερό' για όλα τα τρόφιμά μας φτάνει στα 2.000 με 4.000 λίτρα για την ημερήσια χρήση, τη στιγμή που η οικιακή χρήση νερού, είναι 'μόνο' 100 λίτρα κάθε μέρα" λέει ο κ.Grohmann.

Προτείνει δε στους γεωργούς να υπολογίσουν πόσο νερό επιτρέπεται για κάθε γεώτρηση ( ;; ) και να περιορίσουν το βάθος των γεωτρήσεων ανάλογα με το υψόμετρο ώστε να μην είναι η αντλία πιο βαθιά από την επιφάνεια της θάλασσας, αποφεύγοντας μ' αυτό τον τρόπο, την υφαλμύρωση υπόγειων υδάτων.

Στη γεωργία μπορεί, επίσης, να επαναχρησιμοποιηθεί το νερό, αποφεύγοντας τα επιβλαβή κατάλοιπα από την αρχική χρήση του. "Αλλιώς, ο βιολογικός καθαρισμός λυμάτων, πρέπει να διευρυνθεί με επεξεργασία με όζον και με ενεργητικό άνθρακα. (  ; ;  )Ωστόσο, εφαρμόζοντας αειφόρα χρήση νερού, επαρκεί ο βιολογικός καθαρισμός αποβλήτων και μετά διήθηση σε φίλτρο με ψιλή άμμο" τονίζει.

Δηλωμένος φιλέλληνας, ο κ.Grohmann, δεν ξεχνάει να αναφέρει ότι έχει συγγενείς και σπίτι στην Ελλάδα και για το θέμα νερό έχει "επιλέξει", όπως τονίζει χαρακτηριστικά, την Ελλάδα "γιατί είναι τόσο αλλιώτικα τα δεδομένα (κλίμα, ήλιος, νησιά, βουνό και θάλασσα, τρόπος ζωής, προσωπικές φιλίες) από τη Γερμανία".

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μαρτίου 2015, 08:55:11 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Μαρτίου 2015, 09:38:07
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
α) αποθήκευση βροχόπτωσης για τους μόνιμους κατοίκους (κάθε σπίτι την δεξαμενή του και αντίστροφη κλίση σε πεζούλες στις πλάγιες των λόφων)
Στην περιοχή μου, τις δεξαμενές των σπιτιών που μαζεύουν το βρόχινο νερό τις λέμε "φουντάνες".
Κάθε παλιό σπίτι είχε και τη φουντάνα του.
Το γνωρίζετε ότι η πολιτεία έχει θεσπίσει ουσιαστικά αντικίνητρα για την κατασκευή τέτοιων δεξαμενών εδώ και πολλά χρόνια στις ανεγειρόμενες νέες κατοικίες;

Παραθέτω σχετική αναφορά του πρώην προέδρου της εταιρίας ύδρευσης της Χίου σε σχετικό συνέδριο
"Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, στην σύνοδο των ΔΕΥΑΧ όλης της Ελλάδας που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στο Ομήρειο κατάφερε να  αποσπάσει τη δέσμευση των στελεχών του διοικητικού της συμβουλίου ότι θα  βοηθήσουν στην τροποποίηση του σχετικού νόμου, που επιτρέπει την χωρίς άδεια κατασκευή πισίνων, αλλά για την δημιουργία φουντάνων υποδοχής και αποθήκευσης του νερού της βροχής, θέτει όρους και προϋποθέσεις που στην ουσία αποτρέπουν, αν όχι απαγορεύουν την κατασκευή τους!"

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μαρτίου 2015, 16:46:20 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

Λέξεις κλειδιά: νερό νησιά 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3865 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Μαρτίου 2010, 20:42:24
από ΑΡΗΣ
0 Απαντήσεις
4978 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Ιανουαρίου 2011, 00:04:26
από Argirios Argiriou
7 Απαντήσεις
4838 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαΐου 2014, 16:45:50
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
38 Απαντήσεις
190687 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Ιουνίου 2016, 21:48:17
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
0 Απαντήσεις
16372 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Νοεμβρίου 2016, 23:17:42
από Αρχίατρος