Γενικά > Γενική συζήτηση

Ιατρικός πληθωρισμός μύθος ή πραγματικότητα ;

(1/25) > >>

Gatekeeper:
«Πρωταθλητές» στην επιστημονική μετανάστευση οι νέοι γιατροί ! Πόσοι έφυγαν και που πήγαν

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - Health Report

Το δισάκι τους στον ώμο και όπου φύγει φύγει οι Έλληνες νέοι γιατροί που ελέω μνημονίων και έλλειψης εργασιακών θέσεων τραβούν για άλλες πολιτείες με την ελπίδα να έχουν ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον.
Η εργασιακή προοπτική τους άλλωστε στην Ελλάδα της κρίσης είναι άκρωςαποθαρρυντική δεδομένης και της μεγάλης ανεργίας που υπάρχει στον κλάδο.

Γεγονός που δε θεωρείται καθόλου τυχαίο αφού καταρχάς η εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της ειδικότητας είναι περιορισμένη εξαιτίας και του μεγάλου φόρτου εργασίας που επωμίζονται οι ειδικευόμενοι.
Από την άλλη αρκετοί νέοι γιατροί αναρωτιούνται πως τη στιγμή που υπάρχει αυτή ημαζική έξοδος των γιατρών από τη χώρα, δε νομοθετείται το ανώτατο ηλιακό όριο άσκησης της ιατρικής, όπως συμβαίνει σε άλλους κλάδους.


Συνέπεια είναι να εργάζονται ιδιωτικά ακόμη και υπερήλικες ιατροί που μετρούν πάνω από 8 δεκαετίες ζωής!
Μ αυτά και μ αυτά τα τελευταία χρόνια συνολικά 16000 νέοι γιατροί εγκατέλειψαν τη χώρα αναζητώντας τη δική τους Γη της Εργασιακής Επαγγελίας…

Το μεγαλύτερο κύμα επιστημονικής φυγής καταγράφεται στα χρόνια της κρίσης.
Από τους 16000 γιατρούς, οι περίπου 8500 εργάζονται σήμερα στη Γερμανία, ενώ άλλοι 3500 στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μεταξύ των χωρών είναι Βρετανία, Σουηδία, Ελβετία κ.α.
Άλλοι 4000 απασχολούνται εκτός Γηραιάς Ηπείρου.
Αποτέλεσμα είναι ενώ στα μέσα του 2007 ο αριθμός των γιατρών υπολογιζόταν σε 73.000, σήμερα να αγγίζει μόλις τις 61.000.

Η μετανάστευση των γιατρών είχε όμως ξεκινήσει και λίγο νωρίτερα εξαιτίας της μεγάλης αναμονής για ειδικότητα.
Το πρόβλημα με τη μεγάλη αναμονή ξεκίνησε μετά το 2003 οπότε και ο τότε υπουργός υγείας Κ.Στεφανής, νομοθέτησε ως προαιρετική την υπηρεσία υπαίθρου(αγροτικό) για την εγγραφή στην λίστα για έναρξη ειδικότητας. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη διόγκωση της λίστας.

Gatekeeper:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

 Ιατροί: Τα στοιχεία καταγράφουν 76.438 στο τέλος του 2011 που αυξάνονται συνεχώς έως τους  78.848 το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Gatekeeper:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

γνωρίζουμε ποιος ειναι ο αριθμός των ιατρικών εργαστηρίων σήμερα στην Ελλάδα .
Ψάχνοντας λίγο βρήκα περι τα 400 διαγνωστικά κέντρα plus νοσοκομεία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ΑΡΗΣ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

 Ιατροί: Τα στοιχεία καταγράφουν 76.438 στο τέλος του 2011 που αυξάνονται συνεχώς έως τους  78.848 το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

--- Τέλος παράθεσης ---

Τα στοιχεία είναι αμφισβητούμενα όσο δεν αναφέρεται ο τρόπος συλλογής τους. Δηλαδή, ο αριθμός των γιατρών προκύπτει, από τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους ιατρικούς συλλόγους, από τον αριθμό των εγγεγραμμένων στο ΤΣΑΥ, από τον αριθμό των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος που έχουν δοθεί από τις νομαρχίες και είναι ακόμα σε ισχύ?

Επιπλέον, ποιοι περιορισμοί έχουν ληφθεί υπόψη κατά τη συλλογή των στοιχείων? Έχουν ληφθεί υπόψη οι ασκούντες το επάγγελμα και οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, έχουν προσμετρηθεί όλοι όσοι κατέχουν πτυχίο ιατρικής ασχέτως αν επιθυμούν να ασκήσουν την ιατρική?

Τέλος, στους ιατρούς έχουν προσμετρηθεί και οι οδοντίατροι ή μόνο οι ιατροί, καθώς ο ΟΟΣΑ όταν αναφέρεται σε ιατρούς εννοεί και τους οδοντιάτρους?

Gatekeeper:
Σωστός .
Οι οδοντίατροι ειναι περι τις 25.000.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση