Γενικά > Νομικά θέματα
Σύλληψη ειδικευόμενου για λήψη χρημάτων σε επισκέψεις κατ΄ οίκον
Αρχίατρος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Παράθεση --- 8 Ιουνίου 2015 | 00:24 Ειδήσεις
Ειδικευόμενος χειρουργός που εργάζεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και κώδικα ιατρικής δεοντολογίας καθώς ζήτησε και έλαβε φακελάκι για επισκέψεις κατ΄οίκον που έκανε σε ηλικιωμένη ασθενή.
Την καταγγελία έκανε η κόρη της ηλιωμένης στην Αστυνομία άνδρες της οποίας συνέλαβαν το γιατρό με τα χρήματα βγαίνοντας από το σπίτι…
Η κόρη είχε συνοδεύσει την 87χρονη μητέρα της στο νοσοκομείο όπου κάνει την ειδικότητά του ο γιατρός, την είχε εξετάσει ο συλληφθείς συστήνοντάς της συντηρητική θεραπεία ενώ ταυτόχρονα της είχε προτείνει να πραγματοποιήσει ο ίδιος αυτή τη θεραπεία με επισκέψεις στο σπίτι της.
Ο γιατρός κατά τη δεύτερη επίσκεψη απαίτησε – όπως κατήγγειλε η γυναίκα- αμοιβή 50 ευρώ ανά επίσκεψη και συμφώνησε να πληρωθεί συνολικά με το ποσό των 300 ευρώ.
Ο συλληφθείς, με την ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε το Σάββατο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε στον Τακτικό Ανακριτή.
Αυτό το οποίο πρέπει ωστόσο να γνωρίζουν οι ασθενείς που μεταβαίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο είναι ότι ο γιατρός του Δημοσίου (εκτός κι αν είναι πανεπιστημιακός ή στρατιωτικός) δεν έχει υποχρέωση να κάνει επισκέψεις κατ΄οίκον. Επίσης, οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι (καθώς δεν είναι μόνιμοι στο ΕΣΥ) κι αν κάνουν κάποια επίσκεψη κατ΄οίκον, δηλαδή ιδιωτική επίσκεψη, μπορούν να κόψουν κάποιοι είδους απόδειξη. Νομικοί μπορούν να συμβουλεύσουν σχετικά όποιον το επιθυμεί.
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Ενδιαφέρον το bold-αρισμένο.
Η σύμβαση που υπέγραψα ήταν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με το νοσοκομείο.
Οι επισκέψεις κατ΄οίκον δεν την παραβιάζουν αν κόβεται απόδειξη ; Ποιά η ακριβής διαδικασία ;
Όσον αφορά την νοοτροπία της καταγγέλουσας, είναι η κλασσική ελληνική του "εγώ σε πληρώνω", δλδ τι ακριβώς περίμενε ; Να πήγαινει στο σπίτι της δωρεάν επειδή "τον πληρώνει" ; Αν δεν συμφωνούσε με το ύψος της αμοιβής, μπορούσε απλά να βρει άλλον.
Υποθέτω ότι η θεραπεία θα ήταν κάτι στο στυλ έλκη κατάκλισης.
Avluela:
Τον υδραυλικο παντως θα τον πληρωνε και παραπανω και θα ελεγε και ευχαριστω και δεν θα ζητουσε αποδειξη.
Δημήτρης Μακρέας:
Δηλαδή το πρόβλημα είναι η κατάγγέλουσα και όχι ο παράνομος και παρασιτικός εθισμός στα "μαύρα"...
Φαίνεται ότι ο εθισμός είναι βαθύτατος και καθολικός. Είναι ζήτημα κουλτούρας.
Αν κάποιος θεωρεί ότι οι κατ΄οίκον επισκέψεις δεν είναι ευθύνη του, απλά δεν πηγαίνει.
Επαγγελματίες να αναλάβουν τις κατ οίκον υπάρχουν (συνήθοως είναι και αυτοί εθισμένοι στα "μαύρα").
Μου κάνει τρομερή εντύπωση ότι όπου διάβασα την είδηση οι σχολιασμοί θεωρούν στο σύνολό τους ότι το πρόβλημα είναι η καταγγέλουσα.
Άραγε συνάδελφοι που εργάζεσται στο ΕΣΥ τι κάνετε στις κατ οίκον? Να υποθέσει κατ΄απαίτηση μαύρα κα΄ποιοι από εσάς?
Αρχίατρος:
Κάπου τα έχετε μπερδέψει.
- Ομιλούμε για Ειδικεύομενο με σχέση εργασίας ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ και όχι Επιμελητή ΕΣΥ που έχει σχέση εργασίας ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, είναι δλδ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, οπότε απαγορεύεται να το κάνει.
- Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο ειδικεύομενος ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ να της κάνει την θεραπεία (μάλλον αλλαγές?) σπίτι. Ε, λογικό είναι να ζητηθεί αμοιβή, ότι είναι "μαύρη" είναι πρόβλημα, αλλά όχι περισσότερο απ' ότι ενός υδραυλικού ή ενός ηλεκτρολόγου ή του οδοντίατρου της γειτονιάς μου που δεν κόβει ΠΟΤΕ απόδειξη.
Δεν ομιλούμε σε καμμία περίπτωση δλδ για εκβιαστική συμπεριφορά γιατρού στο στυλ "δώσε μου τόσα για να σε βάλω χειρουργείο" αλλά για μια υπηρεσία που της προσεφέρθη, αν δεν το επιθυμούσε μπορούσε κάλλιστα να κάνει (και να πηγαινοέρχεται στα 87 της) τις αλλαγές στο νοσοκομείο στα Εξωτερικά Ιατρεία, περιμένοντας στην σειρά με τους υπόλοιπους.
Εδώ έχουμε την γνωστή -σε όλους τους γιατρούς- νοοτροπία του "σε πληρώνω", άρα θα μου κάνεις τις αλλαγές στο σπίτι τζάμπα ή περίπου τζάμπα (προφανώς θα ήθελε να δώσει κάποια ψίχουλα στο "παιδί").
Όλα τα παραπάνω φυσικά βασίζονται σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.
Δημήτρης Μακρέας:
Δε νομίζω, μάλλον εσύ τα έχεις μπερδέψει.
Αν υπάρχει μια παράνομη συμπεριφορά είναι του γιατρού.
Τώρα το αν το παράνομο είναι και λογικό, επειδή είναι του υδραυλικού ή του ηλεκτρολόγου το αφήνω ασχολίαστο.
Τα υπολλοιπα ένθεν και ένθεν είναι υποθέσεις.
όπως μια καλοστεκούμενη υπόθεση σαν το "σε πληρώνω", είναι και το "πλήρωσε".
Δυστυχώς το σινάφι μας έχει σειρά απίθανων και άθλιων πρακτικών, 'οπως το "θλαστικό, κλαριθρομυκίνη 21 tb, ομεραζόλη *28, για να αναφερθώ στους ψιλικατζήδες ειδ/νους χειρουργικής.
'Οχι όλους φυσικά, αλλά πάρα πολλούς δυστυχώς.
Όταν έκανα την ορθοπεδική ειδικευόμενος έπαιρνε τη λίστα με τις αρθροπλαστικές και τηλεφωνούσε:
"Ο κος τάδε. Κάνουμε μια αναδρομική μελέτη για να δούμε πως πήγαν τα χειρουργεία... Μην ανυσηχείτε εγώ θα έρθω στο σπίτι μας. 10.000 είναι η συμμετοχή στηνβ έρευνα.
Πόση σχέση 'εχει το παραπάνω με το θέμα μας? Ίσως καμία , ίσως και μεγάλη.
Αν πρόκειται για σκευωρία το πράγμα αλλάζει.
Πάντως έχω την εντύπωση ότι τα "μαύρα" πολλοί τα γλυκοκοιτάνε...
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση