Γενικά > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

''Cristo si e' fermato a Eboli''

<< < (2/2)

kvasilakos:
"" Cristo fermato Si ε το "ένα Eboli '' = Χριστός σταμάτησε την Eboli

Χριστός σταμάτησε την Eboli (νέο)

Χριστός σταμάτησε την Eboli (ιταλικά: Cristo fermato Si θ ένα Eboli) είναι ένα βιβλίο από τον Carlo Levi, που δημοσιεύθηκε το 1945, δίνοντας μια περιγραφή του εξόριστού από  το 1935-1936 σε Aliano, μια μακρινή πόλη στη νότια Ιταλία, στην περιοχή Lucania που είναι γνωστή σήμερα ως Βασιλικάτα. Στο βιβλίο δίνει στην πόλη το όνομα "Gagliano".

Προσαρμογή ταινιών
Κύριο άρθρο: Χριστός σταμάτησε σε Eboli (ταινία)
Το 1979, το βιβλίο  προσαρμόστηκε σε μια ταινία, που σκηνοθετ. από το Francesco Rosi και με πρωταγωνιστή το Gian Maria Volontθ ως Carlo Levi.





Υπόθεση
Το 1935 Carlo Levi που ένας ντόπιος  του Τορίνου, σε μια μακρινή περιοχή στη νότια  Ιταλία. Οι αντι-φασιστικοί πεποιθήσεις τον οδήγησαν εξόριστό στοGrassano και Gagliano. Ο Levi ήταν ζωγράφος, γιατρός, και συγγραφέας. Το βιβλίο του Χριστός σταμάτησε στην εστίαση Eboli στο έτος του στην περιοχή Lucania και τους ανθρώπους που αντιμετώπισε εκεί. Παρά τη θέση του όπως ένας πολιτικός κρατούμενος Levi καλωσορίστηκε με τις ανοικτές αγκάλες για τους ανθρώπους αυτής της περιοχής που ήταν φυσικά ευχάριστοι οικοδεσπότες.


Grassano και Gagliano
Το Grassano και Gagliano ήταν εξαιρετικά φτωχά. Στερήθηκαν τα βασικά αγαθά επειδή δεν υπήρξε κανένα κατάστημα στο χωριό. Ένας χαρακτηριστικός αν και η πενιχρή διατροφή αποτελέσθηκε από το ψωμίντομάτες,πιπέριες. Τα χωριά δεν είχαν πολλά σύγχρονα στοιχεία, και απο εκείνα που έιχαν δεν χρησιμοποιουσαν συχνά. Ένα λουτρό στην πόλη στηθηκε περισσοτερο για τα ζώα παρά για τους ανθρώπους. Μόνο ένα αυτοκίνητο υπαρχει επίσης στην περιοχή. Τα σπίτια ήταν αραιά, οπου η συχνότερη διακόσμηση ειναι ένα αμερικανικό δολάριο, μια φωτογραφία του αμερικανικού Προέδρου Roosevelt, ή η Madonna Viggiano που βρισκεται στους τοίχους τους. Η υγειονομική περίθαλψη ήταν άγρια. Οι δύο γιατροί στην πόλη ήταν ανάρμοστοι. Οι αγρότες απλά δεν εμπιστευοντουσαν τους-ιατρους της πολης τους και επομένως βασισμένος στις ιατρικές δεξιότητες του Levi αντ' αυτού. Η ελονοσία αφαιρεσε τις ζωές πολλών χωρικών ήταν ανελέητη και ασυγκράτητη.


Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση