Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
23 Φεβρουαρίου 2020, 21:35:03

Αποστολέας Θέμα: επικουρικος ιατρος  (Αναγνώστηκε 5963 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Δεκεμβρίου 2009, 00:31:15
Αναγνώστηκε 5963 φορές
Αποσυνδεδεμένος

harris


ειμαι γενικος ιατρος και υπεβαλα αιτηση για θεση σε κεντρο υγειας πριν λιγες μερες, εχω το δικαιωμα να  εργασθω ωσπου να διοριστω ως επικουρικος γιατρος? αν καποιος ξερει σας παρακαλω να με διαφωτισει...ευχαριστω πολυ. στο υπουργειο μου λενε ασαφειες

22 Δεκεμβρίου 2009, 13:25:38
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ειμαι γενικος ιατρος και υπεβαλα αιτηση για θεση σε κεντρο υγειας πριν λιγες μερες, εχω το δικαιωμα να  εργασθω ωσπου να διοριστω ως επικουρικος γιατρος? αν καποιος ξερει σας παρακαλω να με διαφωτισει...ευχαριστω πολυ. στο υπουργειο μου λενε ασαφειες

Δεν διευκρινίζετε αν ήδη εργάσεσθε ως επικουρικός αν και δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία .
Αν εργάζεσθε βεβαίως και μπορείτε  να συνεχίσετε να εργάζεσθε ως επικουρικός και εφόσον σαν προσλάβουν μετά στο ΚΥ, να παραιτηθείτε από τη θέση του επικουρικού και να δεχθείτε τη θέση του γενικού γιατρού στο ΚΥ.
Αν πάλι δεν εργάζεσθε αλλά γνωρίζετε ότι θα σας προσλάβουν σαν  επικουρικό και πάλι μπορείτε να αναλάβετε τη θέση του επικουρικού  και μόλις σας έλθει η πρόσκληση  για διορισμό στο ΚΥ να παραιτηθείτε από τη θέση του επικουρικού και να δεχθείτε τη θέση του διορισμού.
Αυτό συμμβαίνει γιατί η θέση του επικουρικού γιατρού είναι με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου  χρόνου και δεν έχει καμιά σχέση  με τη μορφή της εργασιακής θέσης σε κενή οργανική θέση στο Δημόσιο.
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

22 Δεκεμβρίου 2009, 17:53:38
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

harris


σε ευχαριστω παρα πολυ για την απαντηση. οχι δεν εργαζομαι σαν επικουρικος απλως ενδιαφερομαι επειδη ειμαι καιρο ανεργος. μηπως ξερετε αν υπαρχει μινιμουμ χρονου που πρεπει να συμπληρωσω ως επικουρικος..? δηλαδη αν μου ερθει ο διορισμος π.χ. σε 2 μηνες θα υπαρξει προβλημα? και παλι ευχαριστω και συγνωμη για την ασχετοσυνη μου

23 Δεκεμβρίου 2009, 16:27:54
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Δεν υπάρχει ελάχιστος χρονικός περιορισμός.
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

2 Σεπτεμβρίου 2015, 20:07:25
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Όπως λένε και στα σχόλια: ""Από τα πιο σύντομα και καλύτερα ανέκδοτα στην Ελλάδα με 2 λέξεις , επικουρικός γιατρός... "". Ανάρτηση απο 31/8/15 στην ιστοσελίδα του Ηλ. Τσέρκη. Μάλλον λίγο καθυστερημένη γιατί απευθύνεται στους άρτι αποχωρήσαντες υπουργούς.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ο Λαός μας λέει: «ήταν στραβό το κλίμα, το΄φαγε και ο γάιδαρος», ρήση που ταιριάζει «γάντι» στα τεκταινόμενα (ή μάλλον στα μη τεκταινόμενα) στον χώρο της Δημόσιας Υγείας και ειδικά στο κομμάτι των επικουρικών ιατρών.

Η υπογραφή (25/8) Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) με την οποία εγκρίνεται η εκκίνηση των διαδικασιών πλήρωσης 2.440 κενών οργανικών θέσεων, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων σε φορείς του Υπουργείου Υγείας (600 θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ) σαφώς και είναι βήμα προς τα εμπρός, με την επισήμανση όμως, ότι αυτές οι θέσεις είχαν εξαγγελθεί από τον Μάρτιο του 2015, και τώρα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, περισσότερο φαντάζουν ως προεκλογική υπόσχεση παρά ως προγραμματισμένη και συντόμως πραγματοποιήσιμη δράση του υπουργείου.

Με νόμο και υπουργικές αποφάσεις το Υπουργείο, τον Ιούνιο, άλλαξε θεμελιωδώς το σύστημα στελέχωσης με επικουρικούς γιατρούς των υγειονομικών μονάδων. Σημειολογικά, ο «θεσμός» των επικουρικών ιατρών καλύπτει ΕΚΤΑΚΤΕΣ ανάγκες, ενώ όλο αυτό το χρονικό διάστημα της 5ετίας οι ανάγκες ήταν, είναι και παραμένουν ΠΑΓΙΕΣ.

Η προϋπηρεσία για τους συναδέλφους καταργήθηκε (στον ιδιωτικό τομέα η προϋπηρεσία ΚΑΙ ζητείται ως απαραίτητο προσόν ΚΑΙ ανταμείβεται ανάλογα), η «επιλογή» διαμορφώθηκε από νοσοκομείο σε ΥΠΕ, οι προκηρύξεις θέσεων καταργήθηκαν, και όλα αυτά με επιχειρηματολογία από την μεριά του υπουργείου, την αμεσότητα προσλήψεων, την κάλυψη «άγονων» θέσεων στην περιφέρεια και την διαφάνεια των προσλήψεων. Το αποτέλεσμα; Βρισκόμαστε στις παρυφές του Σεπτέμβρη και ακόμα υφίσταται δυσκολία (γραφειοκρατική) εφαρμογής ενός συστήματος προσλήψεων, το οποίο μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδώσει καμία θέση επικουρικού γιατρού στο ΕΣΥ.

Η κατάσταση αναλυτικότερα έχει ως εξής:

Ο περιβόητος κατάλογος ανά ειδικότητα, ναι μεν δημοσιοποιήθηκε τέλη Ιουλίου αλλά με τους μισούς (και πλέον) αναγραφόμενους συναδέλφους να είναι καταχρηστικά γραμμένοι σε αυτόν, αφού πρόκειται για άτομα με αιτήσεις από το 2010, τα οποία, είτε έχουν προσληφθεί ως μόνιμοι στο ΕΣΥ, είτε έχουν μεταναστεύσει στην αλλοδαπή εδώ και πολλά έτη, είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα από το 2012 και πλέον. Στο σύνολο των 3617 «μη επικαιροποιημένα» εγγεγραμμένων συναδέλφων στον κατάλογο, μόνον οι 478 εκδήλωσαν προτίμηση για ΥΠΕ, με αποτέλεσμα, εκ των υστέρων και εσπευσμένα με υπουργική απόφαση (καθ΄όλα εκβιαστική) να κληθούν όσοι από τους υπόλοιπους ήθελαν να παραμείνουν εγγεγραμμένοι, να δηλώσουν (έως και 14/8, παραμονή της Παναγιάς) με ενυπόγραφη δήλωση ότι είναι στην διάθεση του υπουργείου για όπου δη στην επικράτεια. Αν αυτό δεν είναι η μέγιστη απαξίωση του επαγγελματία ιατρού, ας μας πει η ΟΕΝΓΕ και ο Βαρνάβας τι είναι.

Μέχρι τον Μάιο του 2015 (από αρχές Μαρτίου) με 5 προκηρύξεις, με το παλιό σύστημα, είχαν τοποθετηθεί περίπου 200 συνάδελφοι. Από Ιούνιο (με το νέο σύστημα) έως τώρα, «κολασμένη νηνεμία» επικρατεί στις προσλήψεις επικουρικών ιατρών. Η ζέουσα ανάγκη για πλήρωση των ιατρικών κενών στις υγειονομικές μονάδες της περιφέρειας και ειδικά των νησιών, όχι απλώς παραμένει, αλλά διογκώνεται αυτό το διάστημα.

Στην κατάθεση αιτημάτων για πρόσληψη επικουρικών συναδέλφων από την μεριά των υγειονομικών μονάδων ισχύει το παράδοξο: ενώ δεν έχουν επαρκή κονδύλια για πρόσληψη επικουρικών λόγω κεντρικής υποχρηματοδότησης, από το υπουργείο τους ζητείται να δικαιολογήσουν την αναγκαιότητα σε ιατρικό προσωπικό (η οποία είναι πασιφανής) με την ύπαρξη χρημάτων που δεν έχουν. Άμεσο αποτέλεσμα; Να μην μπορούν να ζητήσουν επικουρικούς γιατρούς σε μονήρεις θέσεις, σε κλινικές ή εργαστήρια λόγω έλλειψης κονδυλίων, τα οποία κινδυνεύουν να κλείσουν ΑΜΕΣΑ.

Η περίφημη διαφάνεια στις προσλήψεις έχει πάει περίπατο. Καμία απάντηση από το υπουργείο με ποια σειρά (και αν θα δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο – απαραίτητο χαρακτηριστικό διαφάνειας) ταξινομούνται, από τις ΥΠΕ και απ΄το υπουργείο, οι ανάγκες των υγειονομικών μονάδων σε γιατρούς – άρα και ποιά θέση θα αντιστοιχεί στην σειρά του καταλόγου για τον ενδιαφερόμενο γιατρό.

Ο τρόπος επιλογής και τοποθέτησης; Η μόνη ενημέρωση, που έχουμε, μας λέει ότι όσο ο ενδιαφερόμενος συνάδελφος βλέπει το όνομα του να «ανεβαίνει» στον κατάλογο της ειδικότητάς του (με υπόσχεση ότι αυτός θα επικαιροποιείται καθημερινά), ας κοιτάει και το ΔΙΑΥΓΕΙΑ μήπως δημοσιευθεί η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ (για την πλειοψηφία των συναδέλφων οπουδήποτε στην επικράτεια), και όταν αυτή βγει, έχει χρονικό περιθώριο 7 ημερολογιακών ημερών, είτε να παρουσιαστεί και να αναλάβει καθήκοντα, είτε (εγγράφως) να αρνηθεί, πηγαίνοντας πια τελευταίος στον κατάλογο. Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται τοποθέτηση για τον επόμενο στον κατάλογο γιατρό με την ίδια διαδικασία. Δηλαδή (παραδειγματικά) αν η τοποθέτηση αφορά «άγονη» θέση και αρνηθούν κατά σειρά δέκα συνάδελφοι η θέση αυτή υπάρχει ελπίδα να καλυφθεί μετά από 3 ή 4 μήνες απ΄τον «τυχερό» (που παρά την θέλησή του) θα την αποδεχθεί (ποιώντας την ανάγκη -να μην μείνει άνεργος- φιλοτιμία). Τέτοιου είδους διαδικασίες νομίζω ότι κατά τον κ. Βαρνάβα, μας κάνουν να νιώθουμε υπόχρεοι στο κράτος που σε τέτοιους «χαλεπούς» καιρούς μας δίνει «δουλειά» (ή μήπως δουλεία).

Κάνουμε ύστατη έκκληση στην ηγεσία του υπουργείου, στον κο Κουρουμπλή και στον κο Ξανθό, να αλλάξουν το σύστημα επιλογής και τοποθέτησης επικουρικών γιατρών, όσο ακόμη υπάρχουν συνάδελφοι διατιθέμενοι να υπηρετήσουν το ιατρικό τους λειτούργημα στις εσχατιές της επικράτειας. Σε λίγο δεν θα υφίστανται στον «κατάλογό» τους ούτε αυτοί.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
10018 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Οκτωβρίου 2009, 15:52:38
από Μαρία Χόρτη
1 Απαντήσεις
7569 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Νοεμβρίου 2011, 23:46:34
από alfie
2 Απαντήσεις
2790 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Ιανουαρίου 2012, 22:13:07
από beenthere
6 Απαντήσεις
2451 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Οκτωβρίου 2013, 16:52:31
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
3 Απαντήσεις
3252 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Ιουνίου 2014, 08:23:01
από GirousisN