Γενικά > Νομικά θέματα

Ποσόστωση γενοσήμων

<< < (4/19) > >>

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠάντως η ποσόστωση είναι ένα σοβαρό θέμα που έχει πολλές προεκτάσεις, δυσμενείς τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς.
Προσπαθώντας να επιτύχω ικανό ποσοστό γενοσήμων σε μία συγκεκριμένη κατηγορία στην οποία φαίνεται ότι υστερώ (και τα συνεχώς εμφανιζόμενα ποσοστά μου το υπενθυμίζουν διαρκώς) - π.χ. συνδυασμοί ΑΤΙΙ αναστολέων και διουρητικών ή συνδυασμοί εισπνεόμενων β-διεγερτών και κορτικοειδών κ.λ.π., θα έχω στο νου μου να βάζω στις καινούριες αγωγές κάτι από αυτό που λείπει από τη... συλλογή ώστε να θεωρηθώ γιατρός με καλές συνταγογραφικές συνήθειες.
Υπό αυτή τη λογική η ιατρική πάει (σχεδόν) περίπατο...

--- Τέλος παράθεσης ---

Χθες με επισκέφθηκαν δύο φαρμακευτικοί αντιπρόσωποι, από διαφορετικές εταιρείες, που όμως προωθούσαν την ίδια ομάδα φαρμάκων: αναστολείς DPP-4. Τους εξήγησα ότι είναι πολύ δύσκολο να συνταγογραφήσω τα φάρμακά τους σε νέα περιστατικά, επειδή υστερώ σε ποσοστό γενόσημων σουλφονυλουριών (έχω, βλέπετε, ένα κόλλημα με τη γλικλαζίδη στη συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία δυστυχώς δεν έχει γενόσημο*). Αρχικά έδειξαν να μην μπορούν να καταλάβουν το επιχείρημα, αλλά όταν τους ανέλυσα ότι θα πρέπει να λάβω υπόψιν την ποσόστωση γενοσήμων, θα πρέπει να ενισχύσω την ομάδα που λείπει και μάλιστα με ουσία που δε μου αρέσει, η οποία έχει όμως γενόσημο, έδειξαν να αντιλαμβάνονται. Με ρώτησαν (με θράσος, είναι αλήθεια), γιατί δεν κάνω αλλαγές σε ήδη υπάρχουσες αγωγές (δηλαδή να χορηγήσω γενόσημη σουλφονυλουρία αντί πρωτότυπη, απλά άλλη ουσία). Η άποψή μου, την οποία και μετέφερα, είναι ότι δεν είναι σωστό να αλλάξεις αγωγή που αποδεδειγμένα βοηθάει, ενώ αντίθετα στα καινούρια περιστατικά που χρήζουν εντατικοποίηση αγωγής, είναι αποδεκτό με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες π.χ. να βάλεις σουλφονυλουρίες αντί DPP-4 αναστολείς μετά τη μετφορμίνη. Η κουβέντα έληξε σύντομα και οι ίδιοι αποχώρησαν σκεπτικοί.

*Το παιχνίδι σχετικά με τη μη ύπαρξη γενοσήμων σε ουσίες που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να έχουν, είναι πολύ ενδιαφέρον.

Argirios Argiriou:
Αντιγράφω, μετά από άδειά του, δημοσίευμα του συναδέλφου Γιώργου Γρηγοριάδη, τις 03/09/2015, στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ του facebook:

Κάτι που ανακάλυψα τυχαία χθες...εγώ συνταγογράφησα το γενόσημο που ήδη έπαιρνε η ασθενής (όπως φαίνεται στην 3η εκτέλεση που δεν έχει εκτελεστεί ακόμη). Ο φαρμακοποιός έδωσε το πρωτότυπο στην 1η και 2η εκτέλεση...Στις εκτελεσμένες συνταγές μου, στο προτεινόμενο από εμένα γενόσημο σκεύασμα,έγινε αυτοματα αλλαγή στο πρωτότυπο! Άρα η επιλογή του φαρμακείου φαίνεται σαν δική μου πρόταση! Η παρανομία σε όλο της το μεγαλείο...

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Να διαβάζει που και που το φόρουμ μας, ο συνάδελφος!
Εμείς το έχουμε ανακαλύψει από το Μάρτιο του 2014!

Argirios Argiriou:
04/09/2015

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑντιγράφω, μετά από άδειά του, δημοσίευμα του συναδέλφου Γιώργου Γρηγοριάδη, τις 03/09/2015, στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ του facebook:

Κάτι που ανακάλυψα τυχαία χθες...εγώ συνταγογράφησα το γενόσημο που ήδη έπαιρνε η ασθενής (όπως φαίνεται στην 3η εκτέλεση που δεν έχει εκτελεστεί ακόμη). Ο φαρμακοποιός έδωσε το πρωτότυπο στην 1η και 2η εκτέλεση...Στις εκτελεσμένες συνταγές μου, στο προτεινόμενο από εμένα γενόσημο σκεύασμα,έγινε αυτοματα αλλαγή στο πρωτότυπο! Άρα η επιλογή του φαρμακείου φαίνεται σαν δική μου πρόταση! Η παρανομία σε όλο της το μεγαλείο...

--- Τέλος παράθεσης ---

Πάντως σε εμένα χθες έγινε το αντίστροφο: Ασθενής στον οποίο είχα συνταγογραφήσει γενόσημο συνδυασμό αμοξυκιλλίνης/κλαβουλανικού ζήτησε από το φαρμακοποιό το πρωτότυπο και αυτός τον ενημέρωσε ότι με τη συνταγή μου δεν μπορεί.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση