Γενικά > Νομικά θέματα

Ποσόστωση γενοσήμων

<< < (9/19) > >>

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος...
   Περιμένω την (μάλλον χλιαρή και χωρίς σαφείς προτάσεις και σαφή αναφορά προβλημάτων) αντίδραση του ΠΙΣ....

--- Τέλος παράθεσης ---
   Μια πρώτη, αρκετά καλή, αλλά χωρίς ακριβή ονόματα σκευασμάτων, αντίδραση του προέδρου του ΙΣ Ηρακλείου και ορθοπαιδικού:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  Γράφει ο Χάρης Χ. Βαβουρανάκης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου

κ.Υπουργέ,

με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, με τη γνωστή μέθοδο των διαρροών δια του τύπου, την απόφαση σας να θέσετε σε άμεση εφαρμογή «αυστηρούς» στόχους συνταγογράφησης και «τσουχτερά» πρόστιμα με σκοπό να αυξηθεί άμεσα η κατανάλωση γενοσήμων σκευασμάτων. Διαβάσαμε και το ΦΕΚ2332/30.10.2015 που περιγράφει αναλυτικά το «ποινολόγιο», πραγματικά βγαλμένο από το χθες.

Κατά τη δική σας θητεία ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας (Σεπτέμβριος 2015) τέθηκε αιφνιδιαστικά σε εφαρμογή η μνημονιακή δέσμευση της συνταγογράφησης μόνο με την δραστική ουσία.

Στερήσατε έτσι τη δυνατότητα αναγραφής της εμπορικής ονομασίας, από τον γιατρό, και αναθέσατε την επιλογή του σκευάσματος (πρωτότυπο ή γενόσημο) αποκλειστικά στον φαρμακοποιό. Μάλλον σας διαφεύγει η ρύθμιση αυτή.

Επί της ουσίας κυριολεκτικά εύλογη είναι η έκπληξη , η απορία μας, και τα ερωτηματικά μας:

– Πως καταλογίζετε αποκλειστικά σε εμάς τους ιατρούς την ευθύνη του σκευάσματος, όταν έχετε αναθέσει την επιλογή του στους φαρμακοποιούς;

-Γιατί επιβάλλετε χρηματικά πρόστιμα στους γιατρούς αν δεν επιτύχουμε τους «αυστηρούς στόχους σας», από τη στιγμή που εμείς αναγράφουμε την ουσία και άλλος δίδει το σκεύασμα; Άλλος κερνά… κι άλλος πληρώνει… που λέμε εμείς εδώ στην Κρήτη. (βέβαια αυτό δεν παίζει ρόλο τελικά για τα ποσοστά μας - παίζει βέβαια για τον τελικό στόχο που είναι η άνοδος γενοσήμων)

Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω επίσης ότι υπάρχουν κατηγορίες σκευασμάτων που οι «στόχοι σας» ΔΕΝ θα επιτευχθούν ποτέ. Απλά γιατί στις συγκεκριμένες κατηγορίες, στην ελληνική αγορά δεν κυκλοφορεί κανένα γενόσημο. (θα ήθελα ονόματα, ονόματα και διευθύνσεις)

Στις περιπτώσεις αυτές ΔΕΝ υφίσταται άλλη θεραπευτική επιλογή. Επί της ουσίας, οι γιατροί με τα μέτρα, τις αποφάσεις και τα πρόστιμα αυτού του τύπου, και δε θα πετύχουν τον «στόχο» και θα τιμωρηθούν αν θεραπεύσουν.

κ.Υπουργέ,

αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, ότι τα όρια που αναγράφονται στην υπουργική απόφαση προς ενημέρωση μας, είναι προϊόντα στατιστικής επεξεργασίας δεδομένων.

Έκδοση των συνταγών του προηγούμενου έτους, σε ολόκληρη την Επικράτεια, ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, την Περιφερειακή Ενότητα (στο ΦΕΚ μιλάτε για νομούς) που εδρεύει, και την επισκεψιμότητα για τον αντίστοιχο μήνα του έτους. Επί της ουσίας προχειρότητα κι εσφαλμένα συμπεράσματα που οδηγούν σε εσφαλμένες αποφάσεις.

κ.Υπουργέ,

απαιτείται νέος σχεδιασμός και όχι απλά διαχείριση της κατάστασης. Σχεδιασμός που επιτέλους να στηρίζεται σε επιστημονικές αιτιάσεις και αξιώματα, και όχι σε εισηγήσεις «πεφωτισμένων», άεργων υπουργικών συμβούλων. Επί της ουσίας, σκοπός είναι οι στοχευμένες άμεσες λύσεις, τα κίνητρα, όχι οι τιμωρίες κι οι οριζόντιες περικοπές, που όλοι μέχρι τώρα έχουν επιχειρήσει.

Χάρης Χ. Βαβουρανάκης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος"Καθορίζονται τα όρια στη φαρμακευτική δαπάνη εκά­στου ιατρού ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί, την περιφε­ρειακή ενότητα της χώρας όπου έχει έδρα και το μήνα του έτους (εποχικότητα)"

Αφού τα όρια είναι κοινά για όλους τους γιατρούς της ίδιας ειδικότητας στον ίδιο νομό, πώς λαμβάνεται υπ' όψιν ο αριθμός των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί ο κάθε γιατρός; Άλλα αντί άλλων!

Έχετε καμιά ιδέα πως μπορούμε να πιάσουμε το στόχο γενοσήμου 50,70% σε από του στόματος χορήγηση σε υγρές και ημιστερεές μορφές ....

--- Τέλος παράθεσης ---
  Το συνολοκό ποσό των συνταγών σου διαιρείται με τον αριθμό των ασθενών (εδώ μάλλον μπαίνει ο αριθμός αυτός) για να προκύψει η τρέχουσα σου δαπάνη ανα ασφαλισμένο. Και για το πλαφόν:  η περσινή ανα μήνα αξία των συνταγών ανα ειδικότητα και περιφέρεια ομοίως διαιρείται με τον αριθμό ασθενών (συνολικό).

--- Τέλος παράθεσης ---

Ο αριθμός των ασθενών για τους οποίους ο καθένας συνταγογραφεί δεν παίζει κανένα ρόλο στη μορφή του συγκεκριμένου πλαφόν αφού είναι ποσοστό επί της συνολικής μηνιαίας δαπάνης και είναι κοινό για όλους τους γιατρούς της ίδιας ειδικότητας στον ίδιο νομό. Θα είχε νόημα στην "παλιά" μορφή που ήταν συγκεκριμένο ποσό ευρώ ανά γιατρό.
Εκτός αν, όπως έγραψε ο Άρης παραπάνω, σε όλο το μήνα γράψω σε έναν και μόνο ασθενή ένα Glucofree, τότε θα πάρω έπαινο και για τη συνολική δαπάνη και για την ποσόστωση γενοσήμων ενώ αν σε 500 ασθενείς έχω μέσο όρο φαρμακευτικής δαπάνης 41 (με όριο το 40) θα μπω υπό παρακολούθηση!

Και κάτι πολύ σημαντικό: Θα μας επιτρέπουν να βλέπουμε τα ποσοστά μας για τους μήνες που πέρασαν ή θα εξακολουθούν να εξαφανίζονται μόλις περάσει ο μήνας; Μπορεί κανείς από εμάς να δει με τι ποσοστό έκλεισε τον Οκτώβριο, Σεπτέμβριο κλπ; Δεν υπάρχουν πουθενά. Ακόμη κι αν κάποιος σημείωσε το ποσοστό του την τελευταία μέρα κάθε μήνα (άρα στοιχεία μέχρι και την προτελευταία) αυτό δεν είναι οριστικό αφού το τελικό ποσοστό (με τις εκτελέσεις συνταγών την τελευταία μέρα του μήνα) δεν φαίνεται πουθενά και το κοντέρ μηδενίζει μόλις αλλάξει ο μήνας.

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος   Το συνολοκό ποσό των συνταγών σου διαιρείται με τον αριθμό των ασθενών (εδώ μάλλον μπαίνει ο αριθμός αυτός) για να προκύψει η τρέχουσα σου δαπάνη ανα ασφαλισμένο. Και για το πλαφόν:  η περσινή ανα μήνα αξία των συνταγών ανα ειδικότητα και περιφέρεια ομοίως διαιρείται με τον αριθμό ασθενών (συνολικό).

--- Τέλος παράθεσης ---
Ο αριθμός των ασθενών για τους οποίους ο καθένας συνταγογραφεί δεν παίζει κανένα ρόλο στη μορφή του συγκεκριμένου πλαφόν αφού είναι ποσοστό επί της συνολικής μηνιαίας δαπάνης και είναι κοινό για όλους τους γιατρούς της ίδιας ειδικότητας στον ίδιο νομό. ...

Και κάτι πολύ σημαντικό: Θα μας επιτρέπουν να βλέπουμε τα ποσοστά μας για τους μήνες που πέρασαν ή θα εξακολουθούν να εξαφανίζονται μόλις περάσει ο μήνας; Μπορεί κανείς από εμάς να δει με τι ποσοστό έκλεισε τον Οκτώβριο, Σεπτέμβριο κλπ; Δεν υπάρχουν πουθενά. Ακόμη κι αν κάποιος σημείωσε το ποσοστό του την προτελευταία μέρα κάθε μήνα αυτό δεν είναι οριστικό αφού το τελικό ποσοστό (με τις εκτελέσεις συνταγών την τελευταία μέρα του μήνα) δεν φαίνεται πουθενά και το κοντέρ μηδενίζει μόλις αλλάξει ο μήνας.

--- Τέλος παράθεσης ---
   Δεν διαφωνώ αλλά το ίδιο λέμε... Σίγουρα δεν επηρεάζει το τωρινό πλαφόν (αλλά την τρέχουσα σου δαπάνη). Πιστεύω ότι θα επηρεάσει έμμεσα (μαζί με όλους τους ίδιους ιατρούς της περιφέρειας) το πλαφόν της επόμενης χρονιάς.
    Για τη 2η παράγραφο. Αν περάσεις το πλαφόν ενός μήνα (δεν το πέρασα ποτέ και δεν ξέρω) σου βγάζει προειδοποίηση τον επόμενο; (κάπου είχα διαβάσει κάτι τέτοιο, ίσως όμως να ήταν στο παλιό πλαφόν). Έχει περάσει κάποιος "συμφορουμίστας" το πλαφόν και τι έγινε; (αν θέλει ας το μοιραστεί)

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν διαφωνώ αλλά το ίδιο λέμε... Σίγουρα δεν επηρεάζει το τωρινό πλαφόν (αλλά την τρέχουσα σου δαπάνη). Πιστεύω ότι θα επηρεάσει έμμεσα (μαζί με όλους τους ίδιους ιατρούς της περιφέρειας) το πλαφόν της επόμενης χρονιάς.
    Για τη 2η παράγραφο. Αν περάσεις το πλαφόν ενός μήνα (δεν το πέρασα ποτέ και δεν ξέρω) σου βγάζει προειδοποίηση τον επόμενο; (κάπου είχα διαβάσει κάτι τέτοιο, ίσως όμως να ήταν στο παλιό πλαφόν). Έχει περάσει κάποιος "συμφορουμίστας" το πλαφόν και τι έγινε; (αν θέλει ας το μοιραστεί)

--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνώ ότι λέμε το ίδιο πράγμα. Διαφωνώ στη λογική ότι ο συντάκτης βλέπει τόσο μακροπρόθεσμα για τη μελλοντική χρονιά. Θεωρώ πιθανότερο να είναι copy-paste από παλαιότερο κείμενο στο θέμα του πλαφόν

Για την απορία σου παραθέτω σημερινή εικόνα από το λογαριασμό μου, προφανώς χτες 2 Νοεμβρίου πρώτη μέρα που άρχισαν να μετράνε συνταγές για το μέσο όρο Νοεμβρίου εκτελέστηκαν "ακριβές" συνταγές, Σε λίγες μέρες που θα πέσω κάτω από το μέσο όρο, το μήνυμα θα εξαφανιστεί.
Το μήνα Σεπτέμβριο που είχα θέμα με κάποια ΦΥΚ, ήμουν σίγουρα πάνω από το πλαφόν αφού μέχρι την τελευταία μέρα (άρα στοιχεία συνταγών μέχρι την προτελευταία) ήμουν 4-5 ευρώ πάνω που δεν μπορούσε να αλλάξει. Μόλις μπήκε ο Οκτώβριος, μηδενίστηκε το κοντέρ. εξαφανίστηκε το μήνυμα και δεν ξέρω, ούτε μπορώ να βρω πουθενά, πόσο πάνω ήμουν τελικά το Σεπτέμβριο.

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣυμφωνώ ότι λέμε το ίδιο πράγμα. Διαφωνώ στη λογική ότι ο συντάκτης βλέπει τόσο μακροπρόθεσμα για τη μελλοντική χρονιά. Θεωρώ πιθανότερο να είναι copy-paste από παλαιότερο κείμενο στο θέμα του πλαφόν

Το μήνα Σεπτέμβριο που είχα θέμα με κάποια ΦΥΚ, ήμουν σίγουρα πάνω από το πλαφόν αφού μέχρι την τελευταία μέρα (άρα στοιχεία συνταγών μέχρι την προτελευταία) ήμουν 4-5 ευρώ πάνω που δεν μπορούσε να αλλάξει. Μόλις μπήκε ο Οκτώβριος, μηδενίστηκε το κοντέρ. εξαφανίστηκε το μήνυμα και δεν ξέρω, ούτε μπορώ να βρω πουθενά, πόσο πάνω ήμουν τελικά το Σεπτέμβριο.
--- Τέλος παράθεσης ---
   Καλά είναι σίγουρα copy-paste. Εξάλλου συνήθως οι υπουργοί (αν και γιατροί συχνάκις) δεν ξέρουν τι υπογράφουν. Αν ήξεραν θα είχαν λίγη περισσότερη ευαισθησία.
   Οπότε όποιος κάνει υπέρβαση κάποιο μήνα δεν το γνωρίζει τον επόμενο. Αυτό είναι σφάλμα μάλλον της ΗΔΙΚΑ και όχι του υπουργού. Πρέπει  ;D να κάνουν σχετική ρύθμιση....

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση