Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Απριλίου 2024, 17:12:53

Ψηφοφορία

Θεωρείτε το ΦΕΚ 2332/τ.Β'/30-10-15 περί ποσόστωσης γενοσήμων εφαρμόσιμο με τις τρέχουσες συνθήκες;

Ναι
0 (0%)
Όχι
10 (100%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 10

Αποστολέας Θέμα: Ποσόστωση γενοσήμων  (Αναγνώστηκε 51068 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

4 Νοεμβρίου 2015, 23:31:56
Απάντηση #60
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Κάποτε, προ δυόμισι χιλιάδων χρόνων, υπήρχε και ένα Μαντείο στους Δελφούς (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος). Η αλήθεια είναι ότι και αυτό υστερούσε σε σαφήνεια, αλλά τουλάχιστον έδινε ένα κάποιο χρησμό.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

5 Νοεμβρίου 2015, 11:55:40
Απάντηση #61
Αποσυνδεδεμένος

md



10 Νοεμβρίου 2015, 16:57:06
Απάντηση #62
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
10/11/2015

Δελτίο τύπου ΙΣ Πατρών: Απαράδεκτη η ποινικοποίηση του μενού επιλογής από τους κλινικούς ιατρούς κατά τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας - παραμένει άλυτο το πρόβλημα του όγκου γενοσήμων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Νοεμβρίου 2015, 08:46:53
Απάντηση #63
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Είναι κοινός τόπος, σε όλους εμάς που συνταγογραφούμε αλλά κυρίως που παρακολουθούμε τις αγωγές που πράγματι λαμβάνουν οι ασθενείς, ότι τα γενόσημα είναι πολύ περισσότερα από το 18-20% που αναφέρεται στην παρούσα φάση και ότι η αλήθεια κλίνει μάλλον προς μία πολύ ανώτερη τιμή.
Μία μεγάλη στρέβλωση στον τρόπο υπολογισμού του ποσοστού της διείσδυσης των γενοσήμων είναι ότι αυτός βασίζεται στον όγκο των εμβαλλαγίων, καθώς για πολλές από τις πλέον συνταγογραφούμενες ουσίες το πρωτότυπο σκεύασμα έχει μικρότερο αριθμό δισκίων σε σχέση με τα περισσότερα γενόσημα. Το αποτέλεσμα είναι ότι για μία μηνιαία αγωγή απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός εμβαλλαγίων από το πρωτότυπο σε σχέση με κάποιο από τα αντίστοιχα γενόσημα σκευάσματα.
Λόγου χάρη, η εναλαπρίλη, η ραμιπρίλη, η λοσαρτάνη, η βαλσαρτάνη, η αμλοδιπίνη, η σιμβαστατίνη, η ατορβαστατίνη, η μετφορμίνη - φάρμακα πολύ ευρείας κυκλοφορίας - έχουν τέτοιες μεγάλες διαφορές.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

11 Νοεμβρίου 2015, 16:13:13
Απάντηση #64
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Κυκλοφορεί στην αγορά γενόσημο του Caps Amoxil 500 mg και δεν το ξέρουμε;

Σήμερα, παρατήρησα ότι όταν πάω να γράψω Caps. Amoxil μου βγάζει ένα εικονίδιο που γράφει:

"Δεν έχετε επιτύχει το στόχο γενοσήμου στην κατηγορία J01CA πενικιλλίνες ευρέως φάσματος/Αμπικιλλίνη"

Δηλαδή αν γράψω γενόσημο κάποιου πιο εξελιγμένου αντιβιοτικού  π.χ. γενόσημο του Augmentin είμαι σωστός αλλά αν γράψω ένα πιο απλό αντιβιοτικό όπως το Amoxil, το οποίο στην πραγματικότητα δεν έχει γενόσημο, είμαι παράνομος και κινδυνεύω να πληρώσω πρόστιμο;

Έχουμε άραγε συνειδητοποίησει, το που θα πάει η ανθεκτικότητα των μικροβίων στην Ελλάδα αν συνεχίσουμε έτσι;

Να σημειωθεί επίσης ότι το πρωτότυπο Amoxil είναι πιο φθηνό από γενόσημο του Augmentin.
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοεμβρίου 2015, 17:15:04 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Νοεμβρίου 2015, 17:23:25
Απάντηση #65
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
....Δηλαδή αν γράψω γενόσημο κάποιου πιο εξελιγμένου αντιβιοτικού  π.χ. γενόσημο του Augmentin (το οποίο γενόσημο είναι και πιο ακριβό από το πρωτότυπο Amoxil) είμαι σωστός ....
  Ναι, έτσι πρέπει. Το λέει και ο νόμος (ΥΑ).
    Η χλιαρή αντίδραση του ΠΙΣ (προ εβδομάδας, μην τον αδικώ, κινήθηκε γρρρηγορααά). Όπως πάντα γενικότητες και ασάφειες. Δεν τον απασχολούν ούτε τα AMOXIL, SALOSPIR ούτε τα LONARID:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   Διευκρινίσεις σχετικά με την Υ.Α. για τα γενόσημα φάρμακα ζητεί ο Π.Ι.Σ.  (απο ποιόν; όχι απο αυτόν που έβγαλε την ΥΑ)
 
   Συζήτηση (μάλλον με καφέ, μεταξύ αστείου και σοβαρού) για την Υπουργική Απόφαση (αριθμ. Γ5(α)70068/30.10.2015, Τεύχος Β΄αριθμ. Φύλλου 2332) σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα έγινε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, μετά από πρόταση του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκου.
    Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε για πολλοστή φορά ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει τα αξιόπιστα γενόσημα, ιδιαίτερα της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία έχουν αξιολογηθεί από τους ιατρούς. Πλην όμως, η νέα Υπουργική Απόφαση, δημιουργεί ασάφειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ιατρών, εισάγοντας λογιστικά κριτήρια. Κι αυτό, τη στιγμή που οι ιατροί αναγράφουν στη συνταγή του ασθενή τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός  με τη σειρά του δίδει το φάρμακο το οποίο είτε προτείνεται από τον ιατρό (μπορεί να αναγραφεί συμπληρωματικά από τον ιατρό στη συνταγή στο πεδίο των σχολίων ??? άσχετο, τι το ανασέρει αυτό; Κανονικά δεν προτείνει κανείς τίποτα, δεν ξέρει το νόμο; ), είτε υποχρεούται βάσει του Νόμου.
    Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. σημείωσε ότι στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ δεν υπάρχουν ενσωματωμένες πληροφορίες για τα off patent φάρμακα που έχουν την ασφαλιστική τιμή ???, καθώς επίσης και αναλυτικά οι θεραπευτικές κατηγορίες ή υποκατηγορίες σχετικά με την επιδιωκόμενο στόχο.
    Ο Πρόεδρος (που τώρα, άνεργος, πίνει καφέ στο Σύνταγμα)  του ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζοντας τα προβλήματα αυτά ενημέρωσε τον κ. Βλασταράκο ότι θα σταλούν  προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο διευκρινιστικές απαντήσεις  :laugh: για όλα τα ζητήματα, προκειμένου να ενημερωθούν οι ιατροί που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής  συνταγογράφησης, με στόχο να μην διαταραχθεί καθοιονδήποτε τρόπο η σχέση εμπιστοσύνης ιατρών ασθενών.
    (ακολουθούν άσχετα με το θέμα του ΔΤ) Επίσης, ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. ζήτησε από τον ΕΟΠΥΥ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την είσπραξη των εισφορών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία προκειμένου να αποπληρωθούν οι πάροχοι για τις υπηρεσίες τους. Το αίτημα αυτό ο Π.Ι.Σ. το έχει θέσει κατ’ επανάληψη στον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της παρακράτησης των ασφαλιστικών εισφορών υγείας από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, η νομοθετική ρύθμιση για τις συμβάσεις των ιατρών που έληξαν, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα, για να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή τους. Όσον αφορά δε, τους εργαστηριακούς ιατρούς, η διαβεβαίωση που εδόθη από τον ΕΟΠΥΥ είναι ότι αυτό το διάστημα οριστικοποιούνται οι αποπληρωμές του Αυγούστου.
   Το θέμα των χρηματοοικονομικών εισροών προς τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο τέθηκε και στη χθεσινή συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ενεκρίθη η πρόταση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να τοποθετηθεί νέος Πρόεδρος στον Οργανισμό ο κ. Σωτήρης Μπερσίμης, θεωρούμε ότι είναι το σημαντικότερο βήμα, προκειμένου να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ να σταθεί όρθιος και να συνεχίσει να παρέχει αξιοπρεπείς  υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους.
   Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εύχεται στον κ. Μπερσίμη καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει, προσβλέποντας στη στενή συνεργασία μαζί του προς όφελος των πολιτών.

Από το Γραφείο Τύπου του Π.Ι.Σ.

11 Νοεμβρίου 2015, 17:46:22
Απάντηση #66
Αποσυνδεδεμένος

GAD2


και νέα ανακοίνωση επι του θεματος στην καφετιέρα από σημερα το απόγευμα
πρεπει να κλικαρουμε ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ εικονιδιο

11 Νοεμβρίου 2015, 18:43:15
Απάντηση #67
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κυκλοφορεί στην αγορά γενόσημο του Caps Amoxil 500 mg και δεν το ξέρουμε;

Σήμερα, παρατήρησα ότι όταν πάω να γράψω Caps. Amoxil μου βγάζει ένα εικονίδιο που γράφει:

"Δεν έχετε επιτύχει το στόχο γενοσήμου στην κατηγορία J01CA πενικιλλίνες ευρέως φάσματος/Αμπικιλλίνη"

.................................................................

Το ωραίο είναι ότι η σχετική κατηγορία "J01CA πενικιλλίνες ευρέως φάσματος/Αμπικιλλίνη" που σου βγάζει ότι δεν πέτυχες το στόχο δεν υπάρχει στο τελευταίο ΦΕΚ των ποσοστώσεων! Υπάρχει μόνο η κατηγορία J01CR που περιλαμβάνει το συνδυασμό πενικιλλινών με αναστολείς της β-λακταμάσης! Σελίδα 26679 του ΦΕΚ (ή 5/64 του pdf) στο τέλος της σελίδας.

Τροποποίηση: Τώρα που δοκίμασα να γράψω δοκιμαστικά caps Amoxil 500 για να δω τι θα βγάλει, δεν έβγαλε κάποιο ανάλογο μήνυμα με στόχο γενοσήμου.
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοεμβρίου 2015, 18:51:12 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

11 Νοεμβρίου 2015, 19:00:44
Απάντηση #68
Αποσυνδεδεμένος

thepap


Με το σημερινό νέο κόλπο όταν επιλέγεις πρωτότυπο και όχι off patent το ανάλογο  κουτάκι είναι απενεργοποιημένο και οι προειδοποιήσεις σταμάτησαν να αναδύονται. Λέτε  τα σκευάσματα που δεν έχουν γενόσημα πχ frumil να μήν μπαίνουν στην ποσόστωση ?

12 Νοεμβρίου 2015, 00:02:54
Απάντηση #69
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Ένα μπάχαλο είναι η κατάσταση. Θαρώ πως "έχουν μπερδέψει τα μπούτια τους" και έχουν χάσει το τι θέλουν να κάνουν. Αν προσπαθούμε να λάβουμε σοβαρές απαντήσεις, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να ξεχάσουμε και εμείς τι δουλειά κάνουμε.
Το αρχικό είναι ο κλειστός προυπολογισμός και η αποζημίωση με βάση το φθηνότερο φάρμακο. Όλα τα άλλα είναι "άλλα κόλπα"!!!!!

13 Νοεμβρίου 2015, 20:09:56
Απάντηση #70
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την εφαρμογή της ΥΓ5(α)/70068 (ΦΕΚ Β’ 2332/30.10.2015) »

Διευκρινίζεται ότι με την Υ.Α.Γ5(α)/70068 (ΦΕΚ Β’ 2332/30.10.2015) επικαιροποιήθηκε η στοχοθεσία γενοσήμων η οποία μεσοσταθμικά στοχεύει στην επίτευξη διείσδυσης γενοσήμων 40% στη συνταγογράφηση έως το Δεκέμβριο του 2015. Οι στόχοι αυτοί έχουν προκύψει από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων συνταγογράφησης του προηγούμενου έτους, με βάση τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων και τις καταναλώσεις εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας, όπως αυτή ορίστηκε στη Θετική Λίστα η οποία καθόρισε τα φάρμακα που έχουν θεραπευτική ισοδυναμία.
 
Προς διευκόλυνση σχεδιάστηκε στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ειδική ένδειξη εάν ο ιατρός προτείνει τη χορήγηση γενόσημου σκευάσματος και κατά την καταχώρηση συνταγής, στην προσθήκη θεραπείας, θα εμφανίζεται το μέχρι στιγμής ποσοστό επίτευξης του στόχου. Ο ιατρός θα μπορεί να επιλέξει την ειδική ένδειξη, εφόσον η ομάδα των ισοδύναμων φαρμάκων περιλαμβάνει γενόσημα σκευάσματα. Είναι σαφές ότι το εν λόγω ποσοστό του ιατρού δεν επηρεάζεται από το φάρμακο που τελικά επιλέγει να λάβει ο ασθενής στο φαρμακείο καταβάλλοντας τη διαφορά τιμής.

Επιπρόσθετα, προβλέφθηκε στο ποσοστό των γενοσήμων να συνυπολογίζεται και η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός προστασίας της ίδιας δραστικής στην περίπτωση που με έκπτωση προς τον ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα διαμόρφωσαν τιμή ανάλογη του γενοσήμου.

Επίσης στην ίδια απόφαση επικαιροποιήθηκαν τα όρια στη φαρμακευτική δαπάνη εκάστου ιατρού ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί, την περιφερειακή ενότητα της χώρας όπου έχει έδρα και το μήνα του έτους (εποχικότητα).

Διευκρινίζεται ότι εν τέλει τα προαναφερόμενα ποσοστά συνταγογράφησης θα εκτιμώνται αφού θα ολοκληρωθεί ο μήνας.

Σε κάθε περίπτωση η απόκλιση από τις ανωτέρω διατάξεις θα ελέγχεται από Επιτροπή ιατρών αντίστοιχων ειδικοτήτων προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες συνταγογράφησης (έκδοση συνταγής από εξειδικευμένα κέντρα για συγκεκριμένο πληθυσμό κ.α.) πριν κινηθεί η διαδικασία κλήσης του ιατρού για παροχή εξηγήσεων.

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα με απόφαση Προέδρου ΕΟΠΥΥ εξαίρεσης από το πλαφόν επιπλέον κατηγοριών ασθενών και ειδικών κατηγοριών ιατρών, μετά από γνωμοδότηση της Ειδικής Επταμελούς Επιτροπής.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α.ΚΟΝΤΟΣ
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Νοεμβρίου 2015, 19:32:14
Απάντηση #71
Αποσυνδεδεμένος

thepap


Μπορεί κάποιος να μου λύσει την εξής απορία?

Όταν διαλέγω off patent σκεύασμα από τη λίστα αλλά στην συνταγή αφήνω ενεργοποιημένο το τετράγωνο με το (ο Ιατρός έχει επιλέξει γενόσημο ) τί χρεώνομαι?

15 Νοεμβρίου 2015, 20:01:00
Απάντηση #72
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μπορεί κάποιος να μου λύσει την εξής απορία?

Όταν διαλέγω off patent σκεύασμα από τη λίστα αλλά στην συνταγή αφήνω ενεργοποιημένο το τετράγωνο με το (ο Ιατρός έχει επιλέξει γενόσημο ) τί χρεώνομαι?

Γενόσημο.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

15 Νοεμβρίου 2015, 22:31:50
Απάντηση #73
Αποσυνδεδεμένος

thepap


Ευχαριστώ. Ελπίζω να έχετε δίκιο.

17 Νοεμβρίου 2015, 10:12:48
Απάντηση #74
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
16/11/2015

ΕΟΠΥΥ: τι ανταπαντά για τα πρόστιμα στους γιατρούς για τα γενόσημα φάρμακα!

της Δήμητρας Ευθυμιάδου.


Σάλος έχει προκληθεί στην ιατρική κοινότητα για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους γιατρούς που δε θα ακολουθούν την υποχρεωτική συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων. Η κυβέρνηση με βάση τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές, θα πρέπει έως το τέλος του χρόνου να αυξήσει τη χρήση των γενοσήμων φαρμάκων στον ελληνικό πληθυσμό ώστε το ποσοστό να αγγίζει το 40%.

Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας επιβάλει μάλιστα και χρηματικά πρόστιμα στους γιατρούς που δε θα ακολουθούν τις οδηγίες. Πρόστιμα που φθάνουν μέχρι και 5000 ευρώ.

Η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα ο απερχόμενος πρόεδρος Δημήτρης Κοντός, λίγο πριν αποχωρήσει από τη θέση του διευκρινίζει ότι θα ελέγχονται όλες οι συνθήκες της συνταγογράφησης πριν τιμωρηθεί ένας γιατρός ή κληθεί σε απολογία.

Όπως διευκρινίζει: «Σε κάθε περίπτωση η απόκλιση από τις ανωτέρω διατάξεις θα ελέγχεται από Επιτροπή ιατρών αντίστοιχων ειδικοτήτων προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες συνταγογράφησης (έκδοση συνταγής από εξειδικευμένα κέντρα για συγκεκριμένο πληθυσμό κ.α.) πριν κινηθεί η διαδικασία κλήσης του ιατρού για παροχή εξηγήσεων.

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα με απόφαση Προέδρου ΕΟΠΥΥ εξαίρεσης από το πλαφόν επιπλέον κατηγοριών ασθενών και ειδικών κατηγοριών ιατρών, μετά από γνωμοδότηση της Ειδικής Επταμελούς Επιτροπής».

Να σημειωθεί ότι με βάση την απόφαση για τα γενόσημα προβλέπεται μεταξύ άλλων:

Πρόστιμο ύψους έως 1000 € σε περίπτωση αδικαιολόγητης αθροιστικής απόκλισης από 20% έως 25% από το στόχο για τρεις (3) συνεχόμενους μήνες.

Πρόστιμο ύψους έως 3000 € σε περίπτωση αδικαιολόγητης αθροιστικής απόκλισης από 25,01 % έως 30 % από το στόχο για τρεις (3) συνεχόμενους μήνες.

Πρόστιμο ύψους έως 5000 € σε περίπτωση αδικαιολόγητης αθροιστικής απόκλισης πάνω από 30,01 % από το στόχο για τρεις (3) συνεχόμενους μήνες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
10346 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Σεπτεμβρίου 2013, 21:29:17
από Γιάννης Ιωάννου
0 Απαντήσεις
26959 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Σεπτεμβρίου 2014, 14:40:01
από Argirios Argiriou
19 Απαντήσεις
93249 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Ιανουαρίου 2019, 18:19:44
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
1 Απαντήσεις
67785 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Ιανουαρίου 2019, 22:01:41
από Denominator
5 Απαντήσεις
43334 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Ιανουαρίου 2020, 08:26:25
από Denominator