Γενικά > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Χαπάκωμα με ινδική κάνναβη

(1/2) > >>

Ορθοπαιδικός:
Είναι για το καλό μας:   Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Σε νόμιμη πώληση χαπιών ινδικής κάνναβης, για ιατρική χρήση, προχωρά η εταιρεία MMJ PhytoTech, τα οποία παράγονται στην Ελβετία και θα διατίθενται μέσω διαδικτύου, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αυστραλιανής εταιρείας, οι πωλήσεις αναμένεται να φτάσουν το ένα εκατομμύριο δισκία φέτος, καθώς ήδη το ενδιαφέρον των υποψηφίων αγοραστών είναι μεγάλο. Η τιμή κάθε συσκευασίας των 10 mg ανέρχεται στα 89 ευρώ.

Οι MMJ PhytoTech διευκρινίζει ότι, το χάπι ινδικής κάνναβης βασίζεται σε ένα στέλεχος του φυτού της κάνναβης, το οποίο του επιτρέπει να διατηρεί το έλαιο κάνναβης, αλλά όχι την τετραϋδροκαναβινόλη, που προκαλεί τις γνωστές ψυχολογικές και τοξικές επιδράσεις στον οργανισμό.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι, το χάπι ινδικής κάνναβης είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση καταστάσεων, όπως ο χρόνιος πόνος, ο καρκίνος, το άγχος, η επιληψία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι διαταραχές ύπνου, οι καρδιαγγειακές και νευρολογικές παθήσεις και πάσης φύσεως λοιμώξεις (αν εξαιρέσουμε την Α/Υ, Σ/Ν και Σ/Δ δίδονται δια πάσαν νόσον και πάσαν...).

Δραστική ουσία του χαπιού είναι η καναβιδιόλη, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό της κάνναβης με ήπια ή καθόλου ψυχοτρόπο δράση.

Σύμφωνα με το Business Insider, στη Γερμανία το χάπι έχει καταχωρηθεί ως διατροφικό συμπλήρωμα. (δυστυχώς θα είναι κάτι σαν ΜΥΣΥΦΑ και δεν θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ)

Ο δικτυακός τόπος της MMJ PhytoTech περιλαμβάνει και την Ελλάδα στη λίστα των χωρών όπου κάνει παραδόσεις. (δέχονται Ελληνικές κάρτες; )

GirousisN:
20 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν πλήρη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους

Πλήρη νομιμοποίηση της βιομηχανικής κάνναβης και της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς λόγους προτείνουν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση τους, την οποία υπογράφει πρώτος ο Μάκης Μπαλαούρας, προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υγείας, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

saklas:
Επιτρέψτε μου 1-2 διευκρινήσεις.

Πρώτα απ' όλα, η συντριπτική πλειοψηφία των ψυχιάτρων δεν αντιμετωπίζουμε θετικά την ψυχαγωγική χρήση ουσιών, ακόμα και της κάνναβης. Για πολλούς λόγους,
ένας από τους οποίους είναι ότι αν ο πελάτης θέλει να "την ακούσει", ας έρθει σε μας που τα ξέρουμε αυτά, κλέφτες θα γίνουμε;  :laugh:

Σοβαρά τώρα, η σύνδεση της κάνναβης με αύξηση της πιθανότητας για εκδήλωση κάποιων ψυχωτικών διαταραχών, είναι σήμερα ευρέως αποδεκτή, ειδικά όταν μιλάμε για χρόνια και βαρεία χρήση που έχει ξεκινήσει από νεαρή ηλικία. Και ειδικά σε κάποιο τμήμα του πληθυσμού που εμφανίζει παραλλαγές στην έκφραση του COMT γονιδίου, οπότε έχουμε και διαφοροποιήσεις στη λειτουργία του ομώνυμου ενζύμου, της κατεχολομεθυλτρανσφεράσης.

Πέρα από αυτό, η χρήση κάνναβης -που είναι συνήθης σε κάποιες κατηγορίες ψυχιατρικών ασθενών- επιδεινώνει τη συμπτωματολογία τους και δημιουργεί μύριες όσες αλληλεπιδράσεις με τα φάρμακα.

Η όλη (παρα)φιλολογία για τις ιατρικές χρήσεις της κάνναβης και οι φληναφήματα περί "θαυματουργού" φαρμάκου, ξεκινούν από "μελέτες" της δεκαετίας του '60 και του '70, οι οποίες με τα σημερινά δεδομένα φαντάζουν αστείες. Και εν πάση περιπτώση, αν και δεν είναι ο τομέας μου, δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να συστήνει σε κάποιον ασθενή με γλαύκωμα να χρησιμοποιήσει κάνναβη αντί να βάζει μερικές σταγόνες Xalatan. Για να μην αναφέρω ότι, αν δεν με απατά η μνήμη μου, η κάνναβη θεωρείται αποτελεσματική στο γλαύκωμα κλειστής γωνίας μόνο, που στατιστικά απαντάται σπανιότερα από της ανοιχτής γωνίας. Αν ενδιαφέρεται κάποιος, ευχαρίστως να το τσεκάρω.

Η κάνναβη μπορεί πράγματι να είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις ναυτίας από τη χημειοθεραπεία που δεν απαντούν στους αναστολείς της 5-HT3 (ονδανσετρόνη κ.λπ), ενώ υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος βιβλιογραφίας που υποστηρίζει πως μπορεί να είναι χρήσιμη σε κάποιες μορφές σπαστικότητας που συναντούμε στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Μέχρι εκεί. Και το χρήσιμο συστατικό της κάνναβης, από τα 160+ που περιέχει, είναι η THC, το ίδιο συστατικό που ευθύνεται για την ψυχοτρόπο δράση της. Η καναβιδιόλη (CBD) είναι το δεύτερο χρήσιμο συστατικό του φυτού, δεν έχει ψυχοτρόπο δράση αλλά ρυθμίζει (μειώνει) την ψυχοτρόπο δράση της THC. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, στη Βρετανία κυκλοφορεί το Sativex, το οποίο χορηγείται για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, παράγεται από φυσικό εκχύλισμα κάνναβης αλλά έχει υποστεί επεξεργασία ώστε η αναλογία THC προς CBD να είναι περίπου 1:1. Αντίθετα, η κάνναβη που κυκλοφορεί στο... εμπόριο έχει, ανάλογα με την ποικιλία του φυτού, πολλαπλάσια αναλογία THC προς CBD.

Και φυσικά το Sativex είναι spray που χορηγείται με εισπνοή, ενώ όλες οι μελέτες για την ιατρική χρήση της κάνναβης έχουν βασιστεί στην εισπνοή της ουσίας με μορφή ατμού. Καμιά σχέση δηλαδή με τους μπάφους που προτιμούν οι... ρέκτες του είδους.

Κατά συνέπεια, αν κάποιος θέλει να πουλήσει καναβιδιόλη χωρίς την τετραϋδροκανναβινόλη (THC), ας το κάνει. Ψυχοτρόπο δράση δεν θα έχει το σκεύασμα.

Τώρα, αν κάποιος θέλει να προτείνει την νομιμοποίηση της κάνναβης με ιδεολογικά ή νομικά επιχειρήματα (το τσιγάρο και το αλκοόλ δεν ελέγχονται, παρά το γεγονός ότι αποτελούν ουσίες σαφώς βλαπτικότερες, από ιατρικής σκοπιάς, σε σχέση με την κάνναβη), ευχαρίστως να το συζητήσουμε. Αλλά ας μην μπλέκουμε την ιατρική σε μια τέτοια συζήτηση.

Ορθοπαιδικός:
Αυξάνονται και πληθύνονται οι βουλευτές-υποστηρικτές. Μάλλον η ψήφιση του νέου μνημονίου (με βαριά καρδιά) τους έχει αναστατώσει...
 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος20 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν πλήρη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους

--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος13/06/2016
   Την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την ιατρική κάνναβη ζητούν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι καλούν με ερώτησή τους τον υπουργό Υγείας να απαντήσει σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί έτσι ώστε να αρχίσει ένας διάλογος σε ανώτερο θεσμικό επίπεδο για το ζήτημα.
   Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με επικεφαλής τον Γεράσιμο Μπαλαούρα, ζητούν επίσης να πληροφορηθούν ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
   Όπως επισημαίνουν, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή Κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης του είδους "Cannabis sativa" και έτσι άρχισαν οι πρώτες καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης και το Φθινόπωρο θα υπάρξει η πρώτη συγκομιδή. (οεο, πού όμως; )
   Τέλος, στο κείμενο της ερώτησης τους παραθέτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, το Ισραήλ από το 2007 έχει νομιμοποιήσει την ιατρική εφαρμογή της κάνναβης και πολλές εταιρείες με αποκλειστική άδεια από το κράτος παράγουν ετησίως τόνους για 22.000 εγγεγραμμένους ασθενείς και για σημαντικές εξαγωγές σε πολλά κράτη, όπως στις ΗΠΑ και στην Ιταλία, για να μειωθούν τα έξοδα εισαγωγών φαρμάκων από κάνναβη, το κράτος αποφάσισε το 2015 την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης από τον στρατό για εγγεγραμμένους ασθενείς. (νομίζω η Κολομβία έχει μεγαλύτερη παραγωγή και ισχυρότερες εξαγωγές :laugh:)
   «Τα οικονομικά οφέλη από την καλλιέργεια εντός της χώρας μας της κάνναβης για ιατρική/θεραπευτική και ερευνητική χρήση θα είναι πολλαπλά» τονίζουν οι βουλευτές, επισημαίνοντας ότι θα επιτευχθεί αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και της μεταποίησης, επανέναρξη εξαγωγών προϊόντων κάνναβης, ύστερα από πολλές δεκαετίες παύσης, ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων που θα γλυτώσουν την επιβάρυνση από τα ακριβά συνταγογραφούμενα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας. !!!

GirousisN:
Υπ. Υγείας: Συγκρότησε ομάδα Εργασίας για την ιατρική κάνναβη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα το αρμόδιο υπουργείο τονίζει πως «υπάρχουν καινούργια επιστημονικά δεδομένα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν για ανακουφιστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς χωρίς τους σκοταδισμούς και τις φοβικότητες του παρελθόντος».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση