Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 04:40:07

Αποστολέας Θέμα: Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά.  (Αναγνώστηκε 5081 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Δεκεμβρίου 2008, 15:56:41
Αναγνώστηκε 5081 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το παρακάτω link προέρχεται από πρόσφατο μήνυμα της "Αγωνιστικής Παρέμβασης".

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Νοεμβρίου 2017, 23:30:43
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
27/11/2017

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λασιθίου προκάλεσαν δύο περιστατικά μέθης σε ανήλικα παιδιά στην Ιεράπετρα.


Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου τα δύο περιστατικά έγιναν το ένα το βράδυ του Σαββάτου στις 9 και το άλλο τα ξημερώματα Κυριακής και αφορούν δύο αγόρια ελληνικής καταγωγής 13 και ένα 15 ετών.

Το 13χρονο αγόρι βρισκόταν σε υπαίθριο πάρτυ που γινόταν στην κάτω παραλία της Ιεράπετρας και στις 2 τα ξημερώματα μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας και στη συνέχεια κρίθηκε ότι χρειαζόταν νοσηλεία και παρακολούθηση στην παιδιατρική μονάδα του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Το 15χρονο αγόρι μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας αφού είχε βρεθεί σε κακή κατάσταση στο παρκάκι στο κέντρο της Ιεράπετρας στις 9 το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως αναφέρει η διοικήτρια των Νοσοκομείων Λασιθίου στο Ράδιο Λασίθι, κανένα από τα δύο παιδιά δεν ήταν σε κωματώδη κατάσταση όταν έφτασε στο Νοσοκομείο. Η κ. Σπινθούρη τόνισε πως αν και ανάλογα περιστατικά δεν είναι ασυνήθιστα στο νομό, ούτε και στην Κρήτη, έχει περάσει πολύς καιρός για να συμβούν περιστατικά μέθης ανηλίκων τα οποία να χρίζουν έστω και ολιγόωρης νοσηλείας.

Τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Παπαδάκης που μίλησαν στο Ράδιο Λασίθι, τόνισαν την ευθύνη που έχουν οι οικογένειες των παιδιών ανεξάρτητα από τις συνθήκες που έγιναν τα περιστατικά.

Το πρόβλημα με την κατανάλωση αλκοόλ σε ανήλικους δεν είναι βέβαια καινούριο, νομοθεσία που να το απαγορεύει, υπάρχει, είναι όμως ζητούμενο είναι να φανεί από που προμηθεύτηκαν το αλκοόλ οι ανήλικοι, αν το αγόρασαν, αν το πήραν από το σπίτι τους ή αν το σέρβιραν σε κάποιο μπαρ. Στοιχεία που πλέον έχει αναλάβει να διελευκάνει ο Εισαγγελέας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Νοεμβρίου 2017, 07:03:07 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Απριλίου 2018, 23:48:09
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
28/04/2018

Από την πρώτη στιγμή που έφτασε στο νοσοκομείο ο 6χρονος οι γιατροί, όπως ορίζει ο νόμος, ενημέρωσαν την αστυνομία. Αλλά και τον εισαγγελέα και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Μαΐου 2018, 21:48:05
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Η είσοδος και η παραμονή ανηλίκων στα κέντρα διασκέδασης καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ απ' αυτούς είναι : ΠΤΑΙΣΜΑ (άρθρο 1 Π.Δ.36/1994 σε συνδυασμό με Ν.3730/2008 και άρθρου 458 του Π.Κ.) και προβλέπονται και διοικητικές κυρώσεις (άρθρο 6 Ν.3730/2008 ΦΕΚ 262/A'/23.12.2008 )

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 36/1994
( ΦΕΚ 26 τ.Α΄ 24/28.2.1994)
Μέτρα προστασίας ανηλίκων και άλλες διατάξεις.
Άρθρο: 1
1.Σε ανηλίκους κάτω των 17 ετών, οι οποίοι δεν συνοδεύονται από τους γονείς ή κηδεμόνες τους, δεν επιτρέπεται:
α. Η είσοδος και παραμονή σε κέντρα διασκεδάσεων και αμιγή μπαρ.
β. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών στα λοιπά δημόσια κέντρα.
«Προς τούτο, σε εμφανές σημείο των εισόδων των καταστημάτων αυτών τοποθετούνται πινακίδες, διαστάσεων τουλάχιστον 0,60 ΧΟ,30 μ. στις οποίες αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα, μεγέθους δύο (2) τουλάχιστον εκατοστών, στα μεν καταστήματα του εδαφίου α' η ένδειξη :
«ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 17 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ Ή ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ», στα δε καταστήματα του εδαφίου β' η ένδειξη : «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΟΤΩΝ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 17 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ Ή ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ».»
2.Υπεύθυνοι για κάθε παράβαση των οριζομένων στην προηγούμενη παράγραφο θεωρούνται οι ιδιοκτήτες ή διευθυντές των καταστημάτων και σε περίπτωση απουσίας τους οι υπάλληλοι ή βοηθοί αυτών, οι οποίοι τιμωρούνται με τις ποινές του άρθρου 458 του Π.Κ., εάν η παράβαση δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.
3.Οι παραβάσεις της παρούσης διατάξεως συνιστούν παραβάσεις για την εφαρμογή του άρθρου 2 παρ. 2 του Π.Δ. 180/1979 και την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο αυτό, όπως ισχύει κάθε φορά.

ΝΟΜΟΣ 3730/2008
ΦΕΚ 262/A'/23.12.2008
Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά
και άλλες διατάξεις.

Άρθρο 4
Ρύθμιση για τα αλκοολούχα ποτά
Απαγορεύεται σε ανηλίκους η είσοδος και παραμονή, καθώς και η οποιασδήποτε μορφής απασχόληση σε κέντρα διασκεδάσεως και αμιγή μπαρ, καθώς και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε όλα τα δημόσια κέντρα, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ιδιωτικών εκδηλώσεων.

Άρθρο 6
Διοικητικές κυρώσεις
"1. Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.
2. Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του άρθρου 3 επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) έως πεντακόσια (500) ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου.
3. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3, που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών. Στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής η οποία τη χορήγησε.
4. Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης του παρόντος επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών. Στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία χορήγησε.
5. Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Πέραν των ανωτέρω, κυρώσεις που προβλέπονται από άλλους νόμους διατηρούνται.
6. Με απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και άλλων συναρμόδιων Υπουργών καθορίζονται τα όργανα, η διαδικασία ελέγχου, πιστοποίησης των παραβιάσεων και επιβολής των πιο πάνω προστίμων, το ύψος των προστίμων, τα κριτήρια επιμέτρησης του ύψους του προστίμου, η διαδικασία είσπραξης των προστίμων, όπως και η διάθεση των εσόδων και κάθε άλλο σχετικό θέμα".

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Μαΐου 2018, 22:20:28 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Μαΐου 2018, 21:50:45
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δημοσίευση του Παιδίατρου Κώστα Νταλούκα στον τοίχο του στο facebook, στις 01/05/2018. Την αναδημοσιεύω μετά από άδειά του:

Καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά σε όλες και όλους!!!!!

Φαίνεται όμως ότι δεν πρόκειται να ησυχάσουμε. Κάθε μέρα και κάτι νέο που σε βάζει να αναρωτιέσαι αν στραβός είναι ο γιαλός ή αν στραβά αρμενίζουμε.

Την εποχή αυτή όλοι όσοι έχετε μεγάλα παιδιά, ξέρετε ότι πηγαίνουν με το σχολείο τους 3ήμερες εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και κάποια και του εξωτερικού.

Συγγενικό μου πρόσωπο, που το 15 ετών παιδί τους πήγε 3ήμερη εκδρομή με το δημόσιο σχολείο, τους ενημέρωσε ότι ένα από τα βράδια της εκδρομής τους πήγαν σε μπαρ και σε ρεμπετάδικο.
Το απίστευτο είναι, σύμφωνα με την μαρτυρία του παιδιού, ότι στο τραπέζι στο ρεμπετάδικο υπήρχε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί με 4 ποτήρια για τα 15χρονα!!!!!!!! παιδιά. Στο δε μπαρ που πήγαν ο μπάρμαν τους είπε ότι είχαν δικαίωμα για ένα ποτό όπως το gordons, space κλπ. (αναψυκτικά ποτά με μικρή ποσότητα αλκοόλ)
Αποτέλεσμα όλων αυτών, ένα παιδί μέθυσε και ένα άλλο έκανε εμετούς.

Τα μεγάλα ερωτηματικά που δημιουργούνται είναι: Σερβίρουν στα 15χρονα αλκοόλ παρουσία των καθηγητών; Είναι σε άγνοια των καθηγητών; και αν ήταν σε άγνοια δεν το έμαθαν; Δεν το είδαν; Που ήταν;
Το σχολείο δεν κλείνει συμφωνία και δεν προειδοποιεί τα κέντρα αυτά ότι απαγορεύεται να σερβίρουν αλκοόλ σε παιδιά;

Οι γονείς φοβούνται να δημιουργήσουν θέμα για να μην στοχοποιηθεί το παιδί τους.

Σας παρακαλώ επειδή έχει χαθεί εντελώς η μπάλα και έχουν καταργηθεί τα αυτονόητα, πέστε μου όλοι εσείς που έχετε παιδιά αυτής της ηλικίας, είναι αυτή η μοναδική περίπτωση, ή έχει πέσει και στην δική σας αντίληψη κάτι παρόμοιο; Γιατί αν αυτό συμβαίνει γενικότερα τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα και το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Δεν είναι δυνατόν όλοι εμείς να πασχίζουμε καθημερινά για να διασφαλίσουμε την υγεία των παιδιών μακριά από το αλκοόλ και η σχολική κοινότητα να δείχνει αδιαφορία για να μην πω τίποτε ποιο χοντρό!!

Θέλω να πιστεύω ότι αποτέλεσε μεμονωμένο περιστατικό.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Μαΐου 2018, 22:24:05
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καλό να γνωρίζουμε (και δυστυχώς οι περισσότεροι Έλληνες εκπαιδευτικοί, και όχι μόνον, δεν το γνωρίζουν) ότι σε ανήλικους ακόμη και η μια γουλιά αλκοόλ ακόμη και ενώπιον των γονιών τους, έχει τους κινδύνους της. Μας το λέγαν επανειλημμένως και τότε που σπούδαζα Ιατρική στην Σουηδία, και όπως βλέπει παρακάτω το ίδιο γράφουν και οι Αμερικάνοι. Αλλά θα μου πεις τι ξέρουν οι κουτόφραγκοι, από αλκοόλ. Αυτοί είναι αλκοολικοί από γεννησιμιού τους...

The children who had tried alcohol before sixth grade — mostly at home, mostly beer and wine, mostly given by a parent — were more likely to have had full drinks or gotten drunk by the beginning of ninth grade.

 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Μαΐου 2018, 22:51:39 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
9119 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2012, 15:11:55
από timex
9 Απαντήσεις
12402 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Απριλίου 2015, 18:43:19
από anasm
0 Απαντήσεις
3006 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Φεβρουαρίου 2015, 11:56:23
από EzeΤΡΟΛ
2 Απαντήσεις
3157 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Σεπτεμβρίου 2016, 09:59:17
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
19381 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Ιουνίου 2022, 00:04:36
από Argirios Argiriou