Γενικά > Νομικά θέματα
Η γραφειοκρατία μετά από τον θάνατο ενός ανθρώπου.
Argirios Argiriou:
Το παρακάτω άρθρο της δημοσιογράφου Σίσσυς Ακοκαλίδου, δημοσιεύτηκε στις 01/10/2015 στην Καβαλιώτικη εφημερίδα Νέα Εγνατία. Το αναδημοσιεύω γιατί περιγράφει με ανάγλυφο τρόπο την γραφειοκρατία που έπεται τον θάνατο ενός ανθρώπου στην χώρα μας, αλλά και γιατί προτείνει και ρεαλιστικές λύσεις.
Δεν είναι που χάνεις τον άνθρωπό σου, δεν σου μένει και χρόνος να θρηνήσεις την απώλειά του. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κανείς μετά την απώλεια του συντρόφου του, με τον οποίο υπέβαλλε κοινή φορολογική δήλωση, διατηρούσε από κοινού διάφορα περιουσιακά στοιχεία, είναι τόσο δαιδαλώδης, που απαιτεί ίσως και επί μήνες καθημερινό τρέξιμο από υπηρεσία σε υπηρεσία.
Αρχικά, θα πρέπει να δηλώσεις το θάνατό του σε κάθε αρμόδια αρχή, να διακόψεις τη σύνταξή του, εφόσον έπαιρνε, να υποβάλλεις αίτηση για συνταξιοδότηση, εφόσον την δικαιούσαι. Μαζί με την αίτηση βέβαια πρέπει να συνυποβάλλεις πολλά δικαιολογητικά, όπως δημόσια έγγραφα, πιστοποιητικό μη διάλυσης γάμου, μη δημοσίευσης διαθήκης. Εφόσον υπάρχει διαθήκη, πρέπει να την αποποιηθούν οι άμεσοι κληρονόμοι. Στη συνέχεια να δηλώσεις στην εφορία ότι έχει επέλθει αλλαγή των περιουσιακών δεδομένων του θανόντα, αφού αυτά περιέρχονται την κατοχή των κληρονόμων του. Και αφού τελειώνεις με όλα τα διαδικαστικά και η πολιτεία είναι πλέον ενήμερη για τον θάνατο ενός πολίτη, αρχίζεις με τις τράπεζες, καθότι πρέπει να νοικοκυρέψεις και τα οικονομικά σου, να τα βάλεις σε μια σειρά.
Πιστωτικές κάρτες και δάνεια που έφεραν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, παύουν αυτοδίκαια, εφόσον η ασφαλιστική εταιρία, όπως απορρέει από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αναλαμβάνει την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού. Όταν όμως δεν έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το χρέος μεταφέρεται στους κληρονόμους, οι οποίοι πρέπει να καταβάλλουν ένα πάγιο ποσό για να ερευνήσει η τράπεζα το χαρτοφυλάκιο του θανόντα και να δει πώς μπορεί να μετατρέψει επί τα βελτίω τα ανοιχτό δάνειο ή την πιστωτική κάρτα του θανόντα. Για όλα τα παραπάνω απαιτούνται χρήματα για παράβολα κλπ, διαθέσιμος χρόνος και βέβαια αν αναθέσεις όλες αυτές τις εργασίες σε έναν δικηγόρο και αμοιβή δικηγόρου. Αν για παράδειγμα θέλεις να σιγουρευτείς ότι τα βεβαιωμένα ένσημα του θανόντα είναι περισσότερα, θα πρέπει να απευθυνθείς σε εργατολόγο για να διασταυρώσεις τα στοιχεία του ασφαλιστικού φορέα.
Τέλος, αν θέλεις να ολοκληρώσεις κάθε άλλη εργασία, ώστε να είσαι εντάξει με όλες τις υπηρεσίες, θα πρέπει να μεταβιβάσεις τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ στο δικό του όνομα, κάτι που επίσης απαιτεί τη συγκέντρωση πολλών δικαιολογητικών, κατά συνέπεια και άλλο χρόνο.
Γιατί τα σημείωσα όλα τα παραπάνω ,που είμαι βέβαιη ότι ομοίως με εμένα τα βιώνουν καθημερινά πολλοί συμπολίτες μας; Επειδή πολύ απλά θέλω να τεκμηριώσω ότι η ελληνική γραφειοκρατία συνεχίζει να υφίσταται σε τέτοιο βαθμό για δυο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, οπότε αυτόματα να καταγράφεται η όποια αλλαγή συμβαίνει στους πολίτες. Ενημερώνεται μόνον το Ληξιαρχείο του δήμου για τον θάνατο του πολίτη, όχι όμως και κάθε αρμόδια αρχή, οπότε σύζυγος και λοιποί κληρονόμοι να καλούνται για τις όποιες μεταβολές και να ολοκληρώνεται η διαδικασία σε σύντομο χρόνο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει ένας ενιαίος κωδικός αναφοράς του κάθε πολίτη. Δεν καταλαβαίνω, γιατί δεν ακολουθείται η απλή διαδικασία πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπου ο κάθε πολίτης αντί Αριθμού ΔελτίουΤαυτότητας, ΑΜΚΑ, ΑΜΑ, ΑΦΜ έχει έναν και μοναδικό κωδικό, ο οποίος χρησιμοποιείται ακόμη και ως τραπεζικός λογαριασμός.
Αν το πρόταγμα των μνημονίων είναι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, γιατί η ελληνική πολιτεία δεν κάνει το πρώτο βήμα, καθιερώνοντας έναν και μόνον έναν κωδικό σε κάθε πολίτη, που θα είναι η αναφορά του και τη ταυτοποίησή του σε κάθε υπηρεσία του δημοσίου, των ΔΕΚΟ, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Πόσος χρόνος θα εξοικονομούνταν από τις καθημερινές συναλλαγές του πολίτη, αλλά και από τους υπαλλήλους του δημοσίου, αν πληκτρολογώντας έναν αριθμό διεκπεραιώνονταν όλες οι εργασίες που καθημερινά καλείται να διεκπεραιώσει ο καθένας μας...
Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος...... γιατί η ελληνική πολιτεία δεν κάνει το πρώτο βήμα, καθιερώνοντας έναν και μόνον έναν κωδικό σε κάθε πολίτη, που θα είναι η αναφορά του και τη ταυτοποίησή του σε κάθε υπηρεσία του δημοσίου, των ΔΕΚΟ, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Πόσος χρόνος θα εξοικονομούνταν από τις καθημερινές συναλλαγές του πολίτη, αλλά και από τους υπαλλήλους του δημοσίου, αν πληκτρολογώντας έναν αριθμό διεκπεραιώνονταν όλες οι εργασίες που καθημερινά καλείται να διεκπεραιώσει ο καθένας μας...
--- Τέλος παράθεσης ---
Εύκολη η απάντηση. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν θέλει τον εκσυχρονισμό. Φοβάται, όπως λίγο-πολύ όλοι, το μέλλον και παραμένει σταθερό στις παραδοσιακές αξίες. Το νέο πάντα κρύβε κινδύνους. Στην περίπτωση αυτή τι θα έκαναν οι (συχνα αρκετοί και υποεργαζόμενοι, βαρύθυμοι) υπάλληλοι όταν όλα γινόντουσαν με ένα κλικ; Το (γραφειοκρατικό) σύστημα έχει καθήκον και αυτοσκοπό να προφυλάξει τον εαυτό του (όπως κάθε οργανισμός).
Βέβαια δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της Ελλάδας. Θυμάμαι επεισόδιο τουΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος που ο υπουργός (Paul Eddington) προτείνει κάτι καινοτόμο που θα απλοποιούσε τις εργασίες στο υπουργείο και ο ΓΓ (Nigel Hawthorne, γνήσιος κλασικός ΔΥ, που είναι και Sir...) διαμαρτύρεται γιατί θα καθιστούσε άχρηστα τμήματα του υπουργείου που είναι γεμάτα απο χρήσιμους ΔΥ. Και καταλήγει ο ίδιος ότι οι πολιτικοί είναι προσωρινοί αλλά οι ΔΥ μόνιμοι (εκεί και οι ΓΓ) και πρέπει να προστατεύουν το "σύστημα".
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Εμείς όμως βιώνουμε ακόμη τα επεισόδια του Yes Minister (1980 - 1984) για τη γραφειοκρατία, το 2015!
Αρχίατρος:
Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα δεν πρόκειται να μειωθεί για 2 βασικούς λόγους: λόγω της τεχνοφοβίας του μέσου Έλληνα, όπως κι για να διατηρούνται αργομισθίες.
Πήγα τις προάλλες στο Υπουργείο Συγκοινωνιων με το e-paravolo τυπωμένο κι αντί να με εξυπηρετήσουν μου ανέφεραν ότι αν είχα την απόδειξη απ΄την Τράπεζα θα εξυηρετούμουν ταχύτερα γιατί τώρα πρέπει να το... ελέγξουν !
Δλδ, σου λένε τράβα στην Τράπεζα, στήσου στην ουρά, απασχόλησε τον υπάλληλο, ώστε να στο τυπώσει στο χαρτί κι να έχουν απόδειξη ότι πλήρωσες !
Το θέμα μας δεν είναι μόνο το Δημόσιο που έχει υπάλληλους κάποιας ηλικίας που δεν ξέρουν (αρκετοί) ούτε υπολογιστή να χειρίζονται καλά-καλά.
Ακόμα κι οι (και καλά) ιδιωτικές Τράπεζες αρνούνται να εκσυγχρονιστούν.
Για την απλούστερη τραπεζική εργασία σου ζητούν ένα σωρό χαρτιά, γιατί αυτές είναι οι οδηγίες της Τραπέζης της Ελλάδος.
Καλό είναι να γνωρίζετε όμως ότι όλα αυτά αποτελούν ελληνικές πατέντες κι δεν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οδηγίες της ΕΚΤ. Ενημερωτικά, αυτή την στιγμή στην Γερμανία, όντας κάτοικος Γερμανίας ανοίγεις λογαριασμό απ΄το Ίντερνετ χωρίς καν να πας στο κατάστημα Τράπεζας κι η ταυτοποίηση που ζητάει ο νόμος γίνεται με... βιντεοκλήση, όπου σε βλέπουν, σε φωτογραφίζουν κι σου ζητούν να τους επιδείξεις ID.
Να αναφέρω κι εκ του πιεστηρίου που λένε, ότι η ΔΕΗ ξαναανοίγει τα καταστήματα που έκλεισε η προηγούμενη κυβέρνηση, κι μιας κι οι υπάλληλοι δεν περισσεύουν, μαντέψτε τι πρόκειται να επακολουθήσει ;
Διορισμοί βρε κουτά, να δώσουμε λεφτά στον κόσμο, "να κινηθεί η αγορά". ;D
Denominator:
Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την εφαρμογή ΑΤΛΑΣ θα μπορούσε να απλοποιηθεί πολύ η διαδικασία, τουλάχιστο στα βασικά αρχικά στάδια και να διασφαλιστεί η διαρροή πόρων (φάρμακα/εξετάσεις και κυρίως συντάξεις σε θανόντες):
Στάδιο 1ο: Ο γιατρός που εκδίδει το πιστοποιητικό θανάτου καταχωρεί τον ΑΜΚΑ του θανόντος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία ενημερώνει το ΑΤΛΑΣ και επιτρέπει με τον τρόπο αυτό πρόσβαση των αρμοδίων στα επόμενα βήματα.
Στάδιο 2ο: Ο υπάλληλος του Ληξιαρχείου επιβεβαιώνει στο ΑΤΛΑΣ ότι εξέδωσε ληξιαρχική πράξη θανάτου στο όνομα του εν λόγω θανόντα και
Στάδιο 3ο: Ο υπάλληλος του ταμείου του θανόντα, με την προϋπόθεση ότι έχουν γίνει (ψηφιακά) τα βήματα 1 και 2, επιβεβαιώνει στον ΑΤΛΑΣ τη διακοπή ασφαλιστικής κάλυψης, σύνταξης κ.λ.π. και αντίδρομα το ΑΤΛΑΣ κλειδώνει αυτόματα τον ΑΜΚΑ του θανόντος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να μην μπορεί να γραφεί πλέον τίποτε, αλλά και ούτε να εκτελεστεί ότι έχει μείνει από παλιές συνταγές και παραπεμπτικά.
Όλες οι υπόλοιπες γραφειοκρατικές διαδικασίες μπορούν να κουμπώσουν πάνω σε αυτόν τον κορμό.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση