Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Αυγούστου 2022, 14:34:54

Αποστολέας Θέμα: Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών: Ανεργία και κρίση θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την Υγεία.  (Αναγνώστηκε 3107 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

7 Δεκεμβρίου 2015, 00:11:24
Αναγνώστηκε 3107 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
6 Δεκεμβρίου 2015

Ανεργία και κρίση θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τις σοβαρότατες επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στην υγεία των Ελλήνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλήνιας έρευνας που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, τουλάχιστον ένας στους τρεις πολίτες (28,5%) αξιολογεί την κατάσταση της υγείας του ως μέτρια ή κακή, εξαιτίας της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης που ταλανίζει τη ζωή του.

Και αυτό δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου: η ίδια επιστημονική μελέτη προβλέπει μια ζοφερή κατάσταση για τη ζωή των Ελλήνων από εδώ και στο εξής, με τους ερευνητές να προειδοποιούν ότι μέχρι το 2030 το 18,6% του πληθυσμού της χώρας θα εμφανίσει καρδιαγγειακά νοσήματα (εμφράγματα, στεφανιαίες νόσους κλπ.), ενώ το 15,4% θα βρεθεί αντιμέτωπο με εγκεφαλικά επεισόδια.

Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν από την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου  Ε.ΜΕ.ΝΟ που οργάνωσε και υλοποίησε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονική υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Γιώτα Τουλούμη, σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές των Ελληνικών Πανεπιστημίων και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους.

Κρίση και Μνημόνια σκοτώνουν μέρα με τη μέρα τους Έλληνες

Όπως προκύπτει, εξάλλου από την Ε.ΜΕ.ΝΟ, η κρίση και η συνακόλουθη εφαρμογή των Μνημονίων στην ελληνική οικονομία έχει υποβαθμίσει δραματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Ενδεικτικά, σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της έρευνας, περισσότεροι από ένας στους πέντε Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας με κυριότερο φραγμό το οικονομικό κόστος.

Μάλιστα, περίπου το 10% του πληθυσμού είναι ανασφάλιστοι ( μόνο ; ) ενώ ένα επιπλέον 3% δεν έχει βιβλιάριο υγείας σε ισχύ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υγείας, το 2015, μολονότι παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στις υπηρεσίας υγείας του δημόσιου τομέα, εντούτοις διαπιστώνεται μικρή ικανοποίηση από τους χρήστες των υπηρεσιών αφού μέτρια/κακή/πολύ κακή ικανοποίηση δήλωσε περίπου το 42%. Παράλληλα, ένα σημαντικό ποσοστό (22%) δήλωσε ότι είχε πρόβλημα στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα παροχής υγείας με κύριο αναφερόμενο φραγμό το οικονομικό κόστος.

Άγχος και κατάθλιψη οι μεγαλύτεροι εχθροί των πολιτών

Εκείνο το δεδομένο, όμως, που προβληματίζει τους Έλληνες ερευνητές είναι τα ποσοστά των ατόμων που εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές (24%) ή κατάθλιψη (16%) εξαιτίας της ανεργίας. Μάλιστα, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η τελευταία συνδέεται επιδρά άμεσα και καταλυτικά στον ψυχισμό των ανθρώπων, που καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής και μάλιστα με όλο και λιγότερα εφόδια.

Με βάση τα αποτελέσματα της Ε.ΜΕ.ΝΟ., η οικονομική κρίση και η ανεργία σχετίζονται με αύξηση των εμφραγμάτων, με τη συχνότητα της στεφανιαίας νόσου να αγγίζει το 4,6% και των εγκεφαλικών το 1,9%. Επιπλέον, η στεφανιαία νόσος ήταν 2 φορές συχνότερη στους άνδρες (6,3%) απ’ ότι στις γυναίκες (3,1%).

Ωστόσο, η ανεργία και η κρίση επηρεάζουν και το σωματικό βάρος. Ποσοστό 45% των ανδρών και 30% των γυναικών ήταν υπέρβαροι και 31% των ανδρών και 34% των γυναικών παχύσαρκοι. Στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών, 51% των ανδρών και 31% των γυναικών ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Ποσοστό 39% των ανδρών και 33% των γυναικών είχαν υπέρταση. Σημειώνεται ότι το 40% των υπερτασικών ήταν αδιάγνωστοι, 15% είχαν διαγνωσθεί αλλά δεν έπαιρναν θεραπεία, 27% έπαιρναν θεραπεία αλλά ήταν αρρύθμιστοι και μόνο 18% ήταν ρυθμισμένοι υπό θεραπεία.

Εξάλλου, το 12,5% των ανδρών και το 10% των γυναικών είχαν διαβήτη (11% στο σύνολο). Από τους διαβητικούς, 14% ήταν αδιάγνωστοι, 4% είχαν διαγνωσθεί αλλά δεν έπαιρναν θεραπεία, 41% έπαιρνε θεραπεία αλλά ήταν αρρύθμιστοι και 41% ήταν ρυθμισμένοι υπό θεραπεία.

Επιπλέον, το 37% των ανδρών και το 34% των γυναικών είχαν αυξημένη χοληστερίνη (35% συνολικά) ενώ πάνω από τα 2/3 ατόμων ηλικίας κάτω από 50 ετών με αυξημένη χοληστερίνη είναι αδιάγνωστοι.
Σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, το 38% του γενικού ενήλικου πληθυσμού της Ελλάδας είναι ενεργοί καπνιστές και 16% πρώην καπνιστές.

Η μέση ηλικία έναρξης καπνίσματος είναι τα 18,9 έτη. Σημαντική διαφορά παρατηρείται μεταξύ των ηλικιακών ομάδων με τους νεότερους να αρχίζουν το κάπνισμα σε μικρότερες ηλικίες. Οι άνδρες, τα άτομα ηλικίας μικρότερης των 50 ετών, άτομα μη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όσοι καταναλώνουν αλκοόλ και οι άνεργοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι καπνιστές.

Η ταυτότητα της έρευνας

Στην μελέτη συμμετείχαν 5.000 άτομα που επιλέχθηκαν τυχαία από τον πληθυσμό της Ελλάδας με βάση την απογραφή του 2011.

Σε κάθε συμμετέχοντα πραγματοποιήθηκε ατομική συνέντευξη, έγιναν μετρήσεις βάρους, ύψους, περιφέρειας μέσης και βραχίονα, αρτηριακής πίεσης και σπιρομέτρηση ενώ, κατόπιν συγκατάθεσης, ελήφθη δείγμα αίματος για μέτρηση χοληστερίνης, γλυκόζης και, σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (δείκτης για διαβήτη).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Δεκεμβρίου 2015, 00:20:18 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Σεπτεμβρίου 2017, 09:23:48
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τώρα αλλάξαμε τροπάριο:

27/09/2017

Το 45% των νέων δεν πίνει ούτε ένα ποτήρι κρασί.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαι σχόλιο του Λυκούργου Λιαρόπουλου στο facebook στην σελίδα Η ΥΓΕΙΑ ΤΟ 2022:

Δεν υπάρχει ένδειξη πως η "Κρίση" έβλαψε την Υγεία μας λέει τώρα η ΕΣΔΥ. Το 2010-2014 μας είχαν ζαλίσει με δημοσιεύσεις και βαθυστόχαστες συνεντεύξεις συνεργατών, Ελλήνων και ξένων, για τις συνέπειες της κρίσης, που τώρα αποδεικνύονται ... φανταστικές. Βέβαια, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη Κυβέρνηση και άσε που μπορεί να έχουμε και πολιτική ...αλλαγή.

Οταν δημοσίευα το 2012 στο Lancet "Greek Economic Crisis: Not a Tragedy for Health" Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ισχυριζόμενος πως πολύ μεγαλύτερο κακό στην Υγεία προξενεί η κακή οργάνωση του συστήματος, παρά η Κρίση, ήμουν ...κακός, μνημονιακός και Τροϊκανός.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
22879 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Μαΐου 2008, 19:19:35
από deleteduser
1 Απαντήσεις
5962 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Ιανουαρίου 2011, 14:01:27
από tsoukase
1 Απαντήσεις
43377 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Απριλίου 2018, 14:33:42
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
23277 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Ιανουαρίου 2019, 10:16:58
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
4525 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Δεκεμβρίου 2020, 10:14:55
από Argirios Argiriou