Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 21:05:41

Αποστολέας Θέμα: «Αγγλική Οπισθοχώρηση» στην θεραπεία του Διαβήτη Τύπου 2.  (Αναγνώστηκε 5640 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

13 Δεκεμβρίου 2015, 22:16:11
Αναγνώστηκε 5640 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μπορεί ο κ. Ρηγόπουλος να ξαφνιάζεται, εγώ πάντως δεν ξενίζομαι καθόλου γιατί αυτά που κάνουν οι Άγγλοι, αυτά ακολουθούν και οι πλούσιοι Σκανδιναβοί.

12/12/2015
του Δημήτριου Ρηγόπουλου, Παθολόλου - Διαβητολόγου.


«Αγγλική Οπισθοχώρηση» ( ? ) στην θεραπεία του Διαβήτη Τύπου 2.

Την ώρα που γίνεται μια πραγματική επανάσταση στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων, για τον Διαβήτη Τύπου 2, το Αγγλικό σύστημα υγείας εξέδωσε οδηγίες για προτεραιότητα στα φάρμακα παλαιότερης τεχνολογίας.

Οι οδηγίες αυτές δημοσιεύθηκαν στις αρχές του Δεκέμβρη του 2015 και σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από γιατρούς και επιστημονικές εταιρείες.

Η ανάγκη για νέα φάρμακα είχε προκύψει από την γενικευμένη αποτυχία των παλαιοτέρων φαρμάκων να ρυθμίσουν την πλειονότητα των διαβητικών και η ρύθμιση αυτή να μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης τα παλαιότερα φάρμακα ενοχοποιήθηκαν για αρκετές παρενέργειες, η βασικότερη των οποίων η υπογλυκαιμία, αλλά και για επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η λογική της χρήσης των παλαιοτέρων φαρμάκων, για μια φθηνότερη προσέγγιση στην θεραπεία του Διαβήτη, δεν ισχύει, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη παρενεργειών και επιπλοκών εκτοξεύει το κόστος. Όπως διαπιστώθηκε σε μια ανάλυση  κόστους στην Ελλάδα (ποιός άραγε την χρηματοδότησε αυτή την μελέτη;), το κόστος των φαρμάκων αφορά μόνο στο 7% του συνολικού κόστους, της θεραπείας στο Διαβήτη. Το υπόλοιπο 93% αφορά στην αντιμετώπιση των παρενεργειών των φαρμάκων και των επιπλοκών του Διαβήτη, που προκύπτουν από τον αρρύθμιστο σάκχαρο. Επομένως, μεγαλύτερο όφελος προκύπτει από την εντατικοποίηση της αγωγής, με πιο αποτελεσματικά και ασφαλέστερα φάρμακα.

Η σύγχρονη προσέγγιση της θεραπείας του Διαβήτη, έχει σαν προτεραιότητα την αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου, σε συνδυασμό με την απώλεια σωματικού βάρους και αποφυγή των υπογλυκαιμιών. Οι κατηγορίες των φαρμάκων που πετυχαίνουν αυτό το αποτέλεσμα είναι οι SGLT2 αναστολείς και οι GLP1 αγωνιστές (σώπα...) . Στις οδηγίες της NICE (Αγγλικό Φορέας Υγείας), οι δυο παραπάνω κατηγορίες δεν βρίσκονται στις άμεσες επιλογές. Επίσης εκτός οδηγιών βρίσκονται και οι βασικές ινσουλίνες νέας γενιάς που πετυχαίνουν σταθερή ρύθμιση με λιγότερες υπογλυκαιμίες, όπως η deglutec και η U300 glargine. ( Ίσως γιατί οι Άγγλοι έχουν μελετήσει ένα σχετικό Cochrane Review: Long-acting analogues vs NPH insulin in Type 2 diabetes όπου γράφει μεταξύ άλλων:

..........................

We know that Lantus, Levemir and human long-acting insulins are the same in terms of blood glucose control as measured by HbA1s.

We know that fewer people in the studies experienced symptomatic overall or night hypos with both the two analogues but we don’t know about the numbers of hypos without warnings [asymptomatic].
............................................

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  )



Ένα ακόμα σημείο που ξαφνιάζει είναι ότι προτείνεται να μην μετρούν το σάκχαρο όσοι δεν παίρνουν ινσουλίνη και αυτοί που δεν αισθάνονται υπογλυκαιμία! (αυτό το λένε και οι Σουηδοί εδώ και χρόνια) Από τις οδηγίες επίσης λείπει η επιθετική αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας, με αποτέλεσμα να χρονίζουν υψηλά σάκχαρα και να χάνεται πολύτιμος χρόνος. ( Ίσως οι Άγγλοι να διάβασαν αυτό: evidences did not support that strict glycemic control (reflected by normal glycated hemoglobin) exclusively is sufficient to reduce cardiovascular risk in complicated individuals with long-term type 2 diabetes mellitus. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  )

Από την άλλη η NICE δίνει έμφαση στην εκπαίδευση των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη. Σκοπός είναι να πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα, μέσω της αλλαγής του τρόπου ζωής, σαν αντιστάθμισμα της αποδεδειγμένης μειωμένης αποτελεσματικότητας των παλαιοτέρων φαρμάκων (σουλφονυλουρίες, ινσουλίνες ΝΡΗ).

Σε αντίθεση με τις οδηγίες της NICE, οι οδηγίες των ADA/EASD (Αμερικάνικης και Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας), βάζουν τα νέα φάρμακα σε πρώτο πλάνο και προτείνουν πιο επιθετική στρατηγική στη θεραπεία του Διαβήτη. Ελπίζουμε σύντομα και ο Αγγλικός Φορέας να επαναδιαπραγματευτεί τη στρατηγική του.



Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 13 Δεκεμβρίου 2015, 23:06:40 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Δεκεμβρίου 2015, 22:52:43
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ένα ακόμα σημείο που ξαφνιάζει είναι ότι προτείνεται να μην μετρούν το σάκχαρο όσοι δεν παίρνουν ινσουλίνη και αυτοί που δεν αισθάνονται υπογλυκαιμία! (αυτό το λένε και οι Σουηδοί εδώ και χρόνια)

Στην Ελλάδα, ο χρεοκοπημένος ΕΟΠΥΥ πλερώνει 50 ταινίες/δίμηνο με 0% συμμετοχή ασφαλισμένου. Γιατί έτσι, να 'ούμ.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

13 Δεκεμβρίου 2015, 23:32:29
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Λυπάμαι αλλα είστε αντισυναδελφικοι!!
Δεν σκέφτεται πως θα βγάλουν το ψωμι τους οι "εξειδικευμένοι" διαβητολόγοι ;
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

14 Δεκεμβρίου 2015, 11:43:19
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Η χρήση των νεώτερων φαρμάκων στην Ελλάδα καταλαμβάνει ένα εντυπωσιακό ποσοστό στη συνολική συνταγογραφία. Εντυπωσιακότερο δε γίνεται όταν κανείς αναλογιστεί το τεράστιο κόστος τους σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους σε μια χώρα που προσπαθεί να βρει χρήματα για ενδονοσοκομειακά σκευάσματα.

Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
5 Απαντήσεις
35612 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Αυγούστου 2023, 10:30:13
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
5885 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Ιουλίου 2012, 15:08:48
από EzeΤΡΟΛ
2 Απαντήσεις
3127 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιουλίου 2015, 17:29:29
από Diamantius
0 Απαντήσεις
2161 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Οκτωβρίου 2017, 18:46:28
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
20950 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Μαΐου 2022, 00:35:13
από Argirios Argiriou