Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Απριλίου 2024, 00:05:23

Αποστολέας Θέμα: Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 15/12/2015.  (Αναγνώστηκε 3990 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Δεκεμβρίου 2015, 23:20:56
Αναγνώστηκε 3990 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Γράφει μεταξύ άλλων, για παράταση των συμβάσεων των συμβασιούχων Ιατρών του ΕΟΠΥΥ μέχρι 31/3/2016 ( άρθρο 77, παρ. 4 ), τη μισθολογική εξομοίωση των ιατρών ΠΕΔΥ με αυτούς του ΕΣΥ, την κινητικότητα των ιατρών ΕΣΥ εντός ΥΠΕ, την σύσταση των πειθαρχικών συμβουλίων κλπ. κλπ. (από άρθρο 56 και μετά...), για την περίθαλψη των ανασφάλιστων ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ).


Όλο το Νομοσχέδιο εδώ:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Δεκεμβρίου 2015, 23:39:41 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Δεκεμβρίου 2015, 00:21:35
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
16/12/2015

Άρθρα από 58 έως 80 για γιατρούς του ΕΣΥ κλπ του πολυνομοσχεδίου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Δεκεμβρίου 2015, 00:21:54
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος -  Posted By: Βασιλική Αγγουρίδηon: 15 - 12 - 2015I

Δεκάδες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου με τίτλο “Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις”, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ένα ολόκληρο νομοσχέδιο αποτελεί το Κεφάλαιο Ε’, από το άρθρο 56 έως και το άρθρο 104, με τις περίπου μισές διατάξεις να αφορούν το ιατρικό επάγγελμα και ιδιαίτερα τους γιατρούς του Δημοσίου.

Μεταξύ άλλων ρυθμίζεται νομικά ο εισαγωγικός βαθμός του κλάδων ιατρών ΕΣΥ, τα συμβούλια κρίσεων, θέματα εφημεριών, διορισμού, μεταθέσεων και μετατάξεων, ενώ γίνεται προσπάθεια αποσαφήνισης των ζητημάτων κατάταξης και μισθολογικής αποκατάστασης ιατρών που μεταφέρθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ και το ΙΚΑ στο ΕΣΥ.

Ωστόσο, η πρώτη διάταξη που αναφέρεται, το άρθρο 56, αφορά στην καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, σε υπηρεσίες και φάρμακα, προκειμένου να διασφαλιστεί και η απρόσκοπτη πρόσβαση των ανασφαλίστων πολιτών στην Υγεία. Όπως αναφέρει, οι δαπάνες της παρούσας διάταξης καλύπτονται απο τον ΕΟΠΥΥ, αλλά για την εφαρμογή της απαιτείται και πάλι η έκδοση ΚΥΑ.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η νομοθετική ρύθμιση, μέσω του αρθρου 64, για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας γιατρών που υπηρέτησαν στο Ερρ. Ντυνάν. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ο χρόνος εργασίας του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου το διάστημα που βρισκόταν υπό την εποπτεία του Υπουργειου Υγείας, υπολογίζεται ως προϋπηρεσία αντίστοιχη του ΕΣΥ και λαμβάνεται υπόψη για το διορισμό σε δημόσια νοσοκομεία.

Επιπλέον, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα κίνητρα για την κάλυψη θέσεων σε δομές της άγονης γραμμής, ενώ ρυθμίζονται θέματα ΕΟΠΥΥ, ΕΚΑΒ, ΕΚΕΑ, ΕΟΜ κοκ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος




17 Δεκεμβρίου 2015, 00:37:04
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σχολιασμός από τον Δημοσιογράφο κ. Αιμίλιο Νεγκή:

16/12/2015


Παράλληλο πρόγραμμα για… γιατρούς!

Το περιβόητο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης πρακτικά είναι ως επί το πλείστον για… γιατρούς. Ανάμεσα στις ρυθμίσεις ξεχώρισα και μία μεγάλη τομή: Γιατροί που έχουν εργαστεί στο Ερρίκος Ντυνάν όσο αυτό ήταν υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το χρονικό διάστημα ως προϋπηρεσία στο ΕΣΥ!

Συνολικά, το πολυνομοσχέδιο έχει 120 άρθρα. Από αυτά, περίπου τα μισά (58) αφορούν την υγεία, από το άρθρο 56 έως το άρθρο 104. Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφαλίστων, που τόσο προβάλει η κυβέρνηση είναι μόνο το άρθρο 56 και πάλι, όμως, παραπέμπονται σε κοινή υπουργική απόφαση οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου!

Εντύπωση, δε, προκαλεί ότι το νομοσχέδιο αναφέρει γενικόλογα ότι τις δαπάνες για τη ρύθμιση θα τις καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος όπως ήδη όλοι γνωρίζουμε αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης. Δηλαδή, δεν αναφέρεται ότι τη δαπάνη θα την καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός…

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά και η σημερινή κυβέρνηση επαναλαμβάνει τις πρακτικές των προηγούμενων, ρίχνοντας το βάρος σε θέματα, που αφορούν τους γιατρούς (προσλήψεις, κρίσεις, μετακινήσεις, μετατάξεις, εφημερίες, πειθαρχικά κ.ο.κ.).

Ώρες ώρες αναρωτιέμαι: Από τον Ν.1397 του 1983 μέχρι σήμερα, έχουν ψηφιστεί τόσοι νόμοι, με εκατοντάδες διατάξεις για τους γιατρούς. Τρεις δεκαετίες μετά δεν έχουμε καταφέρει επιτέλους να ρυθμίσουμε όσα αφορούν το ιατρικό δυναμικό της χώρας;

Η κυβέρνηση προβάλει ως θετικά δύο σημεία:

Πρώτον, την απλοποίηση των διαδικασιών για την πρόσληψη γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Πράγματι, θεσμοθετούνται 5μελή συμβούλια προσλήψεων – κρίσεων και υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις ώστε οι διαδικασίες να προχωρούν γρήγορα. Ωστόσο, ανάλογες διατάξεις είχαν δοκιμαστεί και παλαιότερα, αλλά δεν απέδωσαν. Μένει να δούμε τι θα γίνει στην πράξη.

Δεύτερον, καθιερώνεται η λίστα χειρουργείου με σκοπό προφανώς να παταχθούν τα «πελατάκια» των γιατρών στις γενικές εφημερίες. Όμως, το σχετικό άρθρο 82 δεν λέει και πολλά, παραπέμποντας σε υπουργική απόφαση.

Φυσικά το νομοσχέδιο βρίθει «μικρών» ρυθμίσεων, που έχουν πολύπλοκη διατύπωση, παραπέμποντας σε παλαιότερους νόμους και διαφαίνεται να υποκρύπτουν χαριστικές διατάξεις. Χρειάζεται μέρες για να ψάξει κανείς ενδελεχώς το νομοσχέδιο, όμως, ξεχωρίσα μία:

Π.χ. με το άρθρο 60, παράγραφος 5, τροποποιείται το άρθρο 6 του νόμου 3204 του 2003. Αν το ψάξει κανείς θα δει ότι ενώ ο νόμος του 2003 επέτρεπε σε πτυχιούχους γιατρούς που υπηρετούν σε ΥΠΕ ή ΝΠΔΔ να κάνουν αίτηση για ειδικότητα και να ακολουθήσουν τη σειρά προτεραιότητας χωρίς να παραιτηθούν από τη θέση τους, ο νέος νόμος παρέχει το ίδιο δικαίωμα και σε εργαζόμενους ΝΠΙΔ (φαντάζομαι Ωνάσειο, ΚΕΕΛΠΝΟ, Ερρίκος Ντυνάν;) και μάλιστα να εισέρχονται ως υπεράριθμοι άμισθοι… Δηλαδή, να παρακάμπτεται η σειρά προτεραιότητας!

Κρίμα. Η κυβέρνηση πράγματι είχε τη δυνατότητα να δώσει ένα διαφορετικό τόνο στο νομοθετικό έργο και στη διακυβέρνηση της χώρας. Δυστυχώς και νομοθετικά αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Και σε αυτό δεν της φταίει σε τίποτε η τρόικα και το μνημόνιο…

Υ.Γ. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει άδεια λειτουργίας για το πολύπαθο νοσοκομείο Σαντορίνης, το οποίο θα ανήκει στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) Α.Ε. Επιτέλους, έχουμε πράγματι μία τολμηρή κίνηση, καθώς η κυβέρνηση αφήνει κατά μέρος τις ιδεοληψίες της και αναθέτει σε μία κρατική ανώνυμη εταιρεία να θέσει σε λειτουργία το νοσοκομείο, θέλοντας προφανώς να εκμεταλλευτεί την ευελιξία της ΑΕΜΥ. Μπράβο!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Δεκεμβρίου 2015, 16:17:14
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Και πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι απο το καινούργιο νομοσχέδιο που κατατέθηκε ,μετά απο απαίτηση του κουαρτέτου ,αποσύρεται το παράλληλο προγράμμα ( στο οποίο περλαμβανονται και οι διατάξεις του Υπ. Υγείας), γιατί δεν είχε κοστολογηθεί απο το Υπ. Οικονομίας.
Αυτά για όσους εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες για το ποιος κάνει κουμάντο στη χωρα ;)

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
99 Απαντήσεις
45949 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2014, 23:54:10
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
6757 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Νοεμβρίου 2015, 13:12:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
20963 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Νοεμβρίου 2020, 18:49:02
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
6979 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Αυγούστου 2023, 14:51:06
από pzogr
0 Απαντήσεις
4085 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Νοεμβρίου 2023, 07:50:12
από Argirios Argiriou