Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 13:18:11

Αποστολέας Θέμα: Η κατάσταση σε διάφορα Νοσοκομεία της Ελλάδας.  (Αναγνώστηκε 255338 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

18 Ιανουαρίου 2016, 00:14:51
Αναγνώστηκε 255338 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Η κατάσταση σε διάφορα Νοσοκομεία της Ελλάδας.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Ιανουαρίου 2016, 00:16:03
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
17/01/2016

Δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον η τραγική οικονομική κατάσταση του Νοσοκομείου Κιλκίς, ούτε πλέον και η στελέχωση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Και το μεν πρώτο το έχουμε συνηθίσει εδώ και πάνω από έξη χρόνια. Η υποστελέχωση δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στην υγεία των πολιτών, μια και όταν δεν υπάρχουν ειδικότητες ιατρών στο νοσοκομείο Κιλκίς να αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Θεσσαλονίκη, αναγκάζεται έτσι το ΕΚΑΒ να λειτουργεί πλέον ως σταθμός ταξί για να μεταφέρει ασθενείς στην Θεσσαλονίκη, επειδή η πολιτεία δεν καταλαβαίνει ότι έτσι το κόστος πολλαπλασιάζεται, ¨εξαφανίζονται¨ με αυτόν τον τρόπο τα ασθενοφόρα από την αναλγησία των υπευθύνων, θαρρείς και το κάνουν επίτηδες για να μην έχουν οι υπόλοιποι ασθενείς ένα σίγουρο μέσο, όπως το ασθενοφόρο, για κάποια έκτακτη ανάγκη.
Για το ΕΚΑΒ λοιπόν ο λόγος, που σε αυτό πλέον στηρίζεται η λειτουργία του νοσοκομείου Κιλκίς κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, μια και αυτό θα πάει τους ασθενείς στους ειδικούς γιατρούς στην Θεσσαλονίκη, όταν δεν υπάρχουν ανάλογοι στο Κιλκίς ή όταν οι εφημερίες κάποιας κλινικής τελειώνουν το πρώτο 15νθήμερο του μήνα.
Οι διακομιδές του ΕΚΑΒ έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που φθάνουν έως και τις 500 ανά μήνα. Άλλοτε είχαμε έως 180 διακομιδές, σήμερα με την αύξηση των προσερχομένων στην δημόσια Υγεία, λόγω αδυναμίας να πάνε στον ιδιωτικό φορέα, με την αύξηση των λαθρομεταναστών και την μείωση των γιατρών ( 88/44) οι ¨ταξιτζίδες¨ πλέον ΕΚΑΒίτες τρέχουν ακόμη και για μία αλλαγή καθετήρα στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης.
Αυτοκίνητα – ασθενοφόρα υπάρχουν. Όμως είναι απαραίτητο να προσληφθούν τουλάχιστον άλλοι έντεκα ΕΚΑΒίτες και άλλοι τρείς για υποστήριξη του τηλ. Κέντρου μια και δεν πρέπει ένας ΕΚΑΒίτης να απασχολείται με το τηλ. Κέντρο διότι είναι απαραίτητος για αυτό που έχει προσληφθεί.
Τέλος είναι απαραίτητο να υπάρχει και μία τουλάχιστον μονάδα στο κέντρο Υγείας Πολυκάστρου που θα μπορεί να εξυπηρετεί την επαρχία Παιονίας και τον συνοριακό σταθμό Ευζώνων, που το καλοκαίρι θα έπρεπε και εκεί να υπάρχει μία μικρή μονάδα και ασθενοφόρο λόγο της μεγάλης κίνησης τουριστών.
Αλλά θα μου πείτε: έχουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη και δεν το έχουμε καταλάβει; Αυτό το έκτρωμα που λέγεται ΠΕΔΥ είναι πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ή αρχίσαμε να δουλευόμαστε μεταξύ μας;
Επειδή αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά αλλά όχι τόσο που να κάνει τους πολίτες να ενδιαφερθούν περισσότερο, γιατί οι πολλοί είναι υγιείς, όταν όμως θα δουν το πρόβλημα ίσως να είναι αργά. Όλοι λοιπόν, με κάθε τρόπο πρέπει να αναδείξουμε την αναγκαιότητα του νοσοκομείου Κιλκίς που κάποτε είχε τόσο ονομαστή ορθοπεδική κλινική που έρχονταν για θεραπεία ασθενείς ακόμη και από την Πελοπόννησο και τα νησιά και σήμερα ντρεπόμαστε για την κατάντια του.
Ας βάλει ο Θεός το χέρι Του.

Θεόφιλος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Ιανουαρίου 2016, 00:18:13 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Ιανουαρίου 2016, 00:12:25
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
21/01/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου


Το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR για τα νοσοκομεία ΕΣΥ αλλά και κέντρα υγείας ΠΕΔΥ της χώρας μας, επιστρέφει σήμερα στην Αττική και συγκεκριμένα σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, αυτό του Ασκληπιείου στη Βούλα όπου διαπιστώσαμε ότι βρίσκεται λίγο πριν το λουκέτο . Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον κύριο Ευθύμιο Κολοκυθά, Διοικητικό Διευθυντή του Νοσοκομείου ο οποίος αναφέρθηκε στις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό -κυρίως- προσωπικό και στον κίνδυνο να κλείσουν βασικά τμήματα εξαιτίας της υποστελέχωσης. Παράλληλα αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας διαθέτει περισσότερες από τριακόσιες πενήντα κλίνες, ενώ εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια μετατράπηκε από ειδικό Ορθοπεδικό σε Γενικό Νοσοκομείο, κρατώντας ωστόσο την ορθοπεδική μονάδα σε καθημερινή εφημερία. Σήμερα απασχολεί εκατόν σαράντα γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που στελεχώνουν όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και οι οποίοι πλαισιώνονται από διακόσιους ειδικευόμενους. Το βασικό πρόβλημα όμως στο νοσοκομείο είναι οι κενές θέσεις σχεδόν σε όλα τα τμήματα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για εκατόν πενήντα ακάλυπτες θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, εκατό θέσεις στο διοικητικό προσωπικό, αλλά και περισσότερες από είκοσι θέσεις στο ιατρικό προσωπικό. Ο κύριος Κολοκυθάς ήταν πιο συγκεκριμένος λέγοντάς στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος πως υπάρχει άμεση ανάγκη για ενίσχυση της στελέχωσης στην εντατική, το παθολογικό, την ορθοπεδική μονάδα. Ακόμα και το επικουρικό προσωπικό δεν επαρκεί στο να καλύψει τις πολλές ανάγκες που υπάρχουν. Χαρακτηριστικό της απελπιστικής κατάστασης που επικρατεί στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας και ένας ακόμα λόγος που οδηγείται στο λουκέτο είναι πως η ψυχιατρική κλινική στο νοσοκομείο λειτουργεί μόλις με ένα άτομο, καθιστώντας την λειτουργικότητά της ουσιαστικά αδύνατη, αφού το άτομο αυτό είναι τελικά, μόνο ο διευθυντής! Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η νευρολογική κλινική που απαρτίζεται από έναν νευρολόγο ο οποίος αναμένεται μέσα στον χρόνο να συνταξιοδοτηθεί. Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκεται και η παθολογική αλλά και το ακτινολογικό καθώς και μικροβιολογικό με πολλές ελλείψεις γιατρών να συμπληρώνουν το σκηνικό. Ο κύριος Κολοκυθάς καταλήγει μιλώντας στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ότι οι εφημερίες δεν βγαίνουν και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στο νοσοκομείο, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως ενδεικτικό των τεράστιων ελλείψεων αποτελεί , ότι ακριβώς εξαιτίας των ελλείψεων αυτών, η εντατική αναγκάστηκε να χάσει τρία από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών μένοντας με εννέα πλέον.Ο κύριος Κολοκυθάς αναφέρει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος πως υπάρχουν προβλήματα στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών, ωστόσο είναι ζήτημα προτεραιότητας και σωστού προγραμματισμού η κάλυψή τους. Για τα φάρμακα και τα αναλώσιμα υλικά μας είπε ο κύριος Ευθύμιος Κολοκυθάς ότι ”Ενώ το απόθεμα δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως υπάρχουν ελλείψεις” . Ακόμη περισσότερο απελπιστική είναι η κατάσταση στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και χρήζει μεγαλύτερης προσοχής, αφού τα μηχανήματα έχουν ξεπεράσει την δεκαετία και δεν είναι μόνο ακριβό το κόστος συντήρησης τους άλλα υπάρχει και ένα ζήτημα σε ότι αφορά την ανεύρεση συμβατών ανταλλακτικών που είναι πλέον πιο δυσεύρετα. Αναφορικά με τα μηχανήματα αυτά μιλάμε για το ακτινολογικό, την μονάδα τεχνητού νεφρού αλλά και τον αξονικό τομογράφο.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Ιανουαρίου 2016, 00:14:54 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Ιανουαρίου 2016, 13:28:53
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

paracelsus


Τα στοιχεία που παρατίθενται σε αυτή την σειρά δημοσιευμάτων για τα ΚΥ, όπως φαίνεται και από τα προηγούμενα ρεπορτάζ, είναι προφανώς ανακριβή. Δεν ξέρω αν φταίει η δημοσιογράφος ή οι διευθυντές που ρωτάει δίνουν για τους δικούς τους λόγους λάθος νούμερα. Ο διοικητικός διευθυντής του Ασκληπειου Βούλας παραπονιέται και θέλει εκατο έξτρα θέσεις για διοικητικό προσωπικό (ενώ μόνο είκοσι για γιατρούς, και όλα αυτά για ένα νοσοκομείο με 350 κλίνες). Προφανώς για να κάνει και αυτός τα ρουσφετάκια του. Δεν μας λέει το ρεπορτάζ πόσοι διοικητικοί υπάρχουν και χρειάζονται άλλοι εκατό. Περίεργα και τα στοιχεία για τους γιατρούς, συνολικά 340 γιατροί, αλλά σε νευρολογική και ψυχιατρική κλινική μόνο από ένας γιατρός.

25 Ιανουαρίου 2016, 18:17:57
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
25/01/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου


Σήμερα το LIFE2DAY.GR στo πλαίσια της μεγάλης έρευνας που πραγματοποιεί σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, φτάνει στην Αλεξανδρούπολη και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και θα μιλήσει με τον κύριο Πνευματικό Ιωάννη, διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και αναπληρωτή Διοικητή. Ο κύριος Πνευματικός μας παρουσιάζει την διπλή ιδιότητα του νοσοκομείου και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν την διαφορετικότητα, ενώ παράλληλα στέκεται στις δυσκολίες που προκύπτουν από την συνεχώς μειωμένη χρηματοδότηση, αλλά και το νέο πρόβλημα που αφορά την προμήθεια φαρμάκων. Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, απαρτίζεται από εξακόσιες ογδόντα κλίνες συνολικά σε όλες τις μονάδες με σημαντικό έργο στην νευροχειρουργική, παθολογική, την πυρηνική ιατρική, την ακτινοθεραπεία και την αιματολογική. Η ιδιομορφία ωστόσο του νοσοκομείου έγκειται στην διπλή ιδιότητά του μιας και είναι παράλληλα και νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. αλλά και Πανεπιστημιακό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ιατρικό προσωπικό να μην μπορεί να μοιραστεί ομοιόμορφα και λειτουργικά στην κάθε Μονάδα γενικά του νοσοκομείου, αφήνοντας κενά σε μονάδες είτε του ΕΣΥ είτε του Πανεπιστημιακού. Έτσι, κρίνεται σκόπιμο με την μορφή που έχει αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο η στελέχωση με τουλάχιστον είκοσι πρόσθετων νοσοκομειακών ιατρών.

Ο κύριος Πνευματικός εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως η δική τους πρόταση είναι η μόνη βιώσιμη, αφού ζητούν την ένωση των δύο μορφών του νοσοκομείου σε μία, με την πρακτική λειτουργία των μονάδων ενωμένων. Αυτή τη στιγμή -με την γενικότερη προβληματική εικόνα που επικρατεί- χρειάζεται ιεράρχηση αναγκών και ακολούθως η προσπάθεια κάλυψης των σχετικών ελλείψεων, όπως επίσης η ανακατανομή του προϋπολογισμού για την ορθή χρήση του. Σύντομα -με την υφιστάμενη μορφή του νοσοκομείου- οι ελλείψεις θα είναι πολύ περισσότερες, ωστόσο με την πρόταση ενοποίησης οι ελλείψεις θα ελαχιστοποιηθούν και η πλήρωσή τους θα αποτελεί πιο εύκολο έργο. Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, αναφέρθηκε στο σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει το Νοσοκομείο σε ολόκληρη την Μακεδονία, αφού είναι ένα από τα ελάχιστα σε ολόκληρη την Ελλάδα που πραγματοποιεί εμβολισμό σε ανευρύσματα του εγκεφάλου, μέθοδο την οποία εκπονεί με περηφάνια το Πανεπιστημιακό τμήμα του Νοσοκομείου. Ρωτώντας τον κύριο Πνευματικό σε τι κατάσταση βρίσκεται το νοσοκομείο από άποψη επάρκειας αναλώσιμων υλικών, τροφίμων και φαρμάκων, εκείνος απάντησε στο LIFE2DAY.GR πως το νοσοκομείο κάνει υποδειγματική διαχείριση των οικονομικών του ακόμα κι αν η χρηματοδότηση φθίνει με την πάροδο των χρόνων. Έτσι, γίνεται πάντοτε ορθολογική διαχείριση με προτεραιότητα την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως είναι τα αναλώσιμα και τα τρόφιμα. Ωστόσο στα φάρμακα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Συγκεκριμένα, αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως τα ογκολογικά φάρμακα είναι πολύ ακριβά και η αλλαγή της διαδικασίας παραγγελιών απ’ ευθείας, αναμένεται να αυξήσουν την τιμή έως και 70% κάνοντας πολλά φάρμακα, απαγορευτικά για τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Σε ότι αφορά τις δράσεις του νοσοκομείου στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο κύριος Πνευματικός αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως με μεθοδευμένες ενέργειες, το νοσοκομείο κατάφερε να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ τεσσεράμισι εκατομμυρίων για δύο έτη, με το οποίο αγοράστηκε καινούριος αξονικός, μαγνητικός τομογράφος, αγγειογράφος, ενώ εξοπλίστηκε και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ αξίας οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα το νοσοκομείο έχει καταφέρει να αντικαταστήσει το πετρέλαιο με φυσικό αέριο, ενώ προβαίνει σε επαρκή συντήρηση όλων των μηχανημάτων . Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έβρου, εξυπηρέτησε σαράντα δύο χιλιάδες ασθενείς συνολικά, δηλαδή περίπου τρεις χιλιάδες οκτακόσιους σαράντα τον μήνα. Τα στοιχεία αναφέρουν οκτώ χιλιάδες χειρουργεία, ενενήντα εννιά χιλιάδες πεντακόσιες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία και σαράντα πέντε χιλιάδες επισκέψεις στα επείγοντα. Ο κύριος Πνευματικός μας ενημέρωσε πως ο προϋπολογισμός για το 2015 ανήλθε στα τριάντα εκατομμύρια ευρώ με το υπόλοιπο σε εκκρεμότητα να μην είναι πολύ μεγάλο. Μάλιστα, προς το τέλος του 2015 το νοσοκομείο έλαβε το ποσό του ενός εκατομμυρίου οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ από τον νέο Υπουργό Υγείας, κύριο Ξανθό. Ο δε προϋπολογισμός του 2016 αναμένεται έως το τέλος του μήνα ή τις αρχές του Φεβρουαρίου.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Ιανουαρίου 2016, 18:24:24 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Ιανουαρίου 2016, 13:26:50
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  - Ιοκάστη Αλειφεροπούλου: 26 - 01 - 2016
Στα μέσα του προηγούμενου αιώνα η δυνατότητα άμεσης εκτέλεσης ακτινογραφίας θεωρούνταν εκ των ων ουκ άνευ για την εφημεριακή λειτουργία ενός νοσοκομείου. Το 2015 η ιστορία της ιατρικής στη σύγχρονη Ελλάδα ξαναγράφεται…

Άλλωστε, δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη φορά ήταν που ο εκτυπωτής του ακτινολογικού μηχανήματος στο Γενικό Νοσοκομείο (ΓΝ) Λάρισας παρουσιάζει πρόβλημα, με αποτέλεσμα να «φρακάρει» η εφημερία της περασμένης Κυριακής. Ως ειρωνεία της τύχης μόνο θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς το γεγονός ότι σχεδόν ταυτόχρονα εξαντλήθηκαν και τα φιλμ.

Όπως αναφέρει στο Virus ο Πρόεδρος των Ιατρών στο νοσηλευτικό ίδρυμα και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, Λάμπρος Καραγεώργος: «Ευτυχώς δεν προέκυψε κάποιο ατύχημα, γιατί αν είχαμε πολλούς τραυματίες θα γινόταν πανικός». Πώς όμως το προσωπικό διαχειρίστηκε το πρόβλημα; «Αυτό που έγινε τελικά ήταν να φεύγουν οι γιατροί από τα Επείγοντα και να πηγαίνουν στο Ακτινολογικό για να δουν στην οθόνη τις ακτινογραφίες και βεβαίως να καθυστερούν να γυρίσουν πίσω, ενώ πολλοί ασθενείς που δεν είχαν άμεση ανάγκη δεν έβγαλαν καθόλου ακτινογραφίες» εξηγεί ο γιατρός.

Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο Ακτινολογικό δεν αποτελεί όμως εξαίρεση, παρά μάλλον κανόνα στο ΓΝ Λάρισας, το οποίο έχει 300 κλίνες και καλύπτει μαζί με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο τις ανάγκες των 270 χιλ. κατοίκων του νομού και άλλων 130 χιλ. κατοίκων περίπου από όμορους νομούς.

«Η Καρδιολογική Κλινική εδώ και 3 μήνες δεν έχει δοκιμασία κόπωσης. Επίσης,  οι υπέρηχοι γίνονται με μηχάνημα 30ετίας λόγω μη αντικατάστασης μιας κεφαλής, με δυνατότητα στο 20% των σύγχρονων μηχανημάτων. Μας έχουν πει βέβαια ότι θα έρθει αύριο, μετά από 1αν χρόνο. Κι όλ’ αυτά για 2-3 χιλ. ευρώ» λέει ο κ. Καραγιώργος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΓΝ Λάρισας δεν έχει συμβάσεις με εταιρίες ώστε να καλύπτεται σταθερά η συντήρηση των μηχανημάτων. Έτσι, οι βλάβες είναι συχνό φαινόμενο, ενώ η αντικατάστασή τους χρονίζει μέχρι να γίνει μια προσωρινή ανάθεση για να διορθωθεί η όποια βλάβη.

Υπερδιπλάσιες οι ιδιωτικές κλίνες από τις δημόσιες

«Στη Λάρισα εφαρμόζεται το πείραμα ιδιωτικοποίησης κι εμπορευματοποίησης χαρακτηριστικότερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας και γι’ αυτό μεταξύ των άλλων έχουμε μείνει σε αυτή την κατάσταση» καταγγέλλει ο κ. Πρόεδρος των Ιατρών στο ΓΝ.

Όπως λέει είναι χαρακτηριστικό πως οι ιδιωτικές κλίνες στην περιοχή ξεπερνούν τις 2.000, είναι δηλαδή πολλαπλάσιες των δημοσίων. Την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση του ΓΝ σήμερα είναι στο 25% εκείνης που είχε πριν από 6 χρόνια και  το νοσηλευτικό ίδρυμα αγκομαχεί να σταθεί όρθιο με τεράστιες ελλείψεις.

«Μετά τη συγχώνευση με το Πανεπιστημιακό, έκλεισαν Κλινικές, εξωτερικά ιατρεία, τελευταία επίσης δεν έχουμε δερματολογικό, πνευμονολογικό, ΩΡΛ, έχουμε μόλις 1αν μόνιμο γιατρό στην Ουρολογική και στην Παιδιατρική Κλινική, κινδυνεύει να κλείσει ο Ορθοπεδική. Η κατάσταση είναι άθλια.

Πρέπει άμεσα να αποδεσμευτούμε, να στήσουμε τον Οργανισμό από την αρχή, να γίνουν προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού και να επαναχαραχθεί η ξενοδοχειακή υποδομή και η ανάγκη σε σύγχρονο εξοπλισμό» καταλήγει ο κ. Καραγιώργος (δεν το βλέπω σύντομα... πιο πιθανή είναι η πλήρης συνένωση, όχι μόνο διοικητικά).

26 Ιανουαρίου 2016, 19:21:02
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
25/01/2016

Πωλείται το ιδιωτικό νοσοκομείο «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» καθώς η ‘’ ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ’’ , θυγατρική του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς φέρεται να έχει αρχίσει σχετικές διαδικασίες. Η «ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ» θυγατρική του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς ελέγχει το ”ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ” , μετά τον πλειστηριασμό που έγινε πριν από ενάμιση χρόνο με τιμή εξαγοράς 115 εκατ. ευρώ. Οι φήμες θέλουν να πωλείται το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» και ότι υπάρχουν ήδη δύο υποψήφιοι αγοραστές και είναι ελληνικοί ιατρικοί όμιλοι, εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών . Ενώ, είναι δύο τα πλάνα για την πώληση. Το ένα είναι να πουληθεί μόνο η κλινική και να μείνει το ακίνητο στην τράπεζα και το δεύτερο να πουληθεί η κλινική και το ακίνητο μαζί. Το νοσοκομείο «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» διαθέτει 303 κλίνες, 25 χειρουργεία, 38 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας, 24 κλίνες μονάδων τεχνητού νεφρού και 78 κλίνες νοσηλείας μίας ημέρας, καταλαμβάνει έκταση 55 χιλιάδων τμ, Η εταιρεία που έχει αναλάβει να βρει τον επόμενο αγοραστή είναι η PricewaterhouseCoopers.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Ιανουαρίου 2016, 23:33:33
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Γ.Νοσοκομείο Τρίπολης:Ανησυχία για ελλείψεις φαρμάκων λόγω της νέας νομοθετικής ρύθμισης

Της Νικολέτας Ντάμπου  

Με ελάχιστους νοσηλευτές λειτουργεί το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης οι οποίες απειλούν την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου αλλά και χωρίς φαρμακοποιό ,παρά τις σχετικές εισηγήσεις. Την ανησυχία του εκφράζει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας κύριος Παναγιώτης Δαρπαλάς για τις ελλείψεις φαρμάκων που θα δημιουργήσει η νέα νομοθετική ρύθμιση κατά την οποία τα ακριβά φάρμακα δεν θα δίνονται πλέον από τον ΕΟΠΠΥ αλλά μέσω των νοσοκομείων. Στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα, ωστόσο, ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας κύριος Δαρπαλάς Παναγιώτης τονίζει ότι με την νέα νομοθετική ρύθμιση κατά την οποία τα ακριβά φάρμακα δεν θα δίνονται πλέον από τον ΕΟΠΠΥ αλλά μέσω των νοσοκομείων αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα. Γι’ αυτό η διοίκηση κινητοποιήθηκε άμεσα ζητώντας πιστώσεις από το Υπουργείο και αυτή τη στιγμή υπάρχει δέσμευση από τον Υπουργό για πιστώσεις με επιπλέον επιχορήγηση ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις παραγγελίες αυτές τα νοσοκομεία στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ασφαλώς έσπευσε να διευκρινίσει πως αυτή είναι η δέσμευση χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο και ότι θα πραγματοποιηθεί. Η μεγάλη έρευνα του Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Ελλάδας σταματάει , σήμερα στη νότια Πελοπόννησο και παρουσιάζει το Γενικό Νοσοκομείο. Συνομιλητής μας στην σημερινή έρευνα είναι ο κύριος Δαρπαλάς Παναγιώτης, διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας. Θα μας παρουσιάσει την άρτια διαχείριση του νοσοκομείου στον τομέα των υλικών, αλλά και τις επιχορηγήσεις που βοήθησαν στον εξοπλισμό του νοσοκομείου. Μας παρουσιάζει τις προσλήψεις σε ιατρικό προσωπικό αλλά και τις σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτές. Ακόμα, το σχέδιο του νοσοκομείου του ώστε να καλυφτεί το ζήτημα της προμήθειας των φαρμάκων. Το Νοσοκομείο Τριπόλεως διαθέτει όλες τις ειδικότητες πέραν της ανοιχτής καρδιοχειρουργικής, γεγονός που το καθιστά κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της νότιας Πελοποννήσου. Από διαγνωστικές εξετάσεις καρδιάς, νευροχειρουργική, γναθοχειρουργική παιδοχειρουργική κλπ. Αυτό που ουσιαστικά έδωσε πνοή στο νοσοκομείο και τις μονάδες του ωστόσο, είναι οι πρόσφατες προσλήψεις επικουρικών γιατρών που στελέχωσαν με επάρκεια το νοσοκομείο. Οι προσλήψεις περιλάμβαναν δύο παθολόγους, έναν γυναικολόγο και έναν παιδοψυχίατρο. Εξαίρεση αποτελεί η θέση του φαρμακοποιού που λείπει από το νοσοκομείο, παρά τις σχετικές εισηγήσεις. Το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ Κ.Υ:Κυροδολίβους:με τέσσερις γιατρούς εξυπηρετεί 23 χωριά &περιστατικά της Εγνατίας οδού Ο κύριος Δαρπαλάς επιβεβαίωσε στο LIFE2DAY.GR πως τα πράγματα είναι διαφορετικά στον τομέα των νοσηλευτών. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και προφανώς απειλούν την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Είναι χαρακτηριστικό πως από την διοίκηση του νοσοκομείου έχουν γίνει απανωτές εισηγήσεις για προσλήψεις νοσηλευτών, αίτημα που έως αυτή τη στιγμή δεν ικανοποιείται. Ρωτήσαμε τον κύριο Δαρπαλά για την πληρότητα του νοσοκομείου σε αναλώσιμα υλικά και τρόφιμα, με τον συνεντευξιαζόμενο μας να είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικός λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα αφού έγινε πολύ καλή διαχείριση και ουσιαστικά προσαρμογή στην ολοένα και μεγαλύτερη μείωση των προϋπολογισμών φροντίζοντας κατά προτεραιότητα την επάρκεια σε αυτόν τον τομέα. Στην αντίστοιχη ερώτηση για την επάρκεια των φαρμάκων, ο κύριος Δαρπαλάς σημείωσε πως έως αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν ελλείψεις. Ωστόσο, μετά και τη νέα νομοθετική ρύθμιση κατά την οποία τα ακριβά φάρμακα δεν θα δίνονται πλέον από τον ΕΟΠΠΥ αλλά μέσω των νοσοκομείων αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα. Γι’ αυτό η διοίκηση κινητοποιήθηκε άμεσα ζητώντας πιστώσεις από το Υπουργείο και αυτή τη στιγμή υπάρχει δέσμευση από τον Υπουργό για πιστώσεις με επιπλέον επιχορήγηση ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις παραγγελίες αυτές τα νοσοκομεία στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ασφαλώς έσπευσε να διευκρινίσει πως αυτή είναι η δέσμευση χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο και ότι θα πραγματοποιηθεί. Ο κύριος Δαρπαλάς ανέφερε στο LIFE2DAY.GR πως ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του νοσοκομείου βρίσκεται σε άριστη κατάσταση με δώδεκα ολοκαίνουρια μηχανήματα για την μονάδα τεχνητού νεφρού, μετά και από δωρεές από Συλλόγους όπως οι “Παναρκάδες” που προσέφεραν άλλα έξι μηχανήματα υπερσύγχρονης τεχνολογίας που εικάζεται ότι είναι πιο προηγμένα και από αυτά που συναντώνται στα νοσοκομεία της Αττικής αυτή τη στιγμή. Παράλληλα μέσω ΕΣΠΑ το νοσοκομείο προμηθεύτηκε νέο αξονικό, αλλά και αιμοδυναμικό με δωρεά μισού εκατομμυρίου ευρώ από πέρσι, οπότε σε ενικές γραμμές δεν υπάρχουν προβλήματα σε αυτόν τον τομέα. Το Γενικό Νοσοκομείο Τριπόλεως δεν εξυπηρετεί μόνο τους κατοίκους της Τρίπολης και τα γύρω χωριά αλλά και όλους τους Νομούς της Πελοποννήσου πλην αυτών της Ηλείας και Αχαΐας που εξυπηρετούνται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Αυτό συμβαίνει ακριβώς εξαιτίας της ύπαρξης χειρούργων και νευροχειρουργών, όπως και το αιμοδυναμκό αλλά και τον παιδοχειρουργό στο νοσοκομείο αυτό. Μάλιστα, παρατηρείται επισκεψιμότητα από άλλους νομούς κυρίως για νευροχειρουργικά περιστατικά, ενώ συνολικά περισσότεροι από δεκαεφτά χιλιάδες πολίτες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ετησίως χωρίς φυσικά να προσμετρώνται οι επισκέψεις από τα εξωτερικά ιατρεία, σε ένα σύνολο πληθυσμού που αγγίζει τις εξακόσιες χιλιάδες κατοίκων. Ο κύριος Δαρπαλάς επιβεβαίωσε στο LIFE2DAY.GR πως το 2015 ο προϋπολογισμός ήταν μειωμένος. Από την άλλη, είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα το 2009 οι δαπάνες ήταν τεχνικά διογκωμένες και ήταν πλέον επιτακτική ανάγκη να μπει μία τάξη στο οικονομικό αυτό χάος. Η σημερινή πραγματικότητα ωστόσο ανάγκασε τα νοσοκομεία να κάνουν προσαρμογές πάνω από το μέτρο του δυνατού. Σε ότι αφορά το νοσοκομείο της Τρίπολης η προσαρμογή αυτή έχει γίνει με τον πιο αναίμακτο τρόπο, ωστόσο μετά το δεκάμηνο υπήρξαν δαπάνες που απαιτούσαν συμπληρωματικό προϋπολογισμό ο οποίος ωστόσο έγινε αποδεκτός με σχετική έγκριση και από την πλευρά του νοσοκομείο γίνεται η ανάλογη προσαρμογή χωρίς να παρατηρείται κάποια έλλειψη. Ακόμα κι έτσι παρατηρήθηκε μία καθυστέρηση στην εκταμίευση των χρημάτων που αφορούσε το πρώτο οχτάμηνο του έτους, όμως μετά το καλοκαίρι υπήρξε ικανοποιητική ροή εκταμιεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο χορηγήθηκε το 80% του προϋπολογισμού του έτους.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Ιανουαρίου 2016, 23:37:01 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Φεβρουαρίου 2016, 12:16:52
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
01/02/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.


Σημερινός σταθμός στην έρευνα του LIFE2DAY.GR στις μονάδες υγείας της χώρας, αποτελεί η Αργολίδα και συγκεκριμένα το νοσοκομείο Ναυπλίου. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την κυρία Γεωργία Παναγοπούλου, παιδίατρο και Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας που εκτελεί χρέη Διοικητή στο νοσοκομείο. Στην συζήτηση που ακολουθεί αναδεικνύονται τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού που απειλούν την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Ακόμα, το σοβαρό ζήτημα συνύπαρξης με το νοσοκομείο του Άργος και μία πρακτική πρόταση επίλυσης. Το νοσοκομείο Ναυπλίου αυτή τη στιγμή διαθέτει γιατρούς σε ειδικότητες όπως δερματολόγο αλλά και ωτορινολαρυγγολόγο, οφθαλμίατρο, δύο πνευμονολόγους . Την ίδια ώρα που το νοσοκομείο του Άργους δεν διαθέτει αυτές τις ειδικότητες. Από την άλλη υπάρχει έλλειψη σε καρδιολόγο τον οποίο όμως διαθέτουν στο Άργος. Υπάρχουν ακόμα τρεις χειρουργοί, τρεις παθολόγοι, δύο παιδίατροι , δύο γυναικολόγοι, δύο μικροβιολόγοι, δύο ακτινολόγοι και δύο αναισθησιολόγοι. Σε ότι αφορά στις ελλείψεις οι οποίες ξεπερνούν τους δέκα, αν λάβει κανείς υπόψη του μία πλήρη εφημέρευση στην οποία χρειάζονται σίγουρα τέσσερις γιατροί. Η ραχοκοκαλιά της εφημερίας στο νοσοκομείο Ναυπλίου είναι οι ειδικευόμενοι και αυτή τη στιγμή ο χειρουργικός τομέας δεν έχει σε επάρκεια ειδικευόμενους. Αντιλαμβάνεται κανείς πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ευτυχώς, υπάρχει βοήθεια από αγροτικούς γιατρούς και από γιατρούς που παραχώρησε η Υγειονομική Περιφέρεια από τα Κέντρα Υγείας, όμως το πρόβλημα παραμένει. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ και εκεί και στο Άργος υπάρχουν από δύο παιδίατροι, στα δύο νοσοκομεία δεν νοσηλεύονται παιδιά, γεγονός που αποτελεί άλλη μία δυσλειτουργία του συστήματος. Στον τομέα του νοσηλευτικού προσωπικού υπάρχει , επίσης, πολύ σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων. Πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι και οι νοσηλευτές έχουν τις άδειες και τα ρεπό τους. Σήμερα οι ελλείψεις στον τομέα αυτό, ξεπερνούν τα τριάντα άτομα. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως όταν το νοσοκομείο δεν εφημερεύει δεν υπάρχει προσωπικό για να μεταφέρει τα φορεία. Πρόκειται για μία αρμοδιότητα που κανονικά δεν επιβαρύνει το νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να επιστρατεύονται εργαζόμενοι από άλλα πόστα. Παράλληλα, πρόβλημα υπάρχει και στο διοικητικό προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό πως στο γραφείο προμηθειών στο νοσοκομείο Ναυπλίου υπάρχει μόλις ένα άτομο την ίδια ώρα που στο αντίστοιχο του Άργος υπάρχουν τέσσερα! Πρόκειται για μία ανακολουθία του συστήματος που συνεχίζει παρά τις έγγραφες αιτήσεις του νοσοκομείου.

Το πρόβλημα είναι αντίστοιχο και στο Άργος και η κυρία Παναγοπούλου εξηγεί στο LIFE2DAY.GR το σκεπτικό της και τον λόγο που αντιπαραθέτει τα δύο νοσοκομεία. Το λάθος έγκειται στο ότι τα δύο νοσοκομεία δεν έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, όπως χαρακτηριστικά λέει. Μιλάμε για μία απόσταση που δεν ξεπερνάει τα δέκα χιλιόμετρα ( !!!!!!!! ) κι ενώ θα μπορούσαν να μοιράζονται τις εφημερίες αλλά και αναλόγως τις δυνατότητες του κάθε συγκροτήματος θα μπορούσαν να εξυπηρετούν αντίστοιχα τις νοσηλείες ασθενών. άλλωστε μιλάμε για νοσοκομεία ίδιας δυναμικής με μόλις δεκαπέντε κρεβάτια διαφορά. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα ελλείψεων προσωπικού και προφανώς χρειάζεται μελέτη και να περάσει από τις όποιες παρατηρήσεις και αντιδράσεις των εμπλεκομένων, όμως δεν παύει να αποτελεί μία πρακτική λύση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει “νομίζουν όλοι ότι πρέπει να εφημερεύουμε δίπλα στην πόρτα τους”. Αντίθετα, μια τέτοια ενοποίηση θα βοηθούσε και στις προμήθειες, αφού και το πετρέλαιο ή το οξυγόνο -για παράδειγμα- θα ερχόντουσαν με μία μεγαλύτερη παραγγελία και άρα σε καλύτερη τιμή και από κει και ύστερα το κάθε νοσοκομείο θα χρεωνόταν το πόσο που αναλογεί στην κατανάλωσή του. Η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως στο νοσοκομείο υπάρχει επάρκεια σε αναλώσιμα υλικά και τρόφιμα. Αυτό συμβαίνει μετά από μία παράταση των συμβάσεων που πραγματοποιήθηκε. Η επάρκεια αυτή βέβαια επιτυγχάνεται καθημερινά με οικονομία και με μικρές, κάθε φορά, προμήθειες. Και στα φάρμακα υπάρχει επάρκεια στο νοσοκομείο. Η επικοινωνία με το φαρμακείο είναι συνεχής και δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα. Η κυρία Παναγοπούλου τοποθετήθηκε για το θέμα της νέας διάταξης με τα ακριβά φάρμακα, αναφέροντας πως η προμήθεια των φαρμάκων αυτών έχει ήδη ξεκινήσει και υπάρχει από την Υγειονομική Περιφέρεια η υπόσχεση ότι θα υπάρξει επιδότηση με την μορφή πρόσθετης επιχορήγησης. Παράλληλα εκτίμησε πως “η απόφαση αυτή είναι πέρα για πέρα σωστή, το να έρθουν τα φάρμακα στα νοσοκομεία και να μπορεί ο κόσμος να τα προμηθευτεί χωρίς πρόβλημα. Είναι κρίμα άνθρωποι του πόνου, να βρίσκονται “κρεμασμένοι” και να τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο και από προμηθευτή σε φαρμακοθήκη. Υπάρχουν τραγικές ιστορίες”. Η αναπληρώτρια διοικήτρια παραδέχτηκε πως υπάρχει πρόβλημα στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου με πιεσόμετρα, οθόνες καρδιακής λειτουργίας και μηχανήματα ή και εργαλεία ακόμα που λόγω παλαιότητας χρειάζονται αντικατάσταση. Σε αυτό το σημείο ανέφερε πως χάθηκε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ σχετικά με αυτή τη δαπάνη και αυτό οφείλεται σε κακό συντονισμό των διοικήσεων των δύο νοσοκομείων -Άργους και Ναυπλίου- αφού τελικά το Άργος μπήκε στο ΕΣΠΑ και αντικατέστησε πολλά μηχανήματα. Η κυρία Παναγοπούλου ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του 2016 είναι σχεδόν ( !!! ) έτοιμος, ωστόσο λόγω της έλλειψης διοικητικού προσωπικού δεν έχει κλείσει ακόμα. Είναι γεγονός πως για μία ακόμη χρονιά είναι αρκετά μειωμένος, μάλιστα φέτος η μείωση αγγίζει το 35%. Ωστόσο, θα υπάρχει μέσα στο έτος κάποια πρόσθετη επιχορήγηση για την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν και θα εγκριθούν από την αρμόδια υπηρεσία. Για το 2015 πάντως το θετικό είναι ότι έχει ξεμπλοκάρει πάνω από το 40% του προϋπολογισμού, ενώ μέσα στο φθινόπωρο δόθηκαν αρκετά χρήματα από τον νέο υπουργό κύριο Ανδρέα Ξανθό που επέτρεψε στο νοσοκομείο να τακτοποιήσει οφειλές ακόμα και από το 2014. Το νοσοκομείο του Ναυπλίου δέχεται καθημερινά περίπου τετρακόσια άτομα σε ένα σύνολο ευθύνης που ξεπερνά τις εκατό χιλιάδες. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί μεγάλος αριθμός περαστικών και επισκεπτών, αλλά και σε μικρότερο βαθμό τουρίστες της περιοχής Η κυρία Γεωργία Παναγοπούλου, Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας που εκτελεί χρέη Διοικητή στο νοσοκομείο Ναυπλίου, κλείνοντας θέλησε να σχολιάσει στο LIFE2DAY.GR πως παρά τα προβλήματα, το νοσοκομείο λειτουργεί ικανοποιητικά χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων σε αυτό, που παρά την καταπόνηση και το ότι έχουν ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια τους, συνεχίζουν με υπερβολικό ζήλο για να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους ασθενείς.


Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Φεβρουαρίου 2016, 12:29:47 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Φεβρουαρίου 2016, 12:38:15
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Αν το νοσοκομείο του Άργους διαθέτει επάρκεια σε χειρουργούς, γιατί αποσπά σε μόνιμη βάση ειδικό Γενικό Ιατρό για τις εφημερίες από Π.Ι της περιοχής ευθύνης του ;

Υπόψιν ότι το αξίωμα ότι ένα νοσοκομείο χρειάζεται ειδικεύομενους για να λειτουργήσει, ισχύει μόνο στην Ελλάδα.

1 Φεβρουαρίου 2016, 15:58:49
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Δεν ειμαι σιγουρος με ποιον τροπο το εννοεις αυτο αλλα να σε διαβεβαιωσω οτι στην πλουσια Σουηδια τα νοσοκομεια εχουν κυριως αγροτικους και ανειδικευτους. Λιγοτεροι ειναι οι ειδικευομενοι και πολυ λιγοτεροι οι ειδικοι

1 Φεβρουαρίου 2016, 19:04:52
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Προφανώς, λόγω την ιδιόμορφης γεωγραφίας της χώρας να μην μπορούν να καλύψουν όλα τα νοσοκομεία με ειδικούς.
Απλά η θέση ότι ένα νοσοκομείο απαιτεί ειδικεύομενους για να λειτουργήσει, είναι παντελώς αστήρικτη. Δλδ το ΥΓΕΙΑ (κι τόσα άλλα ιδιωτικά) πως λειτουργεί μόνο με ειδικούς ;

Να μην μιλήσω για το εξωτερικό, π.χ στις ΗΠΑ τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν ειδικεύομενους, αλλά ειδικούς.
Φυσικά εκεί residency=εκπαίδευση. Δεν λιώνεις στην νοσηλευτική κι γραφειοκρατική λάντζα.

Ας το κάνω ταληράκια: τι ακριβώς κάνει ένας ειδικεύομενος που τον καθιστά αναντικατάστατο ; μήπως ιατρική δουλειά ; Αυτή θα την κάνει προφανώς ταχύτερα-αποτελεσματικοτερα-φθηνότερα ένας Ειδικός.
Νοσηλευτική λάντζα ; Γραφειοκρατική λάντζα ; Αυτά είναι ντροπή κι μόνο που αναφέρουμε ότι τα κάνουμε οι γιατροί στην Ελλάδα, επειδη το ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο δεν έχει επαρκή αριθμό νοσηλευτριών ή τις μετατάσσει με κομματικά κριτήρια κι δημιουργούνται τεχνητές ανάγκες.

Οπότε τι μας μένει ; Η εκπαίδευση, η οποία έχει καταντήσει ανέκδοτο, κι για την οποία θα έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένα κι πιστοποιημένα κέντρα που θα την παρέχουν.
Αντί όλων αυτών, ο ειδικεύομενος στην Ελλάδα, έχει φτάσει να κάνει τα πάντα (αιμοληψίες, φλεβοκεντήσεις, εξιτήρια, μεταφορά αποτελεσμάτων εξετάσεων αξονικών-μαγνητικών-ιστοπαθολογικών, ακόμα κι ζωτικά παίρνουν σε κάποια νοσοκομεία μαθαίνω!), καλύπτοντας τις τρύπες του συστήματος, με αποτέλεσμα να αισθάνεται "χρήσιμος".

Χρήσιμος σε τι ; Στην λάντζα που το ελληνικό σύστημα Δημόσιας Υγείας του φορτώνει, εξαντλώντας τον, ώστε η εκπαίδευσή του να αποτελεί το 5-10% του χρόνου του (και πολύ λέω) ;

Γι' αυτό λέω ότι ανακοινώσεις όπως αυτή που έβγαλαν οι ειδικεύομενοι του Ευαγγελισμού ή όταν μαθαίνουμε ότι τα επαρχιακά νοσοκομεία δεν βγαίνουν με τους ειδικούς που έχουν κι ζητούν κι ειδικεύομενους, την στιγμή που ΔΕΝ εκπαιδεύουν αλλά ψάχνουν κόσμο για λάντζα-εφημερίες, κινούνται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση.
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Φεβρουαρίου 2016, 19:08:14 από kopritis »

2 Φεβρουαρίου 2016, 00:03:04
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Ειναι απλό οι διευθυντές του ΕΣΥ δεν θέλουν νεότερους ειδικευμένους στα πόδια τους ( οι οποίοι ενδεχομένως να είναι καλύτεροι ) διότι θα χάσουν τα πελατάκια τους . Τί δεν καταλαβαίνεις ;
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

10 Φεβρουαρίου 2016, 15:52:41
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
10/02/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.


Οι ειδικευόμενοι γιατροί ολοένα μειώνονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» με τον αριθμό να μειώνεται αισθητά γεγονός που τείνει να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα και να δημιουργήσει ελλείψεις στο νοσοκομείο. Από την πλευρά των ειδικευμένων δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο πρόβλημα. Ενώ, πέντε χρόνια έχουν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά. Ελλείψεις υπάρχουν ακόμα στο νοσηλευτικό αλλά και διοικητικό προσωπικό, καθώς και στο τεχνολογικό. Ευτυχώς δεν υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα αλλά και στα ογκολογικά, σύμφωνα με όσα είπε αποκλειστικά στο LIFE2DAY.GR ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, κύριος Αθανάσιος Χαλαζωνίτης. Πέντε χρόνια έχουν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» καθώς μετά τις συνταξιοδοτήσεις των εργαζομένων δεν υπάρχουν αναπληρώσεις με νέες προσλήψεις προσωπικού από το 2010 και μετά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά, ωστόσο αυτά δεν απειλούν προς το παρόν την λειτουργία των κλινικών του, τις εφημερίες ή τα ρεπό των εργαζομένων. Το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» ανήκει στη 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αθηνών.

Η έρευνα συνεχίζεται στο LIFE2DAY.GR και αφορά όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας ανά την Ελλάδα. Σήμερα ασχολούμαστε με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» στην Αττική όπου και θα μιλήσουμε με τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, κύριο Αθανάσιο Χαλαζωνίτη ο οποίος θα μας παρουσιάσει ένα καλά οργανωμένο νοσοκομείο που αντιστέκεται στα προβλήματα της εποχής στον κλάδο, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και το ζήτημα κατανομής γιατρών με λανθασμένο τρόπο. Το Γενικό Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” αποτελεί ιατρικό, νοσηλευτικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο τόσο στη Μαιευτική και Γυναικολογία όσο και στην Παθολογία και Καρδιολογία ενώ δεν έχει ιδιαίτερες ελλείψεις σε ειδικευμένους γιατρούς. Σε αντίθεση με τους ειδικευόμενους που ολοένα και μειώνονται -όπως και σε άλλα νοσοκομεία- εξαιτίας της φυγής τους στο εξωτερικό, καθότι επιλέγουν να μην κάνουν ειδικότητα στην Ελλάδα. Ελλείψεις υπάρχουν ακόμα στο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και στο τεχνολογικό. Μετά τις συνταξιοδοτήσεις των εργαζομένων δεν υπάρχουν αναπληρώσεις από το 2010 και μετά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά, ωστόσο αυτά δεν απειλούν προς το παρόν την λειτουργία των κλινικών εκεί, τις εφημερίες ή τα ρεπό των εργαζομένων. Ο κύριος Χαλαζωνίτης έδωσε και μία νέα διάσταση στο ζήτημα των ελλείψεων αφού ανέφερε πως είναι και ζήτημα κατανομής, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες σε αφθονία σε μία μονάδα την ίδια ώρα που μια άλλη μονάδα έχει έλλειψη από αυτήν την ειδικότητα. Και κάπως έτσι εξηγείται το ζήτημα των ελλείψεων. Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα σε αναλώσιμα υλικά ή τρόφιμα. Υπάρχει καλή διαχείριση η οποία αφορά στην προνοητικότητα της διοίκησης ώστε να προμηθευτεί ποσότητες ικανές για την κάλυψη των αναγκών. Αναφορικά με τα φάρμακα ο κύριος Χαλαζωνίτης μας εξηγεί πως η ροή των φαρμάκων είναι ομαλή και το ίδιο συμβαίνει και με τα ακριβά φάρμακα, όπως τα ογκολογικά στα οποία επίσης το νοσοκομείο προμηθεύεται χωρίς κάποιο οικονομικό πρόβλημα κι έτσι εξυπηρετεί με επάρκεια τους ασθενείς του. Με μεγάλη περηφάνια ο συνεντευξιαζόμενος του LIFE2DAY.GR αναφέρει πως σχεδόν όλα τα μηχανήματα του νοσοκομείο έχουν συμβόλαια συντήρησης γεγονός που σημαίνει πως δεν υπάρχουν βλάβες ή θέματα συντήρησης αφού όλα αποκαθίστανται άμεσα. Χαρακτηριστικό δε, είναι το παράδειγμα της βλάβης της λυχνίας του Αξονικού μία Παρασκευή και η αποκατάσταση είχε γίνει ως την Δευτέρα το βράδυ και παρά το ότι μεσολαβούσε σαββατοκύριακο και παρά το ότι την Δευτέρα υπήρχε γενική εφημερία. Ο κύριος Χαλαζωνίτης τοποθετήθηκε για το θέμα των ασθενών που ενδεχομένως αντιδρούν βίαια προς το ιατρικό προσωπικό, αναφέροντας πως στο “Αλεξάνδρα” δε θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού δεν μιλάμε για ένα νοσοκομείο που ασχολείται με υπερεπείγοντες καταστάσεις, αλλά κυρίως με θέματα γυναικολογικά ή ογκολογικά. Συνεπώς δεν παρατηρείται τέτοιο φαινόμενο κυρίως λόγω των ειδικοτήτων που καλύπτονται. Το Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” δέχεται μεγάλο αριθμό ασθενών τον μήνα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το Ακτινολογικό δέχεται μέχρι και πέντε χιλιάδες ασθενείς τον μήνα! Αριθμός που καταδεικνύει το μέγεθος επισκεψιμότητας του νοσοκομείου. Τέλος, ο κύριος Χαλαζωνίτης ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του 2016 βρίσκεται υπό έγκριση ( !!! ) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες επ’ αυτού.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Φεβρουαρίου 2016, 15:56:57 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Φεβρουαρίου 2016, 02:37:42
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
08-02-2016
της Νικολέτας Ντάμπου.


Εφημερίες ‘’ τρόμου ‘’ εκτελούν στο Θριάσιο Νοσοκομείο οι λιγοστοί γιατροί και νοσηλευτές τις οποίες βιώνουν οι ασθενείς κάνοντας τον σταυρό τους. Χαρακτηριστικά σε μέρα εφημερίας έγιναν εκτατών είκοσι δύο εισαγωγές, ενώ στα επείγοντα πέρασαν πάνω από οχτακόσια άτομα, όταν τα κενά στους γιατρούς, τα οποία είναι μόνιμα και μακροχρόνια, ξεπερνούν τα τριάντα άτομα και στους νοσηλευτές τα εκτατών πενήντα άτομα! Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, κύριος Εμμανουήλ Αναστασίου μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Περισσότερα από εξακόσια άτομα επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία στο Θριάσιο Νοσοκομείο κάθε περίπου τέσσερις ημέρες, την στιγμή που το νοσοκομείο αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς αλλά και σε νοσηλευτές καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά. Στον ιατροτεχνολογικό τομέα ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος και απαιτεί επείγουσα αντικατάσταση . Σήμερα το LIFE2DAY.GR επιστρέφει στην πρωτεύουσα δίνοντας την σκυτάλη σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής. Στο μικροσκόπιο της έρευνας μας το Θριάσιο Νοσοκομείο για το οποίο θα μιλήσουμε με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, κύριο Αναστασίου Εμμανουήλ ο οποίος και εκτελεί χρέη διοικητή αυτήν την περίοδο και ο οποίος θα μας ενημερώσει για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη αυτή Μονάδα.  Στο Θριάσιο Νοσοκομείο διαθέτει τετρακόσια είκοσι οχτώ κρεβάτια, αριθμός μεγάλος για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ έχει ανεπτυγμένες όλες τις ειδικότητες και κλινικές, εκτός αυτής της καρδιοχειρουργικής σε ένα σύνολο ειδικευμένων γιατρών εκτατών σαράντα οχτώ και περίπου δεκαπέντε επικουρικών. Ρωτώντας τον κύριο Αναστασίου για ενδεχόμενες ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό, εκείνος σχολίασε πως δεν υπάρχει νοσοκομείο στην Ελλάδα σήμερα χωρίς ελλείψεις, ενώ εξαίρεση δεν αποτελεί φυσικά το Θριάσιο που έχει σοβαρότατα κενά. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για έναν αριθμό (κενών) που ξεπερνά τα τριάντα άτομα και αφορά κυρίως τον παθολογικό και χειρουργικό τομέα αλλά και στην αναισθησιολογία, ακτινοδιαγνωστική και στη γενική χειρουργική, καθιστώντας το νοσοκομείο υποστελεχωμένο στους ειδικευμένους, ενώ οι ελλείψεις αφορούν και τους ανειδίκευτους. Πρόβλημα που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια μετά την φυγή των ειδικευμένων γιατρών στο εξωτερικό, τάση που υπάρχει ακόμα. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει τρομακτικό πρόβλημα στις εφημερίες και κυρίως στην πνευμονολογική κλινική που τον χειμώνα λόγω της έξαρση γρίπης το πρόβλημα είναι πιο μεγάλο. Χαρακτηριστικά σε μέρα εφημερίες έγιναν εκτατών είκοσι δύο εισαγωγές, ενώ στα επείγοντα πέρασαν πάνω από οχτακόσια άτομα. Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, το πρόβλημα και εκεί είναι τεράστιο, μόνιμο και μακροχρόνιο. Ο κύριος Αναστασίου σοκάρει όταν εξομολογείται στο LIFE2DAY.GR πως οι ελλείψεις νοσηλευτών αγγίζουν τα εκτατών πενήντα άτομα! Ένας τεράστιος αριθμός αν αναλογιστεί κανείς πως το υπάρχον δυναμικό κυμαίνεται σε περισσότερα από χίλια άτομα. Ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας αναφέρει πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και σε αναλώσιμα υλικά. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι διαγωνισμοί με αποτέλεσμα να αναγκάζεται το νοσοκομείο να προχωρά σε μικρές προμήθειες οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να αγοράζει το νοσοκομείο πιο ακριβά, αλλά και να δημιουργούνται συχνά ορισμένα κενά σε υλικά. Σε αυτό συνηγορεί φυσικά και η μείωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, αλλά και η δύσκολη εποχή του καλοκαιριού με τα capital controls. Ο  διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, κύριος Εμμανουήλ Αναστασίου είπε στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος πως στα φάρμακα δεν υπάρχει πρόβλημα στο Θριάσιο, ενώ σε ότι αφορά την προμήθεια των λεγόμενων “ακριβών φαρμάκων” πέταξε το μπαλάκι στο Υπουργείο Υγείας και τη διαχείριση που αυτό θα κάνει σχετικά με αυτό το σοβαρό ζήτημα. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως γίνεται τεράστια προσπάθεια από την διοίκηση του νοσοκομείου να ανταπεξέλθει στις συγκεκριμένες -οικονομικές κυρίως- απαιτήσεις παρά και τον μειωμένο προϋπολογισμό. Το LIFE2DAY.GR ρώτησε τον διευθυντή σχετικά με ενδεχόμενα προβλήματα στον ιατροτεχνολογικό τομέα και η απάντηση κατέδειξε τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο στον τομέα αυτό. Με τα κονδύλια να είναι μειωμένα, το πρόβλημα εντείνεται δεδομένου πως μεγάλο μέρος του εξοπλισμού είναι πεπαλαιωμένο και απαιτεί επείγουσα αντικατάσταση χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ελπίδες για κάποια λύση στο άμεσο χρονικό διάστημα. Τα μηχανήματα με το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορούν το αναισθησιολογικό τμήμα. Ο κύριος Αναστασίου ενημέρωσε το LIFE2DAY.GR πως έχει καταρτιστεί ο προϋπολογισμός για το 2016 και ο οποίος είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με το 2015 και ανέρχεται στα είκοσι δύο εκατομμύρια την ίδια ώρα που το 2015 ήταν λίγο πάνω από είκοσι εκατομμύρια. Εξάλλου το 2015 το νοσοκομείο έλαβε χρήματα και από τον καινούριο Υπουργό Υγείας, κύριο Ξανθό σε ένα ποσό που κάλυψε κάποια κενά που εμφανίστηκαν από το καλοκαίρι του 2015 οπότε και το πρόβλημα ήταν εντονότερο. Στο Θριάσιο Νοσοκομείο η προσέλευση ξεπερνά τα εξακόσια άτομα στα επείγοντα κάθε περίπου τέσσερις ημέρες, ένα τεράστιο νούμερο που δείχνει ενδεικτικά τον φόρτο εργασίας που φυσικά σε ότι αφορά τα εξωτερικά ιατρεία ανέρχεται σε χιλιάδες άτομα.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Φεβρουαρίου 2016, 02:48:51 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: Βενιζέλειο ΠΑΓΝΗ νευρολόγος 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3269 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Ιουνίου 2012, 15:58:41
από Νίκος Κιοσές
3 Απαντήσεις
17149 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Οκτωβρίου 2014, 12:34:45
από medicus
483 Απαντήσεις
335137 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Σεπτεμβρίου 2023, 15:55:29
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5654 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Οκτωβρίου 2022, 17:12:02
από Argirios Argiriou
18 Απαντήσεις
7899 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Φεβρουαρίου 2024, 13:07:17
από GirousisN