Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 10:14:42

Αποστολέας Θέμα: Περί συνταγματικής κατοχύρωσης μισθών και συντάξεων.  (Αναγνώστηκε 15797 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Μαρτίου 2018, 09:57:42
Απάντηση #45
Αποσυνδεδεμένος

geodas


Καλημέρα,
Κατ΄αρχήν παράκληση να μη κομματικοποιήσεις τη κουβέντα γιατί πέφτει σε επίπεδο ολυμπιακού-παναθηναικού.
Αν διάβασες καλά γράφω για περαιτέρω περικοπές στο Κράτος!Περικοπές όμως που θα έχουν σχέδιο και αποτέλεσμα!Θεωρίες του τύπου¨κόψτε κι άλλο μισθούς και συντάξεις και σωθήκαμε¨ ή ¨η φοροδιαφυγή δεν είναι νόμιμη αλλά είναι ηθική¨ ή, κατά τους αριστερούς, ¨φόροι παντού¨ συγνώμη που στη χαλάω αλλά ρώτα ΟΠΟΙΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ θέλεις και θα σου πει δεν είναι πλέον σοβαρές, ότι οτι είχαν να δώσουν το δώσανε και ότι αν συνεχιστεί το ίδιο μοντέλο οικονομίας τόσο από τον Δημόσιο όσο και από τον Ιδωτικό τομέα τότε τον ήπιαμε ΟΜΑΔΙΚΩΣ!! Είναι πανεύκολο και ψυχωφελές αλλά και παιδαριώδες να ρίχνούμε όλες τις ευθύνες ο ένας στον άλλο ενώ εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο!
Τα Κράτη δεν αφήνονται να χρεώκοπήσουν έτσι απλά! Αν δεις το χρέος της Αμερικής ή της ευημερούσας Γερμανίας (ακόμα και σαν ποσοστό ΑΕΠ) θα σου πέσουν μαλλιά και δόντια! Αν λειτουργούσε, στις χώρες αυτές το κράτος με όρους επιχείρησης θα είχε διαλυθεί εις τα εξων συνετέθη!Γιαυτό και η Ελλάδα και η Πορτογαλία, άσχετα πως μας το σέρβιραν, βρήκαν εύκολα κρατικό δανεισμό, ναι με θυσίες άλλες απαραίτητες και άλλες όχι! Και στην Ελλάδα δεν έγινε ποτέ ΣΟΒΑΡΗ κουβέντα μεταξύ Δημόσιας Διοίκησης και Ιδιώτικού Τομέα γιαυτό και είμαστε εδώ που είμαστε
Και πάλι Καλημέρα!

16 Μαρτίου 2018, 07:14:31
Απάντηση #46
Αποσυνδεδεμένος

geodas


Καλημέρα,
Κάτι τελευταίο, να εξήγήσω τι εννοώ με τις σοβαρές κοινωνικές αναταραχές.
Έστω ότι το Κράτος αρχίζει και σκέφτεται σαν μαγαζάτορας, τόσα βγάζω - τόσα δίνω. Θα πει:Οκ, τώρα που έχω κρίση δε μπορώ να συντηρώ τόσα αστυνομικά τμήματα ούτε να πληρώνω τόσους αστυνομικούς.Κλείνω και απολύω λοιπόν το 1/3 ( όπως Ι.Τ. ).Θα αυξηθεί ναι ή όχι η εγκληματικότητα, νομοτελειακά; Ή νομίζεις ότι ο ληστής ή ο ανώμαλος θα κυνηγήσει μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους;
Θα πεί το Κράτος: Οκ, τώρα που έχω κρίση δε μπορώ να έχω 10 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στη βάρδια όπως είναι το μίνιμουμ των σχεδιασμών ασφαλείας, θα αφήσω 7. Έχετε υπολογίσει το κόστος σε ανθρώπινη υγεία; Ή νομίζεις ότι θα πάρει ο άλλος την Ιδιωτική Κλινική τηλέφωνο¨Γρήγορα σας παρακαλώ ένα ασθενοφόρο ο άντρας μου πρέπει να περνάει έμφραγμα¨ ¨Μάλιστα αμέσως πείτε μου διεύθυνση και να ξέρετε ότι είναι 200 ευρω γιατί θα έρθει και γιατρός¨ ¨Μα δεν έχω τόσα¨ ¨Τότε πάρτε το 166 τουτ,τουτ, τουτ¨.ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΩ ΜΕ ΤΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ, ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΩΜΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΚΡΙΝΙΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΤΖΗΔΩΝ, ΟΥΤΕ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ ΤΟΥ1980! Και το έχω παράπονο γιατί σε τόσα ποστ δεν έχω δει ΜΙΑ κριτική για τις ευθύνες του ιδιωτικού τομέα ( για όλα φταιει το κράτος!!! )

16 Μαρτίου 2018, 18:45:59
Απάντηση #47
Αποσυνδεδεμένος

pzogr


Όπως ξαναείπα ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε.

Αυτά που αναφέρεις έχουν τόσα λογικά άλματα, που δεν μπορούν να είναι βάση διαλόγου. Δεν χρειάζεται προφανώς να συρρικνωθεί η αστυνομία ή άλλοι σημαντικοί κλάδοι, ποιός το είπε αυτό; Μερικές άχρηστες υπηρεσίες όμως θα μπορούσαν να κλείσουν τελείως ή να ελαττώσουν το προσωπικό τους (όπως θα έκανε ο "μαγαζάτορας" δηλαδή) και σίγουρα μπορούν να μειώσουν τους μισθούς αναλογικά με την κατάσταση της αγοράς εργασίας. Αυτό δεν θα ήταν ευχάριστο ούτε για τους ιδιώτες γιατί θα μειωνόταν η δυνατότητα των πελατών τους για έξοδα.

Ο ιδιωτικός τομέας κάνει ό,τι τον συμφέρει. Το κράτος βάζει τους κανόνες και -κυρίως- το κράτος τους εφαρμόζει. Το παιδί θα τρέξει να περάσει απέναντι και μπορεί να το πατήσει αυτοκίνητο, αν οι γονείς του δεν του κρατούν το χέρι. Ποιός θα φταεί; Το παιδί; Αν το επιχείρημά σου είναι ότι χρεωκοπήσαμε επειδή είχαμε κάποιους που φοροδιέφευγαν, μάλλον πρέπει να το ξαναδείς το πράγμα. Η φοροδιαφυγή υπάρχει σε όλες τις κοινωνίες και είναι τόσο μεγαλυτερη όσο περισσότερο είναι το ποσοστό του εισοδήματος που ζητείται. Η σπατάλη είναι όμως δικό μας άθλημα γιατί όσο λαϊκιστές κι αν είναι οι ξένοι πολιτικοί εμείς παίζουμε σε άλλη κατηγορία. Από την εποχή που όποιος είχε ασπρόμαυρη τηλεόραση ήταν προνομιούχος μέχρι την εποχή που 5 κλιματιστικά δεν μας φτάνουν έχει μεσολαβήσει τρελό φαγοπότι χωρίς -όπως δείχνει το αποτέλεσμα- η οικονομία μας να το δικαιολογεί...

Για να είμαι και στο πνεύμα του thread, αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν ένας παλιός ΕΣΥτης διεκδικούσε δικαστικά μισθούς από την εποχή Γεννηματά που μπήκε μέχρι σήμερα με το σκεπτικό ότι οι μισθοί των κλητήρων πολλαπλασιάστηκαν ενώ οι μισθοί των γιατρών έμειναν ουσιαστικά στάσιμοι.

16 Μαρτίου 2018, 21:25:38
Απάντηση #48
Αποσυνδεδεμένος

geodas


Καλησπέρα,
Επιμένω να λέω ότι οι μισθοί τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα δε μπορούν να συμπιεστούν άλλο! Δε θα υπάρξει κανένα όφελος στην Οικονομία! Το λένε ΟΛΟΙ οι οικονομολόγοι! ( άντε να σου κάνω το χατήρι ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ )
Όταν υπάρχει το πάγωμα των προσλήψεων και η υποχρηματοδότηση στην αστυνομία και στα νοσοκομεία , αυτό δεν είναι η υποβάθμιση που λέω; Το θεωρείς λογικό άλμα;
Επίσης το Κράτος δεν είναι η μαμά μας! Μεγάλα παιδιά είμαστε

17 Μαρτίου 2018, 07:52:57
Απάντηση #49
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το Κράτος είναι υποχρεωμένο από το Σύνταγμα να βρει πόρους είτε με φορολογία είτε με δανεισμό είτε με περικοπές δαπανών να παρέχει ένα μίνιμουμ επίπεδο αυτών των παροχών.

Είτε με δανεισμό...

Αυτά είναι.

( Στην Σουηδία είχα διαβάσει κάποτε ότι ο δανεισμός είναι σαν να κατουριέσαι πάνω σου. Ανακουφίζεσαι προς στιγμήν αλλά καθώς περνά η ώρα το πράγμα γίνεται όλο και πιο άβολο ).
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Μαρτίου 2018, 10:22:11 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Μαρτίου 2018, 10:40:42
Απάντηση #50
Αποσυνδεδεμένος

geodas


Και ολοκληρώνω την απάντηση
Είμαι από αυτούς που από την αρχή υποστήριζαν στοχευμένες περικοπές στο Κράτος π.χ. η Ελλάδα δε μπορεί να έχει 7 Ιατρικές Σχολές που να βγάζουν ανέργους Ιατρούς ,δε μπορεί να έχει κάθε κωμόπολη το ΤΕΙ ή  το στρατόπεδο της!Θυμάσαι μήπως από ποιους προήλθαν οι σφοδρότερες αντιδράσεις σε τέτοιους σχεδιασμούς; Μήπως από τους ιδιώτες που κλαούριζαν ότι θα κλείσουν τα μαγαζιά τους και ότι το κακό Κράτος υποβαθμίζει τη τοπική οικονομία;Ο δ.υ.  έχει δύο επιλογές: ή θα πάει όπου του πει η υπηρεσία ή θα παραιτηθεί( το πολύ-πολύ να κυνηγήσει νέα βυσματική θέση)Και θυμάσαι πολύ καλά ότι κάτω από το βάρος ΚΑΙ αυτών των αντιδράσεων αποφασίστηκε αυτό το άθλιο γαιτανάκι: οριζόντιες περικοπές σε μισθούς - συντάξεις - δαπάνες - αυξάνουμε φόρους και θα δείτε ότι θα΄ρθει η ανάπτυξη, και σε λίγο " ξέρετε πήρε τηλ. η ανάπτυξη και είπε ότι δε μπορεί να έρθει φέτος αλλά θα έρθει σιιιιιιίγουρα του χρόνου αν κόψουμε κι άλλο τους μίσθους και τις συντάξεις .Αυτό το πράγμα έχει πιάσει ΠΑΤΟ το λένε ΟΛΟΙ οι οικονομολόγοι( τελικά δε σου χαρίζω το ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ )Αυτή την αποτυχημένη συνταγή υποστηρίζεις και εσύ με το να λες "έντάξει να μειωθουν κι άλλο οι μισθοί στο ΕΣΥ ( έλα μωρέ λίγο, τόσο δα ) αφού όμως μειωθούν και σε όοοοολους τους άλλους υπαλλήλους
Και κάτι άλλο: το Κράτος ως δομή και ρόλο δε παράγει κανόνες , το κράτος ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ κανόνες ( νόμους )που παράγονται από τους κυβερνώντες οι οποίοι ψηφίζονται από την πλειοψηφία και όχι μόνο από τού δ.υ αλλά και από τους ελεύθερους επαγγελματίες- επιχειρηματίες( if you know what i mean ), αλλά μη σε ρίχνω από τα σύννεφα!
Λέω και ξαναλέω για τη φοροδιαφυγή γιατί δε χωράει στη δική μου λογική και ηθική επιχειρήματα του τύπου"συμβαίνει και εις Παρισίους" Ναι, συμβαίνει αλλά όχι σε αυτό το γελοίο βαθμό που γίνεται εδώ!
Δε χωράει στη δική μου ηθική το να προσπαθούν να τη παρουσιάσουν σαν ηρωική πράξη αντίστασης στο κακό βαμπίρ-Κράτος( εξού και οι ξυλοδαρμοί-τραμπουκισμοί όταν πάνε να τους ελέγξουν) Αυτές τις λογικές υποστηρίζεις; Στον επαγγελματία που δε θα κόψει 2-3 αποδείξεις στις 15 δε θα του κάνουν τίποτα, πίστεψε με

17 Μαρτίου 2018, 18:54:08
Απάντηση #51
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Και για να ξαναγυρίσουμε στην αρχή του νήματος:

Οι Δικαστές βγάζουν αντισυνταγματική την μείωση των συντάξεών τους...

17/03/2018



Σε ολοκληρωτική κατάρρευση του νόμου Κατρούγκαλου που αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τις περικοπές 18% που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές, φέρνει απόφαση του «Μισθοδικείου».

Συγκεκριμένα η απόφαση 1/2018, ακυρώνει τον επανυπολογισμό των συντάξεων, το πλαφόν των 2.000 και 3.000 ευρώ και τις μειώσεις σε άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ για τους δικαστικούς λειτουργούς της χώρας.

Ουσιαστικά, για πρώτη φορά τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου Κατρούγκαλου και μπαίνει ζήτημα σχετικά με τις περικοπές που πρέπει να γίνουν σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Ο Ελεύθερος Τύπος αναφέρει συγκεκριμένα ότι ενδεχομένως η απόφαση αυτή να είναι «καμπανάκι» συναγερμού από τους δικαστές προς την κυβέρνηση κι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι έχουν προσφύγει μαζικά και περιμένουν αποφάσεις από το ΣτΕ, αποφάσεις που θα βγουν μετά το Πάσχα, για το αν είναι συνταγματικός ή όχι ο επανυπολογσμός των κύριων και επικουρικών συντάξεων αλλά και οι μειώσεις επικουρικών για συντάξεις που είναι πάνω από τα 1.300 ευρώ.

Αν το ΣτΕ βαδίσει στα «χνάρια» του Μισθοδικείου και βγάλει αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου (επανυπολογισμός-μειώσεις επικουρικών), τότε εκείνο που εξετάζεται είναι να ξανατεθούν από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών στο τραπέζι με τους δανειστές, οι μειώσεις στις συντάξεις ως 18% που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2018.
Η τρόικα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θέλει περικοπές που να είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και να μην προσκρούουν σε δικαστικές αποφάσεις.

Αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει και αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή άλλου είδους μειώσεις, που θα φέρνουν όμως το 1,8 δισ. ευρώ ετησίως για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με το τρίτο Μνημόνιο.
Η απόφαση

Οι δικαστές κρίνοντας εν προκειμένω την αγωγή συνταξιούχου δικαστικού λειτουργού λένε ότι τόσο ο επανυπολογισμός συντάξεων του άρθρου 14 ν. 4387 αλλά και το πλαφόν (μείωση) συντάξεων του άρθρου 13, στις 2.000 και 3.000 ευρώ, είναι αντισυνταγματικά, διότι πλήττουν περαιτέρω το εισόδημα των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών και επιπρόσθετα διότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι ειδικές διατάξεις του Συντάγματος που ορίζουν ότι οι αποδοχές και συντάξεις των δικαστικών ορίζονται από ειδικό νόμο που δεν υφίσταται στη δική τους περίπτωση.

Η αγωγή ασκήθηκε με αξίωση αποζημίωσης-επιστροφής ποσού 35.522,76 ευρώ επειδή το ποσό που κόπηκε λόγω επιβολής πλαφόν (στις 2.000 ευρώ μικτά) προήρχετο από την προηγούμενη μείωση του ν. 4093. Η περικοπή που επήλθε με το πλαφόν του νόμου Κατρούγκαλου θα επιστραφεί μεν από 1ης/1/2019, αφού όμως προηγηθεί ο επανυπολογισμός του άρθρου 14.

Δηλαδή, το ποσό που κόπηκε με το πλαφόν θα επιστραφεί όχι στην παλιά σύνταξη, αλλά στη σύνταξη που θα έχει ο δικαστικός μετά τον επανυπολογισμό της με το άρθρο 14 του νόμου Κατρούγκαλου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Μαρτίου 2018, 19:01:54 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Μαρτίου 2018, 12:39:02
Απάντηση #52
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.... Είχα πει παλιότερα (προ πενταετίας) ότι άκρη με τις περικοπές δεν θα βρεθεί αφού το νομικό σύστημα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να μην μπορείς να το διορθώσεις. Να λοιπόν τα αποτελέσματα....
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι Δικαστές βγάζουν αντισυνταγματική την μείωση των συντάξεών τους...  17/03/2018

Σε ολοκληρωτική κατάρρευση του νόμου Κατρούγκαλου που αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τις περικοπές 18% που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές, φέρνει απόφαση του «Μισθοδικείου».....
   Νομίζω ότι η αρχική λύση της άτακτης χρεωκοπίας θα διόρθωνε όλα τα άνω νομικά προβλήματα. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα παρέμεναν στα ύψη και όλοι θα ήταν δυστυχισμένοι. Τότε, προ επταετίας, η κατάσταση ήταν καλύτερη - τώρα μας έχουν όλους ξεζουμίσει, έχουμε φορτωθεί Αγγλικό χρέος και πάμε πλέον για εκποίηση....
   Εντάξει, είναι υπερβολή ??? να αρχίσουμε πάλι τα της χρεωκοπίας. Αλλά τι είναι οι ""άλλου είδους μειώσεις, που θα φέρνουν όμως το 1,8 δισ. ευρώ ετησίως"". Που θα βρεθούν αυτά τα λεφτά (στο κράτος βέβαια για να πληρώσει) χωρίς περικοπές μισθών-συντάξεων ή απολύσεις; Και έχουμε, ως χώρα, υπογράψει συμφωνίες με δανειστές (πχ ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις). Αν δεν τηρείς τις συμφωνίες τι γίνεται; Πάλι ηρωικές διαπραγματεύσεις;

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2132 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Οκτωβρίου 2010, 00:11:09
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3278 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Ιουνίου 2011, 23:20:11
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1984 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Σεπτεμβρίου 2015, 14:22:45
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
11889 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Δεκεμβρίου 2016, 15:09:30
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3904 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Σεπτεμβρίου 2019, 00:15:23
από Argirios Argiriou