Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 12:26:17

Αποστολέας Θέμα: Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τη Δικαστική συμπαράσταση.  (Αναγνώστηκε 2976 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Μαρτίου 2016, 16:20:33
Αναγνώστηκε 2976 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Μαρτίου 2018, 07:09:38
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Στις 15/03/2018 μίλησα με Δικηγόρο της Καβάλας για έναν ασθενή μου με Άνοια που χρήζει Δικαστικής Συμπαράστασης. Παρακάτω γράφω μια περίληψη όσων μου είπε ο Δικηγόρος, χωρίς όμως να διεκδικώ το αλάθητο. Πάντως πρόκειται για Δικηγόρο που έχει διεκπεραιώσει αρκετές τέτοιες υποθέσεις:

Ο Δικηγόρος επιδιώκει να πάρει χαρτί για τον Ασθενή από κάποιον κρατικό Ιατρό, π.χ. στην περίπτωση Ψυχιατρικής ασθένειας από έναν κρατικό Ψυχίατρο π.χ. στην περίπτωση της Καβάλας, από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καβάλας ή από την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας. Αυτό όμως δεν είναι πάντα και τόσο εύκολο, σύμφωνα με τον Δικηγόρο, λόγω φόρτου εργασίας αυτών των Ιατρών.

Για την ακρίβεια αυτό που γίνεται συνήθως είναι ότι ο Δικηγόρος κοινοποιεί μια αίτηση για Δικαστική Συμπαράσταση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καβάλας και στον Εισαγγελέα ταυτόχρονα. Τότε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας τηλεφωνεί ώστε να κλείσει ένα ραντεβού με τον ασθενή και αν ο Ψυχίατρος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας που εξετάσει τον Ασθενή κρίνει ότι ο Ασθενής πρέπει να έχει Δικαστικό Συμπαραστάτη τότε συμπληρώνει μια ειδική φόρμα που έχει για αυτό τον σκοπό. Τώρα όμως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας δηλώνει ότι λόγω εργασιακής υπερφόρτωσης αδυνατεί να αναλάβει τέτοια περιστατικά. ( Αλήθεια γιατί πρέπει να είναι σώνει και καλά Κρατικός Ιατρός; Δεν ισχύει η ισοτιμία υπογραφής μεταξύ Κρατικών και Ιδιωτών Ιατρών; Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) Έτσι αν ο Δικηγόρος δει ότι δεν γίνεται να βρει έναν Κρατικό Ψυχίατρο τότε ο Δικηγόρος επιδιώκει να πάρει τουλάχιστον μια έγγραφη απάντηση από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας ή την Ψυχιατρική Κλινική ότι δεν μπορούν, λόγω φόρτου εργασίας να εξετάσουν τον Ασθενή, και έτσι αφού αποδείξει εγγράφως στο Δικαστήριο που πιθανώς να γίνει μελλοντικά για Δικαστική Συμπαράσταση, τον λόγο για τον οποίο δεν απευθύνθηκαν σε Κρατικό Ψυχίατρο, τότε μπορεί να απευθυνθεί και σε ιδιώτη Ψυχίατρο ο οποίος γράφει μια Ιατρική Γνωμάτευση σε ελεύθερο κείμενο. Μετά γίνεται το Δικαστήριο, όπου μερικές φορές οι Δικαστές μπορεί να ζητήσουν να δούνε και οι ίδιοι τον Ασθενή, αν και άλλες φορές μπορεί να αρκέσει ένας μάρτυρας.

Υπάρχει και η δυνατότητα προσωρινού Δικαστικού Συμπαραστάτη έως ότου βγει απόφαση για μόνιμο Δικαστικό Συμπαραστάτη (η διαδικασία για να οριστεί δικαστικώς μόνιμος Δικαστικός Συμπαραστάτης μπορεί να πάρει γύρω στους 2 μήνες).

Με το που βγει απόφαση για Δικαστική Συμπαράσταση ακυρώνεται η υπογραφή του ασθενούς (και είναι δυνατόν, τότε, να ακυρωθούν και υπογραφές που πιθανώς να αναγκάσαν κάποιοι επιτήδειοι να βάλει ο Ασθενής πριν πάρει Δικαστική Συμπαράσταση, ενόσω όμως ήταν ήδη Ψυχικά άρρωστος).

Το έργο του Δικαστικού Συμπαραστάτη είναι η Διοίκηση της Περιουσίας του Ασθενούς (στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ασθένειες που προκαλούν έκπτωση της Πνευματικής και Ψυχικής Υγείας του Ασθενούς).

Υπάρχει Μερική αλλά και Πλήρης Δικαστική Συμπαράσταση. Στην Μερική Δικαστική Συμπαράσταση ο Ασθενής πρέπει να συνοδεύεται πάντα και από Δικαστικό Συμπαραστάτη για θέματα που χρειάζονται υπογραφή. Στην Πλήρη Δικαστική Συμπαράσταση τον εκπροσωπεί τον Ασθενή για τέτοια θέματα πλήρως ο Δικαστικός Συμπαραστάτης και δεν χρειάζεται να παραβρίσκεται ο Ασθενής.

Γίνεται προσπάθεια, να ορίζεται ως Δικαστικός Συμπαραστάτης ένα πρόσωπο, το οποίο να είναι κοντά από κάθε άποψη (συγγενική, συναισθηματική, γεωγραφική) με το άτομο που έχει ανάγκη Δικαστική Συμπαράστασης. Επίσης ορίζεται μια Τριμελής Επιτροπή (κατά προτίμηση από μέλη της Οικογένειας) που ελέγχουν τον Δικαστικό Συμπαραστάτη. Ο Δικαστικός Συμπαραστάτης έχει δικαίωμα να πουλά εκ μέρους του Δικαστικού Συμπαραστάτη αλλά όμως μόνο μετά από δικαστική απόφαση.

Υστερόγραφο: Επειδή οι συγγενείς του ασθενούς μου, έχουν ζήσει πολλά χρόνια στην Γερμανία. Η Δικαστική Συμπαράσταση στα Γερμανικά μάλλον μεταφράζεται ως begleitung.
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Μαρτίου 2018, 07:35:34 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Μαρτίου 2018, 18:14:49
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

schumifer



16 Μαρτίου 2018, 18:18:04
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στα σουηδικά είναι ο godman?

Ακριβώς.

Για όσους δεν ξέρουν Σουηδικά: "God Man" σημαίνει "Καλός Άνθρωπος" και εννοούν τον Δικαστικό Συμπαραστάτη.

(εντάξει υπάρχουν και άλλοι καλοί άνθρωποι που δεν είναι Δικαστικοί Συμπαραστάτες  :) ).
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Μαρτίου 2018, 18:19:37 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: