Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 13:06:40

Αποστολέας Θέμα: www.airbnb.gr  (Αναγνώστηκε 65523 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

29 Μαρτίου 2016, 23:11:10
Αναγνώστηκε 65523 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Οκτωβρίου 2016, 07:52:55
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
16/10/2016 ΤΟ ΒΗΜΑ.
Του Τάσου Μαντικίδη.




Καθώς η οικονομική κρίση συνεχίζει να ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά και δεδομένου ότι από τα τέλη του περασμένου έτους απελευθερώθηκε η βραχυπρόθεσμη εκμίσθωση ακινήτων σε ιδιώτες χωρίς την έκδοση Ειδικού Σήματος ΕΟΤ, ήδη στη χώρα μας ενοικιάζονται γύρω στα 30.000 σπίτια μέσω του Διαδικτύου, όπως προκύπτει από τη «χαρτογράφηση» της νέας αυτής αγοράς από τη Δανός / An Alliance Member of BNP Paribas Real Estate.

«Σίγουρα, η τάση της αποκαλούμενης "sharing economy" δημιουργεί πρωτόγνωρες συνθήκες και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Μένει να δημιουργηθεί και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να λειτουργήσει με θετικό και θεμιτό τρόπο» παρατηρεί ο Παναγιώτης Μερεκούλιας, διευθυντής του τομέα μελετών και εκτιμήσεων της εταιρείας.

Μόνο μέσω της πιο γνωστής πλατφόρμας βραχυπρόθεσμης ενοικίασης ακινήτων, της Airbnb, φιλοξενούνται εξάλλου περίπου 2.500 καταχωρίσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Για κάθε κράτηση η Airbnb κρατά το 10% (το 3% από τον ιδιοκτήτη και το υπόλοιπο από τον ενοικιαστή). Σύμφωνα με στοιχεία της εν λόγω εταιρείας το μέσο εισόδημα για κάθε καταχώριση ανέρχεται σε 753 ευρώ ανά μήνα με περίπου 177 διαμονές ανά έτος. Η πληρότητα δηλαδή για κάθε καταχώριση υπολογίζεται σε 48,6%.

Περιζήτητο το Κουκάκι

Η πιο δημοφιλής περιοχή της Αθήνας είναι το Κουκάκι. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση των καταχωρίσεων που έχουν μικρότερη πληρότητα, της τάξης του 29,6%, με μέσο ετήσιο εισόδημα 466 ευρώ/μήνα.

Καθώς η αξία της Airbnb ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ, δείχνει να βρίσκεται πιο μπροστά από μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες όπως η Marriott και η Starwood, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ούτε ένα ιδιόκτητο ακίνητο.

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν επιχειρηματικά αυτή τη νέα τάση και έσπευσαν να την εκμεταλλευθούν. Υπάρχουν μάλιστα και ορισμένοι που αγόρασαν παλιά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, προχώρησαν σε κάποιες εργασίες ανακαίνισης και ξεκίνησαν να τα μισθώνουν μέσω της εν λόγω διαδικτυακής πλατφόρμας. Ελληνες, αλλά κυρίως ξένοι επενδυτές, αγόρασαν ακίνητα σε περιοχές όπως Κουκάκι, Πλάκα, Ψυρρή, Γκάζι κ.λπ. μεγάλης παλαιότητας και με κόστος ως και 100.000 ευρώ προκειμένου να επωφεληθούν από αυτήν τη νέα τάση.

Εταιρείες διαχείρισης

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν δημιουργηθεί ακόμη και εταιρείες που διαχειρίζονται για λογαριασμό ενός ιδιοκτήτη τα ακίνητα που μισθώνει μέσω Airbnb, όπως η eazybnb, η guesteasy, η Airbnb management in Greece και πλήθος άλλες. Αναλαμβάνουν την πλήρη διαχείριση του ακινήτου στο Airbnb, από την επαγγελματική φωτογράφιση για την καταχώριση και τη διαχείριση των κρατήσεων ως τη συντήρηση και καθαριότητα του χώρου, έναντι ποσοστού της τάξης του 15%-20% επί του μισθώματος.

Ετσι κάποιοι ιδιώτες ιδιοκτήτες παραδίδουν τα κλειδιά των ακινήτων τους σε μια τέτοια εταιρεία και έναντι αντιτίμου λαμβάνουν κάθε μήνα εισόδημα από το ακίνητο που είτε δεν χρησιμοποιούσαν ως τώρα είτε το μίσθωναν πολύ φθηνότερα με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο.

Προς το παρόν δεν υπάρχει περιορισμός για τον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να μισθώνει βραχυπρόθεσμα ένας ιδιοκτήτης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ιδιοκτήτες που μισθώνουν διαμερίσματα μιας ολόκληρης πολυκατοικίας.

Στην Αθήνα το ποσοστό των πολλαπλών καταχωρίσεων ανέρχεται σε 43%. Η περίπτωση των πολλαπλών καταχωρίσεων μαρτυρά ότι ο ιδιοκτήτης των εν λόγω καταχωρίσεων αντιμετωπίζει τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση των ακινήτων του καθαρά επιχειρηματικά.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που παρασύρονται από αυτή τη μόδα και πιστεύοντας ότι μπορούν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα μέσω Airbnb ζητούν από τους υπάρχοντες μισθωτές τους να τους δώσουν περισσότερα χρήματα για τον χώρο που νοικιάζουν ή προχωρούν ακόμη και σε εξώσεις, προκειμένου να μισθώνουν το ακίνητο βραχυπρόθεσμα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της περιοχής των Χανίων, όπου οι καταχωρίσεις στην Airbnb αυξήθηκαν από 800 σε 1.600, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακίνητα για μακροπρόθεσμες μισθώσεις.

Δεν θέλουν μόνιμους

Το φαινόμενο βέβαια αυτό έχει ήδη παρατηρηθεί σε μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο, η Νέα Υόρκη, το Παρίσι ή η Βαρκελώνη, όπου πολλά σπίτια δεν διατίθενται πλέον για μόνιμους ενοικιαστές αλλά μόνο για ταξιδιώτες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, πλέον τα 2/3 των τουριστικών προσφορών προέρχονται από την οικονομία διαμοιρασμού, έναντι του 1/3 που προέρχεται από τους κλασικούς ταξιδιωτικούς παρόχους.

Φυσικά, δεν είναι λίγες οι αντιδράσεις έναντι αυτής της νέας μορφής επιχειρηματικότητας. Σε αρκετά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας οι μέσες τιμές δωματίων σε ξενοδοχεία σημείωσαν μείωση τον Ιούλιο του 2016 έναντι του Ιουλίου 2015, λόγω των μισθώσεων καταλυμάτων μέσω Airbnb. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Trivago στη Μύκονο η μέση ξενοδοχειακή τιμή για εφέτος τον Ιούλιο είναι στα 335 ευρώ ανά διανυκτέρευση, μειωμένη κατά 5,9% σε σχέση με τα 356 ευρώ του Ιουλίου του 2015, ενώ στη Σαντορίνη εφέτος το αντίστοιχο νούμερο είναι στα 259 ευρώ, έναντι των 263 ευρώ του Ιουλίου του 2015.

Αντίστοιχα μειωμένες, παρά τις αυξημένες αφίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος», είναι και οι τιμές των ξενοδοχείων της Αθήνας, από τα 113 ευρώ του 2015, στα 101 ευρώ του 2016. Αυτές οι μειώσεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση των ξενοδόχων που μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό. Σύμφωνα με μελέτες στις ΗΠΑ, κάθε αύξηση 10% στην προσφορά της Airbnb οδηγεί σε 0,35% μείωση στα μηνιαία έσοδα ανά δωμάτιο ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton με τίτλο «Λειτουργία και επίδραση της οικονομίας διαμοιρασμού στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα», μόνο το 2014 «χάθηκαν» φόροι ύψους 350 εκατ. ευρώ και 15.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας της λειτουργίας των άτυπων τουριστικών καταλυμάτων.


Φορολογία

Κλειδί η ρύθμιση της αγοράς

Τη φορολογική ρύθμιση της αγοράς περιμένουν πάντως οι επενδυτές, καθώς σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν να καταχωρίζουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των συμβολαίων στον δικτυακό τόπο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος για τη λήψη του μοναδικού αριθμού καταχώρισης της μίσθωσης.

Αντιμετωπίζεται δηλαδή φορολογικά, όπως κάθε αστική σύμβαση μίσθωσης κατοικίας. Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής είναι αλλοδαπός, καταχωρίζονται στο σύστημα ο αριθμός διαβατηρίου, η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του και η χώρα προέλευσής του.

Προκειμένου να επιλυθούν κάποια προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Μερεκούλια, προωθείται νομοσχέδιο, που προβλέπει δημιουργία Μητρώου, όπου θα εγγράφονται υποχρεωτικά όσοι νοικιάζουν καταλύματα μέσω Διαδικτύου, ενώ τα στοιχεία τους θα διασταυρώνονται με εκείνα που διατηρούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες. Θα επιβάλλεται 3% φόρος σε όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσω γνωστών ιστοσελίδων, όπως και αυτή του Airbnb, ενώ οι ιδιοκτήτες θα πρέπει επίσης να δηλώνουν τα ποσά που λαμβάνουν στη φορολογική τους δήλωση, προκειμένου να φορολογούνται με τους συντελεστές που επιβαρύνονται τα εισοδήματα από τα ενοίκια (με συντελεστή 15% για εισοδήματα έως €12.000, 35% για εισοδήματα έως €35.000 και 45% για εισοδήματα από €35.000 και άνω).

Επιπλέον, εξετάζεται το γεγονός να επιτρέπονται μόνο τέσσερα καταχωρισμένα ακίνητα ανά ιδιοκτήτη, ακολουθώντας το παράδειγμα του Βερολίνου, που από τον Μάιο του 2016 απαγορεύει την ενοικίαση ολόκληρων κατοικιών μέσω υπηρεσιών τύπου Airbnb, θεσπίζοντας μεγάλες χρηματικές ποινές για τους παραβάτες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Οκτωβρίου 2016, 08:00:19 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Μαΐου 2017, 00:05:39
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Σεπτεμβρίου 2017, 09:06:42
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
17/09/2017 Καθημερινή
Του Νίκου Ρουσανογλου.


Διαμονή σε... κοντέινερ λόγω Airbnb

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Σεπτεμβρίου 2017, 12:44:41
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
  Το άνω άρθρο να το στείλουν στους "απανταχού" δημότες νησιών-απομονωμένων περιοχών και δημάρχους που σκούζουνε για γιατρούς αλλά δεν διαθέτουν στέγη. Δίνουν ένα αμφιλεγόμενο επίδομα (τελικά το δίνουν ή όχι, το παίρνει κάποιος να μας πει; φορολογείται; ) που φτάνει για ενοίκιο τριών ημερών...
   Όχι ότι θα αλλάξει τίποτα φυσικά. Τους γιατρούς πολλοί εμίσησαν το χρήμα όμως κανείς...

25 Νοεμβρίου 2017, 22:59:07
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
04-11-2015

Όσα θέλατε να μάθετε για την τάση του Airbnb, την φθηνή διαμονή και το πόσο διαδεδομένη τάση γίνεται στην Ελλάδα.

Τι είναι το Airbnb και πόσο συμφέρει για τα ταξίδια σας; Τι παίζει στην Ελλάδα και τι χρειάζεται για να γίνετε κι εσείς οικοδεσπότης ή επισκέπτης; Πόσες επιλογές θα βρείτε στις πόλεις της Ελλάδας και πόσο αξίζει να εγκαταλείψετε την ιδέα του ξενοδοχείου; Παρακάτω συγκεντρώνουμε όσα θέλετε να ξέρετε για τη νέα τάση στην ταξιδιωτική διαμονή που ήρθε… για να μείνει.

Τι είναι το Airbnb;
Ιδρύθηκε το 2008 στο Σαν Φρανσίσκο και αποτελεί μια κοινότητα/αγορά για όσους θέλουν να διαθέσουν ένα δωμάτιο του σπιτιού τους ή ένα ολόκληρο διαμέρισμα για την διαμονή ταξιδιωτών, αλλά και για τους ίδιους τους ταξιδιώτες που ψάχνουν οικονομικότερες και λιγότερο απρόσωπες επιλογές σε σχέση με ένα ξενοδοχείο στα μέρη που ταξιδεύουν. Η Airbnb στην ουσία διασυνδέει οικοδεσπότες και επισκέπτες, που αυτή τη στιγμή φτάνουην τους 60 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε 34.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Πώς λειτουργεί;
Πληκτρολογείτε την πόλη και τις ημερομηνίες του ταξιδιού σας και κάνετε αναζήτηση, όπως σε οποιοδήποτε booking engine. Μόνο που εδώ θα βρείτε περισσότερες επιλογές: Ολόκληρο σπίτι, ιδιωτικό δωμάτιο ή κοινόχρηστο χώρο; Ποιο εύρος τιμής προτιμάτε; Μήπως χρειάζεστε τον χώρο για κράτηση με την εβδομάδα ή με τον μήνα; Χρειάζεστε απλώς bed & breakfast; Όλες αυτές οι επιλογές υπάρχουν στα καταλύματα της Airbnb, μαζί με μια λίστα με τις παροχές του κάθε χώρου: Στην στήλη «παροχές» του κάθε καταλύματος θα δείτε τι προσφέρει: Κουζίνα, τηλεόραση, μπάνιο, πετσέτες/είδη υγιεινής, θέρμανση/κλιματισμός, ίντερνετ, πλυντήριο, εύκολη πρόσβαση για ΑΜΕΑ, δυνατότητα καπνίσματος κ.ο.κ. Στην τιμή που προτείνει ο οικοδεσπότης ανά ημέρα, προστίθεται μια προμήθεια της Airbnb (κυμαίνεται συνήθως στα 10€) και ένα cleaning fee για τον καθαρισμό του χώρου (επίσης περί τα 10€, ανάλογα τις ημέρες ή τον χώρο διαμονής). Το τελικό ποσό που θα χρεωθείτε φαίνεται στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης σας. Αν από την άλλη, έχετε «περίσσευμα χώρου» και ενδιαφέρεστε να γίνετε εσείς οικοδεσπότες, δείτε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος τις οδηγίες.

Είναι ασφαλές;
Οι επισκέπτες και οι οικοδεσπότες επαληθεύουν την ταυτότητά τους συνδέοντας τον λογαριασμό τους με τα κοινωνικά δίκτυα και σαρώνοντας την επίσημη ταυτότητά τους ή επιβεβαιώνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία, ώστε να μην υπάρχουν «παρατράγουδα». Άλλωστε, υπάρχουν κριτικές για κάθε οικοδεσπότη από προηγούμενους επισκέπτες, για να ξέρετε τι να περιμένετε. Τέλος, ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για έναν απρόσωπο επιχειρηματία αλλά για έναν οικοδεσπότη, μπορείτε να βασίζεστε σε αυτόν για πληροφορίες για την περιοχή που επισκέπτεστε. Εξυπακούεται πως μπορείτε να δείτε οπτικό υλικό για κάθε προσφερόμενο κατάλυμα.

Τι "παίζει" στην Ελλάδα;
Στην Αθήνα η Airbnb δείχνει να έχει «πιάσει» για τα καλά: Αν αναζητήσετε για παράδειγμα χώρο διαμονής σε Αθήνα και προάστια σε έναν μήνα από τώρα, θα βρείτε πάνω από 300 επιλογές χώρων, με τιμές που ξεκινούν από τα 9€ και μέσο όρο διανυκτέρευσης στα 53€ (η ιστοσελίδα υπολογίζει την μέση τιμή όλων των διαθέσιμων δωματίων πάνω αριστερά). Το ενδιαφέρον είναι ότι θα βρείτε χώρους σε γειτονιές που ενδεχομένως σας βολεύουν, αλλά ως τώρα δεν υπήρχαν ξενοδοχεία, μιας και αυτά εξυπηρετούν κατά βάση το ιστορικό κέντρο. Δείτε εδώ στοιχεία για την Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στην Θεσσαλονίκη, εντοπίσαμε με μια γρήγορη αναζήτηση τουλάχιστον 257 ενοικιαζόμενους χώρους, κυρίως στο κέντρο, αλλά και σε προάστια όπως η Καλαμαριά και οι Αμπελόκηποι, με τιμές από 9€ και μέσο όρο διανυκτέρευσης κάτω από 40€.

Στην Πάτρα, οι επιλογές φτάνουν (και ξεπερνούν, ανάλογα την περίοδο που ψάχνετε) τους 40 ενοικιαζόμενους χώρους, με «τσουχτερό» όμως μέσο όρο διανυκτέρευσης στα 67€ - παρ’ όλα αυτά, θα βρείτε και αρκετές φθηνές επιλογές χάρη στην φοιτητική παράδοση του κέντρου, που διαθέτει δωμάτια και γκαρσονιέρες σε οικονομικότερες τιμές. Στον Βόλο και την γύρω περιοχή θα βρείτε επίσης περί τις 50 επιλογές ενοικιαζόμενων χώρων, με μέσο όρο περί τα 60€ ανά διανυκτέρευση. Λιγότερες, αλλά διόλου αμελητέες επιλογές διαμονής εντοπίσαμε και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Λάρισα, η Καβάλα, η Κομοτηνή, το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Δεν είναι μόνο αστική υπόθεση το Airbnb όμως: Σε ορεινές περιοχές ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος, η τάση δείχνει να εξαπλώνεται: Στα Ζαγοροχώρια και στις περιοχές πέριξ των Ιωαννίνων εντοπίσαμε περί τις 40 καταχωρήσεις σε τιμές από 29€, μερικές δεκάδες επιλογές στην Θεσσαλία (Μετέωρα, λίμνη Πλαστήρα), πάνω από 50 καταχωρήσεις στον Παρνασσό, και μερικές δεκάδες επιλογές στα ορεινά της Πελοποννήσου (Κορινθία, Αρκαδία) και της Στερεάς Ελλάδας (Ναυπακτία, Ευρυτανία). Έχετε υπ’ όψιν σας όμως, ότι Airbnb δεν σημαίνει απαραίτητα «λογική χόστελ» και ταπεινά δωμάτια: Σε αυτές τις αγροτουριστικές περιοχές, εντοπίσαμε και ολόκληρες φάρμες ή υπερπολυτελή σαλέ με τιμή στα… 1.000€ ανά διανυκτέρευση. Θυμηθείτε να κοιτάξετε στην Airbnb όταν πλησιάζει και πάλι το καλοκαίρι, μιας και τα παραθαλάσσια δωμάτια που εγγράφονται στην κοινότητα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε σε μεγάλα και μικρά νησιά (από την Κρήτη ως τη Δονούσα και τη Σχοινούσα).

*Extra tip: Όταν εγγράφεστε στην κοινότητα της Airbnb, έχετε την δυνατότητα να προσκαλέσετε φίλους και γνωστούς σας να εγγραφούν επίσης μέλη και την στιγμή που θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά με την υπηρεσία της Airbnb, θα κερδίσετε «κουπόνι» αξίας 18€, ενώ αν γίνουν οικοδεσπότες, «κουπόνι» αξίας 73€.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Νοεμβρίου 2017, 23:02:35 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Δεκεμβρίου 2017, 15:23:35
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
25-12-2017 Καθημερινή.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΤΖΕΝΗ ΠΑΝΟΥ*


Ο ν. 4446/2016 εισήγαγε για πρώτη φορά ένα κανονιστικό πλαίσιο για την οικονομία διαμοιρασμού ακινήτων, γνωστή ως Airbnb, με σκοπό την ενσωμάτωση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των περιπτώσεων ευκαιριακής και βραχυχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων, είτε αυτή διεξάγεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, είτε μέσω Διαδικτύου, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου πρόσφορου μέσου. Παράλληλα ρυθμίστηκε και η φορολόγηση των σχετικών εσόδων τα οποία έως τώρα κινούνταν στο πλαίσιο της παραοικονομίας.

Από 1.1.2017 το εισόδημα που αποκτά φυσικό πρόσωπο από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού αποτελεί εισόδημα από ακίνητη περιουσία, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Σε αυτή την περίπτωση τα μισθώματα φορολογούνται με την ακόλουθη κλίμακα: Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με 15%, για εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 35.000 ευρώ με 35%, ενώ το υπερβάλλον με 45%.

Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

SOS: Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά στις ψηφιακές πλατφόρμες κατά την εισαγωγή των στοιχείων του ακινήτου συμπληρώνεται από τους ιδιοκτήτες ή υπομισθωτές το πεδίο που αφορά την παροχή υπηρεσίας καθαριότητας ή κάποια άλλη πρόσθετη παροχή. Αυτό και μόνο αρκεί ώστε το εισόδημα που προκύπτει από τη μίσθωση να θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (και όχι εισόδημα από ακίνητη περιουσία), με όλες τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτό το γεγονός.

Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, από τη βραχυχρόνια μίσθωση Airbnb, θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία, ωστόσο πρακτικά φορολογείται ως έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως όλα τα έσοδα των νομικών προσώπων/οντοτήτων.

Το εισόδημα από Airbnb απαλλάσσεται του ΦΠΑ, συνεπώς δεν δύναται να συμψηφιστεί ή να επιστραφεί ο ΦΠΑ που επιβάρυνε τις δαπάνες του ακινήτου. Επίσης το εισόδημα αυτό, ως εισόδημα από ακίνητα, δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές.

Το μητρώο ακινήτων

Από 1/1/2018, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που θα συναφθούν μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη διάρκεια μικρότερη του έτους, θα πρέπει να δηλώνονται από τον «διαχειριστή» στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ και συγκεκριμένα στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής ο «διαχειριστής» λαμβάνει αριθμό εγγραφής ανά εκμισθούμενο ακίνητο.

Ως «διαχειριστής ακινήτου» ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο αναλαμβάνει τη διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση και γενικά μεριμνά για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου. Διαχειριστής ακινήτου μπορεί να είναι είτε κύριος του ακινήτου, ή νομέας ή επικαρπωτής ή υπεκμισθωτής ή τρίτος στον οποίο ανατίθεται το καθήκον αυτό. Ο διαχειριστής οφείλει να δηλώνει στο προαναφερθέν μητρώο τα απαραίτητα στοιχεία για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος ανά δικαιούχο εισοδήματος. Η μη συμμόρφωση με τις σχετικές υποχρεώσεις εγγραφής, ανάρτησης, κλπ. στο μητρώο συνεπάγεται «τσουχτερά» διοικητικά πρόστιμα.

Οι περιορισμοί

Για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, δύναται να καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής: α) Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος. β) Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

Ωστόσο μέχρι εκδόσεως της σχετικής Υπουργικής Απόφασης δεν υφίσταται κανένας από τους παραπάνω περιορισμούς.

* Ο κ. Γιώργος Σαμοθράκης και η κ. Τζένη Πάνου είναι υπεύθυνοι του Φορολογικού τμήματος της ASnetwork (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Δεκεμβρίου 2017, 15:31:57 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Σεπτεμβρίου 2018, 16:34:17
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
10-09-2018
Του Προκόπη Δούκα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Νοεμβρίου 2018, 16:53:12
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
10/11/2018

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Νοεμβρίου 2018, 22:50:17
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
10/11/2018

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μας έλεγαν ότι δεν βρίσκουν χώρους για ΤΟΜΥ λόγω Airbnb και δεν το πιστεύαμε...... ;D

14 Ιανουαρίου 2019, 18:12:12
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
14/01/2019

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Ιανουαρίου 2019, 09:33:31
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Παράθεση
Ευχή ή κατάρα το Airbnb; Ούτε οι δικαστές ξέρουν.

Eξαρτάται από τη σκοπιά που το βλέπει ο καθένας.
Αν ας πούμε ψάχνεις να νοικιάσεις σπίτι στα Χανιά ή στο Ρέθυμνο (για να μη μιλήσουμε για Κέρκυρα ή Ρόδο), έχεις συνήθως 2 επιλογές:
 1) Ενοικίαση από Οκτώβριο ως Μάιο σε λογική -λιγάκι τσιμπημένη- τιμή.
 2) Ενοικίαση όλο το χρόνο σε τιμές απαγορευτικές για το μέσο φοιτητή ή εργαζόμενο.

Αν τώρα είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου στις εν λόγω περιοχές απλά τρίβεις τα χέρια σου.
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Ιανουαρίου 2019, 09:35:39 από GirousisN »

20 Οκτωβρίου 2020, 22:30:53
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
15-10-2020

Σε… επαγγελματική υπόθεση τείνει να μετατραπεί η δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα. Αρχικά ο έντονος ανταγωνισμός και πλέον η κατάρρευση των εσόδων, εξαιτίας της πανδημίας, έχουν ωθήσει εκτός του κλάδου μεγάλη μερίδα ιδιωτών, οι οποίοι μίσθωναν το ακίνητό τους για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Δεν ισχύει το ίδιο και για τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, οι οποίες έχοντας υψηλή εξειδίκευση και παρέχοντας ευρύ φάσμα υπηρεσιών, κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Ασφαλώς, η τάση αυτή προϋπήρχε της πανδημίας, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει κορυφωθεί, καθώς από τον Μάρτιο και μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, μόνο από το κέντρο της Αθήνας έχουν αποχωρήσει 3.650 ακίνητα, με τους ιδιοκτήτες τους να επιλέγουν τη μακροχρόνια μίσθωση για την άντληση εσόδων.

Στην περίπτωση της Ελλάδας και δη της Αθήνας, η επαγγελματική διαχείριση των ακινήτων αφορά συνήθως εταιρείες που εξειδικεύονται στη βραχυχρόνια μίσθωση, ή επενδυτές, οι οποίοι αρχικά δημιούργησαν ένα δικό τους χαρτοφυλάκιο ακινήτων και στη συνέχεια προχώρησαν και στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης προς τρίτους, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσουν την τεχνογνωσία που ανέπτυξαν. Ετσι, ακόμα κι εν μέσω πανδημίας, οι εταιρείες αυτές κατόρθωσαν να έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις, σε σχέση με τον μέσον όρο της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Ρίζος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Homm, «παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, πετύχαμε πληρότητα, η οποία άγγιξε το 85%, με παράλληλη όμως μείωση της μέσης τιμής ανά διανυκτέρευση κατά 25%, με αποτέλεσμα η μέση τιμή στα ακίνητά μας να διαμορφώνεται σε 48 ευρώ/διανυκτέρευση». Η Homm διαθέτει 104 ιδιόκτητα ακίνητα, ενώ διαχειρίζεται και 210 καταλύματα τρίτων. Μεταξύ των πελατών της εταιρείας, συγκαταλέγονται επενδυτές από την Κίνα, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, αλλά και την Ελλάδα.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που εκπέμπει και η Mint, η οποία διαχειρίζεται περίπου 300 ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάρο και Χαλκιδική. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Νάσο Γαβαλά, «με βάση τα μηνιαία έσοδα ανά ακίνητο, κινηθήκαμε τουλάχιστον 30%-40% πάνω από τον μέσον όρο της αγοράς, από τον Ιούλιο και μετά». Κατά τον ίδιο, η σωστή τιμολόγηση των ακινήτων και η παροχή σειράς υπηρεσιών για την κάλυψη κάθε ανάγκης του επισκέπτη συνιστούν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Mint και γενικότερα των επαγγελματιών του κλάδου. Παράλληλα, όπως σημειώνει, «μια εταιρεία μπορεί να προβάλει ένα ακίνητο σε πολλές πλατφόρμες ταυτόχρονα, κάτι που ο μεμονωμένος οικοδεσπότης δυσκολεύεται να πράξει, γιατί πρέπει να διαθέτει εργαλεία συγχρονισμού. Εμείς, μπορούμε επίσης να μεταφέρουμε τον επισκέπτη σε άλλο ακίνητό μας, αν π.χ. σε αυτό που έχει μισθώσει, παρουσιαστεί κάποια έκτακτη βλάβη».

Εν τω μεταξύ, η Mint έχει επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες μισθώσεων, προκειμένου να δια-τηρεί τα έσοδα από τα ακίνητα που διαχειρίζεται σε υψηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα, έχει συνάψει συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή για τη φιλοξενία καλεσμένων της. Επίσης, συνεργάζεται με μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, όπως η Praktiker και η Jumbo, φιλοξενώντας υπαλλήλους τους, οι οποίοι ταξιδεύουν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα. Κατά κανόνα, οι μισθώσεις αυτές είναι μέσης διάρκειας, από έναν μέχρι κι έξι μήνες, εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα, ιδίως αυτήν την περίοδο, που απουσιάζουν οι επισκέπτες από το εξωτερικό.

Αναφορικά με το μέλλον, ο κ. Ρίζος σημειώνει ότι «το 2021 αναμένουμε μια αύξηση της ζήτησης, από 15% μέχρι και 45%, στο αισιόδοξο σενάριο. Ο δικός μας στόχος, ανεξάρτητα από το πώς θα κινηθεί η αγορά, είναι να επιτύχουμε αύξηση 35% για τα καταλύματά μας». Κατά τον ίδιο, «η νέα τάξη πραγμάτων επιβάλλει τη συγκέντρωση πολλαπλών καταλυμάτων υπό τη σκέπη των μεγάλων εταιρειών διαχείρισης, οι οποίες εξασφαλίζουν αύξηση της πληρότητας και των εσόδων των ακινήτων». Ωστόσο, ο κ. Ρίζος θεωρεί ότι μια ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης για υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης από τα μέσα του 2021 και μετά θα δημιουργήσει ευκαιρίες και για μια νέα γενιά μεμονωμένων ιδιοκτητών ακινήτων. «Ωστόσο, η επαγγελματική διαχείριση,  η ασφάλεια και η υψηλή απόδοση που προσφέρουν οι σοβαρές εταιρείες του χώρου θα είναι πάντα αυτές που θα επικρατούν στη συγκεκριμένη αγορά», καταλήγει ο κ. Ρίζος.

Διεθνής τάση
Το αποτέλεσμα είναι ότι πλέον στην Αθήνα, το 50,8% των αγγελιών που είναι αναρτημένες στην ψηφιακή πλατφόρμα Airbnb αφορά ακίνητα που διαχειρίζονται επαγγελματίες. Με βάση τη διεθνή εικόνα, η τάση αυτή είναι εμφανής στις περισσότερες αγορές του εξωτερικού. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η εποχικότητα μιας αγοράς, παρατηρείται και υψηλότερο ποσοστό διείσδυσης των επαγγελματιών, ιδίως στην περίπτωση του ευρωπαϊκού Νότου ή των αμερικανικών μεγαλουπόλεων, όπου άλλωστε η Airbnb είναι καθημερινή πραγματικότητα για περισσότερα χρόνια. Για παράδειγμα, στη Λισσαβώνα, το σχετικό ποσοστό ανέρχεται πλέον σε 67%, ενώ στη Βαρκελώνη διαμορφώνεται σε 65,3%. Στη Ρώμη, οι επαγγελματίες αποτελούν το 62% και στο Λονδίνο το 49,4%. Ενα ακόμα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων αυτών, είναι η αύξηση των σχετικών ποσοστών στο σύνολο των πόλεων, συγκριτικά με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Οκτωβρίου 2020, 22:35:06 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Φεβρουαρίου 2022, 07:12:00
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
02/02/2022

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Μαΐου 2022, 16:25:13
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 24/05/2022

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: