Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 15:50:12

Αποστολέας Θέμα: Από τα μαθήματα Νευρολογίας στο ΓΝΦ  (Αναγνώστηκε 52461 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

21 Ιανουαρίου 2009, 14:58:13
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Άρα μιλάμε για εκλαμψία μετά τον τοκετό; Δεν περίμενα να συμβεί 2 μέρες μετά, διάβασα όμως ότι μπορεί να συμβεί μέχρι και 10 ημέρες μετά.
Άρα έχουμε περισσότερες των μια απαντήσεων σωστές;

Νιετ, διευκρινίζουμε ποιο είναι το σκεπτικό της πιθανής απάντησης με το μαγνήσιο.
Επίσης, το ζητούμενο δεν είναι πάντα: ''ποια είναι η διάγνωση'', αλλά ''τι κάνουμε/λέμε τώρα''.
Το άλλο ζητούμενο είναι να γίνει η κουβέντα.
Τα λέμε.

21 Ιανουαρίου 2009, 19:16:54
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Σκεφτόμαστε συνεπώς την περίπτωση να συμβαίνει κάτι στον εγκέφαλο πλην της εκλαμψίας που μπορεί να συμβεί σπάνια και μετά το τοκετό (το έμαθα, το έμαθα,...);

Αν ναι, άραγε τι είναι πιο πιθανό (στατιστική) να έχει συμβεί;
Παίζει να έχει συμβεί πχ μια εγκεφαλική αιμορραγία; (χαμηλά αιμοπετάλια, εργώδης (ήταν άραγε;) φυσιολογικός τοκετός);
Υπάρχει και κάτι άλλο;

Θα είχε νόημα να γίνει άμεσα CT εγκεφάλου σε αυτή την περίπτωση ή θα προτειμούσαμε MRI εάν είχαμε; (κλείνω προς το δεύτερο)
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

21 Ιανουαρίου 2009, 23:44:46
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Υπόθεση Α) Η Κατερινα ειναι κοντή χοντρή άσχημη και με μουστάκι.Επίσης λίγο χαζούλα .Δεν έχει γκόμενο ,ούτε είχε ποτέ.Δεν ξέρει τι είναι τα αντισυληπτικά.Η σύσταση είναι άκυρη(εαν βεβαίως το εννοούσατε στα σοβαρά)
Υπόθεση Β) Η Κατερινα είναι μια θεά .Το όνειρο κάθε άντρα .Εχει βαρεθεί όμως εδώ και καιρό να είναι το όνειρο(και η επιβεβαίωση) κάθε άντρα. Επίσης είναι πανέξυπνη και καλλιεργημένη αν και αυτό βέβαια δεν αποτελεί προσόν για μια θεά. Έχει δοκιμάσει κάθε καρυδιάς καρύδι. Ο τελευταιος της γκόμενος ήταν πολύ συναισθηματικός. Τόσο συναισθηματικός που έβαλε τα κλάματα όταν την είδε να μιλάει με έναν τύπο που τα είχε στο λύκειο.Ήπιε ένα μπουκάλι ουίσκι και χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο λέγοντας πως δεν του αξίζει τέτοια γυναίκα.Επίσης η κατερίνα φοράει σπιράλ εδώ και 2 χρόνια και δεν κάνει ποτέ σεξ χωρίς προφυλακτικό.Η σύστασή σας είναι και πάλι άκυρη.
Υπόθεση Γ)Η Κατερίνα είναι μια συνηθισμένη κοπέλα με μιαν ήρεμη ζωή και μια νορμάλ σχέση .Δε θέλει να αλλάξει γκόμενο ούτε σκοπεύει να πάρει αντισυληπτικά. Σκοπεύει να τεκνοποιήσει και να παντρευτεί.Και πάλι άκυρος γιατρέ μου!

Θα μπορούσαμε να κάνουμε ατελείωτες υποθέσεις οι οποίες να επιβεβαιώνουν ή να ακυρώνουν την ορθότητα των συστάσεων.Το πρόβλημα είναι ότι με τις "εξυπνάδες" καταστρέψαμε κάθε θεραπευτική σχέση. Την επόμενη φορά πουη Κἆτερίνα θα έρθει στο ιατρείο για να γράψει τα φάρμακα που της έδωσε ο νευρολόγος θα πετάξει το βιβλιάριο στο τραπέζι και θα έχει και δίκιο.Φυσικά μπορούμε να τη διώξουμε.Εδώ οι πιέσεις, τα ζάχαρα ,τα μεταβολικά σύνδρομα κάνουν ουρά, με τη ΝΦΔιάρα θα ασχολούμαστε?

Επίσης βρίσκω πάρα πολύ ενοχλητική την αντίληψη ότι η υγεία ,η ευτυχία ,η ζωή της γυναίκας εξαρτάται από την επιλογή του κατάλληλου άντρα.Ακόμα χειρότερα όταν ακούω από συναδέλφους ότι η λύση για τέτοιου είδους προβλήματα είναι ένα καλό γα....Μη μου πείτε ότι δεν το έχετε ακούσει!!!

22 Ιανουαρίου 2009, 00:27:00
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
με τη ΝΦΔιάρα θα ασχολούμαστε?


Μπορεί να είναι και άσχετο, αλλά τώρα που ετοιμάζω βαλίτσες για 4ήμερες διακοπές μου δίνετε, συνάδελφοι, την αφορμή να συγκεντρώσω τους μύθους που κυκλοφορούν (εννοώ μεταξύ μας) για τις ημικρανικές νεαρές κυρίες, που αντιμετωπίζονται πρόχειρα τόσο στα επείγοντα όσο και στα ''τακτικά'' ιατρεία διαφόρων ειδικοτήτων.
Θα επανέλθω ανανεωμένος, και μην πληγώνετε την Κατερίνα, please!

22 Ιανουαρίου 2009, 18:14:54
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Raptor

Ιατροί
Sexuality and headache.

Del Bene E, Conti C, Poggioni M, Sicuteri F.

Ten percent of 362 headache sufferers reported sexual arousal during migraine attack. Clinical investigations on sexuality in 16 headache sufferers, according to some studies showing correlations between idiopathic headache and sexual behavior, were performed. Patients responding by questionnaire listed each sexual experience, headache attack, and number of sleeping hours every day for 1 month. In both men and women, the number of coiti, erotic dreams, and sleeping hours were similar in headache sufferers and controls, while the frequency of masturbation was significantly reduced in the former. Sexual excitement and fantasies appeared more often in female headache sufferers than in controls, while the opposite occurred in the male group. Among the clinical analogies between the crises of migraine and morphine abstinence, sexual arousal may be included.

PMID: 7054999 [PubMed - indexed for MEDLINE]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Ιανουαρίου 2009, 18:16:57 από Raptor »
"Success is getting what you want" "Happiness is wanting what you get"
"The secret of happiness is not found in seeking more, but in the capacity to enjoy less."

26 Ιανουαρίου 2009, 21:48:35
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η Αγγελική είναι 32 χρόνων, είχε 4 ανεξήγητες αποβολές στο παρελθόν, αλλά τώρα όλα πήγαν καλά, εκτός από μια μικρή αύξηση της πίεσης (150-95 mmHg) τους τελευταίους 2 μήνες της κύησης, για την οποία την παρακολουθούσε τακτικά ο γυναικολόγος της. Καμιά φορά το stick ούρων έδειχνε πρωτεϊνουρία και στην τελευταία γενική αίματος είχαν πέσει λίγο τα αιμοπετάλια. Γέννησε προχθές ένα υγιέστατο κοριτσάκι και τώρα έχει πονοκέφαλο, κάνει εμετούς, τα μπερδεύει λίγο και όταν σας φωνάζει ο εφημερεύων OB/GYN να τη δείτε, κάνει μπροστά σας μια  γενικευμένη επιληπτική κρίση, που περνάει μόνη της σε 2 λεπτά και ακολουθεί μετακριτικό stupor. Η πίεση είναι 180-110mmHg και η θερμοκρασία 37.1. Τι οδηγία δίνετε στο συνάδελφο;

Από τις πληροφορίες που έχουμε φαίνεται πως η Αγγελική είχε συμπτώματα ήπιας προεκλαμψίας (υπό τον όρο ότι είχε βρεθεί πρωτεϊνουρία >0.3gr/24h, το στικ μόνο του δεν φτάνει), οπότε είναι δεδομένο ότι βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση, ακόμα και μετά τον τοκετό. Ο γυναικολόγος που μας φώναξε μάλλον δεν μπορεί με τα στοιχεία που έχει να αποδώσει τα συμπτώματα σε προεκλαμψία, προφανώς ψάχνει και για κάτι άλλο.
Τα συμπτώματα σαφώς δείχνουν ενδοκράνια διαταραχή, και μάλιστα αυξημένη ενδοκράνια πίεση (ICP). Ωστόσο, δεν αναφέρονται άλλα συμπτώματα και σημεία ή πρόσφατα επηρεασμένα εργαστηριακά. Η Pregnancy Induced Hypertension (PIH) είναι πολυοργανική νόσος και τα μη-νευρολογικά συμπτώματα είναι πιο συχνά.
Η κρίση (δεν μπορούμε πάντα να πούμε με σιγουριά αν μια γενικευμένη κρίση είναι πρωτοπαθώς ή δευτεροπαθώς γενικευμένη) συμβαίνει μακριά από τον τοκετό (2 μέρες), πράγμα ασυνήθιστο για εκλαμψία, αλλά όχι απίθανο. Η αυξημένη ΑΠ αμέσως μετά την κρίση δεν αξιολογείται, λίγο μετά μπορεί να είναι φυσιολογική.
Η εκλαμψία μπορεί να συμβεί χωρίς προειδοποιητικά και με όχι πολύ μεγάλη ΑΠ, αλλά και αυτό είναι σπάνιο.  Ο πονοκέφαλος προϋπάρχει συνήθως για πάνω από 1 μέρα και οι έμετοι δεν είναι τόσο συνηθισμένοι.
Μαζεύονται αρκετά ασυνήθιστα για εκλαμψία (unusual x unusual = improbable)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν αποκλείω κάποια θρομβωτική κατάσταση ειδικά λόγω προηγουμένων αποβολών και ίσως κάποιο αντιφωσφολιπιδαιμικό σύνδρομο
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σκεφτόμαστε συνεπώς την περίπτωση να συμβαίνει κάτι στον εγκέφαλο πλην της εκλαμψίας
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δ) να ζητήσει επειγόντως οφθαλμολογική εξέταση
Αυτό θα μπορούσε να μας δείξει εάν υπάρχει αυξημένη ενδοκράνια πίεση αλλά στην κατάσταση που βρίσκεται τι οφθαλμολογική εξέταση μπορείς να κάνεις;

Εκτός από τις ανεξήγητες αποβολές, η λοχεία είναι από μόνη της γνωστός παράγοντας κινδύνου για φλεβικές θρομβώσεις.
συμπτώματα αυξ. ICP + επιληπτική κρίση + ανεξήγητες αποβολές + λοχεία = πιθανή ενδοκράνια φλεβική θρόμβωση (δεν είναι τόσο σπάνιο στη λοχεία όσο ακούγεται)

Πρέπει να βοηθήσουμε το συνάδελφο και να καταλήξουμε μαζί σε μια πιο οριστική διάγνωση εργασίας.
Η εκλαμψία θεωρείται παθοφυσιολογικά ότι αποτελεί μορφή της υπερτασικής εγκεφαλοπάθειας, όπου το χαρακτηριστικό είναι διάχυτος αγγειόσπασμος. Πριν η Αγγελική γίνει συγχυτικοδιεγερτική, καθώς θα συνέρχεται από το μετακριτικό stupor, είναι ευκαιρία να έρθει ο καλός ο οφθαλμίατρος (εξόριστε ποιητή, στον αιώνα σου πες μας τι βλέπεις):
''βλέπω φλεβική στάση'' ή ''βλέπω υπερτασικού τύπου αλλοιώσεις/αγγειόσπασμο''.
Το αν θα δοθεί μαγνήσιο, ας το αφήσουμε να το αποφασίσει ο ειδικός.

Μετά? MRI ναι, αλλά οπωσδήποτε CT πρώτα (μη χάσουμε καμιά υπαραχονειδή). Μπορεί να δείξει (MRI) χαρακτηριστικά στοιχεία εκλαμψίας ή φλεβικό έμφρακτο. Ανάλογα μετά, ζητάμε MRV (μαγνητική φλεβογραφία). Με την αντι-Ε αγωγή? Ναι, δεν είναι status, από την άλλη τα φλεβικά έμφρακτα είναι ισχυρά επιληπτογόνα. Ανάλογα σε ποιο νοσηλευτικό κέντρο είμαστε, προσωπικά μπορεί και να φόρτιζα.

26 Ιανουαρίου 2009, 22:25:34
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η Κατερίνα είναι 23 ετών και υποφέρει από πονοκεφάλους (περίπου 2-3 φορές το μήνα) εδώ και 2 χρόνια. Την φέρνει το ασθενοφόρο με τη σειρήνα και η μητέρα της ορμάει πάνω σας λέγοντας ότι η κόρη της έπαθε εγκεφαλικό. Όταν εξετάζετε την Κατερίνα, βλέπετε ότι είναι λίγο υπνηλική, παραπονιέται για έντονο πονοκέφαλο δεξιά μετωποκροταφικά, δεν έχει εστιακή σημειολογία ούτε αυχενική δυσκαμψία και είναι πλήρως προσανατολισμένη. Σας λέει ότι περίπου μισή ώρα πριν είχε παραλύσει το αριστερό χέρι και πόδι για 10 λεπτά, ενώ συγχρόνως έβλεπε στα αριστερά κάτι φωτεινές γραμμές ‘ζιγκ-ζαγκ’. Λίγο μετά αρχίζει να κάνει εμετούς και έχει τα μάτια κλειστά, γιατί την ενοχλεί το φως. Συνήθως είχε ναυτία όταν πονούσε το κεφάλι και κλεινόταν στο δωμάτιό της μέχρι να περάσει ο πόνος. Την βάζετε μέσα, κάνετε αξονική (φυσιολογική), ο πόνος έχει περάσει την άλλη μέρα το πρωί,  και την στέλνετε για μαγνητική (φυσιολογική) και triplex καρωτίδων (φυσιολογικό). Ποια είναι η πιο σημαντική οδηγία που της δίνετε όταν παίρνει εξιτήριο, αφού της εξηγήσετε την πιθανότερη διάγνωση:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για την κατερίνα μου φαίνεται για ημιπληγική ημικρανία.

Ημικρανία με αύρα
      A. Τουλάχιστον 2 κρίσεις που πληρούν τα Β-C
      B. Η αύρα περιλαμβάνει τουλάχιστον 1 από τα παρακάτω αλλά όχι κινητική αδυναμία
                 1. πλήρως αναστρέψιμα οπτικά συμπτώματα με θετικά και/ή αρνητικά χαρακτηριστικά
                 2. πλήρως αναστρέψιμα αισθητικά συμπτώματα με θετικά και/ή αρνητικά χαρακτηριστικά
                 3. πλήρως αναστρέψιμη δυσφασική διαταραχή
      C. Τουλάχιστον 1 από τα παρακάτω
                 1. ομώνυμα οπτικά συμπτώματα και/ή μονόπλευρα αισθητικά συμπτώματα
                 2. τουλάχιστον 1 σύμπτωμα της αύρας εγκαθίσταται σταδιακά σε διάρκεια >5 mins και/ή διαφορετικά συμπτώματα αύρας εγκαθίστανται διαδοχικά σε διαστήματα >5 mins
                 3. το κάθε σύμπτωμα διαρκεί από 5 ως 60 mins
      D: κεφαλαλγία ξεκινά κατά τη διάρκεια της αύρας ή ακολουθεί την αύρα μέσα σε 60 mins
      Ε. Δεν αποδίδεται σε άλλη διαταραχή

Οικογενής ημιπληγική ημικρανία (Familial Hemiplegic Migraine, FHM)
Ημικρανία με αύρα που περιλαμβάνει κινητική αδυναμία και τουλάχιστον ένας συγγενής πρώτου ή δεύτερου βαθμού έχει ημικρανία με αύρα που περιλαμβάνει κινητική αδυναμία. Η διάρκεια των συμπτωμάτων της αύρας μπορεί να είναι από 5mins-24hs.
Σποραδική ημιπληγική ημικρανία
Ημικρανία με αύρα που περιλαμβάνει κινητική αδυναμία αλλά κανένας συγγενής πρώτου ή δεύτερου βαθμού δεν έχει αύρα που να περιλαμβάνει κινητική αδυναμία.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που λένε ότι η χρήση αντισυλλητπικών (OC) από ημικρανικές ασθενείς αυξάνει τον κίνδυνο stroke. Οι πιο πολλές γυναίκες με ημικρανία χωρίς αύρα ή αύρα με οπτικά συμπτώματα που διαρκούν <1 ώρα μπορούν να λαμβάνουν με ασφάλεια OC (εφόσον δεν υπάρχουν άλλες αντενδείξεις). Γυναίκες με δυσφασικά ή παρετικά συμπτώματα αύρας ή αύρα με παρατεταμένη εστιακή συμπτωματολογία (> 1ώρα) πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση OC και σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται η διακοπή τους.

Γιατί κάναμε τις εξετάσεις; Επειδή είναι πρώτο επεισόδιο και αλλιώς δεν μπορεί να μπει διάγνωση.
Τα OC χειροτερεύουν τις ημικρανίες; Τα παλιά με υψηλές δόσεις οιστρογόνων, ναι. Τα καινούρια, με χαμηλές δόσεις οιστρογόνων, μπορεί να μην έχουν καμία επίδραση ή μπορεί και να βελτιώνουν την ημικρανία.

ΥΓ Η ημικρανία είναι πάθηση του ΚΝΣ.- Πολλοί εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν τη συχνότητα των κρίσεων και τη βαρύτητά τους. Αλλά σίγουρα ΔΕΝ είναι οι αιτίες της (της προσωπικότητας των ερωτικών συντρόφων συμπεριλαμβανομένης).
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Ιανουαρίου 2009, 22:28:03 από flone »

26 Ιανουαρίου 2009, 22:36:54
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Νοσηλεύετε ασθενή 68 ετών με ενδοεγκεφαλική αιμορραγία στην υποφλοιώδη περιοχή του (δε) μετωπιαίου λοβού, που ποτέ δεν έπαιρνε αντιυπερτασικά και κατά τη νοσηλεία του δεν παρουσίασε αυξημένες τιμές ΑΠ. Οι δύο αξονικές που κάνατε δείχνουν μόνο την αιμορραγική περιοχή, με περιεστιακό οίδημα, και καμία άλλη εστιακή βλάβη, ενώ το μέγεθος του αιματώματος είναι αρκετά μεγαλύτερο στη δεύτερη. Ο ασθενής ωστόσο βελτιώνεται σημαντικά και βγαίνει από το νοσοκομείο περπατώντας. Τι θα συστήσετε:

A.   Να μην πάρει ποτέ ασπιρίνη
B.   Να παρακολουθεί καθημερινά την πίεση
C.   Να κάνει έλεγχο πηκτικού μηχανισμού
D.   Να κάνει μαγνητική σε 1 μήνα
E.   Τίποτε, δεν χρειάζεται καμία εξέταση ούτε να προσέχει κάτι.

Η Χρυσούλα είναι 45 ετών, έχει ημικρανίες από τα 15, αλλά ο πονοκέφαλος που την έπιασε σήμερα δεν έχει προηγούμενο. Δεν έχει πάει σε νοσοκομείο επειγόντως άλλη φορά. Η νευρολογική εξέταση είναι φυσιολογική, αλλά η Χρυσούλα κλαίει από τον πόνο. Της κάνετε αξονική εγκεφάλου χωρίς σκιαστικό και είναι κ.φ. Αποφασίζετε να κάνετε παρακέντηση και έχει 9 κύτταρα/mm3, γλυκόζη 55 mg/dl και λεύκωμα 48 mg/dl, ενώ το ΕΝΥ είναι άχρωμο και διαυγές. Δίνετε αγωγή για ημικρανία και ο πόνος περνάει. Την επόμενη μέρα η Χρυσούλα ξυπνάει καλά αλλά όταν πάει να σηκωθεί νιώθει δυνατό πονοκέφαλο. Ξαπλώνει και της περνάει. Μετά από λίγο συμβαίνει ξανά το ίδιο. Τη βλέπετε νευρολογικά και έχει τελική αυχενική δυσκαμψία, που δεν υπήρχε χθες. Είναι απύρετη. Τι πρέπει να κάνετε με τη Χρυσούλα;

Α) να της πείτε να πίνει πολλά νερά και 2-3 δυνατούς φραπέδες
Β) να κάνετε αξονική εγκεφάλου με σκιαστικό
Γ) να την βάλετε σε 3ωρη θερμομέτρηση
Δ) να ξανακάνετε παρακέντηση
Ε) να βάλετε επειγόντως και χωρίς να περιμένετε αποτελέσματα εξετάσεων Rocephin 2grx2 i.v.


3 Φεβρουαρίου 2009, 16:23:56
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Νοσηλεύετε ασθενή 68 ετών με ενδοεγκεφαλική αιμορραγία στην υποφλοιώδη περιοχή του (δε) μετωπιαίου λοβού, που ποτέ δεν έπαιρνε αντιυπερτασικά και κατά τη νοσηλεία του δεν παρουσίασε αυξημένες τιμές ΑΠ. Οι δύο αξονικές που κάνατε δείχνουν μόνο την αιμορραγική περιοχή, με περιεστιακό οίδημα, και καμία άλλη εστιακή βλάβη, ενώ το μέγεθος του αιματώματος είναι αρκετά μεγαλύτερο στη δεύτερη. Ο ασθενής ωστόσο βελτιώνεται σημαντικά και βγαίνει από το νοσοκομείο περπατώντας. Τι θα συστήσετε:


Ο ασθενής αυτός δεν φαίνεται να είναι υπερτασικός, αλλά και η αιμορραγία του δεν παραπέμπει σε υπερτασική αιτιολογία. Συνήθως οι «υπερτασικές» ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες εντοπίζονται σε α) βασικά γάγγλια β) γέφυρα γ) παρεγκεφαλίδα.
Πώς γίνεται η αιμορραγία να μεγαλώνει στη δεύτερη αξονική και ο ασθενής να βελτιώνεται; Η αύξηση του μεγέθους του αιματώματος στη δεύτερη αξονική είναι πολύ πιθανό να έγινε λίγες ώρες μετά την πρώτη (όπως συνήθως συμβαίνει). Τις επόμενες μέρες, η φυσιολογική πορεία είναι η βελτίωση.
Η διάγνωση ΑΕΕ είναι το μεγαλύτερο λάθος που συμβαίνει στα …ΑΕΕ. Ούτε και ο προσδιορισμός ισχαιμικό-αιμορραγικό σημαίνει τίποτα. Πρέπει πάντα να φτάνουμε στην αιτιολογία: π.χ. ‘ισχαιμικό έμφρακτο δεξιάς μέσης εγκεφαλικής πιθανώς καρδιοεμβολικής αιτιολογίας σε έδαφος κολπικής μαρμαρυγής’. Αυτό είναι διάγνωση.
Ο ασθενής μας δεν είναι υπερτασικός και η αιμορραγία του είναι σε ασυνήθιστη θέση. Δεν έχουμε διάγνωση.
Πρέπει να ψάξουμε την πιθανότητα να υπάρχει κάτι ‘κάτω’ από την αιμορραγία, π.χ. ένα tumor που αιμορράγησε πριν να δώσει κλινικά συμπτώματα και σημεία ή αν αυτά ήταν ήπια καλύφθηκαν από εκείνα της αιμορραγίας.
Μια μαγνητική μετά ένα μήνα (όταν θα έχουν απορροφηθεί τα αιμορραγικά στοιχεία και δεν θα αναμένουμε οίδημα λόγω της αιμορραγίας) είναι η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει για να φτάσουμε σε μια διάγνωση.

3 Φεβρουαρίου 2009, 16:49:59
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η Χρυσούλα είναι 45 ετών, έχει ημικρανίες από τα 15, αλλά ο πονοκέφαλος που την έπιασε σήμερα δεν έχει προηγούμενο. Δεν έχει πάει σε νοσοκομείο επειγόντως άλλη φορά. Η νευρολογική εξέταση είναι φυσιολογική, αλλά η Χρυσούλα κλαίει από τον πόνο. Της κάνετε αξονική εγκεφάλου χωρίς σκιαστικό και είναι κ.φ. Αποφασίζετε να κάνετε παρακέντηση και έχει 9 κύτταρα/mm3, γλυκόζη 55 mg/dl και λεύκωμα 48 mg/dl, ενώ το ΕΝΥ είναι άχρωμο και διαυγές. Δίνετε αγωγή για ημικρανία και ο πόνος περνάει. Την επόμενη μέρα η Χρυσούλα ξυπνάει καλά αλλά όταν πάει να σηκωθεί νιώθει δυνατό πονοκέφαλο. Ξαπλώνει και της περνάει. Μετά από λίγο συμβαίνει ξανά το ίδιο. Τη βλέπετε νευρολογικά και έχει τελική αυχενική δυσκαμψία, που δεν υπήρχε χθες. Είναι απύρετη. Τι πρέπει να κάνετε με τη Χρυσούλα;


Πολύ ορθά αντιμετωπίσαμε τη Χρυσούλα στην αρχή ως πιθανή υπαραχνοειδή αιμορραγία (μπορεί να είναι η τελική διάγνωση μέχρι και σε 20% των περιστατικών που χαρακτηρίζονται ως ‘the worst headache of life, ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής μου’).
Την επόμενη μέρα η Χρυσούλα εμφανίζει ορθοστατική κεφαλαλγία, που μετά από ΟΝΠ παραπέμπει σε σύνδρομο υπότασης ΕΝΥ. Οποιοσδήποτε ασθενής μπορεί να εμφανίσει αυχενική δυσκαμψία μετά από ΟΝΠ, άρα δεν μας τρομάζει, αφού είναι απύρετη και δεν πονάει όπως πονούσε.
Η post-LP κεφαλαλγία αντιμετωπίζεται αρχικά συντηρητικά, με καλή ενυδάτωση και καφεΐνη (ναι, καφεΐνη, τα απλά παυσίπονα συνήθως δεν βοηθάνε). Το άλφα…

3 Φεβρουαρίου 2009, 17:30:58
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Σας φέρνουνε στις 3 τα χαράματα ασθενή 66 ετών σε συγχυτικοδιεγερτική κατάσταση. Η σύζυγος λέει ότι ξύπνησε για να πάει στην τουαλέτα και επειδή αργούσε να γυρίσει σηκώθηκε και τον βρήκε πεσμένο στο διάδρομο. Από την κλινική εξέταση βρίσκετε ήπια δεξιά ημιπάρεση. Τα υπόλοιπα δεν μπορείτε να τα εξετάσετε λόγω της κατάστασης του ασθενούς. Βρίσκετε στο βιβλιάριο ένα παλιό καρδιογράφημα με κολπική μαρμαρυγή αλλά το τωρινό είναι φυσιολογικό. Φυσήματα στις καρωτίδες δεν ακούτε. Κάνετε επειγόντως αξονική (βλ. εικόνα). Με το που την βλέπετε, επικοινωνείτε με το εφημερεύον νευρολογικό της Θεσσαλονίκης για να διακομίσετε το περιστατικό, και στο τηλέφωνο βγαίνει ένας νευρολόγος που σας βάζει τις φωνές ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα ισχαιμικό στη Φλώρινα και ότι οι νευρολόγοι παίρνουν μόνο εγκεφαλικά κάτω από τα 65. Τι είναι αυτό που φοβάστε:
A.   Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει δεύτερο επεισόδιο τις επόμενες ώρες
B.   Ο ασθενής κινδυνεύει από πιθανώς θανατηφόρο εγκεφαλικό οίδημα τις επόμενες 2 μέρες
C.   Πρέπει να διερευνηθεί άμεσα για πιθανό θρόμβο στον αριστερό κόλπο της καρδιάς
D.   Πιθανώς να πρόκειται για  σημαντική στένωση της (αρ) έσω καρωτίδας, οπότε πρέπει να χειρουργηθεί αμέσως
E.   Ο ασθενής έχει ένα σκουλήκι μέσα στο κεφάλι του και δεν ξέρετε πώς ακριβώς βρέθηκε εκεί.

Τελικά, την άλλη μέρα το απόγευμα βρίσκετε νευρολογικό τμήμα πρόθυμο να δεχτεί τον άρρωστο, ο οποίος έχει χειροτερέψει κάπως (έχει βαρύνει η πλευρά και είναι αρκετά υπνηλικός). Ποιο είναι το φάρμακο που πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε μαζί στο ασθενοφόρο:
A.   Μη-κλασματοποιημένη ηπαρίνη (για i.v. χορήγηση)
B.   Depakine amp.
C.   Mannitol 20%
D.   Nootrop amp.
E.   Egicalm amp.

3 Φεβρουαρίου 2009, 20:55:48
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
 Αν υποψιαστώ ότι είναι όντως σκουλήκι αυτό που φαίνεται!!!

3 Φεβρουαρίου 2009, 22:03:01
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Ακτινολογικά  δείχνει να είναι το  πρώιμο κλασσικό σημείο απόφραξης της ΔΕ μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας.
Η αξονική είναι επείγουσα και δεν έχει χρησιμοποιηθεί iv σκιαγραφική ουσία.
Συμφωνούμε flone;
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

3 Φεβρουαρίου 2009, 22:09:02
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ακτινολογικά  δείχνει να είναι το  πρώιμο κλασσικό σημείο απόφραξης της ΔΕ μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας.
Η αξονική είναι επείγουσα και δεν έχει χρησιμοποιηθεί iv σκιαγραφική ουσία.
Συμφωνούμε flone;

Αν υποψιαστώ ότι ΚΑΙ η Αγωνιστική Παρέμβαση μπερδεύει το αριστερό με το δεξί...
6 και σήμερα μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια για νεφελείμ σκουλήκια που καραδοκούν!
(Οχι, δεν έχει σκιαστικό)

3 Φεβρουαρίου 2009, 22:14:28
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Sorry έχεις δίκιο είναι η αριστερή.
Εξ αλλου από τη δε ημιπάρεση εξηγείται.

« Τελευταία τροποποίηση: 3 Φεβρουαρίου 2009, 22:22:23 από Αγωνιστική Παρέμβαση »
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
7 Απαντήσεις
76781 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Μαρτίου 2011, 14:14:58
από anastasios theodoridis
1 Απαντήσεις
3370 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Οκτωβρίου 2011, 21:11:10
από D-Michalis
0 Απαντήσεις
2321 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Οκτωβρίου 2011, 21:04:27
από Βέρρας Οδυσσέας
2 Απαντήσεις
5150 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Απριλίου 2015, 12:40:49
από EzeΤΡΟΛ
0 Απαντήσεις
3749 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Απριλίου 2015, 13:06:01
από Αρχίατρος