Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
17 Απριλίου 2024, 02:41:35

Αποστολέας Θέμα: Συμβάσεις κλινικών με ΕΟΠΥΥ  (Αναγνώστηκε 2094 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Απριλίου 2016, 00:12:55
Αναγνώστηκε 2094 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μπροστά σε ένα άκρως εκβιαστικό δίλημμα βρέθηκαν οι ιδιωτικές κλινικές όταν πήγαν να διαπραγματευτούν την ανανέωση των συμβάσεών τους με τον ΕΟΠΥΥ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η τριμελής επιτροπή που έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της περίθαλψης, η οποία αποτελείται από δύο εκπροσώπους του Οργανισμού και έναν του υπουργείου Υγείας, και πιο συγκεκριμένα του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ζήτησε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, και μάλιστα ως απαράβατο όρο προκειμένου να συνεχιστούν οι συμβάσεις, να θέσουν το 25% των κλινών τους στη διάθεση του ΕΟΠΥΥ. (φαντάζομαι και το αναλογούν προσωπικό)

Δηλαδή να ενταχθεί το ¼ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων στο δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς φυσικά να μπορούν οι κλινικές να ζητήσουν την προβλεπόμενη συμμετοχή από τους ασφαλισμένους (30% για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και 50% για όσους ανήκουν στον ΟΓΑ).

Όπως αναφέρει στο Capital.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, ο όρος αυτός είναι μόνο ένας από τους συνολικά 16 που τέθηκαν ώστε να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τον Οργανισμό.

Οι υπόλοιποι όροι κινούνται στο ίδιο κλίμα. Η επιτροπή ζήτησε από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να αναλάβουν και το κόστος της διαχείρισης των φιαλών αίματος που ζητούνται από τους ασθενείς για τη διενέργεια επεμβάσεων, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ αγγίζει τα 250 ευρώ περίπου για κάθε φιάλη, το οποίο- όπως φαίνεται να απαιτήθηκε- θα μετακυλίεται στη συνέχεια στους ασθενείς!

Μιλάμε για 100 περίπου γενικές κλινικές που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, μεταξύ των οποίων και τα μεγάλα θεραπευτήρια όπως το Ιασώ, ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών, ο όμιλος Υγείας, και για άλλες 40 ψυχιατρικές μονάδες.

Την ίδια ώρα, οι κλινικές θα πρέπει να συνεισφέρουν και στη μισθοδοσία των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ που ασχολούνται με τον έλεγχο των παραστατικών και την εφαρμογή του ελέγχου τους σε πραγματικό χρόνο. Το "τίμημα” ορίστηκε στο 1,8% επί των μηνιαίων υποβολών των κλινικών, που σε ετήσια βάση αγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στους όρους ήταν τέλος να πληρώνονται οι γιατροί που απασχολούνται στις κλινικές από τα χρήματα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ για τις μηνιαίες υποβολές των θεραπευτηρίων.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν στο Capital.gr οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, δεν δέχθηκαν κανένα από τους παραπάνω όρους και αποφάσισαν να διακόψουν κάθε συζήτηση με τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, κάνοντας λόγο για ωμό εκβιασμό, κατάφωρη καταπάτηση της λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και για προσπάθεια κρατικοποίησης της ιδιωτικής υγείας, κυρίως για λόγους επικοινωνιακούς. Εξάλλου, ανοιχτά η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τεθεί κατά των ιδιωτικών κλινικών, διοχετεύοντας τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία και στέλνοντας στα ιδιωτικά μόνο όσους δεν μπορούν να εξυπηρετούνται από το ΕΣΥ.

Αυτό που σκέφτονται τώρα είναι να μην δεχθούν την παράταση που δόθηκε για την υπογραφή των νέων συμβάσεων μέχρι το τέλος του Ιουνίου, αντιθέτως να καταγγείλουν την υπάρχουσα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν στον αέρα.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

ΥΓ: θα ήταν ενδιαφέρον να έβγαζαν στη δημοσιότητα το ακριβές κείμενο της πρότασης "σύμβασης" του ΕΟΠΥΥ για να κρίναμε σωστότερα...

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
29358 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Ιανουαρίου 2013, 13:29:02
από EzeΤΡΟΛ
25 Απαντήσεις
10547 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Νοεμβρίου 2016, 14:13:18
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
3047 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαρτίου 2015, 14:31:11
από Argirios Argiriou
21 Απαντήσεις
11290 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Ιανουαρίου 2016, 01:39:44
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4842 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Αυγούστου 2017, 15:43:30
από Argirios Argiriou