Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 12:04:56

Αποστολέας Θέμα: Ασθένειες από τις οποίες κινδυνεύουν στον Πύργο εξαιτίας συσσώρευσης σκουπιδιών.  (Αναγνώστηκε 1980 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Απριλίου 2016, 17:38:18
Αναγνώστηκε 1980 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
16/04/2016,  ΤΑ ΝΕΑ.

Με σοβαρότατες ασθένειες απειλούνται πλέον οι πολίτες στον Πύργο Ηλείας, λόγω των σάπιων σκουπιδιών που παραμένουν για τουλάχιστον τρεις μήνες αμάζευτα στην πόλη, σύμφωνα με έκθεση του καθηγητή Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Μιχάλη Λεοτσινίδη.

Η έκθεση κοινοποιήθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου-Ολυμπίας και εμπερικλείει τους κινδύνους που απορρέουν από την αύξηση του πληθυσμού των εντόμων -κυρίως της μύγας-, των ποντικών, αλλά και από τα αέρια που παράγονται από την αερόβια και αναερόβια ζύμωση, όπως το μεθάνιο.

Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρονται τα εξής:

1. Οι μύγες και κυρίως αυτές του είδους της οικιακής μύγας, είναι ως γνωστόν φορείς πολλών ασθενειών. Οι κυριότερες ασθένειες που μεταδίδονται με τα διάφορα είδη μύγας είναι:

•    Τυφοειδής πυρετός και παράτυφοι
•    Δυσεντερία
•    Εντερίτιδες
•    Εντερικά παράσιτα
•    Τράχωμα
•    Φυματίωση
•    Ασθένεια του ύπνου
•    Τρυπανοσωμίαση
•    Τριήμερος πυρετός (φλεβοτόμος)
•    Μύαση (ανάπτυξη των προνυμφών της μύγας –αυτιά, μύτη- σε άτομα που αμελούν τη καθαριότητα).

Με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω εποχής, αναμένεται και εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού του εν λόγω εντόμου.

2. Όσον αφορά στους ποντικούς είναι γνωστό ότι αυτοί αναπτύσσονται και στους ακάλυπτους χώρους απόθεσης απορριμάτων. Επίσης, από τη συχνότητα εμφάνισης εκτιμάται και η πυκνότητα πληθυσμού. Τα πιο διαδεδομένα είδη είναι ο Νορβηγικός και Αλεξανδρινός ποντικός, οι οποίοι είναι φορείς πολύ σοβαρών ασθενειών όπως:
•    Πανώλη
•    Ενδημικός εξανθηματικός τύφος
(οι ασθένειες αυτές μεταδίδονται από τον ποντικό στον άνθρωπο κυρίως με τον ψύλλο των ποντικών (Xenopsylla Cheopis).
•    Σαλμονέλωση
•    Αιμορραγικός ίκτερος
•    Τριχινίαση
•    Πυρετός από δάγκωμα ποντικών (Sodoku)
•    Λεπτοσπίρωση
•    Τουλαραιμία κλπ
•    Επίσης, συμβάλλουν στη μετάδοση τουλάχιστον 15 – 20 άλλων νόσων).

3.  Κίνδυνοι από τα αέρια που παράγονται από την αερόβια κατ’ αρχήν και αναερόβια στη συνέχεια ζύμωση. Στα αέρια αυτά περιλαμβάνεται και μεθάνιο, το οποίο σχηματίζει εκρηκτικά μίγματα με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Θα μπορούσε κάθε μεγάλος σωρός να χαρακτηρισθεί σαν βραδυφλεγής βόμβα.


«Έχουμε 500 χωματερές μέσα στην πόλη»

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Πύργου, Βασίλης Σεϊντής, χαρακτήρισε στο in.gr απόλυτα τεκμηριωμένη την επιστημονική άποψη του κ. Λεοτσινίδη. «Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση που επικρατεί, με τα σκουπίδια να βρίσκονται στην πόλη παραπάνω από τρεις μήνες» είπε.

Στο ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που παίρνει τρομακτικές διαστάσεις, απάντησε πως η δημοτική Αρχή προσπαθεί με όλα τα νόμιμα μέσα που έχει αυτή τη στιγμή να βρει μία λύση.

«Προσπαθούμε με όποιο όπλο έχουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα των σκουπιδιών, με βάση τη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Αυτήν τη στιγμή έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και περιμένουμε τις αποφάσεις τόσο της Περιφέρειας όσο και της κεντρικής εξουσίας για να δοθεί μία λύση.

»Έχουμε υπογράψει μία προγραμματική σύμβαση με το ΧΥΤΑ στο Φλόκα Αχαΐας, αλλά έγινε κατάληψη στο συγκεκριμένο ΧΥΤΑ, μπλοκάροντας την μεταφορά των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να κάνουμε Πάσχα με σκουπίδια» τονίζει.

Σχετικά με το πρόβλημα που είχε προκύψει και στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, αφού σε απόσταση 200 μέτρων λειτουργούσε χώρος προσωρινής εναπόθεσης σκουπιδιών, με αποτέλεσμα μύγες να έχουν κάνει κατάληψη ακόμα και στο νοσοκομείο, ο κ. Σεϊντής ανέφερε:

«Αυτό γινόταν κάποτε, γιατί ήταν προσβάσιμος ο χώρος για να συγκεντρώνονται τα σκουπίδια εκεί και να φεύγουν για τους ΧΥΤΑ, κάτι που δεν γίνεται πια, αφού υπάρχουν 500 χωματερές μέσα στην πόλη».

Άγγελος Προβολισιάνος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Απριλίου 2016, 19:28:48
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Άσπα


Ξερετε ως απλως πολιτης κατοικος Ελλαδας με θιγει να βλεπω και άλλα προβληματα να συσσωρευονται σ αυτα που ηδη εχουμε.Οικον κριση αβεβαιο πολιτικο μελλον , κοινωνικο χαος  κλπ. Πρεπει να δειχνουμε στους εαυτους μας επανειλημμενως πόσο ανοργανωτοι ειμαστε,αδιαφοροι και βολεμενοι ο καθενας στο μικρο βασιλειο του? Πόσοι απο μας ειναι κατοικοι Ελλαδας και οχι μιας τυχαιας διευθυνσης και αριθμου οπου θα μας απασχολησει μονο ο μικροκοσμος μας? Ελεος εκει στον Πυργο ή εδω στον Πύργο ή στον καθε Πύργο ...

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
6624 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Αυγούστου 2012, 12:14:18
από Δ. Κουναλάκης
7 Απαντήσεις
28946 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Δεκεμβρίου 2016, 18:36:36
από Denominator
5 Απαντήσεις
25875 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαρτίου 2022, 11:21:04
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8065 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Ιουνίου 2022, 08:33:09
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
9984 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Δεκεμβρίου 2022, 00:31:52
από Argirios Argiriou