Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Ιουνίου 2023, 04:34:42

Αποστολέας Θέμα: Πίσω στο 1929  (Αναγνώστηκε 1384 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Μαΐου 2016, 10:24:41
Αναγνώστηκε 1384 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/04/2016
Του Αντώνη Τριφύλλη.


«Η Αυστρία είναι μια χώρα που από τις εμπειρίες της γίνεται κάθε φορά πιο ανόητη»

Ρόμπερτ Μίσικ, δημοσιογράφος

 
Η Αυστρία άνοιξε τον δρόμο επιστροφής στην εποχή της Βαϊμάρης; Το ερώτημα ήρθε αυθόρμητα στην επιφάνεια ύστερα από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Η χώρα των Αλπεων, του Μότσαρτ και του σνίτσελ στον δρόμο προς μια αυταρχική δημοκρατία τύπου Πολωνίας και Ουγγαρίας όπου τα εθνικιστικά κόμματα έχουν ήδη την εξουσία;

Εδώ προκύπτει ένα δεύτερο ερώτημα: ποιοι είναι οι λόγοι της συντριπτικής ήττας των δυο αυτών κομμάτων; Ακόμη και αν οι ψηφοφόροι τους συσπειρωθούν και υποστηρίξουν τον δεύτερο υποψήφιο -των Πρασίνων – και ο εκπρόσωπος του σκληρού εθνικισμού χάσει τις εκλογές, οι κοινοβουλευτικές εκλογές σε δυο χρόνια είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν το τοπίο. Μπορεί και νωρίτερα. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες θα ηγηθούν της κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι των ανερχομένων δυναμικών νέων στρωμάτων – NEOS, κόμμα σαν Το Ποτάμι και οι Πράσινοι – θα είναι πιθανόν ισχυρότεροι από τα παραδοσιακά κόμματα των Λαϊκών (ÖVP) και των Σοσιαλιστών (SPÖ).

Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση είναι ότι, ναι, η Βαϊμάρη είναι κοντά. Τη δεκαετία της Δημοκρατίας, μετά την ήττα της Γερμανίας και των συμμάχων της στον Α” Παγκόσμιο, τα κεντρώα κόμματα σταδιακά αποδυναμώθηκαν. Ενισχύθηκαν, αντίθετα, σκληρά δεξιά και αριστερά μορφώματα, μέχρι την επικράτηση του ναζισμού.

Τρεις λόγοι εξηγούν αυτή την εξέλιξη. Ο σπουδαιότερος είναι η κρίση της παγκοσμιοποίησης – κατά συνέπεια και της ΕΕ – που διαπερνά ολόκληρη την Ευρώπη. Ο δεύτερος είναι το μεταναστευτικό κύμα και η αντίδραση κυρίως των μεσαίων στρωμάτων. Και ο τρίτος είναι η κόπωση από την πολυετή παρουσία στις κυβερνήσεις, είτε μονοκομματικές είτε συνεργατικές των δυο παραδοσιακών κομμάτων.

Την ίδια ημέρα ο θρίαμβος των φιλευρωπαϊκών δυνάμεων στη Σερβία απλώς επιβεβαιώνει την αντίστροφη τάση της «παλαιάς Ευρώπης». Οι Σέρβοι και τα υπόλοιπα υποψήφια για ένταξη κράτη των Δυτικών Βαλκανίων δεν έζησαν τα αποτελέσματα της κρίσης της παγκοσμιοποίησης στον βαθμό που τα ζουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Και οικονομικά, έπειτα από δεκαετίες αυταρχισμού και φτώχειας, θεωρούν την Ευρώπη το μέλλον που θα τους διασφαλίσει οικονομική, κοινωνική και πολιτική πρόοδο. Οπως συνέβη στις υπόλοιπες λαϊκές δημοκρατίες που εντάχθηκαν στην ΕΕ (και τώρα την αμφισβητούν).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
4851 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Φεβρουαρίου 2012, 13:01:35
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
16205 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Ιανουαρίου 2018, 21:44:25
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
7303 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιουλίου 2018, 03:03:01
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
1489 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Αυγούστου 2018, 07:49:10
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3438 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Οκτωβρίου 2019, 08:04:09
από Argirios Argiriou