Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 13:43:02

Αποστολέας Θέμα: Το σκάνδαλο και η τραγωδία του Αγγελιόσημου.  (Αναγνώστηκε 3717 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

4 Μαΐου 2016, 06:16:59
Αναγνώστηκε 3717 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
25/04/2016
Του συγγραφέα ( και πρώην διαφημιστή ) Νίκου Δήμου.



Πιθανότατα με το τελευταίο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο να απαλλαγεί η Ελληνική κοινωνία (και οικονομία) από το Αγγελιόσημο. Ο παράλογος αυτός «φόρος υπέρ τρίτων» επιβιώνει τώρα επί 49 χρόνια – παρόλο που έχει πολλές φορές αναγγελθεί η κατάργησή του.

Τι είναι το Αγγελιόσημο; Ένας φόρος που επιβάλλεται σε κάθε διαφήμιση – έντυπη, ραδιοφωνική ή τηλεοπτική. Κυμαίνεται από 16 ως 21,5% και αποδίδεται στα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων. Οι εκδότες και καναλάρχες δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους – αλλά και οι εργαζόμενοι πληρώνουν λιγότερα σε σχέση με τις παροχές τους.

Δηλαδή, με άλλα λόγια, την κοινωνική ασφάλιση των δημοσιογράφων και άλλων εργαζόμενων στα ΜΜΕ την πληρώνει ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Διότι όπως καταλαβαίνετε το κόστος διαφήμισης κάθε προϊόντος επιβαρύνει την τιμή του. Άρα κάθε φορά που αγοράζετε μακαρόνια ή απορρυπαντικό, εισφέρετε και στον ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης). Αυτό βέβαια είναι μία διεθνής πρωτοτυπία. Τα ποσά δε που εισέπραττε το Ταμείο τον καιρό των παχέων αγελάδων της διαφήμισης (1980-2010) ήταν μυθώδη.

Ο ΕΔΟΕΑΠ δηλώνει ότι ασφαλίζει 18.500 άτομα. Από αυτούς ούτε οι μισοί δεν είναι ενεργοί ή συνταξιούχοι δημοσιογράφοι. Υπάρχουν εκεί υπάλληλοι Δημοσίου και ΔΕΚΟ που εργάζονται στα Γραφεία Τύπου και πολλοί άλλοι που είχαν το σωστό μέσο.

Πώς προέκυψε το αγγελιόσημο; Επί Κατοχής είχε επιβληθεί μία εισφορά 5% στις αγγελίες του ημερήσιου Τύπου (τότε ουσιαστικά δεν υπήρχαν διαφημίσεις).  Αυτή την εισφορά η Χούντα την ανέβασε σε 20%, την επεξέτεινε σε όλα τα έντυπα (και στα περιοδικά) στο ραδιόφωνο και αργότερα στην Τηλεόραση.

Γιατί το έκανε αυτό η Χούντα; Προφανώς για να καλοπιάσει δημοσιογράφους και εκδότες. Άλλωστε είχε καταργήσει έναν άλλο παράτυπο πόρο, το ονομαζόμενο «Λαχείο των Συντακτών». Γιατί παράτυπο; Διότι το Σύνταγμα γράφει ότι μόνο το κράτος δικαιούται να οργανώνει λαχεία. Αλλά ο Μεταξάς, όταν έφτιαξε την Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων, τους παραχώρησε το προνόμιο – κι έγιναν το μοναδικό ιδιωτικό λαχείο στην Ελλάδα.

Εργαζόμουν τότε (1967) στη διαφήμιση και έζησα το Αγγελιόσημο στην πράξη. Μείωσε τα έσοδά μας και μας κατέστησε εισπράκτορες ασφαλιστικών εισφορών.  Μετά την Χούντα είχα συζητήσει το θέμα με τον Τάκη Λαμπρία, υπουργό Προεδρίας και δεξί χέρι του Καραμανλή. Θυμάμαι την αντίδρασή του: «Ό,τι άλλο θέλεις – αυτό ξέχνα το».

Ήταν βέβαιο ότι κάποτε το Αγγελιόσημο θα έπαυε να υπάρχει. Επρόκειτο για  μία διεθνή ανωμαλία. Το ζητούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση από δεκαετίες. Η τραγωδία είναι, πως ενώ αυτό ήταν σίγουρο, οι διάφορες Ενώσεις Συντακτών δεν φρόντισαν εγκαίρως να δημιουργήσουν νέες συνθήκες, να διαπραγματευθούν με τους εργοδότες και το κράτος. Έτσι φτάσαμε στην χειρότερη εποχή: η διαφήμιση έχει καταρρεύσει, οι εργοδότες επίσης και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο κενό. Αν καταργηθεί το  Αγγελιόσημο μένουν εντελώς ακάλυπτοι. Από εκεί που ήταν οι πιο προνομιούχοι ανάμεσα στους ασφαλισμένους, κινδυνεύουν να γίνουν παρίες!

Υ. Γ. 1 Να διευκρινίσω ότι δεν είμαι μέλος δημοσιογραφικής ένωσης και δεν είμαι ασφαλισμένος στον ΕΔΟΕΑΠ (ούτε πουθενά αλλού, άλλωστε).

Υ. Γ. 2  Άρθρο Μανδραβέλη στην Καθημερινή της Κυριακής 24.4.16 για την χρεωκοπία των εμμέσως κρατικοδίαιτων ΜΜΕ  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) Αν θέλετε να διαβάστε τις απόψεις της άλλης πλευράς – π.χ. γιατί το Αγγελιόσημο δεν είναι «φόρος υπέρ τρίτων» – αλλά «κοινωνικός πόρος» θα τις βρείτε εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Μαΐου 2016, 09:36:27
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Αυτό ήταν μόνο σε διαφημίσεις. Το χαρτόσημο υπέρ ΟΓΑ που ήταν σχεδόν σε όλες τις συναλλαγές με το δημόσιο, το θυμάστε;
Μια απορία που έχω εδώ και χρόνια (προτού δημιουργηθούν ΑΕΙ και ΙΙΕΚ δημοσιογραφίας) είναι πώς γινόταν κάποιος δημοσιογράφος στην Ελλάδα; Εμπειρικά; Αρκούσε να δουλέψει κάποια χρόνια δίπλα στους "γκουρού" του χώρου, που κι αυτοί ήταν εμπειρικοί;

4 Μαΐου 2016, 14:03:06
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Όσον αφορά το τελευταίο, δεν θυμάστε διαφημίσεις Εργαστηρίων Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας που διατηρεί γνωστό τηλεοπτικό κανάλι και το οποίο μόστραρε ως διδάσκοντες τα πρώτα ονόματα υποννοώντας "ελάτε σε μας, γιατί μπορεί να γίνετε σαν κι αυτούς" ;
Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, είναι άσχετοι με το αντικείμενο που καλύπτουν, ημιμαθείς, κυνηγούν τα κλικ και την τηλεθέαση εις βάρος της αξιοπιστίας, ενώ το χειρότερο: όταν ψάχνουν ένα θέμα, σπάνια μπορούν να βρουν τους πραγματικούς γνώστες που θα ενημερώσουν σωστά και αξιόπιστα το κοινό.
Στις περισσότερες δε φορές κάνουν στρατευμένη δημοσιογραφία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του αφεντικού τους.

Εγώ επίσης θυμάμαι αγροτικούς επί θητεία να συζητούν για τις γλίσχρες αμοιβές του (720€ αγροτικός στην ηπειρωτική Ελλάδα!) και να βρίσκουν κάπου 100€ για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, δλδ αφαιρούν απ΄τα 800€ τα 100€ για να ταϊσουν την δημοσιοϋπαλληλία !

Λέξεις κλειδιά: αγγελιόσημο 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
57293 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Ιουλίου 2019, 13:58:08
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
4247 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Σεπτεμβρίου 2015, 11:42:58
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2471 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Σεπτεμβρίου 2017, 08:07:15
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4471 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Σεπτεμβρίου 2019, 00:27:31
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
24504 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Αυγούστου 2020, 01:15:09
από Argirios Argiriou