Γενικά > Ενδιαφέροντα Links

Λίστα συνιστώμενων φαρμάκων από το Σουηδικό κράτος.

(1/7) > >>

Argirios Argiriou:
 Στη Σουηδία το μεγαλύτερο μέρος των φόρων που πληρώνουν οι πολίτες πηγαίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση σε δημοτικό και νομαρχιακό επίπεδο. Ένα μικρότερο μέρος πηγαίνει στην κεντρική κυβέρνηση στην Στοκχόλμη, η οποία αναδιανέμει τα χρήματα αυτά σε όλη την επικράτεια αναλόγως των προτεραιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης.

 Η χώρα είναι μοιρασμένη σε 23 νομούς. Ο κάθε νομός είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων του (λειτουργία Κέντρων Υγείας, Νοσοκομείων, πληρωμές Ιατρών και υπόλοιπου Προσωπικού).

 Ο νομός επιβαρύνεται επίσης για το μεγαλύτερο μέρος της φαρμακευτικής περίθαλψης των κατοίκων του. Ο κάθε νομός βγάζει τις δικές του προτάσεις (λίγο ή πολύ δεσμευτικές) προς τους Ιατρούς που εργάζονται μέσα στα γεωγραφικά όρια του (εντός και εκτός Νοσοκομείων), για το ποια φάρμακα θεωρούνται ότι έχουν την πιο ευνοική σχέση κόστους / αποτελεσματικότητος. Αυτά τα φάρμακα εκδίδονται υπό την μορφή μιας λίστας φαρμάκων και είναι περίπου η ίδια σε όλη την Σουηδία με μικρές διαφορές από νομό σε νομό. Η λίστα αυτή ανανεώνεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο και ισχύει και για τους Γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και για τους Νοσοκομειακούς. Εδώ και καιρό η Σουηδία είναι προσανατολισμένη κατά κύριο λόγο σε γενερικά σκευάσματα.

( Τα κριτήρια στα οποία βασίζονται οι Κατευθυντήριες Οδηγίες στον τομέα των Φαρμακοθεραπείας διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα. Σε πολλές χώρες π.χ. το κριτήριο της σχέσης κόστους/αποτελεσματικότητας δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Η Σουηδία έχει μια παράδοση να βασίζει τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της, με βάση κριτήρια όχι μόνο Ιατρικά, αλλά και Οικονομικά, Κοινωνικά και Ηθικά. )

 Παρακάτω παραθέτω ενδεικτικά ένα σύνδεσμο με την λίστα φαρμάκων του νομού Jönköping για το 2014.
(Αν κάνει κανείς κλικ στους υπότιτλους κάτω από την επικεφαλίδα  Rådgivande listan 2014
βλέπει τότε κανείς πίσω από κάθε υπότιτλο [ο οποίος αντιστοιχεί σε μια ασθένεια ή σύμπτωμα], στην αριστερή στήλη το εμπορικό όνομα των προτεινόμενων φαρμάκων και στη δεξιά στήλη το αντίστοιχο όνομα της δραστικής ουσίας. Μπορεί τότε κανείς και χωρίς να ξέρει Σουηδικά να μαντέψει ποιά φάρμακα θεωρεί η επίσημη Σουηδική Πολιτεία τα πιο ευνοικά από άποψη κόστους/ αποτελεσματικότητος):

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Υστερόγραφο:

Μπορεί κανείς να βοηθηθεί στην κατανόηση της λίστας και από τον online μεταφραστή της google:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Επίσης για την λίστα φαρμάκων του νομού Jönköping

όπου          1=1:a handsval = Φάρμακο 1ης επιλογής,                        2=2:a handsval = Φάρμακο 2ης επιλογής.

όπου          D = Får förskrivas av distriktssköterska enligt särskilda regler = φάρμακο που μπορεί να συνταγογραφηθεί και από Νοσηλεύτρια εξειδικευμένη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

όπου          ATL = Apotekstillverkat läkemedel. Produkt-faktablad kan erhållas från närmaste apotek. = Γαληνικό σκεύασμα.

όπου         +75 = Läkemedel som bör undvikas till patienter äldre än 75 år. Grundar sig på Socialstyrelsens indikatorer för god läkemedelsterapi hos äldre. = να αποφεύγεται σε ασθενείς ηλικίας άνω των 75 ετών.

EzeΤΡΟΛ:
Εκτός από την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης, για το μήνα που διανύουμε περίμενα εναγωνίως την ανακοίνωση των Πρωτοκόλλων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που με τόση επιμέλεια και σπουδή ετοίμαζε μια αρμόδια συσταθείσα επιτροπή του ΚΕΣΥ. Όπως όμως έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό, το αποτέλεσμα είναι (κατά τα γνωστά) μηδέν εις το πηλίκο. Όχι, θα σκοτιζόμασταν για τη φαρμακευτική δαπάνη ποτέ εμείς οι ΕΛ, αφού μπορούμε ακόμη και δανειζόμαστε. Και όταν φτάνουμε στο απροχώρητο, πατάμε και έναν ανασχηματισμό ή μια αλλαγή διοίκησης Ταμείου αν είμαστε το ίδιο γκουβέρνο ή τα ρίχνουμε στους προηγούμενους αν είμαστε οι άλλοι. Νταξ μωρέ, σιγά τώρα.   

Argirios Argiriou:
Η λίστα του 2009 αντικαταστάθηκε από αυτήν του 2010:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Η λίστα του 2010 αντικαταστάθηκε από αυτήν του 2011:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Η λίστα του 2011 αντικαταστάθηκε από αυτήν του 2012:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση