Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 16:38:24

Αποστολέας Θέμα: ΜΗΣΥΦΑ, που επιτρέπεται να πουλιούνται εκτός Φαρμακείου στη Σουηδία.  (Αναγνώστηκε 18002 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

10 Ιουνίου 2016, 20:34:22
Απάντηση #30
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
1 «Τονωτική ένεση» 160 εκατ. ευρώ στην φαρμακευτική δαπάνη, από την διεύρυνση κατά 5% της λίστας ΜΗΣΥΦΑ

2 Ο ΕΦΕΧ (Εταιρεία Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης), .....

3 «Η εφαρμογή υπεύθυνης Αυτοφροντίδας (self care), συμβάλλει θετικά στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ και η Αυτοθεραπεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δις ευρώ».

4 «Η Αυτοφροντίδα θα μπορούσε δυνητικά να διασώσει τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, εξοικονομώντας άνω των 16 δισ. ευρώ μέσα από μια μικρή στροφή προς την Αυτοθεραπεία, που αποτελεί μέρος της Αυτοφροντίδας».

5 Μία ενδιαφέρουσα άποψη της αυτοφροντίδας είναι η αυτοθεραπεία, η χρήση δηλ. ΜΗΣΥΦΑ από πολίτες προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν ήπια προβλήματα υγείας με τη καθοδήγηση του φαρμακοποιού χωρίς να καταφύγουν απαραίτητα στο σύστημα υγείας. Η αποτελεσματικότητα των ΜΗΣΥΦΑ είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ευρείας αποδοχής τους από τους πολίτες. Το 25% της φαρμακευτικής αγοράς σε τεμάχια στη χώρα μας ανήκει στα ΜΗΣΥΦΑ ενώ σε όλη την Ευρώπη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%
  1. Νομίζω το σκεπτικό είναι λάθος. Με την ίδια λογική αν διευρύνουμε τα ΜΥΣΥΦΑ κατά ...50% λύσαμε το πρόβλημα των δόσεων των δανείων για 10 χρόνια και με 80% μπορούν να προσληφθούν και άλλες καθαρίστριες στα δικαστήρια μήπως διώξουν τη βρωμιά απο εκεί, και πάει λέγοντας. Γενικά ποιο σωστό είναι να πεις ότι η τάδε ουσία έχει αμφίβολη αποτελεσματικότητα (ίσως αρνητική λίστα) ή είναι ακίνδυνο να δοσθεί χωρίς συνταγή και μετά να δεις τι χρήματα γλιτώνεις και άλλο να προϋπολογίζεις το ποσό και να ψάχνεις τα φάρμακα που θα καλύψουν το ποσοστό.
   2. Ο ΕΦΕΧ δεν το κόβω να νοιάζεται για την υγεία των πολιτών ούτε για την τσέπη τους. Ούτε για τα οικονομικά του κράτους. Για το δικό τους κέρδος ίσως νοιάζεται. Μη μας το παίζουν φιλάνθρωποι και φιλέλληνες..
  3-4. Την αυτοθεραπεία την έχω δει συχνάκις σε ασθενείς που παίρνουν NSAIDS για πιο σοβαρά προβλήματα και δεν έρχονται για εξέταση. Να μην αναφέρω τις αντιβιώσεις (αλήθεια αν μπουν όλα τα αντιβιοτικά σε ΜΥΣΥΦΑ, τι οικονομία θα γίνει!!!). Ή σε ασθενείς που διακόπτουν τις αγωγές γιατί όντας ανασφάλιστοι δεν έχουν. Τώρα να τα κάνουμε όλα ΜΥΣΥΦΑ, και βέβαια μη αποζημιούμενα για να επεκτείνουμε την άνω αυτοθεραπεία (διακοπή αγωγής) και σε ασφαλισμένους.
   5. Αυτοθεραπεία μέσω επιστημόνων, δλδ των φμφ. Συγγνώμη για την υποτίμηση αλλά δεν το κατάλαβα: Η οικονομία θα προέλθει απο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ή απο τη μείωση των ιατρικών επισκέψεων γιατί θα σώνουν τους ασθενείς οι φμφ; Και φαντάζομαι ότι η ΕΦΕΧ είναι κατά της διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ σε S/M τουλάχιστον χύμα στο κύμα (εμ, στο ράφι) χωρίς την συνεχή παρουσία φαρμακοποιού.


   Και μια ακόμα σχετική άποψη: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η αυξημένη ζήτηση φαρμάκων, που παρατηρείται στη χώρα μας, προφανώς και θα αυξηθεί περαιτέρω στην περίπτωση που η “αυτοθεραπεία” επεκταθεί.  Δημοσίευση: 10 Ιουνίου 2016 Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης

   Προβληματισμό προκαλεί η πρόταση του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) για αύξηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και αντίστοιχη μείωση των συνταγογραφούμενων. Το επιχείρημα του ΕΦΕΧ είναι ότι ο αριθμός των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ευρώπη καλύπτει το 50% του συνόλου των σκευασμάτων, όταν στην Ελλάδα είναι 25%.
    Το προεδρείο του Συνδέσμου αναφέρθηκε την Πέμπτη σε μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), σύμφωνα με την οποία η διεύρυνση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ κατά 5%, με μετατροπή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε ΜΗΣΥΦΑ, συμβάλλει στην ελάφρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 160 εκατομμύρια ευρώ. Επεσήμαναν, δε, ότι διεθνείς μελέτες καταδεικνύουν ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αυτοθεραπεία, το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 6 ευρώ. Το επιχείρημα σεβαστό, αλλά έχει έναν σοβαρό αντίλογο.
    Τι σημαίνει “ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη”, όταν ο ίδιος θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα για τα φάρμακά του;
 
Κρίση
   Στα χρόνια της κρίσης, οι Έλληνες συμμετέχουμε όλο και περισσότερο στη φαρμακευτική δαπάνη. Τον Ιανουάριο του 2012, η συμμετοχή ήταν μεσοσταθμικά στο 12,8%, για να διπλασιαστεί σχεδόν στο τέλος του 2013 (24,4%) και να εκτιναχθεί στο 35% στα τέλη του 2014. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση (μετά τις ΗΠΑ) στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη, με 721 δολάρια, έναντι 858 των ΗΠΑ και 515 δολαρίων του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.
    Αυτό, όμως, οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση, η οποία προφανώς και θα αυξηθεί περαιτέρω στην περίπτωση που η “αυτοθεραπεία” επεκταθεί.
 
Συμμετοχή
   Σε κάθε περίπτωση, είναι άδικο να ζητείς αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής στη δαπάνη περίθαλψης, όταν η Ελλάδα κατέχει την πέμπτη υψηλότερη θέση σε ιδιωτικές πληρωμές στην Υγεία. Το ποσοστό αυτό ανήλθε το 2013 στο 31%, έναντι 28% το 2009 και δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν όλο και περισσότερα για τη φροντίδα υγείας των μελών τους.
    Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι ο μέσος όρος ιδιωτικών πληρωμών στον ΟΟΣΑ βρίσκεται σταθερά κάτω από 20%, ενώ η χώρα μας έχει παρόμοια ποσοστά στη διάρθρωση της δαπάνης Υγείας με εκείνα της Ελβετίας...

« Τελευταία τροποποίηση: 10 Ιουνίου 2016, 20:36:23 από Ορθοπαιδικός »

Λέξεις κλειδιά: ΜΗΣΥΦΑ Σουηδία 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
5671 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Μαΐου 2010, 19:20:27
από Argirios Argiriou
339 Απαντήσεις
134901 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιουνίου 2019, 21:29:06
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
7821 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Νοεμβρίου 2013, 06:47:29
από Argirios Argiriou
10 Απαντήσεις
11861 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Ιανουαρίου 2016, 23:01:12
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
6345 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Φεβρουαρίου 2015, 21:34:46
από p