ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Αλκοόλ.

(1/19) > >>

Argirios Argiriou:
Το αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας του τρόπου ζωής, που σχετίζεται με την Υγεία ενός ατόμου.
Του αξίζει, νομίζω,ένας δικός του φάκελος σε αυτό το φόρουμ.

Argirios Argiriou:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
16/06/2009. (ΑΠΕ).

Ρωσία: Το αλκοόλ σκοτώνει κάθε χρόνο μισό εκατομμύρια ανθρώπους, βεβαιώνει έκθεση.
 
[spoiler]Η κατάχρηση αλκοόλ σκοτώνει κάθε χρόνο στη Ρωσία μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ κόβει ένα μεγάλο μέρος του προσδόκιμου ζωής των ανδρών, βεβαιώνει μία έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Μόσχα.

Η κατάχρηση αλκοόλ προκαλεί κάθε χρόνο τον πρόωρο θάνατο περίπου 500.000 ανθρώπων στη Ρωσία, αναφέρει η έκθεση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Στην ίδια έκθεση, που φέρει τον τίτλο "Κατάχρηση αλκοόλ στη Ρωσία: κοινωνικο-οικονομικέςε συνέπειες και μέτρα για την καταπολέμησή της", τονίζεται ότι "η επιδημία του αλκοολισμού στη Ρωσία συμπεραίνεται από το γεγονός ότι η θνησιμότητα των ανδρών που ζουν σε συνθήκες ελευθερίας είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη των ανδρών της ίδιας ηλικίας που βρίσκονται στη φυλακή".

Η κατάχρηση αλκοόλ, αναφέρει ακόμα η έκθεση, ενοχοποιείται και στη μεγάλη πλειοψηφία των εγκλημάτων: "Περίπου το 80% των δραστών είναι μεθυσμένοι όταν διαπράττουν εγκλήματα κατά της ζωής. ¨Ενα 40% περίπου των αυτοκτονιών πραγματοποιούνται σε κατάσταση μέθης", προσθέτει η έκθεση.

Δεινοί στην κατανάλωση της βότκας, οι Ρώσοι έχουν ένα προσδόκιμο ζωής ιδιαίτερα χαμηλό για τα δεδομένα μιας βιομηχανικής χώρας: 59 χρόνια για τους άνδρες και 72 για τις γυναίκες, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007 από τη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Λάνσετ.

Ο πληθυσμός της Ρωσίας αριθμεί περίπου 140 εκατομμύρια ανθρώπους.
 
[/spoiler]

Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 01/10/2009.

[spoiler]Αυξητική τάση παρουσιάζει η χρήση αλκοόλ από εφήβους και νέους έως 25 ετών, παρά τη μείωση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών στον γενικό πληθυσμό την τελευταία δεκαετία. Τα στοιχεία δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας αλλά σε όλα τα κράτη–μέλη όπου, όπως ανακοίνωσε η κ. Μάριαν Σκαρ, αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 13.000 νέοι και 2.000 νέες χάνουν ετησίως τη ζωή τους λόγω της κατάχρησης του αλκοόλ. Πρώτη στη λίστα των παραγόντων που προκαλούν θάνατο ή αναπηρία στις προηγμένες χώρες κατατάσσει τη χρήση του αλκοόλ κ. Λαρς Μόλερ, περιφερειακή σύμβουλος του ευρωπαϊκού τοπικού γραφείου του οργανισμού υγείας για το Αλκοόλ και τα Ναρκωτικά. Στη χώρα μας, 200.000 άτομα πάσχουν από αλκοολική εξάρτηση, 5.000 θάνατοι οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ, ενώ σύμφωνα με έρευνες το 27% των εφήβων έχει πιει περισσότερες από είκοσι φορές σε διάστημα ενός χρόνου με προτίμηση στα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (ουίσκι, βότκα). Την εικόνα για τις επιπτώσεις της κατάχρησης του αλκοόλ στη χώρα μας συμπληρώνουν τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης που παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Εξαρτησιογόνων Ουσιών στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση αλκοόλ εξακολουθεί να αποτελεί δεύτερη αιτία πρόκλησης ατυχημάτων σε μοτοσικλετιστές.

[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Ελευθεροτυπία, 01/11/2010.


[spoiler]Το αλκοόλ είναι πιο βλαβερό από την ηρωίνη ή το κρακ σύμφωνα με έρευνα βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
 Η έρευνα που διεξήχθη υπό τον καθηγητή Ντέιβιντ Νατ για λογαριασμό της Ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά (ISCD), εκτιμά πως "τα υπάρχοντα συστήματα ταξινόμησης των ναρκωτικών έχουν ελάχιστη σχέση με το πόσο βλαβερά είναι στην πραγματικότητα".

Οι ειδικοί της επιτροπής έχουν εκπονήσει ένα δικό τους σύστημα αξιολόγησης των ουσιών και εξετάζουν το πόσο βλαβερά είναι τα ναρκωτικά για τον χρήστη, αλλά και το πόσο είναι το κόστος της χρήσης τους για το σύστημα υγείας ή το σωφρονιστικό σύστημα.

Η ηρωίνη, το κρακ και η μεθαμφεταμίνη είναι τα πλέον επικίνδυνα ναρκωτικά, όμως αν κανείς υπολογίσει τις επιπτώσεις για την κοινωνία, το αλκοόλ είναι πολύ πιο επικίνδυνο, σύμφωνα με την έρευνα.
Σε μια κλίμακα επικινδυνότητας από το 0 ως το 100, το αλκοόλ "βαθμολογείται" με 72, η ηρωίνη με 55 και το κρακ με 54.

Στην συγκριτική έρευνα αξιολογήθηκαν 20 είδη ναρκωτικών σε σχέση με τις επιπτώσεις τους τόσο στους ανθρώπους, όσο και στο σύνολο της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο την έρευνα, το αλκοόλ είναι τρεις φορές πιο βλαβερό σε σχέση με τον καπνό και την κοκαΐνη, ενώ οι βλαβερές συνέπειες του ναρκωτικού έκσταση αναλογούν μόνο στο ένα όγδοο συγκριτικά με τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ.




[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση