Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Απριλίου 2024, 20:34:09

Αποστολέας Θέμα: Πρόβλημα συνταγογράφησης ΕΚΠΥ για οπτικά  (Αναγνώστηκε 28216 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

12 Αυγούστου 2016, 14:22:35
Αναγνώστηκε 28216 φορές
Αποσυνδεδεμένος

wrangler10


  Κατα την επίσκεψη μου σε γιατρό του ΙΚΑ για συνταγογράφηση οπτικών ο γιατρός δεν μπορούσε να εκτελέσει την συνταγή γιατί το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με εμφάνιζε ως "Ανυπαρκτος" Παρότι έχω ασφαλιστική  ικανότητα (υπάρχει Αμκα Άμα και ασφαλιστική ικανότητα εφόρου ζωής-Μόνιμος Υπάλληλος-Βιβλιάριο ΤΥΔΚΥ).Σε επίσκεψη μου σε υπ/μα ΙΚΑ (Μεγ.Αλεξανδρου) τους εξήγησα το πρόβλημα και με διαβεβαίωσαν ότι όλα τα στοιχεία μου ειναι σωστά και δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο και με παρέπεμψαν στο ΗΔΙΚΑ.Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΗΔΙΚΑ η υπάλληλος μου είπε ότι το ΗΔΙΚΑ ασχολείται μόνο με τα φάρμακα και όχι με τα οπτικά και ότι το ΙΚΑ θα πρέπει να ενημερώσει τον ΕΟΠΥ.Ξανα επισκέφτηκα το ΙΚΑ και τους ενημέρωσα σχετικώς και μου είπαν ότι σε καμία περίπτωση δεν ειναι δικό τους θέμα και επέμειναν ότι ειναι θέμα του ΗΔΙΚΑ..Όποτε πήρα τηλέφωνο το ΗΔΙΚΑ μέσα από το ΙΚΑ να μιλήσουν μεταξύ τους μπάς και βγει άκρη και έγινε ο κακός χαμός μεταξύ προϊσταμένων ΙΚΑ και ΗΔΙΚΑ χωρίς όμως κάποια λύση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζω χωρίς φυσικά να ειναι από δικιά μου υπαιτιότητα.Μηπως κάποιος έχει ξανασυναντήσει παρόμοια περίπτωση η έχει κάτι να μου προτείνει διότι έχω βρεθεί σε αδιέξοδο.

12 Αυγούστου 2016, 20:13:42
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Γενικά, επειδή το παρόν φόρουμ είναι ιατρικό, μην περιμένετε σίγουρη απάντηση γιατί το θέμα σας είναι διοικητικό (κάτι που οι γιατροί απεχθανόμαστε σφόδρα).
   Αρχικά το να βγάζει "ανύπαρκτος" σημαίνει λάθος ΑΜΚΑ ή έστω πρόβλημα στο ΑΜΚΑ. Μήπως ο συνάδερφος οφθαλμίατρος στο ΙΚΑ (ΠΕΔΥ να υποθέσω ή μήπως κάποιος ιδιώτης συμβεβλημένος; ) έκανε λάθος καταχώρηση;
    Αν το "ανύπαρκτος" το βγάζει στον ΑΜ του ΙΚΑ (και όχι στο ΑΜΚΑ) να βάλετε στη θέση του ΑΜ (αριθ-μητρώου) αυτόν που σας δίνουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ (όχι αυτόν που λέει το βιβλιάριο, ενίοτε είναι παλιός και λάθος). Θέλει προσοχή στην επιλογή του ταμείου, επειδή είστε ΤΥΔΚΥ: αν έχετε ΑΜ 00100κλπ (σύνολο 11 ψηφία, ληγεί σε 00) βάζετε ταμείο (ο γιατρός) ΟΠΑΔ. Αν ο ΑΜ είναι 9-ψήφιος (οι νέοι ΑΜ του ΙΚΑ, αρχίζουν συχνά απο 100....) τότε το ταμείο είναι ΙΚΑ. Μπορεί κοντολογίς όλο το θέμα να είναι λάθος επιλογή ταμείου (ή ΑΜ) απο τον οφθαλμίατρο (που δεν φταίει, δεν μπορεί να ξέρει τους λογισμούς του ΙΚΑ ή της ΗΔΙΚΑ).
   Τώρα αν το λάθος συνεχίζεται, νομίζω ότι είναι λάθος του ΙΚΑ. Η ΗΔΙΚΑ έχει δίκιο επειδή οι παροχές ΕΚΠΥ είναι πρόγραμμα του ΙΚΑ όχι δικό της. Εξάλλου μπορεί να κοιτάξει κάποιος γιατρός στην Ηλ. Συνταγογράφηση (που είναι της ΗΔΙΚΑ, εκείνο που εκδίδουμε συνταγές για φάρμακα και παραπεμπτικά) αν φαίνεστε κανονικά ασφαλισμένος ή όχι (και προσοχή με τι ταμείο και τι ΑΜ).
   Αυτά. Αν θέλει κάποιος να προσθέσει ή να αφαιρέσει τι....

13 Αυγούστου 2016, 01:11:50
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Θεωρώ πιθανότερη την εκδοχή του Ορθοπαιδικού, να είναι πρόβλημα ασυμβατότητας ταμείου ή/και ΑΜ.
Προτεινόμενο tip
Πείτε στον οφθαλμίατρο (ή κάποιο άλλο γνωστό σας γιατρό) να δοκιμάσει να καταχωρήσει ιατρική συνταγή βάζοντας το ΑΜΚΑ σας. Λογικά θα σας βγάλει ένα ταμείο και ένα αριθμό μητρώου*. Αφού καταγράψετε τα συγκεκριμένα στοιχεία, να δοκιμάσει να καταχωρήσει συνταγή για τα γυαλιά βάζοντας τα στοιχεία που καταγράψατε. Λογικά θα δουλέψει**.
Στη μικρή πιθανότητα βάζοντας το ΑΜΚΑ στην καταχώρηση ιατρικής συνταγής σας βγάλει "Ανύπαρκτος" τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αποδείξετε ότι είστε υπαρκτό πρόσωπο!

* Αν σας βγάλει να επιλέξετε ανάμεσα σε 2 ταμεία (ή ακόμη και 3, μου έχει συμβεί κι αυτό) καταγράψτε σε κάθε περίπτωση ταμείο και ΑΜ.
** Σε περίπτωση επιλογής ανάμεσα σε 2 ή 3 ταμεία, βάλτε τα στοιχεία (ταμείο και ΑΜ) από κάθε επιλογή μέχρι να δουλέψει.
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Αυγούστου 2016, 01:30:55 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

13 Αυγούστου 2016, 11:45:31
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

wrangler10


Καταρχήν να ευχαριστήσω εκ των προτέρων για τις απαντήσεις και να προχωρήσω στις διευκρινίσεις.Ο οφθαλμίατρος είναι του ΙΚΑ (Πολυϊατρεία με ραντεβού)και τα στοιχειά που καταχώρησε είναι τα σωστά (κάναμε μαζί αντιπαραβολή από την ασφαλιστική ικανότητα που εκτύπωσα από εφαρμογή του ΙΚΑ).Το "Ανύπαρκτος" το βγάζει στο πεδίο του Α.Μ.Α(7-ψήφιος) εις διπλούν (επώνυμο/όνομα)στο Α.Μ.Κ.Α. εμφανίζει τα σωστά στοιχειά(επιλογή Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.)Ο Α.Μ-Τ.Υ.Δ.Κ.Υ που μου έδωσε το Η.Δ.Ι.Κ.Α αρχίζει 00100 και τελειώνει με 00 (13 ψηφία !)


*   "Θέλει προσοχή στην επιλογή του ταμείου, επειδή είστε ΤΥΔΚΥ: αν έχετε ΑΜ 00100κλπ (σύνολο 11 ψηφία, ληγεί σε 00) βάζετε ταμείο (ο γιατρός) ΟΠΑΔ. Αν ο ΑΜ είναι 9-ψήφιος (οι νέοι ΑΜ του ΙΚΑ, αρχίζουν συχνά απο 100....) τότε το ταμείο είναι ΙΚΑ."  Περίεργο..στην εφαρμογή του ΙΚΑ "Αναζήτηση Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ) ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους ασφαλισμένους του τ. Ο.Π.Α.Δ.-Τ.Υ.Δ.Κ.Υ." βάζοντας το 00100χχχ00 και επιλογή Τ.Υ.Δ.Κ.Υ μου εμφανίζει τον Α.Μ.Α. ενώ στην επιλογή Ο.Π.Α.Δ. όχι
*Ο γιατρός μου έχει εκτυπώσει την οθόνη του υπολογιστή του να το δείξω στο ΙΚΑ
*Στο Η.Δ.Ι.Κ.Α. μου πρότειναν να βάλω το 00100χχχ00 (στο Α.Μ.Α.)με και χωρίς τα δυο μηδενικά στην αρχή μήπως δουλέψει αλλά δυστυχώς ο γιατρός βρίσκεται σε διακοπές (έρχεται  μέσα Σεπτέμβρη) και δεν μπορώ να το δοκιμάσω.Εαν κάποιος θα ήθελε να προσπαθήσει μπορώ να του στείλω όλα τα στοιχειά με p.m
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Αυγούστου 2016, 12:28:10 από wrangler10 »

13 Αυγούστου 2016, 19:57:17
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Αφού μου έστειλε τα στοιχεία ασφάλισής του ο παραπάνω ασφαλισμένος, παρατήρησα ότι:
- Βάζοντας τον ΑΜΚΑ για έκδοση ιατρικής συνταγής για φάρμακα, έβγαζε ταμείο "ΙΚΑ - ΕΤΑΜ πρώην ΤΥΔΚΥ" και έναν 13ψηφιο αριθμό μητρώου.
- Στην σελίδα του ΕΟΠΥΥ για έκδοση γνωμάτευσης ΕΚΠΥ, βάζοντας ταμείο ΤΥΚΔΥ και τον 13ψηφιο ΑΜ, στον ΑΜ έγραφε "Ανύπαρκτος". Το ίδιο κι όταν έβαζα ταμείο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και τον 13ψηφιο ΑΜ. Ο μόνος συνδυασμός που δούλεψε ήταν ταμείο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΑΜ 7ψηφιος από το ΙΚΑ. Εκεί, δίπλα στον ΑΜ έβγαζε το όνομα και το επώνυμό του!

Επομένως για έκδοση συνταγών και παραπεμπτικών έχει ταμείο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ πρώην ΤΥΔΚΥ και 13ψηφιο ΑΜ και για έκδοση γνωματεύσεων ΕΚΠΥ ταμείο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και 7ψηφιο ΑΜ.

Ελληνικά συστήματα μηχανοργάνωσης που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, διορθώνοντας κάθε παράλειψη.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
28473 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Μαΐου 2011, 00:05:39
από Loumakis
18 Απαντήσεις
89187 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Ιανουαρίου 2019, 09:18:07
από Argirios Argiriou
49 Απαντήσεις
32530 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Νοεμβρίου 2015, 20:53:06
από Ορθοπαιδικός
302 Απαντήσεις
291525 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Μαΐου 2023, 21:37:14
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
2607 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2016, 12:18:12
από EzeΤΡΟΛ