Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 11:08:46

Αποστολέας Θέμα: ΠΦΥ: Σύγκριση μοντέλων  (Αναγνώστηκε 5793 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

23 Οκτωβρίου 2016, 18:24:39
Αναγνώστηκε 5793 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Το πορτογαλικο μοντέλο
Μόλις είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Άδωνη για την ΠΦΥ, οι απολύσεις έφτιαξαν τα νούμερα που ήθελε η τρόικα. Στα ερημωμένα ΠεΔΥ έμειναν όσοι γιατροί δεν μπορούσαν να σταθούν χωρίς το μάντρωμα των ασφαλισμένων που προσέφερε παλαιότερα το ΙΚΑ (κάτι όπως οι ανασφάλιστοι σήμερα). Η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με το επόμενο βήμα: Να είναι υποχρεωμένη να φτιάξει ΠΦΥ.

Πρόβλημα!!! Τι κάνεις με τόσους γιατρούς στα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία; Θα θυμάστε το πόρισμα των καθηγητών-σοφών, για το τι έπρεπε να γίνει με την ΠΦΥ, τότε που ακόμη και η κυβέρνηση το αποκαλούσε της τρόικας. Τι λέγαν οι σοφοί; Capitation με παράγοντες όπως η ηλικία και οι απομονωμένες περιοχές. Για όλους τους γιατρούς, στα κέντρα υγείας αλλά και τους ιδιώτες. Τιτάνιο πρόβλημα για την κυβέρνηση....Και δεν ήθελε και άλλο πολιτικό κόστος με απολύσεις... Τότε κάποιοι ταξίδεψαν στην Πορτογαλία και ανακάλυψαν το Πορτογαλικό μοντέλο.

Τι είναι το Πορτογαλικό μοντέλο;
Όπως δεν μπορείς να μάθεις μια γλώσσα από το λεξικό, έτσι δεν μπορείς να καταλάβεις και μια πολιτική χωρίς τις συνθήκες που επικρατούσαν όταν εφαρμόστηκε. Η Πορτογαλία ήταν σε αρκετά καλύτερη θέση από εμάς: Είχε πολλά κρατικά κέντρα υγείας με γενικούς ιατρούς και με την ομάδα παρέμβασης αλά Μπένος. Ναι, αυτά που ονειρεύεται η σημερινή κυβέρνηση. Και παρά το ότι ήταν δημόσια, και παρά το ότι τους πλήρωναν καλά (3000€ καθαρά μηνιαίως προ κρίσης), και παρά το ότι είχαν ότι είχε ονειρευτεί η επιτροπή του κ. Μπένου, το σύστημα δεν πήγαινε καλά. Και ο κόσμος είχε αρχίσει να τρέφει τις άλλες ιατρικές ειδικότητες στον ιδιωτικό τομέα, τα νοσοκομεία δέχονταν όλο και περισσότερο κόσμο, οι δείκτες υγείας χειροτέρευαν.....Άσε που κόστιζαν υπερβολικά για το έργο τους. Τιτάνιο πρόβλημα και για τους Πορτογάλους στην προ Τρόικας εποχή.

Τι έκαναν οι Πορτογάλοι;
Έχοντας καλά στελεχωμένα με ομάδα υγείας, και στα αστικά κέντρα, δεν μπορούσαν να απολύσουν τους πάντες, ούτε να τα ιδιωτικοποιήσουν. Επέλεξαν να μειώσουν τους μισθούς και να δώσουν bonus βάση δεικτών, το διαφημιζόμενο p4p, φτάνοντας στην εποχή της Τρόικας να δίνουν αθροιστικά μέχρι και 3500€ καθαρά μηνιαίως σε γιατρούς που με την θέληση τους θα δεχόντουσαν capitation με p4p. Όσοι γιατροί δεν ήθελαν έμεναν στο κουτσουρεμένο από πλευράς μισθού (και εκεί έλεγαν ότι έφταιγε η τρόικα) παλαιότερο μοντέλο.

Αυτό το μοντέλο, το Πορτογαλικό, δεν είναι το καλύτερο μοντέλο για την ΠΦΥ.... Είναι το καλύτερο μοντέλο από πλευράς πολιτικού κόστους για να ξεκινήσεις την μετάβαση..... και δεν θα χρεωθείς και απολύσεις. Και ποιο είναι το καλύτερο μοντέλο;
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Ιουνίου 2018, 11:58:49 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

23 Οκτωβρίου 2016, 18:25:44
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Ποτέ δεν το ονόμασαν "σοβιετικό". Ίσως το καλύτερο όνομα θα ήταν "Το μοντέλο ΠΦΥ των φτωχών" αλλά υπάρχει παραλλαγμένο και σε χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο, καθώς είναι από τα αγαπημένα των λόμπυ του WHO.
Ας ξεκινήσουμε από την ιστορία του: Το 1918 ο Nikolai Semashko, γιατρός, μαρξιστής και επιστήθιος φίλος του Λένιν, αναλαμβάνει την θέση του "υπουργού" των ιατρικών υπηρεσιών στη Ρωσία, ένα χρόνο μετά την οκτωβριανή επανάσταση. Η εμπειρία του είναι από τις στέπες στα νοτιανατολικά της ΕΣΣΔ και από το Ελβετο-Γερμανικό μοντέλο που γνώρισε κυνηγημένος από το Τσαρικό καθεστώς. Το πρώτο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η παντελής έλλειψη γιατρών.... Ξέρετε εκείνη την εποχή, το να είσαι γιατρός αλλά όχι μαρξιστής, ήταν μάλλον θανατηφόρο για σένα.... Όσους δεν καθάρισαν, έφυγαν εκτός ΕΣΣΔ. Η ΕΣΣΔ εκείνη την εποχή, είχε παιδική θνησιμότητα στα ύψη, οι χήρες και τα ορφανά επίσης. Οι συνθήκες ζωής μόνο την ζωή δεν επέτρεπαν.
Πρώτα του βήματα, η βελτίωση της δημόσιας υγείας: έργα για πόσιμο νερό, αγωγής υγείας, "ορφανοτροφεία", υποστήριξη της μητέρας. Το επόμενο βήμα, η δημιουργία ενός αποκεντρωμένου συστήματος υγείας για ΠΦΥ κοινό για όλους: Μονάδες υγείας με μαίες, therapists, paramedics και γεννιούνται οι πολυκλινικές. Όταν δεν έχεις γιατρούς βάζεις ότι έχεις, και κάτω από τον όρο therapists ήταν αρχικά ταχύρυθμα εκπαιδευμένοι "γιατροί". Στην διαδρομή, ο "therapist" έδωσε πολλά διακριτά επαγγέλματα: ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας, και τελικά ο therapist κατέληξε ένας σοβιετικής προέλευσης ανειδίκευτος ιατρός. Το ίδιο σενάριο στην Κίνα, έδωσε τους ξυπόλητους "γιατρούς", δηλαδή, μη κατόχους ιατρικού διπλώματος που μετά από ταχύρρυθμη εκπαίδευση έδιναν λύση σε προβλήματα υγείας στην κοινότητα τους.
Σταδιακά, η πολυκλινική αποτελούνταν από εσωτερικές μονάδες που στελεχώνονταν κυρίως από παρα-ιατρικά επαγγέλματα και όσους γιατρούς, ειδικευμένοι και μη, μπορούσαν να βρεθούν. Εννοείται, ότι κανένας πραγματικός γιατρός δεν κατέληγε εκεί από επιλογή του. Επίσης, είναι άνευ αμφισβήτησης, ότι το μακρύτερο κομματικό χέρι είχε πάντα τον έλεγχο. Τέλος, και στην ΕΣΣΔ, κάποιοι επαγγελματικοί κλάδοι (πχ. στρατιωτικοί, εργαζόμενοι σε σιδηρόδρομους και ορυχεία), ήταν πιο ίσοι από τους ίσους και συνέχισαν στο επόμενο μοντέλο ΠΦΥ που θα δούμε στο 3ο μέρος. Οι υπόλοιποι απλά δεν είχαν επιλογή, εκτός της πρόσβασης στις πολυκλινικές για τα προβλήματα υγείας και μόνο με παραπομπή στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων. Όπως σήμερα στα νησιά, ένα τηλέφωνο στο βολευτή φέρνει το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, έτσι και τότε, το σωστό κομματικό στέλεχος εξασφάλιζε και την παραπομπή στο επόμενο βήμα, το νοσοκομείο. Δεν θα αμφισβητήσω όμως την σημαντική συμβολή των πολυκλινικών στην αντιμετώπιση προβλημάτων δημόσιας υγείας, ακόμη κι αν δεν πήγαιναν καλά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Για όσους είναι πάρα πολύ νέοι ή έχουν μνήμη χρυσόψαρου, το παραπάνω μοντέλο υπήρξε και στην Ελλάδα, και είναι το περίφημο ΙΚΑ και τα ιατρεία του, που έδωσαν τα σημερινά ΠεΔΥ. Ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ πλήρωνε από την τσέπη του και συντηρούσε πάντα τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Πόσοι έχουν ξεχάσει, ότι το ΙΚΑ ήταν χαρούμενο που κάθε ασφαλισμένος του στοίχιζε μέσο όρο για τα πάντα 3€/μήνα με την φαρμακευτική του αγωγή. Το "σοβιετικό" μοντέλο, είναι μια εξαιρετική λύση για μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,είτε λόγω πολέμου και ακραίας οικονομικής καταστροφής (πχ νομισματικός υπερ-πληθωρισμός) είτε λόγω έκρηξης του πληθυσμού (πχ ραγδαία αύξηση πληθυσμού λόγω προσφυγικής κρίσης).
Εννοείται ότι πάσα ομοιότητα, 100 χρόνια μετά, με την Ελλάδα είναι απολύτως τυχαία....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

23 Οκτωβρίου 2016, 18:26:41
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Ο επίσημος τίτλος ήταν αρχικά "Δημόσιος Γιατρός" και πρέπει να γυρίσουμε στον 6ο αιώνα π.Χ. όπου οι πόλεις-κράτη αρχίζουν να αναγνωρίζουν την κοινωνική ανάγκη για υπηρεσίες υγείας πέρα των Ασκληπιείων που ήταν τα νοσοκομεία της εποχής. Αναζητούν ένα ή περισσότερους ιατρούς και παζαρεύουν την τιμή που θα τον πλήρωνε η πολιτεία ώστε να εγκατασταθεί στην περιοχή τους και να καλύπτει χωρίς επιπλέον αμοιβή την περίθαλψη των κατοίκων. Ναι, ο "Δημόσιος Γιατρός" ήταν ιδιώτης ιατρός που πληρωνόταν σε χρήμα και σε προνόμια. Μπλοκάκι και ο συνάδελφος εκείνη την εποχή. Μάλιστα, δεν προσλάμβαναν τον οποιοδήποτε ιατρό, αλλά προσπαθούσαν να προσλάβουν τον καλύτερο σε φήμη, εντιμότητα, και ικανότητα που μπορούσαν να πληρώσουν.... Γνωστά ονόματα της εποχής: ο Δημοκήδης, ο Ερμίας και αρκετοί άλλοι.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι γιατροί (ακόμη και ο Ιπποκράτης) ήταν σαν τους ηθοποιούς, περιόδευαν από πόλη σε πόλη και παρείχαν τις υπηρεσίες τους επί αμοιβή που πλήρωνε ο ασθενής ή κάποιος χορηγός. Κάτι σαν τους δικούς μας εθελοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ.
Ο "Δημόσιος Ιατρός" καλείται να κατοικήσει σε μια πόλη κράτος, να στήσει με δικά του μέσα το ιατρείο του, να επιλέξει τους βοηθούς του και να παρέχει τις υπηρεσίες του στους κατοίκους (πολίτες, οικογένειες τους, δούλους τους). Είναι ο οικογενειακός τους ιατρός και πληρώνεται από το ταμείο της πόλης και εφημερεύει 24ωρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξετάσει επισκέπτες άλλης πόλης με αμοιβή, αντίθετα αυτό ήταν και κριτήριο για να επιβεβαιωθεί η αξία του γιατρού και να δικαιολογηθεί η τυχόν υψηλή δαπάνη από την πόλη προς τον "Δημόσιο Γιατρό"
Οι ελληνικές αποικίες το προχώρησαν ακόμη περισσότερο..: το "ιατρικόν" ήταν φόρος σε σιτάρι που απέδιδαν οι πολίτες για να έχουν "Δημόσιο γιατρό" και τον απέδιδαν απευθείας στο γιατρό. Μάλιστα είχε θεσπιστεί και πρόστιμο για όποιον το καθυστερούσε, όχι σαν τον ΕΟΠΥΥ σήμερα. Περισσότερο οικογενειακός γιατρός που πληρώνεται με capitation δεν γίνεται.
Πιο ελληνικό μοντέλο από το μοντέλο του οικογενειακού ιατρού δεν γίνεται. Και το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό το μοντέλο χρησιμοποιείται με σχεδόν τον ίδιο τρόπο μέχρι σήμερα. Αποτελεί δε ιστορικά, το καλύτερο μοντέλο για μια κοινωνία που έχει ωριμάσει και σέβεται τον πολίτη. Συγνώμη επίσης εάν σας γκρέμισα όνειρα και ιδεοληψίες.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

23 Οκτωβρίου 2016, 18:27:26
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Ίσως το πιο άγνωστο και το πιο παρακμιακό μοντέλο. Είναι γνωστό ότι σε όλη την υφήλιο, από τους ιστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, οι πλούσιοι και οι βασιλιάδες είχαν τον προσωπικό τους γιατρό. Προσωπικός γιατί ήταν απλά προσωπική επιλογή αυτού που τον πλήρωνε.
Βλέπουμε όμως ένα νέο όρο, "Αρχίατρος", να αρχίζει να εμφανίζεται μετά τον 3ο αιώνα πΧ και επισημοποιείται στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Αρχικά είναι ο γιατρός της αυτοκρατορικής αυλής. Τον τίτλο "αρχίατρος" όμως άρχισαν να παίρνουν και γιατροί των δημόσιων υπηρεσιών, των δημόσιων γυμναστηρίων, των μονομάχων και γενικότερα θυμίζουν αυτούς τους γιατρούς που υπάρχουν και σήμερα σε ευγενείς ομάδες και δημόσιες υπηρεσίες. Αργότερα απόκτησαν προνόμια, θεσμικές θέσεις (πχ τα ΚΕΠΑ της εποχής) και στο τέλος φτάνουν να φτιάξουν μια ξεχωριστή επαγγελματική ομάδα την "collegia medicorum".
Την στιγμή που ο φτωχός ρωμαϊκός λαός δεν είχε πλέον δημόσιο ιατρό, πλήρωνε φόρους για τους αρχίατρους που είχαν απαλλαγή από τους φόρους, η λαϊκή οργή διογκώνονταν.... και το 150μΧ οι Αρχίατροι που μισθοδοτούνταν από το ρωμαϊκό δημόσιο υποχρεώνονται να εξετάζουν αμισθί τους φτωχούς και λαμβάνουν πλέον τον τίτλο "Αρχίατρος του λαού". Μάλιστα, ο αριθμός τους περιορίζεται ανάλογα με το μέγεθος της πόλης.
Ακολουθεί το Βυζάντιο, όπου ο μισθός από το δημόσιο χάνεται, κάθε φτωχός και η μοίρα του, ο τίτλος αρχίατρος χάνεται και υπάρχει μόνο ο τιμητικός τίτλος "ακτουάριος" χωρίς τα προνόμια που είχε ο αρχίατρος.Ο μεσαίωνας περνά και μαζί και η ανάπτυξη της ιδιωτικής ιατρικής, της εκκλησιαστικής ιατρικής και του προσωπικού γιατρού των πλουσίων.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

23 Οκτωβρίου 2016, 18:28:12
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Είδαμε τα κυρίαρχα ιστορικά μοντέλα στην ΠΦΥ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα δεις σε παραλλαγές, όπου συνδυάζουν χαρακτηριστικά από άλλο μοντέλο, στο παρελθόν ή ακόμη και σήμερα. Ας δούμε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις:
α) Το σκανδιναβικό μοντέλο: Είναι ένα μοντέλο που συνδυάζει το σοβιετικό μοντέλο με τον οικογενειακό ιατρό. Υπηρεσίες ΠΦΥ προσφέρονται από τους δήμους, σε δημοτικά ιατρεία, όπου στελεχώνονται από ομάδα υγείας και οικογενειακούς ιατρούς. Ο γιατρός πληρώνεται κλιμακωτά ανάλογα με τους πολίτες που θα τον επιλέξουν. Απουσιάζουν οι κομματικές επιδράσεις, υπάρχει σφικτός έλεγχος στην άσκηση της ιατρικής αλλά είναι και η εμπιστοσύνη στο σύστημα που διατηρεί αυτό το μοντέλο ζωντανό με υψηλά standards και υψηλούς μισθούς. Δεν θα το δείτε κάπου αλλού.
β) Το Βρετανικό μοντέλο: Ξεκίνησε από την μορφή του ιδιώτη οικογενειακού ιατρού που πληρώνεται από το NHS για κάθε πολίτη που τον επιλέγει, γνωστό και ως κόκκινο βιβλίο (1966). Υπήρχε πρόβλεψη και πρόσθετη πληρωμή για επιπλέον υπηρεσίες που παρέχονταν από ομάδα υγείας άλλων επαγγελμάτων υγείας. Είναι η μορφή που αγάπησαν οι Βρετανοί. Το μόνο που δεν είχε προβλέψει ήταν η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των GPs και η μεγάλη ανομοιομορφία στην παροχή της φροντίδας. Η Θάτσερ το 1990 ευνοεί την δημιουργία ιδιωτικών μονάδων με γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με ελαστικές μορφές εργασίας και εισάγει μορφές πληρωμής βάση της απόδοσης. Είναι η εποχή που οι GPs μαθαίνουν κασέτα τι πρέπει να πουν και να κάνουν για να πληρωθούν την κάθε ταρίφα και αρχίζει ο κατήφορος. Όμως ταυτόχρονα δημιουργούνται group-practices και αρχίζει και η σοβαρή παρακολούθηση δεικτών ποιότητας και απόδοσης. Μια στροφή σε μια ελαφρά έκδοση του σοβιετικού μοντέλου, τα trusts, (κάτι σαν τα δικά μας κέντρα υγείας) αποτυγχάνει και καταργείται σε λιγότερο από 3 χρόνια. Ακολουθεί μια μορφή "Clinical commissioning group" που "αγοράζει" πλήθος υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και θέτει κανόνες και στόχους, παρακολουθεί, και πληρώνει ανάλογα της επίτευξης των στόχων. Φανταστείτε τις δικές μας ΥΠΕ να λειτουργούν άψογα και να κάνουν και την δουλειά του ολλανδικού Nivel μαζί.
β) Το αμερικανικό μοντέλο: εδώ έχουμε ιδιωτικές ασφαλιστικές που αγοράζουν υπηρεσίες οικογενειακού ιατρού από γιατρούς. Δεν τους ενδιαφέρει ο αριθμός των ιατρών αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που θέλουν να έχουν υπηρεσίες ΠΦΥ. Το ιδιαίτερο εδώ είναι η αξιοποίηση της ιατρικής πληροφορίας και η πληρωμή του γιατρού όχι μόνο με βάση τον αριθμό των πολιτών που τον επέλεξαν αλλά και με διάφορα χαρακτηριστικά του ασθενή όπως η ηλικία, τα νοσήματα του, η συχνότητα χρήσης των υπηρεσιών υγείας, ένα σύστημα Ambulatory "DRGs"
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

23 Οκτωβρίου 2016, 18:29:02
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Οκτωβρίου 2016, 21:26:52 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

23 Οκτωβρίου 2016, 18:49:37
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Έκπληξη......
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

13 Δεκεμβρίου 2016, 10:54:29
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


O Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στη Γενική Συνέλευση όλων των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, επεσήμανε καταρχάς ότι αυξάνεται ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.
Από 5500 που είναι σήμερα θα αυξηθούν σε 8.500, με δυνατότητα να εισέλθουν στο δημόσιο σύστημα νέοι ιατροί.
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των παρευρισκόμενων προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων για το πώς θα διαμορφωθούν οι αμοιβές των γιατρών που θα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας περιορίστηκε να αναφέρει ότι σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα τεθεί προς διαβούλευση και θα εκδοθεί τον Φεβρουάριο.
Σε πρόσφατη δημόσια αναφορά του ο Ανδρέας Ξανθός στην Πάτρα, όπως σημειώνουν πληροφορίες του HealthReport.gr, είπε ξεκάθαρα ότι στην ΠΦΥ θα ισχύσει το σύστημα capitation για τους οικογενειακούς γιατρούς, κατά κεφαλήν δηλαδή αμοιβή για τον ιδιώτη γιατρό, ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που θα αναλαμβάνει. Σύστημα που εφαρμοζόταν στο παρελθόν και με το ΤΕΒΕ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

13 Δεκεμβρίου 2016, 16:32:42
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αν θέλουμε να περπατήσει ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού και να αποκτήσει κύρος πρέπει η ειδικότητα αυτή να γίνει και οικονομικά ελκυστική (δεν είναι τυχαίο που στην Σκανδιναβία η ειδικότητα που πληρώνεται καλύτερα είναι αυτή του Γενικού Ιατρού).
Μόνο έτσι θα προσελκύσουμε αξιόλογους φοιτητές της Ιατρικής στην ειδικότητα.
Άσε που αν μας έχουν στην μιζέρια δεν πρόκειται ο κόσμος να μας σεβαστεί και να μας εμπιστευτεί και το μαύρο χρήμα θα πηγαίνει και σύννεφο.
Αν αντίθετα το Κράτος πληρώσει καλά, τότε θα έχει και κάθε δικαίωμα να κάνει αυστηρούς ελέγχους και να απαλλάσσει από τα καθήκοντά του όποιον παρανομεί.
Στην αμοιβή που θα παίρνει ένας ιδιώτης Οικογενειακός Ιατρός υπολογίστε και άλλα 1500 ευρώ για να συντηρήσει ένα αξιοπρεπές Ιατρείο και ανταπεξέλθει σε ενοίκια, γραμματέα, καθαρίστρια, πάγιους λογαριασμούς, αναλώσιμα, απόσβεση εξοπλισμού, ΤΣΑΥ, κτλ.
Με λίγα λόγια ένας ιδιώτης Οικογενειακός Ιατρός που σέβεται τον εαυτό του και δεν κοιτάζει να τα πιάνει από αλλού πρέπει να βγάζει τουλάχιστον 4000 ευρώ μικτά.

(Τώρα δίνει ο ΕΟΠΥΥ 2.000 €/ μικτά αλλά όμως αυτό καλύπτει μόνο 200 ασθενείς ανά μήνα και οι υπόλοιποι πληρώνουν μετρητά. Σε περίπτωση όμως που ο ΕΟΠΥΥ θέλει σύμβαση με ιδιώτες Οικογενειακούς Ιατρούς που να καλύπτουν απεριόριστα ένα πληθυσμό ευθύνης π.χ. 1500 άτομα, τότε ο Οικογενειακός Ιατρός ουσιαστικά δεν θα έχει άλλα εισοδήματα από τους ασθενείς του παρά μόνο αυτά που θα του πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.)
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Δεκεμβρίου 2016, 19:49:31 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Δεκεμβρίου 2016, 18:22:53
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Buzz


Συγγνώμη για την άχαρη μου παρέμβαση , άλλα 4000 ευρώ μικτά με φορολογία κ ασφάλιση 55-75% δεν φτάνουν ούτε για τον γιατρό - πόσο μάλλον και για το ιατρείο.Εκτός αν πέσει μαυρίλα ....πάλι.Η' μετανάστευση...πάλι.

14 Δεκεμβρίου 2016, 00:48:40
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συγγνώμη για την άχαρη μου παρέμβαση , άλλα 4000 ευρώ μικτά με φορολογία κ ασφάλιση 55-75% δεν φτάνουν ούτε για τον γιατρό - πόσο μάλλον και για το ιατρείο.Εκτός αν πέσει μαυρίλα ....πάλι.Η' μετανάστευση...πάλι.
   Ήθελα να το πω ότι από τις 4 χήνες μένει τελικά περίπου 1300 ευρώπουλα σχετικά καθαρά (μετά βγάλε ΕΝΦΙΑ, άσε και τους έμμεσους φόρους). Αν είναι για 8ωρη*5 εργασία, μάλλον με τα γενικότερα μεγέθη είναι σχετικά αποδεκτό. Αν έχει παραπάνω ώρες απασχόλησης, δεν ξέρω....

14 Δεκεμβρίου 2016, 08:03:26
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συγγνώμη για την άχαρη μου παρέμβαση , άλλα 4000 ευρώ μικτά με φορολογία κ ασφάλιση 55-75% δεν φτάνουν ούτε για τον γιατρό - πόσο μάλλον και για το ιατρείο.Εκτός αν πέσει μαυρίλα ....πάλι.Η' μετανάστευση...πάλι.
   Ήθελα να το πω ότι από τις 4 χήνες μένει τελικά περίπου 1300 ευρώπουλα σχετικά καθαρά (μετά βγάλε ΕΝΦΙΑ, άσε και τους έμμεσους φόρους). Αν είναι για 8ωρη*5 εργασία, μάλλον με τα γενικότερα μεγέθη είναι σχετικά αποδεκτό. Αν έχει παραπάνω ώρες απασχόλησης, δεν ξέρω....

Σαν σύγκριση να πούμε ότι ένας Ιατρός του πρώην ΙΚΑ που επέλεξε να μείνει στο ΙΚΑ (νυν ΠΕΔΥ) και να εργάζεται ως Δημόσιος Υπάλληλος (ο οποίος πληρώνεται ανεξάρτητα του πως συμπεριφέρεται στους ασθενείς και ανεξάρτητα του πόσους ασθενείς εξετάζει, δεν κάνει νυχτερινές εφημερίες, ούτε και έχει υποχρέωση να απαντάει σε τηλέφωνα ασθενών εκτός ωραρίων Ιατρείου) έχει καθαρό μισθό 1400/μήνα (+ πιθανώς έσοδα από συμμετοχή σε επιτροπές). (μου το είπε χθες συνάδελφος πρώην ΙΚΑτζης που επέλεξε να βγει από το ΙΚΑ όταν τους βάλαν να διαλέξουν ΙΚΑ ή ιδιωτικό Ιατρείο).
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Δεκεμβρίου 2016, 16:14:35 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
53 Απαντήσεις
46421 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαρτίου 2016, 23:06:15
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3957 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Φεβρουαρίου 2014, 09:46:54
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2083 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Ιουνίου 2017, 13:56:19
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1492 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Αυγούστου 2018, 20:04:10
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3256 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Δεκεμβρίου 2023, 22:06:39
από Argirios Argiriou