Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 07:58:39

Αποστολέας Θέμα: Νοσοκομεία για ειδικότητα Γενικής Ιατρικής Αθήνα  (Αναγνώστηκε 54759 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Νοεμβρίου 2016, 16:29:55
Αναγνώστηκε 54759 φορές
Αποσυνδεδεμένος

kater


Καλησπέρα! Ενδιαφέρομαι για την ειδικότητα της γενικής ιατρικής και θα ήθελα να ρωτήσω πληροφορίες για νοσοκομεία στην Αθήνα που θεωρούνται καλά απο άποψη εκπαίδευσης. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

2 Νοεμβρίου 2016, 22:10:10
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Λυπάμαι, αλλά δεν νομίζω να μπορεί να απαντήσει κάποιος στο ερώτημα που έθεσες.
Δυστυχώς δεν υπάρχει δομημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης (όπως με όλες τις Ειδικότητες) ή μπορεί να υπάρχει και απλούστατα δεν εφαρμόζεται.
Η διαφορά με τους άλλους ειδικεύομενους είναι ότι μένοντας 5 χρόνια κάποιος σε μια Κλινική, αν το επιθυμεί και βγάζει λάντζα στους Ειδικούς, αυτοί αναγκαστικά θα του δείξουν πράγματα, ενώ ο ειδικεύομενος Γ.Ι που κάθεται μόλις 3 μήνες συνήθως αντιμετωπίζεται μόνο ως λαντζέρης.
Τα έχω δει στο νοσοκομείο μου, σίγουρα δεν είναι πρέπον να γενικεύουομε βασιζόμενοι στην υποκειμενική μας εμπειρία, αλλά δεν βλέπω τι αλλάζει σε άλλα νοσοκομεία, απ΄την στιγμή που κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν να εκπαιδεύσει.
Μακάρι αλλού να είναι διαφορετικά, αλλα θα είναι η εξαίρεση και θα αφορά μία Κλινική λόγω Δ/ντή και όχι ολόκληρο το νοσοκομείο και μπορεί να είναι κάπου που δεν το περιμένεις.
Προσωπικά συνάντησα τον καλύτερο εκπαιδευτή-Δ/ντή στην ζωή μου στο... αγροτικό, μιλάμε για ένα tour μόλις 1 βδομάδας (εγώ έκανα αγροτικό με μόλις 1 μήνα εκπαίδευσης στο νοσοκομείο), και τι ήταν ; Ένας καρδιολόγος σε επαρχιακό νοσοκομείο !  :P
Και στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας τους πρώτους μήνες περνάς εντελώς απαρατήρητος, σχεδόν σαν να μην υπάρχεις.

Θα μπορούσες να δηλώσεις ένα απ΄τα μεγάλα αθηναϊκά, στα οποία στην εφημερία περνούν 800-1000 άτομα, αλλά θα καταντήσεις εφημεριομάχος της Παθολογικής.
Αξίζει για την μετέπειτα πορεία σου η ταλαιπωρία και το λούκι που θα τραβήξεις ; Ας το απαντήσει κάποιος που έχει κάνει σε ένα από αυτά (ομιλούμε για Ευαγγελισμό, Γεννηματά, Νίκαια κτλ.)

Ένα θα σου πω, τις δεξιότητες για να ξεφύγεις απ΄τον σωρό των ΓΙ (συνταογράφηση και άγιος ο Θεός), μόνος σου θα κυνηγήσεις να τις αποκτήσεις, ουδείς πρόκειται να σε πάρει απ΄το χέρι να στα μάθει και να τα κάνεις.
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Νοεμβρίου 2016, 22:12:55 από kopritis »

2 Νοεμβρίου 2016, 23:37:20
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


ΓΝΑ Γεννηματάς εδώ...
Ένδοξα χρόνια. Άνετα θα τα ξαναέκανα και ίσως θα κατάφερνα περισσότερα τώρα που έχω βγει έξω κι έχω άλλη νοοτροπία.
Η αλήθεια είναι ότι αν έχεις όρεξη και το παλεύεις τότε ένα μεγάλο νοσοκομείο έχει αρκετά παραπάνω να σου δώσει, πολλά τμήματα από τα οποία μπορείς να μάθεις. Πολύ τραύμα στο Γεννηματάς και αν σου αρέσει μαθαίνεις να ζεις στην αδρεναλίνη, αν δουλέψεις πολύ στα χειρουργικά τμήματα τότε σε μαθαίνουν και σε σέβονται, σου δίνουν πράγματα να κάνεις και μαθαίνεις. Αλλά μόνο και μόνο από το ότι θα ράψεις χιλιόμετρα σου λύνει τα χέρια.
Η παθολογική θα σε κυνηγάει για εφημερίες εφόρου ζωής, καλό σχολείο εφόσον παλεύεις να είσαι περισσότερο στα επείγοντα.
Από όλα τα τμήματα έχεις να μάθεις και να πάρεις, αλλά δυστυχώς εσύ πρέπει να παλέψεις για να εκπαιδευτείς...
Το κέντρο υγείας είναι το σημαντικότερο τμήμα αλλά δεν παίρνει τη σημασία που έχει για εμάς.
Εγώ μετά από 4 χρόνια στο Γεννηματάς θεωρώ ότι ήμουν στην καλύτερη ελλειπώς εκπαιδευμένος...με βάση την εμπειρία μου στη Σουηδία

3 Νοεμβρίου 2016, 12:18:26
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

kater


Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! Σίγουρα είναι στο χέρι του καθενός να κυνηγήσει για να μάθει, απλά αναρωτιέμαι αν αξίζει περισσότερο ένα μεγάλο νοσοκομείο που έχει μεν πληθώρα περιστατικών αλλά μικρότερη ανάγκη τους γενικούς γιατρούς παρά ένα λίγο μικρότερο στο οποίο θα δείς λιγότερα αλλά μπορεί να έχεις περισσότερες πρωτοβουλίες. Γνωρίζετε μήπως καθόλου πληροφορίες για το Αγία Όλγα και το Ιπποκράτειο?

3 Νοεμβρίου 2016, 23:45:56
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

mirto saritzoglou


Στο Αγία Όλγα μάλλον γίνεται καλύτερη δουλεία απο το Ιπποκράτειο. Στο Ιπποκράτειο απ οτι εχω καταλαβει σε κρατάνε στον παγκο...δεν είσαι μαχημος.  Το Αγια Ολγα έχει καλυτερη φημη και απο τους συναδέλφους που ξέρω ότι τελειωσαν εκει μοίαζει να επιβεβαιώνεται. Βεβαια όλα είναι ρευστα. Το καλυτερο που έχεις να κάνεις είναι να πας αποεκει να ρωτήσεις. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο σε πιο Κεντρο Υγείας θα πας και τι εκπαιδευτες θα βρεις εκει. Καλή τύχη

3 Νοεμβρίου 2016, 23:58:46
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Νομίζω ότι η τελευταία συμφορουμίτισσα έγραψε και το καλύτερο, γιατί δεν πας μια βόλτα από εκεί (Αγία Όλγα-Ιπποκράτειο), ρώτα 1-2-5 ειδικεύομενους, κάποιος θα φιλοτιμηθεί να σου αναφέρει την πραγματική κατάσταση.

4 Νοεμβρίου 2016, 17:46:40
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

kater



10 Αυγούστου 2017, 11:21:26
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Aggelos md


καλησπέρα, όντας καινούργιος στο forum και μόλις ξεκινώντας να ψάχνω περί ειδικότητας γενικής ιατρικής, θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα:
1)υπάρχουν καθόλου νεότερα σχετικά με νοσοκομεία εντός Αττικής που προσφέρουν αξιοπρεπή εκπαίδευση?
2)όταν δηλώσεις ειδικότητα σε ένα νοσοκομείο, σε στέλνουν αλλού για τα διάφορα rotation? πως μπορώ να μάθω που σε στέλνει το κάθε νοσοκομείο?
3)η σειρά των rotation ειναι καθορισμένη? την καθορίζω εγώ ή το νοσοκομείο? το πρώτο rotation είναι υποχρεωτικά παθολογία ή κάνω λάθος?

Γενικότερα πως μπορώ να ενημερωθώ για το (όποιο) πρόγραμμα εκπαίδευσης??

*Το πλάνο μου είναι το εξωτερικό αλλά λόγω γλώσσας δεν μπορώ να φύγω νωρίτερα από τέλη 2018, οπότε θα ήθελα μέχρι τότε να είχα κάποια κλινική επαφή

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

10 Αυγούστου 2017, 14:52:12
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

mrkite


Καλησπέρα

1.Η αξιοπρεπής εκπαίδευση είναι ένα ζητούμενο. Κάποια νοσοκομεία σε κάνουν μάχιμο όπως το Τζάνειο και η Νίκαια και κάποια άλλα μπορεί να σε αφήσουν στο περιθώριο όπως το Ιπποκράτειο και ο Ερυθρός Σταυρός. Την ποιότητα της εκπαίδευσης θα την καθορίσεις κατά κύριο λόγο εσύ ο ίδιος με την ενεργό συμμετοχή σου στα τμήματα που θα πας. Αν είσαι αδιάφορος, θα είναι κι εκείνοι προς εσένα.Αν, πάλι, κυνηγάς τα περιστατικά, τη δουλειά, τη μάθηση, το πιο πιθανό είναι να βρεις κάποιον "συμπαραστάτη" στην προσπάθειά σου.

Η ιδιαιτερότητά μας έγκειται στο ότι παραμένουμε για λίγο χρόνο στα τμήματα και δεν βασίζονται τόσο σε εμάς. Τους δικούς τους ειδικευόμενους τους προσέχουν λίγο περισσότερο, μια κι αυτοί πρέπει να βγάλουν όλη τη δουλειά. Λάντζα πάντα θα υπάρχει και για εκείνους και για εμάς. Δεν είναι δικό μας μόνο "προνόμιο".

2.Δεν υπάρχει καθορισμένο rotation. Προφανώς και θα πας σε κάποιο Παίδων για την Παιδιατρική ή σε κάποιο γυναικολογικό αν δεν έχει το νοσοκομείο σου. Ο γενικός κανόνας λέει να κάνεις τα τμήματα που έχεις, κατά προτεραιότητα στο νοσοκομείο που ανήκεις και όπου δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα, να βγαίνεις εκτός νοσοκομείου. Βέβαια, μπορεί να είστε πολλοί που να θέλετε να κάνετε πχ Χειρουργική, αλλά να μην σας παίρνουν όλους. Τότε μπορείς είτε να συνεννοηθείς με το Συντονιστή σου, για να κάνεις άλλο τμήμα στο νοσοκομείο σου είτε να κάνεις τη Χειρουργική σε άλλο νοσοκομείο.

Το νοσοκομείο δεν έχει προκαθορισμένα τμήματα που να σε στέλνει. Αν δεν έχει τμήμα πχ Γυναικολογικό, μπορείς να πας στο Αλεξάνδρα ή στο Έλενα Βενιζέλου ή στο Αρεταίειο ή αλλού. Όλα αυτά τα συζητάς εγκαίρως με το Συντονιστή σου και συναποφασίζετε (κατά κανόνα).

3.Το rotation κανονικά έχει μια προβλεπόμενη σειρά βάσει νόμου. Όμως αυτή δεν τηρείται πάντα, για να μην πω σχεδόν ποτέ. Αυτή την καθορίζεις -πάλι- με το Συντονιστή. Το λογικό είναι να ξεκινήσεις με Παθολογία, για να κατανοήσεις το βασικό τρόπο σκέψης. Επίσης έχει προταθεί στο ΚΕΣΥ να γίνονται 3 από τους 10 μήνες του Κέντρου Υγείας κάπου στην αρχή, για να είσαι προσανατολισμένος σχετικά με τα περιστατικά ενός Γενικού Ιατρού ώστε να ξέρεις τι να πάρεις από τα επόμενα τμήματα. Πάντως "Παθολογία-Καρδιολογία-Χειρουργική-Ορθοπαιδική-Παιδιατρική" είναι μια καλή σειρά να αρχίσεις.


Από τη μικρή εμπειρία μου, μπορώ να σου πω ότι σχεδόν κάθε νοσοκομείο βγάζει ένα πρόγραμμα θεωρητικών μαθημάτων για τους Γενικούς Ιατρούς. Μιλάς με το Συντονιστή Γενικών Ιατρών του νοσοκομείου που σε ενδιαφέρει και μάλλον και με τον υπεύθυνο ειδικευόμενο (συχνά ανατίθεται σε αυτόν η εκπόνηση του προγράμματος μαθημάτων).

Το πλαίσιο εκπαίδευσης και δουλείας ποικίλει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, όπως ανέφερα πιο πάνω. Δεν έχεις παρά να απευθυνθείς στους συναδέλφους του νοσοκομείου που σε ενδιαφέρει.

 

10 Αυγούστου 2017, 17:56:57
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Aggelos md


Κατάλαβα, πρέπει να έρθω σε επαφή με τους συντονιστές-υπεύθυνους,ευχαριστώ πολύ

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
16 Απαντήσεις
97414 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Μαΐου 2017, 22:24:35
από hippo1481
0 Απαντήσεις
9136 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Μαρτίου 2014, 04:46:21
από daskalos
3 Απαντήσεις
67575 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2023, 22:35:57
από Panos18
2 Απαντήσεις
8305 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Δεκεμβρίου 2023, 06:55:51
από Denominator
0 Απαντήσεις
7201 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Ιουλίου 2023, 14:29:18
από Myrsini