Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 23:38:59

Αποστολέας Θέμα: Πώς φυλάσσονται τα πανεπιστήμια του εξωτερικού;  (Αναγνώστηκε 3574 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

31 Ιανουαρίου 2009, 00:21:44
Αναγνώστηκε 3574 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 30/01/2009
Του Αποστολου Λακασα.



Εωλα στις «διαθέσεις» όποιων επιθυμούν να κάνουν επεισόδια είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια. Η φύλαξή τους είναι υποτυπώδης αφού στην ουσία δεν υπάρχουν φύλακες, αλλά θυρωροί οι οποίοι καταγράφουν τα γεγονότα, ενημερώνουν τη γραμματεία του ΑΕΙ και την πρυτανεία αλλά δεν μπορούν να επέμβουν άμεσα. Ως εκ τούτου, η όποια επέμβαση των πρυτάνεων αποδεικνύεται καθυστερημένη. Μάλιστα, οι φύλακες προσλαμβάνονται με βάση κοινωνικά κριτήρια, με αποτέλεσμα στη συντριπτική πλειονότητά τους να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις συνθήκες της φύλαξης, οι οποίες απαιτούν ειδική εκπαίδευση ενός τουλάχιστον... χειροδύναμου προσωπικού.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι προσλήψεις των φυλάκων γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας έχουν ζητήσει από το 2007 την έγκριση 82 θέσεων φυλάκων για όλα τα ΑΕΙ, από τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε 40 θέσεις. Ομως οι 40 θέσεις ακόμη δεν έχουν καλυφθεί καθώς εκκρεμεί ο σχετικός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.

Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση της φύλαξης των ιδρυμάτων στο εξωτερικό. Εκεί οι αρχές των πανεπιστημίων εστιάζουν στη φύλαξη των ιδρυμάτων, αφού θεωρείται «εκ των ων ουκ άνευ» η προστασία της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών εντός των ιδρυμάτων. Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν έκτροπα εντός των πανεπιστημιακών χώρων και να μην παρέμβει η αστυνομική δύναμη. Και αυτό διότι δεν συνδέεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών με την ανεξέλεγκτη και καταχρηστική λειτουργία των πανεπιστημιακών χώρων.

Eνδεικτικά, στα πανεπιστήμια των HΠA υπάρχει φύλαξη από υπαλλήλους, ενώ στα μεγάλα campus φοιτητές του ιδρύματος εργάζονται ως ωρομίσθιοι με αρμοδιότητα να «σαρώνουν» τον χώρο λειτουργώντας ως «πρώτο μάτι» για τυχόν εγκληματικές ενέργειες. Kατόπιν, τον λόγο έχουν οι αρχές του ιδρύματος και η αστυνομία. Aνάλογα αυστηρά συστήματα φύλαξης των χώρων εφαρμόζονται στα ΑΕΙ της Δυτικής Eυρώπης. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις πανεπιστημίων, η φύλαξη των οποίων ανατίθεται σε ιδιωτικές εταιρείες με σχετικό αντικείμενο. «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει φασαρία μέσα στο πανεπιστήμιο και να μην παρέμβουν οι φύλακες. Και αυτό διότι γίνεται διάκριση ανάμεσα στην παρουσία του φύλακα με αρμοδιότητα την προστασία της περιουσίας του ιδρύματος και στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών και λόγου», έλεγε στην «Κ» πανεπιστημιακός με σπουδές στη Γαλλία, μια χώρα ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τέτοια θέματα.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

31 Ιανουαρίου 2009, 09:12:59
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser


Ας δούμε και τι γίνεται και στην γειτονική και με πολλά κοινά σε πολιτισμικό επίπεδο Τουρκία:

Η αστυνομία ζητεί περισσότερο άσυλο για τους φοιτητές!

Λιγότερη αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια και περισσότερη ελευθερία στους φοιτητές ζητεί η... αστυνομία στην Τουρκία. Εάν δεν γύρισαν όλα ανάποδα και πλησιάζει η στιγμή που η Γη θα μας πλακώσει, αυτό προκύπτει από μια σειρά συσκέψεων που έγιναν από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι τον τρέχοντα μήνα, μεταξύ της γενικής ασφάλειας και πανεπιστημιακών διοικήσεων σε διάφορους νομούς της χώρας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», κατά τις συσκέψεις, οι εκπρόσωποι της ασφάλειας είπαν στις πρυτανικές αρχές ότι «η παρουσία των αστυνομικών ενοχλεί τους φοιτητές. Μη μας καλείτε σε κάθε γεγονός. Δημιουργήστε το δικό σας ιδιωτικό σύστημα ασφάλειας». Τόνισαν μάλιστα οι αστυνομικοί ότι οι πρυτανικές αρχές πρέπει να επιδεικνύουν περισσότερη ανοχή στα αιτήματα των φοιτητών να κάνουν ανακοινώσεις στον Τύπο. «Το γεγονός ότι καλούνται συχνά στις πανεπιστημιουπόλεις οι αστυνομικές δυνάμεις ενοχλεί τους φοιτητές. Μεταξύ των φοιτητών υπάρχουν και προβοκάτορες που κινούνται όταν βλέπουν τους αστυνομικούς. Ας μην καλούν οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι τμημάτων τους αστυνομικούς σε πανεπιστημιακούς χώρους. Μπορούν απλώς να ειδοποιούν, μόνο σε περιπτώσεις που εγκυμονούν κίνδυνο πρόκλησης επεισοδίων». Αυτά αναφέρουν οι εκπρόσωποι της ασφάλειας, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται συχνά επεισόδια σε διάφορα πανεπιστήμια, όπου συγκεντρώνονται οι φοιτητές για διαμαρτυρία και καθώς επιχειρούν να διαβάσουν τις ανακοινώσεις τους στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, επεμβαίνει η αστυνομία και πέφτουν ψιλές αλλά ενίοτε και χοντρές. Παράλληλα, σημειώνονται ορισμένες φορές επεισόδια και μεταξύ ομάδων φοιτητών με διάφορες πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις. Η επέμβαση των αστυνομικών είναι δεδομένη και σε αυτή την περίπτωση, αλλά πολλές φορές καθυστερημένη. Η έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου δεν υπάρχει στην Τουρκία. Επιπρόσθετα, πολλές φορές παρατηρείται και η παρουσία ή περιπολία αντρών της στρατοχωροφυλακής σε πανεπιστημιακούς χώρους. Το αποτέλεσμα είναι, ορισμένες φορές, ομάδα φοιτητών να επιτίθεται εναντίον των αντρών αυτών, ιδιαίτερα όταν φορούν πολιτικά. Τέτοια επεισόδια έχουν σημειωθεί στο Πολυτεχνείο της Αγκυρας, ο πρύτανης του οποίου, μάλιστα, έχει ζητήσει να σταματήσουν οι εν λόγω περιπολίες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

31 Ιανουαρίου 2009, 09:27:44
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ας δούμε και τι γίνεται και στην γειτονική και με πολλά κοινά σε πολιτισμικό επίπεδο Τουρκία:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παράλληλα, σημειώνονται ορισμένες φορές επεισόδια και μεταξύ ομάδων φοιτητών με διάφορες πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις. Η επέμβαση των αστυνομικών είναι δεδομένη

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου δεν υπάρχει στην Τουρκία. Επιπρόσθετα, πολλές φορές παρατηρείται και η παρουσία ή περιπολία αντρών της στρατοχωροφυλακής σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Τί το κοινό βρίσκετε σε πολιτισμικό επίπεδο με τη γειτονική χώρα;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

31 Ιανουαρίου 2009, 09:35:00
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser


Δεν αναφερόμουν στο άσυλο.

Η παρουσία πάντως της στρατοασφαλιτοχωροφυλακής ήταν δεδομένη και στην Ελλάδα μέχρι και το τέλος της δικτατορίας (και πιο ήπια και μετά). Και βέβαια θα επαναληφθεί με την άρση του (που τόσοι πολλοί ευαγγελίζονται) και στην Ελλάδα

31 Ιανουαρίου 2009, 10:13:31
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Σε όσους αρέσουν οι κινηματογραφικέςταινίεςμεαστυνόμουςμεπολιτικά, "Rats" στη γλώσσα των αμερικανών γκάγκστερ, παραθέτω 4 από τις καλύτερες:

Serpico, με Αl Pacino και μουσική Μίκη Θεοδωράκη
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Donnie Brasco, με Al Pacino, Johnny Depp
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Reservoir dogs, του Quentin Τarantino με Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και

We own the night, με Joaquin Phoenix, Eva Mendes
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Ιανουαρίου 2009, 10:16:44 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

31 Ιανουαρίου 2009, 10:59:57
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser


Αυτή είναι πρωτογενής ενημέρωση!

Πολύ καλές ταινίες όντως.


Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
2970 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Μαΐου 2018, 22:47:29
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
4850 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Ιανουαρίου 2019, 17:48:15
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
0 Απαντήσεις
3985 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Νοεμβρίου 2019, 21:10:38
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
13736 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Ιανουαρίου 2020, 18:31:47
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3913 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Σεπτεμβρίου 2021, 06:48:52
από Argirios Argiriou