Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Απριλίου 2024, 09:43:49

Αποστολέας Θέμα: Δημόσια νοσοκομεία: Το 15% των ασθενών προσβάλλονται από ενδονοσοκομ λοιμώξεις.  (Αναγνώστηκε 29039 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Νοεμβρίου 2016, 23:29:54
Αναγνώστηκε 29039 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
22/11/2016

"Καμπανάκι" για τα δημόσια νοσοκομεία: Το 15% των ασθενών προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Αύξηση σημειώθηκε στα ποσοστά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία κάνει λόγο για  «μείζον πρόβλημα για την Δημόσια Υγεία». 

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ό,τι η χώρα μας εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις κατανάλωσης αντιβιοτικών και εμφάνισης ανθεκτικών βακτηρίων (η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση φταίει για αυτό;  ) και, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, τα διαθέσιμα φάρμακα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και σημαντική αύξηση του κόστους νοσηλείας (αντιβιοτικά, μεγάλη παράταση του χρόνου νοσηλείας στις κλινικές ή στις ΜΕΘ).


Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπολογίζεται ότι πάνω από 4.000.000 ασθενείς εμφανίζουν κάθε χρόνο νοσοκομειακή λοίμωξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εκτιμώμενο αριθμό θανάτων 37.000. Η νοσηρότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της ΕΕ είναι 5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία τους και η θνησιμότητα 15%. «Στη χώρα μας προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο το 15% των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία και η θνησιμότητα είναι πάνω από 30% των προσβληθέντων». ( δηλαδή, από τους 100 ανθρώπους που εισάγονται στα Ελληνικά Νοσοκομεία οι 5 πεθαίνουν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις !!! )

Στα νοσοκομεία της χώρας μας, σημειώνει η Ομοσπονδία, τα συχνότερα απομονωθέντα παθογόνα αίτια νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι το Αcinetobacter, η Klebsiella και η Pseudomonas. «Το ποσοστό θνησιμότητας από τα τρία παραπάνω μικρόβια φτάνει το 50% των προσβληθέντων στα δημόσια νοσοκομεία», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των λοιμώξεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι «η μεγάλη έλλειψη» προσωπικού,  υγειονομικού υλικού, ιματισμού και εξοπλισμού, αλλά και υποδομής. Επίσης, η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «ελλιπέστατη καθαριότητα», σημειώνοντας ότι «οι εργολάβοι καθαριότητας δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους και μειώνουν παράνομα τις ώρες καθαριότητας και το προσωπικό που προβλέπουν οι συμβάσεις, αλλά και τα υλικά».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 22 Νοεμβρίου 2016, 23:43:23 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Νοεμβρίου 2016, 11:41:55
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Ανακοίνωση περισσότερο συνδικαλιστική παρά ιατρική. Για όλα φταίνε τα λεφτά που κάποτε τρώγαμε και τώρα δεν υπάρχουν. Για το πώς αλλάζουμε 3 αντιβιώσεις ευρέως φάσματος μέσα σε 5 μέρες κουβέντα...

23 Νοεμβρίου 2016, 13:50:54
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Για τα ιδιωτικά δεν υπάρχουν στοιχεία ή είναι όλα αγγελικά πλασμένα ;

Γιατί εγώ έχω άλλη εντύπωση, ειδικά σε κάτι μικρές Κλινικές...

14 Δεκεμβρίου 2016, 21:40:18
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11/12/2016 Καθημερινή.
Πεννυ Μπουλουτζα.

Επιδημία διαρκείας με βαρύτατο κόστος σε ανθρώπινες ζωές χαρακτηρίζονται οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στη χώρα μας, αφού κάθε χρόνο τουλάχιστον 1.000 θάνατοι ασθενών σχετίζονται με ενδονοσοκομειακές βακτηριαιμίες που έχουν προκληθεί από πολυανθεκτικά μικρόβια. Το παραπάνω καταγράφεται ως δραματικό απότοκο του γεγονότος ότι σχεδόν ένας στους δέκα ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία εκδηλώνει κατά τη νοσηλεία του λοίμωξη· ένας καθημερινός εφιάλτης για τους γιατρούς που βλέπουν τις θεραπευτικές επιλογές να μειώνονται, λόγω της αντοχής που έχουν αναπτύξει οι υπεύθυνοι παθογόνοι μικροοργανισμοί σε αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με την τελευταία εθνική καταγραφή που έκανε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 9% των ασθενών που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία αναπτύσσει λοίμωξη, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 6%. Οι περισσότερες λοιμώξεις εντοπίζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (περίπου το 55%), καθώς εκεί νοσηλεύονται βαρέως πάσχοντες με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης νοσοκομειακής λοίμωξης. Επιπλέον, οι Ελληνες ασθενείς λαμβάνουν αντιβιοτικά σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους Ευρωπαίους: το 54,7% όσων νοσηλεύονται στο ΕΣΥ θα λάβει κατά τη νοσηλεία του αντιβιοτικά, έναντι του 37,1% που είναι ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Σύγκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν είναι εφικτή. Αν και σε απόλυτους αριθμούς οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι λιγότερες στα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα υπάρχοντα δεδομένα δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ημέρες νοσηλείας, ο αριθμός των νοσηλειών, των κλινών, η βαρύτητα των περιστατικών κ.ά. Οπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, «το πρόβλημα της αντοχής και της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών αφορά όλα τα νοσοκομεία, ανεξάρτητα αν είναι ιδιωτικά ή όχι», και τόνιζαν ότι συχνά παρατηρείται το φαινόμενο ασθενείς να διακομίζονται από τις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιωτικές, «ανακυκλώνοντας» πολυανθεκτικά μικρόβια.

Βακτήρια και αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά είναι το όπλο των ειδικών κατά των νοσοκομειακών λοιμώξεων, ωστόσο η κακή τους χρήση μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ», καθώς κάνει τα παθογόνα μικρόβια ανθεκτικά σε αυτά. Και σε αυτόν τον τομέα δυστυχώς η Ελλάδα είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Οι πιο σοβαρές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα προκαλούνται από τα πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια Acinetobacter, Klebsiella και Pseudomonas. Ειδικά για τα δύο πρώτα, πάνω από το 50% των στελεχών που απομονώνονται είναι ανθεκτικό στα περισσότερα διαθέσιμα αντιβιοτικά. Υπολογίζεται ότι τα τρία αυτά πολυανθεκτικά βακτήρια προκαλούν 5.000 σοβαρές νοσοκομειακές λοιμώξεις κατ’ έτος και τουλάχιστον 1.000 θάνατοι ασθενών σχετίζονται με αυτές (θάνατοι εντός 28 ημερών νοσηλείας ασθενών που έχουν αναπτύξει βακτηριαιμία λόγω των συγκεκριμένων μικροβίων).

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC, Νοέμβριος 2016), στην Ελλάδα το 61,9% των λοιμώξεων από Klebsiella pneumoniae που απομονώθηκαν το 2015 αφορά στελέχη του μικροβίου ανθεκτικά στις καρβαπενέμες, που χαρακτηρίζονται «προωθημένα» αντιβιοτικά. Το ποσοστό παραμένει σταθερά υψηλό τα τελευταία χρόνια (60,5% το 2012, 59,4% το 2013, 62,3% το 2014) και μακράν το υψηλότερο στην Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος ήταν πέρυσι 8,1%. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ε.Ε. στη χρήση καρβαπενεμών και πολυμυξινών (χαρακτηρίζονται «η τελευταία λύση» για τη θεραπεία λοιμώξεων από πολυανθεκτικά gram αρνητικά βακτήρια) εντός των νοσοκομείων.

Η Ελλάδα διαθέτει από το 2014 νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει υποχρεωτική επιτήρησή τους, εκπόνηση εσωτερικού κανονισμού πρόληψης ανά νοσοκομείο και ενισχυμένο ρόλο στις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Αυτά που φαίνεται ότι λείπουν είναι η πολιτική βούληση να εφαρμοστεί το πλαίσιο και οι πόροι, κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό. Αλλωστε υπάρχουν ελληνικά παραδείγματα ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις δεν είναι ανίκητες. Ενδεικτικό είναι αυτό της αιματολογικής κλινικής του Λαϊκού –αναφέρεται από το ΕCDC ως παράδειγμα καλής πρακτικής– όπου μέσα σε τρία έτη εκμηδενίστηκε ο αριθμός των ασθενών φορέων πολυανθεκτικών βακτηρίων (από 12,3% στο 0%). Aυτό επετεύχθη με έλεγχο των ασθενών κατά την είσοδό τους στην κλινική, τακτικό εβδομαδιαίο έλεγχο των νοσηλευομένων που ήταν αρνητικοί στα πολυανθεκτικά βακτήρια, μετακίνηση των ασθενών που ήταν θετικοί σε μονόκλινα δωμάτια με τοποθέτηση συγκεκριμένου νοσηλευτικού προσωπικού για τη φροντίδα τους και χρήση μέσων προφύλαξης κατά την επαφή με τους ασθενείς.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Δεκεμβρίου 2016, 21:42:38 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Ιανουαρίου 2017, 10:07:45
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Η ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζει την αντιπολιτευτική της τακτική, τώρα και στο εξωτερικό.
Το ερώτημα είναι πώς και γιατί ''σοβαρά'' ΜΜΕ όπως ο Guardian, πλασάρουν στους αναγνώστες τους τόσο μονομερή και ανακριβή άρθρα ?

 Rising mortality rates, an increase in life-threatening infections and a shortage of staff and medical equipment are crippling Greece’s health system as the country’s dogged pursuit of austerity hammers the weakest in society.....

Data and anecdote, backed up by doctors and trade unions, suggest the EU’s most chaotic state is in the midst of a public health meltdown. “In the name of tough fiscal targets, people who might otherwise survive are dying,” said Michalis Giannakos who heads the Panhellenic Federation of Public Hospital Employees. “Our hospitals have become danger zones.”.....

More than 2.5 million Greeks have been left without any healthcare coverage. Shortages of spare parts are such that scanning machines and other sophisticated diagnostic equipment have become increasingly faulty. Basic blood tests are no longer conducted at most hospitals because laboratory expenditure has been pared back. Wage cuts have worsened the low morale.......

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

3 Ιανουαρίου 2017, 23:11:13
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζει την αντιπολιτευτική της τακτική, τώρα και στο εξωτερικό.
Το ερώτημα είναι πώς και γιατί ''σοβαρά'' ΜΜΕ όπως ο Guardian, πλασάρουν στους αναγνώστες τους τόσο μονομερή και ανακριβή άρθρα ?

 Rising mortality rates, an increase in life-threatening infections and a shortage of staff and medical equipment are crippling Greece’s health system as the country’s dogged pursuit of austerity hammers the weakest in society.....

Data and anecdote, backed up by doctors and trade unions, suggest the EU’s most chaotic state is in the midst of a public health meltdown. “In the name of tough fiscal targets, people who might otherwise survive are dying,” said Michalis Giannakos who heads the Panhellenic Federation of Public Hospital Employees. “Our hospitals have become danger zones.”.....

More than 2.5 million Greeks have been left without any healthcare coverage. Shortages of spare parts are such that scanning machines and other sophisticated diagnostic equipment have become increasingly faulty. Basic blood tests are no longer conducted at most hospitals because laboratory expenditure has been pared back. Wage cuts have worsened the low morale.......

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

03/01/2016

Editorial: O Guardian, τα δημόσια Νοσοκομεία και μια εμπειρία!

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου.

Όποιος δεν έχει περάσει τα τελευταία χρόνια τις πύλες μεγάλου νοσοκομείου της χώρας και ειδικά της Αττικής, δεν μπορεί να έχει εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του ΕΣΥ. Καθήμενος κανείς στην άνετη πολυθρόνα του ζεστού γραφείου του, σίγουρα δεν μπορεί να έχει πάρει καν…μυρωδιά.

Η κατάσταση στον …πραγματικό κόσμο είναι μακράν πιο διαφορετική από ότι την περιγράφουν τα στελέχη της κυβέρνησης ή και της αντιπολίτευσης.
Η εμπειρία των απλών πολιτών που βρίσκονται νοσηλευόμενοι σε δημόσιο νοσοκομείο, λέει το εξής:

Η κατάσταση παραμένει ίδια και απαράλλαχτη τα τελευταία χρόνια της κρίσης, με κάποια σημάδια ενδεχομένως επιδείνωσης της κατάστασης.
Η εφημερίδα Guardian, που με το δημοσίευμά της ξεσήκωσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, απλά αναδημοσίευσε ότι χρόνια τώρα γράφουν σε ρεπορτάζ τους τα ελληνικά media. Ρεπορτάζ που συχνά πυκνά αμφισβητούνται όχι μόνο από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και από τις προηγούμενες μνημονιακές.

Ωστόσο τα πράγματα δεν αλλάζουν. Τα υλικά συνεχίζουν να είναι είδος προς εξαφάνιση. Και είναι χαρακτηριστικό πως αν στο παρελθόν ήθελες να βάλεις μέσον για να βρεις κρεβάτι αξιοπρεπές και όχι ράντζο στο διάδρομο, σήμερα πρέπει να βάλεις …μέσον για να βρεις αναλώσιμα υλικά.

Και μη φανταστεί κανείς πολιτικό μέσον. Αρκεί μια καλοσυνάτη νοσηλεύτρια η οποία θα βρει λίγα λεπτά χρόνο για να βοηθήσει την κατάσταση. Θα υποχρεωθεί να γυρίσει όλους τους ορόφους του νοσοκομείου για να σου βρει ένα απλό φάρμακο, ή ένα απλό και φθηνό υλικό, το οποίο είναι απαραίτητο όμως για τη συνέχιση της θεραπείας.

Και οι ασθενείς δεν πεθαίνουν μόνο σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία από τις ελλείψεις. Πέθαιναν και τα προηγούμενα χρόνια. Ο Guardian δεν ανακάλυψε την Αμερική. Απλά το πρόβλημα κρυβόταν κάτω από το χαλί, παρότι δεκάδες επιστημονικές ενώσεις και φορείς κατά καιρούς το είχαν καταγγείλει.

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Η ζωή ενός ασθενούς στα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να χαθεί από μία απλή λεπτομέρεια. Διότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες…

Μια ανθρώπινη ζωή μπορεί να χαθεί επειδή για παράδειγμα ένας γιατρός είναι κουρασμένος από τις πολλές εφημερίες, και δεν πρόσεξε μια λεπτομέρεια.


Επειδή μπορεί μία νοσηλεύτρια– που τρέχει από θάλαμο σε θάλαμο με δεκάδες ασθενείς και συγγενείς να της φωνάζουν– δεν πρόλαβε να αλλάξει ή να βρει ένα απαραίτητο σωληνάκι. Ή να δει με προσοχή κάποιες τιμές σε μια απλή εξέταση.
Λεπτομέρειες που κάνουν όμως τη διαφορά.

Και τα υλικά που είναι τόσο δυσεύρετα πια στα δημόσια νοσοκομεία, πιθανώς να λείψουν περισσότερο το 2017, καθότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι ασφυκτικά περιορισμένοι και χωρίς περιθώρια λάθους. Διαβάστε χαρακτηριστικά ΕΔΩ: Με νέες περικοπές σε φάρμακα και υλικά τα νοσοκομεία το 2017!

Το σεντόνι που κάνει τη διαφορά

Και ένα σεντόνι που λείπει από έναν θάλαμο νοσοκομείου, που τόσο χλευάζουν οι κυβερνώντες ότι πρόκειται για μια λαϊκίστικη καταγγελία, κάνει τη διαφορά.
Μόλις πριν λίγους μήνες μεσήλικη γυναίκα νοσηλευόταν σε θάλαμο μεγάλου νοσοκομείου. Στην πόρτα του θαλάμου έγραφε φαρδιά πλατιά: «Παρακαλώ μην φέρνετε σεντόνια από το σπίτι. Απαγορεύεται ρητώς».

Και πιθανώς να είχαν δίκαιο οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, καθότι αυτά που φέρνουμε από το σπίτι, δεν έχουν περάσει από τη διαδικασία της αποστείρωσης.
Η μεσήλικη γυναίκα άρχισε να κρυώνει. «Θα είναι τελικά πολύ άρρωστη για να κρυώνει», μονολογούσαν με πίκρα οι συγγενείς της.

Ώσπου το βλέμμα της κόρης της έπεσε επάνω στο σεντόνι που κάλυπτε το κουρασμένο της κορμί. Ένα τεμαχισμένο κουρέλι με το οποίο δε θα μπορούσε κανείς να σκεπάσει ούτε μικρόσωμο παιδί.

Κουρελιασμένο από άκρη σ άκρη, με τεράστιες τρύπες στην κορυφή, στη μέση αλλά και στο τελείωμά του. Τρύπες, που θα έκαναν τον πιο καχύποπτο να σκεφτεί ότι το γκριζαρισμένο από την πολυκαιρία ύφασμα, είχε γίνει απλά…αντικείμενο άγριου τσακωμού, κατά τη διάρκεια του οποίου σκίστηκε παντού.

Οι νοσηλεύτριες όταν κλήθηκαν να το αντικαταστήσουν, σήκωσαν τα χέρια ψηλά: Δεν έχουμε άλλο. Έχουν τελειώσει, αποκρίθηκαν σχεδόν με ντροπή στους εξαγριωμένους συγγενείς της ασθενούς.

Χρειάστηκε τελικώς η νεότερη συγγενής να εισβάλει κρυφά σε διπλανό δωμάτιο για να κλέψει ένα καινούριο σεντόνι, αφήνοντας όμως τον επόμενο ασθενή που αναμενόταν, χωρίς σκέπασμα.
Κι αν αυτή η απλή και συνηθισμένη ιστορία για τα δημόσια νοσοκομεία, φανεί στους κυβερνώντες λαϊκίστικη, τότε ας τους θυμίσει κανείς αυτό που λέει ο λαός:

Έχεις λεφτά έζησες. Δεν έχεις …πέθανες.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Ιανουαρίου 2017, 23:13:51 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Ιανουαρίου 2017, 08:57:06
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζει την αντιπολιτευτική της τακτική, τώρα και στο εξωτερικό.
Το ερώτημα είναι πώς και γιατί ''σοβαρά'' ΜΜΕ όπως ο Guardian, πλασάρουν στους αναγνώστες τους τόσο μονομερή και ανακριβή άρθρα ?

 Rising mortality rates, an increase in life-threatening infections and a shortage of staff and medical equipment are crippling Greece’s health system as the country’s dogged pursuit of austerity hammers the weakest in society.....

Data and anecdote, backed up by doctors and trade unions, suggest the EU’s most chaotic state is in the midst of a public health meltdown. “In the name of tough fiscal targets, people who might otherwise survive are dying,” said Michalis Giannakos who heads the Panhellenic Federation of Public Hospital Employees. “Our hospitals have become danger zones.”.....

More than 2.5 million Greeks have been left without any healthcare coverage. Shortages of spare parts are such that scanning machines and other sophisticated diagnostic equipment have become increasingly faulty. Basic blood tests are no longer conducted at most hospitals because laboratory expenditure has been pared back. Wage cuts have worsened the low morale.......

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

03/01/2016

Editorial: O Guardian, τα δημόσια Νοσοκομεία και μια εμπειρία!
Όποιος δεν έχει περάσει τα τελευταία χρόνια τις πύλες μεγάλου νοσοκομείου της χώρας και ειδικά της Αττικής, δεν μπορεί να έχει εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του ΕΣΥ. Καθήμενος κανείς στην άνετη πολυθρόνα του ζεστού γραφείου του, σίγουρα δεν μπορεί να έχει πάρει καν…μυρωδιά.
Η κατάσταση στον …πραγματικό κόσμο είναι μακράν πιο διαφορετική από ότι την περιγράφουν τα στελέχη της κυβέρνησης ή και της αντιπολίτευσης.
Η εμπειρία των απλών πολιτών που βρίσκονται νοσηλευόμενοι σε δημόσιο νοσοκομείο, λέει το εξής:
Ωστόσο τα πράγματα δεν αλλάζουν. Τα υλικά συνεχίζουν να είναι είδος προς εξαφάνιση. Και είναι χαρακτηριστικό πως αν στο παρελθόν ήθελες να βάλεις μέσον για να βρεις κρεβάτι αξιοπρεπές και όχι ράντζο στο διάδρομο, σήμερα πρέπει να βάλεις …μέσον για να βρεις αναλώσιμα υλικά.
Και οι ασθενείς δεν πεθαίνουν μόνο σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία από τις ελλείψεις. Πέθαιναν και τα προηγούμενα χρόνια. Ο Guardian δεν ανακάλυψε την Αμερική. Απλά το πρόβλημα κρυβόταν κάτω από το χαλί, παρότι δεκάδες επιστημονικές ενώσεις και φορείς κατά καιρούς το είχαν καταγγείλει.
Έχεις λεφτά έζησες. Δεν έχεις …πέθανες.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αρνητικές ή θετικές ιστορίες για το ΕΣΥ έχει να διηγηθεί ο κάθε Έλληνας.

1) Κλινικές «διαμάντια» των δημοσίων νοσοκομείων Βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» και δέχονται σκληρή έως άδικη, πολλές φορές, κριτική, εξαιτίας του δόγματος ότι «νέα είναι μόνο τα κακά νέα». Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει πληγεί ιδιαίτερα από την παρατεταμένη και βαθιά οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα και οι άνθρωποί του δίνουν καθημερινό αγώνα για να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, υπάρχουν περιπτώσεις που η θέληση και η προσπάθεια έχουν φέρει λαμπρά αποτελέσματα. Κλινικές που δέχονται ευχαριστήριες επιστολές για το έργο που επιτελούν και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρουν, από ασθενείς που νοσηλεύτηκαν εκεί ή από συγγενικά τους πρόσωπα. Κλινικές που συμβάλλουν στην έρευνα και ανάπτυξη νέων μεθόδων, που η εκπαίδευσή τους είναι συνεχής και οι δημοσιευμένες εργασίες τους εκατοντάδες. Συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα, Πανεπιστήμια και Νοσηλευτικά Ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίστοιχα τμήματα του εξωτερικού, παρόλο που το περιβάλλον λειτουργία τους είναι τελείως διαφορετικό. Πρόκειται για τα «διαμάντια» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που συνεχίζουν να επιτελούν κορυφαίο επιστημονικό έργο, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

2) NHS chiefs warn that hospitals in England are on the brink of collapse
Theresa May urged to boost funding or ration care to head off escalating cash crisis and avoid ‘1990s-style decline’.
The body that represents hospitals across England has issued a startling warning that the NHS is close to breaking point because of its escalating cash crisis.
Years of underfunding have left the service facing such “impossible” demands that without urgent extra investment in November’s autumn statement it will have to cut staff, bring in charges or introduce “draconian rationing” of treatment.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το θέμα δεν είναι αν το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο, αλλά το τι μπορεί να κάνει ο καθένας στο ΕΣΥ για να προσφέρει στο μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας που τα βγάζουν πέρα με πολύ δυσκολία.
 Ισοπεδωτική κριτική ( "παράλυτο σύστημα υγείας, κατάρρευση της δημ. υγείας"), από ''σοβαρά'' ΜΜΕ όπως ο Guardian, που υιοθετείται άμεσα από πολλά εγχώρια ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα, μόνο και μόνο επειδή έτσι θεωρούν ότι θα ασκήσουν αντιπολίτευση, ΔΕΝ προσφέρει απλά τίποτα.

4 Ιανουαρίου 2017, 10:08:42
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Να ερωτήσω κάτι μιας και μιλάμε για "δημόσια νοσοκομεία" ;

Και τα στρατιωτικά δημόσια δεν είναι ; Γιατί πάνε εκεί και χειρουργούνται τόσοι VIPs (που κάλλιστα θα μπορούσαν να πάνε σε ιδιωτικά) αν κινδυνεύουν να πεθάνουν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ;

Και δεν είναι τόσο "prive" κατάσταση , δικαιούνται περίθαλψης εκτός των εν ενεργεία στρατιωτικών, οι συνταξιούχοι, οι συγγενείς τους, οι αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες κ.α

Καταλαβαίνει κανείς ότι αυτή η ισοπέδωση είναι άδικη και γίνεται για λίγα κλικ παραπάνω (όπως λέγαμε κάποτε λίγα φύλλα εφημερίδων παραπάνω  :) ) ; ; ;
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Ιανουαρίου 2017, 10:10:19 από kopritis »

18 Μαΐου 2017, 20:00:09
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
17/05/2017

Το 4,2 % των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε Σουηδικά Νοσοκομεία το 2016 κόλλησαν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 500 ασθενείς πεθάναν, από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, στην Σουηδία το 2016.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


( Δεν θέλω να σκέφτομαι πόσοι μπορεί να πέθαναν από την ίδια αιτία στα Ελληνικά Νοσοκομεία την ίδια χρονιά ).
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Μαΐου 2017, 22:49:07 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Μαΐου 2017, 00:07:49
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11-12-2016 Καθημερινή.
Πεννυ Μπουλουτζα.


Επιδημία διαρκείας με βαρύτατο κόστος σε ανθρώπινες ζωές χαρακτηρίζονται οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στη χώρα μας, αφού κάθε χρόνο τουλάχιστον 1.000 θάνατοι ασθενών σχετίζονται με ενδονοσοκομειακές βακτηριαιμίες που έχουν προκληθεί από πολυανθεκτικά μικρόβια. Το παραπάνω καταγράφεται ως δραματικό απότοκο του γεγονότος ότι σχεδόν ένας στους δέκα ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία εκδηλώνει κατά τη νοσηλεία του λοίμωξη· ένας καθημερινός εφιάλτης για τους γιατρούς που βλέπουν τις θεραπευτικές επιλογές να μειώνονται, λόγω της αντοχής που έχουν αναπτύξει οι υπεύθυνοι παθογόνοι μικροοργανισμοί σε αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με την τελευταία εθνική καταγραφή που έκανε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 9% των ασθενών που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία αναπτύσσει λοίμωξη, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 6%. Οι περισσότερες λοιμώξεις εντοπίζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (περίπου το 55%), καθώς εκεί νοσηλεύονται βαρέως πάσχοντες με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης νοσοκομειακής λοίμωξης. Επιπλέον, οι Ελληνες ασθενείς λαμβάνουν αντιβιοτικά σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους Ευρωπαίους: το 54,7% όσων νοσηλεύονται στο ΕΣΥ θα λάβει κατά τη νοσηλεία του αντιβιοτικά, έναντι του 37,1% που είναι ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Σύγκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν είναι εφικτή. Αν και σε απόλυτους αριθμούς οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι λιγότερες στα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα υπάρχοντα δεδομένα δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ημέρες νοσηλείας, ο αριθμός των νοσηλειών, των κλινών, η βαρύτητα των περιστατικών κ.ά. Οπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, «το πρόβλημα της αντοχής και της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών αφορά όλα τα νοσοκομεία, ανεξάρτητα αν είναι ιδιωτικά ή όχι», και τόνιζαν ότι συχνά παρατηρείται το φαινόμενο ασθενείς να διακομίζονται από τις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιωτικές, «ανακυκλώνοντας» πολυανθεκτικά μικρόβια.

Βακτήρια και αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά είναι το όπλο των ειδικών κατά των νοσοκομειακών λοιμώξεων, ωστόσο η κακή τους χρήση μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ», καθώς κάνει τα παθογόνα μικρόβια ανθεκτικά σε αυτά. Και σε αυτόν τον τομέα δυστυχώς η Ελλάδα είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Οι πιο σοβαρές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα προκαλούνται από τα πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια Acinetobacter, Klebsiella και Pseudomonas. Ειδικά για τα δύο πρώτα, πάνω από το 50% των στελεχών που απομονώνονται είναι ανθεκτικό στα περισσότερα διαθέσιμα αντιβιοτικά. Υπολογίζεται ότι τα τρία αυτά πολυανθεκτικά βακτήρια προκαλούν 5.000 σοβαρές νοσοκομειακές λοιμώξεις κατ’ έτος και τουλάχιστον 1.000 θάνατοι ασθενών σχετίζονται με αυτές (θάνατοι εντός 28 ημερών νοσηλείας ασθενών που έχουν αναπτύξει βακτηριαιμία λόγω των συγκεκριμένων μικροβίων).

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC, Νοέμβριος 2016), στην Ελλάδα το 61,9% των λοιμώξεων από Klebsiella pneumoniae που απομονώθηκαν το 2015 αφορά στελέχη του μικροβίου ανθεκτικά στις καρβαπενέμες, που χαρακτηρίζονται «προωθημένα» αντιβιοτικά. Το ποσοστό παραμένει σταθερά υψηλό τα τελευταία χρόνια (60,5% το 2012, 59,4% το 2013, 62,3% το 2014) και μακράν το υψηλότερο στην Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος ήταν πέρυσι 8,1%. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ε.Ε. στη χρήση καρβαπενεμών και πολυμυξινών (χαρακτηρίζονται «η τελευταία λύση» για τη θεραπεία λοιμώξεων από πολυανθεκτικά gram αρνητικά βακτήρια) εντός των νοσοκομείων.

Η Ελλάδα διαθέτει από το 2014 νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει υποχρεωτική επιτήρησή τους, εκπόνηση εσωτερικού κανονισμού πρόληψης ανά νοσοκομείο και ενισχυμένο ρόλο στις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Αυτά που φαίνεται ότι λείπουν είναι η πολιτική βούληση να εφαρμοστεί το πλαίσιο και οι πόροι, κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό. Αλλωστε υπάρχουν ελληνικά παραδείγματα ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις δεν είναι ανίκητες. Ενδεικτικό είναι αυτό της αιματολογικής κλινικής του Λαϊκού –αναφέρεται από το ΕCDC ως παράδειγμα καλής πρακτικής– όπου μέσα σε τρία έτη εκμηδενίστηκε ο αριθμός των ασθενών φορέων πολυανθεκτικών βακτηρίων (από 12,3% στο 0%). Aυτό επετεύχθη με έλεγχο των ασθενών κατά την είσοδό τους στην κλινική, τακτικό εβδομαδιαίο έλεγχο των νοσηλευομένων που ήταν αρνητικοί στα πολυανθεκτικά βακτήρια, μετακίνηση των ασθενών που ήταν θετικοί σε μονόκλινα δωμάτια με τοποθέτηση συγκεκριμένου νοσηλευτικού προσωπικού για τη φροντίδα τους και χρήση μέσων προφύλαξης κατά την επαφή με τους ασθενείς.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Οκτωβρίου 2018, 12:06:52
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
27/10/2018

Νέα στοιχεία – σοκ για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Μικρόβια που εμφανίζουν αντοχή ως και 90% σε πολλαπλές θεραπείες αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής, είναι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

Πολυανθεκτικά και απειλητικά για τη ζωή μικρόβια αναπτύσσονται σε νευραλγικά τμήματα των νοσοκομείων, όπως οι μονάδες εντατικής θεραπείας και οι χειρουργικές πτέρυγες. Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα υπάρχοντα φάρμακα δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Δικτύου Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας, το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη της μικροβιακής αντοχής, το 2017 το βακτήριο ψευδομονάδα – που αποτελεί συχνή αιτία λοιμώξεων εντός νοσοκομείων – παρουσίασε αντοχή σε πολλαπλά φάρμακα από 19,4% έως και 31,5%. Η αντοχή του μικροβίου klebsiella – που ευθύνεται για σοβαρές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αλλά και πνευμονίες – κυμάνθηκε από 37,5% έως 66.1%. Αντίστοιχα, το μικρόβιο proteus – που συνήθως προκαλεί ουρολοιμώξεις – είχε αντοχή σε πολλαπλές θεραπείες από 17,7% έως 45,6% ενώ η αντοχή του βακτηρίου acinetobacter ξεπερνά το 90%!

Τα ποσοστά διαφοροποιούνται ανάλογα με το τμήμα νοσηλείας και τα υψηλότερα καταγράφονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, όπου καταγράφεται πάνω από 50% του συνόλου των λοιμώξεων.

10% προσβάλλονται, 1000 πεθαίνουν

Εκτιμάται κάθε χρόνο τουλάχιστον 1000 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους όχι από την πάθηση για την οποία μπήκαν στο νοσοκομείο αλλά εξαιτίας κάποιας λοίμωξης από πολυανθεκτικό μικρόβιο. Υπολογίζεται ότι 1 στους 10 νοσηλευόμενους εκδηλώνει ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και όσο μεγαλύτερο το ποσοστό αντοχής, τόσο δυσκολότερη η θεραπεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιδημιολόγους, βασική αιτία των συχνών λοιμώξεων είναι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα. Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον οι μισοί νοσηλευόμενοι στην Ελλάδα λαμβάνουν αντιβιοτική θεραπεία, την ώρα που το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 37%.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα διαθέτει από το 2014 ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει υποχρεωτική επιτήρησή τους, εκπόνηση εσωτερικού κανονισμού πρόληψης ανά νοσοκομείο και ενισχυμένο ρόλο στις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Ιουνίου 2022, 22:27:48
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 16/05/2022
Πεννυ Μπουλουτζα

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Σεπτεμβρίου 2023, 17:44:15
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ανυπόγραφο άρθρο αλλά δεν θα με εξέπληττε εάν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

31/08/2023 in.gr

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Νοεμβρίου 2023, 23:15:33
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
08/11/2023

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Νοεμβρίου 2023, 21:29:41
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Ενδιαφέρον επιστημονικά, αλλά για μείωση χρήσης αντιβιωτικών κουβέντα;

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
33 Απαντήσεις
30555 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Ιανουαρίου 2012, 11:38:23
από Δ. Κουναλάκης
5 Απαντήσεις
8425 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Αυγούστου 2011, 20:12:03
από Gatekeeper
3 Απαντήσεις
4343 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Αυγούστου 2011, 20:55:00
από Ορθοπαιδικός
2 Απαντήσεις
5253 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2012, 23:18:46
από Ορθοπαιδικός
3 Απαντήσεις
43382 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Απριλίου 2019, 21:58:38
από Argirios Argiriou